Even lekker lezen: Maidentrip - Marjon Sarneel
#1
Recensie:

Lezend meevaren op een Grieks schip midden jaren zeventig: ‘Maidentrip’


Ik was het al lang van plan maar afgelopen weekend heb ik dan toch eindelijk ‘Maidentrip’ gelezen, een roman van de Zeeuwse Marjon Sarneel. Het verhaal speelt zich af midden jaren zeventig. Het verhaal begint bij de ontmoeting tussen hoofdpersoon Heleen en de Griekse zeeman Dimitris, in het café dat Heleen samen met haar moeder drijft in Terneuzen. Eigenlijk kan ze niet weg uit het café maar natuurlijk kan ze de uitnodiging van Dimitris om hem te bezoeken in Griekenland niet weerstaan. Zo begint een avontuur dat langer duurt dan Heleen aanvankelijk dacht.

Door onverwachte oorzaak belandt ze op het vrachtschip van Dimitris, die daar als eerste stuurman werkt en vaart ze een tijdje mee. Het leven van alledag aan boord van zo’n mannenschip is even wennen, evenals de cultuurverschillen die onvermijdelijk naar boven komen. Het valt niet altijd mee om hiermee te dealen. Met meer en minder succes probeert ze om te gaan met de uitdagingen aan boord en probeert ondertussen uit te vinden hoe ze de problemen met haar moeder op afstand kan relativeren. Haar jeugd in Terneuzen komt langzamerhand in een ander daglicht te staat en al schrijvend probeert Heleen achter de waarheid te komen.

Het boek is een boeiende roman over een beginnende relatie tussen twee mensen met verschillende achtergronden en geeft tegelijkertijd een beeld van het leven in Griekenland in die tijd. Hier en daar een feest van herkenning en soms ook een verzuchting van ‘poe, poe, ik moet er niet aan denken’! Het is met veel gevoel voor detail geschreven waardoor je het gevoel hebt zelf mee te varen en mee te kijken over de schouder van Heleen. Ik heb het boek achter elkaar in drie avonden uitgelezen, een aanrader voor liefhebbers van romans met een Grieks tintje.

Maidentrip, door Marjon Sarneel, ISBN 9789080627079
Quote
#2
@Corry: Ik zie dat het boek 19,90 kost bij Bol. Het is uit 2009. Ter aanvulling.
Quote
#3
Hoi Corry,

Leuk dat je het boek fijn vond om te lezen. Ik zal de complimenten aan mijn zus doorgeven!
Een deel van dit boek is op waarheid gebaseerd. Zij is ooit verloofd geweest met een Griekse zeeman en heeft daadwerkelijk meegevaren aan boord.
Groetjes Roselieke
Quote
#4
Hoi Roselieke, is Marjon je zus?? Wat leuk! Ik ken haar enigszins omdat ik een keer een workshop bij haar heb gevolgd. Toevallig heb ik haar net via Facebook een link gestuurd naar m'n blog met recensie van het boek (dezelfde als hierboven). Ik heb echt van het boek genoten, vooral de grote mate van herkenbaarheid van het Griekse leven. Al heb ik er nooit gewoond of mee gevaren Wink. En ze schrijft echt prachtig hoor, heel beeldend, het is echt niet of je erbij bent.

Groet, Corry
Quote
#5
Is het ook als ebook verkrijgbaar?
Quote
#6
Geen idee. ik denk dat je even moet kijken bij Bol.com.

Hoi Corry,
Ja ik ben supertrots op haar.
Ik kon alleen toen ik het boek las de hoofdpersoon moeilijk los zien van mijn zus.
Ik had je recensie naar haar toe gestuurd en daarna kreeg ze via jou op FB de link.
Ze vond het een mooie recensie.

Komt er weer een boekenmarkt in Middelburg dit jaar?

Groetjes Roselieke
Quote
#7
Ja zeker, het is ieder jaar de eerste zondag van mei, dit jaar 5 mei. Ik sta ook weer met Griekenlandboeken, ik heb er weer veel verzameld dit jaar. Heb er echt zin in, hopelijk met mooi weer! Komen jullie ook weer?
Over een poosje zet ik een keer een topic hier over de markt, is nog een beetje vroeg nu.
Quote
#8
Staat inmiddels ook al vermeld in de Oríste!-evenementenagenda :)
Quote
#9
Leuk, goed idee! Het wordt weer een drukke markt met 140 kramen. Maar, er is maar 1kraam waar een schoolkaart van Griekenland hangt Tongue !
(Die trouwens niet te koop is..)
Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.