Grieksegids nieuws     
Breng een virtueel bezoek aan een olijfmolen in werking
#1
Zoals ieder wel weet is het nu een drukke tijd voor de olijfmolens in Griekenland. Dus als men dat eens met eigen ogen wil aanschouwen moet men rond deze tijd vakantie nemen . Dat is voor de overgrote meerderheid van de beroepsbevolking echter niet mogenlijk. Maar niet getreurd, sinds vandaag kan je op You Tube een filmje bekijken over zoeen olijfmolen in werking. Ondanks het opgenomen is met een kleinbeeldcamera, is de beeldkwaliteit goed, de beelden zijn niet altijd even vloeiend gezien het met zo kleine camera moeilijk is stabiel te houden is. Ik spreek uit ervaring want de de man achter de camera en de regisseur van dat filmje ben ik zelf. Het is nog maar een deel van het filmmateriaal, want ik moet nog de toestemming vragen aan enkele mensen die ik voor de camera heb gehad. Dus kijk even op volgende link;
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




, Ik heb er een stukje Kretense muziek in verwerkt , want het originaal geluid ( lawaai ) is echt niet aangenaam om te horen. Geniet ervan zou ik zeggen.

Jef
Jef Dockx's signatuur " Εγώ... σαλεύω, ή το νησι... ταξιδεύει; "
                                                      ( Κ. Ι. ΣΕΡΒΑΝΤΩΝΑΚΗ )

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Quote
#2
Aardig filmpje Jef. Ik hoop dat je verder nog materiaal laat zien waar je meer ziet hoe het persen verder gaat.
Quote
#3
Leuk om te zien.
Ik heb het proces zelf nog nooit gezien, dus dit is een leermoment. Wat mij opvalt is; dat het zwaar werk is en dat het bedrijf alle goederen in een relatief korte periode aangeleverd krijgt.
Hoelang kunnen de balen met olijven blijven liggen, zonder dat de inhoud degenereert? Ik ben benieuw naar de vervolgfilm waarin het persen zichtbaar wordt. Bedankt voor je filmwerk!

Henk
Computer Boy's signatuur Internetverslaving is nu een erkende ziekte, waarvoor je naar een afkickkliniek kan gaan. Ik ga alleen maar als er WiFi is.
Quote
#4
wat leuk om te zien maar wat een vreselijk zwaar werk is dit hè.
Wat ik me ook afvraag is dit, ik denk dat al de aangeleverde olijven achter elkaar in de productie gaan maar hoe weet men nou welke olie van welke olijven en dus van welke eigenaar zijn.
Quote
#5
Volgens mij krijgen ze per ingeleverde zak een vaste hoeveelheid olijfolie
Quote
#6
(09 February 2013, 18:25)ElsR schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Volgens mij krijgen ze per ingeleverde zak een vaste hoeveelheid olijfolie

dus je krijgt nooit de olie van je eigen olijven?
Quote
#7
Dames, dames dames toch, je slaat de bal mis, ieder bekomt de olie uit de olijven die hij binnenbrengt. Bij gebrek aan tijd kan ik niet op ieders vraag een antwoord geven, dus kijk ik af en toe eens in het draadje en ten gepaste tijden zal ik wel klaarheid brengen voor de nieuwsgierige aagjes . Ik moet nog een deel materiaal bekijken , en verder verwerken, dus geduld is aangezegd.
De zes minuten die nu op het net staan heb ik met veel moeite kunnen binnensturen bij You Tube, Dwz 650 MegaByte door pompen met een stick ( vanwege geen datakabel hier in ons bergdorpje), is een hele hap uit mij 10 Gig maandelijks toegestane verbruik, en dat uploaden heeft maar dertien(13) uur in beslqg genomen.

Sto Kallo
Jef
Jef Dockx's signatuur " Εγώ... σαλεύω, ή το νησι... ταξιδεύει; "
                                                      ( Κ. Ι. ΣΕΡΒΑΝΤΩΝΑΚΗ )

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Quote
#8
Even wat antwoorden op diverse vragen.
De boeren oogsten de olijven in jute balen van ongeveer 50 kilo. Deze balen moeten binnen 4 dagen in de fabriek verwerkt worden anders gaan de olijven rotten. De balen worden gewoon op een houten pallet gestapeld bij de fabriek met een briefje erop van de eigenaar.
Elke partij wordt separaat door de fabriek geperst.
Na verwerking kan de boer ervoor kiezen om de olijfolie aan de fabriek te verkopen, of om zijn olijfolie op te halen en zelf te gebruiken of te verkopen. In dat laatste geval houdt de fabriek ongeveer 10 procent (afhankelijk van de kwaliteit) van de geproduceerde olijfolie in, als betaling voor bewezen diensten.
Aan het einde van het seizoen verkoopt de fabriek alle ingezamelde olie om de lonen en het onderhoud van de fabriek te betalen.
Over het algemeen zijn de fabrieken een co-operatie, en moet de opbrengst van de olie de kosten dekken.
Dit is wat ik weet over de productie bij de oliepersen van Vamos en Tsivaras op de Apokoronas.
Wellicht gebeurt e.e.a. op verschillende plaatsen op een andere manier.
Nog even een weetje. Voor de produktie van 1 kilo (Liter) olie zijn ongeveer 4,5 a 5 kilo olijven nodig, afhankelijk van de vetheid van de olijven.
Mochten er nog vragen zijn dan lees ik dat wel.
Damiaatje's signatuur Je hoeft de top niet te bereiken, halverwege de berg is het uitzicht ook fantastisch.Big Grin

Als je met twee voeten op de grond blijft staan, kom je geen stap verder. Cool
Quote
#9
(10 February 2013, 13:25)Damiaatje schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Even wat antwoorden op diverse vragen.
De boeren oogsten de olijven in jute balen van ongeveer 50 kilo. Deze balen moeten binnen 4 dagen in de fabriek verwerkt worden anders gaan de olijven rotten. De balen worden gewoon op een houten pallet gestapeld bij de fabriek met een briefje erop van de eigenaar.
Elke partij wordt separaat door de fabriek geperst.
Na verwerking kan de boer ervoor kiezen om de olijfolie aan de fabriek te verkopen, of om zijn olijfolie op te halen en zelf te gebruiken of te verkopen. In dat laatste geval houdt de fabriek ongeveer 10 procent (afhankelijk van de kwaliteit) van de geproduceerde olijfolie in, als betaling voor bewezen diensten.
Aan het einde van het seizoen verkoopt de fabriek alle ingezamelde olie om de lonen en het onderhoud van de fabriek te betalen.
Over het algemeen zijn de fabrieken een co-operatie, en moet de opbrengst van de olie de kosten dekken.
Dit is wat ik weet over de productie bij de oliepersen van Vamos en Tsivaras op de Apokoronas.
Wellicht gebeurt e.e.a. op verschillende plaatsen op een andere manier.
Nog even een weetje. Voor de produktie van 1 kilo (Liter) olie zijn ongeveer 4,5 a 5 kilo olijven nodig, afhankelijk van de vetheid van de olijven.
Mochten er nog vragen zijn dan lees ik dat wel.

Voor dat huiswerk krijg een 6 op 10. Vooral met uw laatste weetje ga je de mist in, het kan misschien raar klinken maar kleine olijven bevatten in verhouding veel meer olie. Dus uw rekensommetje gaat niet op.

jef
Jef Dockx's signatuur " Εγώ... σαλεύω, ή το νησι... ταξιδεύει; "
                                                      ( Κ. Ι. ΣΕΡΒΑΝΤΩΝΑΚΗ )

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Quote
#10
Ja Jef, Misschien heb je gelijk.
Maar naar mijn mening heb je alleen meer kleine olijven nodig om op de 5 kilo te komen.
En minder grote olijven om op de 5 kilo te komen.
Lijkt mij logisch.
Bovendien is de vetheid van de olijven van groot belang, omdat droge olijven nu eenmaal minder olie leveren.
Dus een gemiddelde van 4.5 a 5 kilo voor 1 kilo olie wordt als zodanig gehanteerd. Heb ik mij laten vertellen door een Griekse kenner.
Damiaatje's signatuur Je hoeft de top niet te bereiken, halverwege de berg is het uitzicht ook fantastisch.Big Grin

Als je met twee voeten op de grond blijft staan, kom je geen stap verder. Cool
Quote
#11
past een klein beetje bij dit draadje
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Quote
#12
bedankt voor de antwoorden, leuke weetjes allemaal
Quote
#13
Jeff,mooi filmpje over het verwerken van de olijven.Zeker interessant voor de lezers onder ons die dit proces nog niet eerder hebben kunnen zien. Zelf heb ik in mijn iets jongere jaren enkele winters olijven geoogst. Ik was en ben nog een tenger persoon dus ik was na enkele dagen gesloopt, zo zwaar vond ik het.Maar gewoon doorzetten en na een werkdag de balen in jute (koffiebonen)zakken van 50 kg. op de agrotiko en naar de fabriek. Nu ik wat ouder ben doe ik dit zware werk niet meer maar mag nog steeds graag kijken bij de vele olijvenfabriekjes hier rondom Ierápetra.
Overigens,ook je foto's van de flora zijn weer prachtig. Zelf ben ik niet in staat om zulke mooie foto's te maken met mijn beperkte camera maar ik geniet er elke dag van in de schitterende natuur, dus ook van jouw fotosite. Nogmaals bedankt.
Quote
#14
hallo, Ik ben op zoek achter een pompje om de olijfolie op te pompen uit de 5l-cans, heb dit hier onlangs op een foto gezien. Weet er hier iemand waar ik dat kan kopen in vlaanderen ? Thnx
Quote
#15
Hevelen met een schoon slangetje?
Quote
#16
(14 February 2013, 17:31)ElsR schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Hevelen met een schoon slangetje?

weet ik wel, maar zo een pompje is wel even handiger hé
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  bezoek uit Kreta martin 0 1.895 13 April 2015, 13:37
Laatste bericht: martin
  Bezoek Wine Art Estate martin 12 6.358 21 February 2012, 09:15
Laatste bericht: martin

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)