Olijfolie meenemen in het vliegtuig
#1
Ik mag mij inmiddels specialist noemen in het meenemen van de mooie Kretenzer olijfolie naar Nederland. Sinds Transavia regelgeving m.b.t. ruimbagage heeft aangepast, bestaat er de mogelijkheid een redelijk aantal liters tegen schappelijke vervoerskosten mee te nemen. Natuurlijk is een goede verpakking daarin essentieel! Ik koop de olie bij mijn favoriete boer 'los' en tap die in 1,5 liter plastic waterflessen. Ik vul ze af tot aan de schroefdop waardoor er nog amper lucht in de fles aanwezig is. Dit laatste is zéér belangrijk omdat afgesloten lucht zich in een vliegtuig nog wel eens agressief wil gedragen. Vervolgens seal ik dop en fles met rekbare elektriciteits-tape. Ondersteun de flessen in de koffer met overige bagage zodat bewegen/rollen wordt voorkomen. Nog nooit (is afgeklopt) lekkage gehad! Komende winter dus puur genieten van je heerlijke olie en terugdenken aan de zon....

[Afbeelding: 2lwmwja.jpg]

[Afbeelding: 11awvps.jpg]
Bart0riste's signature Een vooroordeel is een mening die doorgaans niet op feiten is gebaseerd.....
Quote
#2
Wij deden dat voorheen op precies dezelfde manier, en ook wij hebben nooit lekkage gehad gelukkig, moet er niet aan denken wat een bende dat geeft al die olie! Wij deden de flessen ook nog een keer in een vuilniszak en die weer dicht tapen, voor iets meer zekerheid Rolleyes
Quote
#3
Wat natuurlijk nog belangrijker is, de olie moet wel blijven smaken.

Beste manier om olijfolie te bewaren.

Let op: Olijven zijn vruchten, en olijfolie is eigenlijk vruchtensap. Lucht, hitte en licht werken allemaal mee aan het bederven van olijfolie. Jouw luxe extra vergine olijfolie kan dan ineens 'ranzig' gaan smaken. Deze ranzigheid komt door oxidatie van de olijven. Wanneer de olie naar boter gaat smaken, dan is hij waarschijnlijk 'ranzig' en dus bedorven. Niet meer gebruiken dus.

Bewaar temperatuur
De ideale temperatuur om olijfolie te bewaren is ongeveer 14 graden Celsius, al kan het ook prima op gewone kamertemperatuur, zolang deze maar enigszins constant blijft. Een keukenkastje ver weg van de oven voldoet prima. Mocht je in het bezit zijn van een wijnkelder, dan kun je daar het beste je voorraad olijfolie bewaren. Gebruik dan een klein flesje en zet dat in de keuken voor dagelijks gebruik. Bewaar de olijfolie niet in een fles die je niet goed kunt afsluiten.

Je kunt olijfolie wel in de koelkast bewaren, maar het is beter om de extra vergine varianten er buiten te houden. Er kan een beetje condens vormen aan de binnenkant van de dop en dit kan weer de smaak van de olie, negatief, beïnvloeden. Wanneer je olijfolie in de koelkast bewaard, of bij koud weer, dan is het mogelijk dat er vlokken in de olie ontstaan. Deze vlokken kunnen geen kwaad en verdwijnen weer als de fles olie weer op kamertemperatuur is.


Donker gekleurd glas, porselein of roestvrij staal zijn de beste materialen om olijfolie in te bewaren.
Olijfolie kan niet worden bewaard in plastic, omdat de olie PVC kan absorberen!

Dit heb ik van internet gehaald, dus niet over mij heen vallen (wat toch niet lukt)Big Grin
Arthur's signature Almost all old truckers survive cancer, I am fighting again with it.
Quote
#4
Ik krijg altijd olijfolie in een plastic fles. Vervolgens in een plastic zak (waar je er zoveel van krijgt in de winkeltjes) knoop erin, klaar. Bij mij ook nooit iets gebeurd. Overigens gebruik ik de olie alleen maar in de salade, voor braden en bakken gebruik ik andere olijfolie.
Quote
#5
Olijfolie in een vliegtuig meenemen blijft altijd een gok, welke maatregelen je ook neemt. Laatst bracht zowel een blikje als een plastic fles olijfolie mee. Eerst ingepakt in plastic, dat geheel weer in een strandlaken, vervolgens nog eens in plastic verpakt en gelegd in het midden van het koffer.Het blikje was behoorlijk gedeukt, de fles mankeerde niets. Het wordt gewoon tijd dat dergelijke artikelen weer in de handbagage mogen. Zijn we gelijk van de veel te duur geprijsde flesjes water in het vliegtuig af.
Quote
#6
wij doen het al meer dan 10 jaar in plastic waterflessen,op het laats voor dat de dop er op gaat stukje plastik van draagtas over hals van de fles opening leggen
dan de dop er op draaien zit hij mooi dicht,meestal is september en juni hebben we dan rond de 10 liter in de koffer
is gelukkig nog altijd goed gegaan
wij doen hem dan thuis in rvs blikken,dan in de kelder bewaren,
ger en jose
Quote
#7
Dat met dat water is heel simpel als je niet te veel wilt uitgeven @ERwin, paar lege flesje meenemen en na de controle vullen met kraanwater, als je van Griekenland vertrekt is het eenvoudig, je betaald 50 cent voor een halve ltr en 75 cent voor de 0.75 ltr ook achter de controle, ze mogen het Griekse water niet duurder verkopen.
ps. ja ook ik let op de kleintjes.
.
Arthur's signature Almost all old truckers survive cancer, I am fighting again with it.
Quote
#8
Even een aanvulling van een oud-laborant: vruchtensap bestaat voor meer dan 90% uit water, H2O. Olijfolie bestaat voor bijna 100% uit vet, en bevat vrijwel geen water. Olijfolie bevat daarenboven heel veel onverzadigde vetten, die volgens hel overgrote merendeel van de wetenschappers het ontstaan van hart- en vaatziekten tegengaan. Onverzadigde vetten is een term uit de scheikunde. Dat wil zeggen dat de koolstofatomen in de lange koolstofketens van de vetmoleculen verbonden zijn door dubbele bindingen en niet door enkele bindingen zoals verzadigde vetten (die wel meewerken aan het ontstaan van hart- en vaatziekten). Die dubbele bindingen hebben als nadeel dat er gemakkelijk eentje "loslaat", zeg maar, onder invloed van agressieve stoffen zoals zuurstof en fotonen van licht. Daarom moet je ze ook altijd in goed afgesloten flessen in het donker (keukenkastje) bewaren. Als het nu gebeurt dat die dubbele bindingen verbroken zijn, dan is de beschermende werking tegen hart- en vaatziekten weg EN het gaat ranzig smaken.
Over waarom onverzadigde vetten wel en verzadigde vetten niet tegen hart en vaatziekten beschermen valt een heleboel te zeggen maar dat voert hier te ver. Het is ook nog niet helemaal duidelijk.
Quote
#9
@ArThur, dank je voor de tip, nooit bij stilgestaan eerlijk gezegd. Enkele vluchten met de vliegende bus van een bekende Nederlandse maatschappij geleden, kwamen de stewardessen nog een maal rond met water voor tijdens de transfers naar de accommodaties. Daar trappen we natuurlijk niet in, velen echter wel. We hoefden echter geen water te kopen want Marga, hostess van een touroperator stond in de ontvangsthal al klaar met: water! Zo, en nu weer terug naar topic.
Quote
#10
ik doe wat anders, ik vlieg laag over europa in een Mondeo en in de vrachtruimte van deze station kan best wat blikjes mee. en wat andere griekse spullen.
Quote
#11
(11 August 2012, 16:37)Erwin schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
@ArThur, dank je voor de tip, nooit bij stilgestaan eerlijk gezegd. Enkele vluchten met de vliegende bus van een bekende Nederlandse maatschappij geleden, kwamen de stewardessen nog een maal rond met water voor tijdens de transfers naar de accommodaties. Daar trappen we natuurlijk niet in, velen echter wel. We hoefden echter geen water te kopen want Marga, hostess van een touroperator stond in de ontvangsthal al klaar met: water! Zo, en nu weer terug naar topic.

Big GrinBig GrinBig Grin
Arthur's signature Almost all old truckers survive cancer, I am fighting again with it.
Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.