18 April 2013, 21:54
Volgende artikel is overgenomen van Facebook pagina Hart voor Griekenland
Sinds 1984 woon ik op het prachtige eiland Skiathos. In 1989 is de “Internationale Vrouwenclub Skiathos” opgericht met als doel het ondernemen van gezamelijke activiteiten op allerlei gebied. In die jaren was er, met name in de winter, niet veel te doen voor het groepje buitenlandse vrouwen dat er woonde. Wij hebben o.a. de Kerstbazaar geintroduceerd wat nu een begrip geworden is en een jaarlijks terugkerend succesvol evenment is waar inmiddels alle verenigingen aan mee doen.
Ons eiland is prachtig groen o.a. omdat we veel water hebben. Helaas is dit water niet geschikt voor consumptie en zijn wij genoodzaakt plastic flessenwater te kopen. Afgezien van de behoorlijk extra kosten die dit aan ieder huishouden geeft, is het ook een enorme belasting voor de vuilnisbelt. Skiathos is maar een klein eiland met zo’n 5000 inwoners maar in de zomer wordt dat vertienvoudigd met toeristen. De enorme hoeveelheid afval die geproduceerd wordt, kan onze XYTA (vrij vertaald: vuilnisbegraafplaats) maar met veel moeite aan en is de reden dat de verwachte levensduur van deze XYTA gereduceerd is van 15 naar 10 jaar. En waar moet het dan heen?
Dit is de reden dat we met ons vrouwenclubje begonnen zijn met het “Green Fox project”.
De “groene vos” is ontstaan als volgt: Onze club heet officieel : «Διεθνής Ένωση Γυναικών Σκιάθου», oftewel International Women’s club Skiathos, een hele mond vol maar we worden altijd de αλλοδαπές genoemd. Tijdens een vergadering van alle verenigingen kwam iemand met een woordspeling en zei: αλλοδαπές, αλλοδαπές, αλεπούδες να λες. Omdat de club vaak met frisse en originele ideeen komt en omdat wij op onze manier dingen succesvol voor elkaar krijgen.
We zijn dus heel eenvoudig begonnen met het project. Met een eerste financiele steun van de vrouwenclub hebben we manden gemaakt, netten genaaid, een ruimte en een pers gehuurd. We hebben presentaties gehouden op de scholen en om een lang verhaal kort te maken hebben we in 2 jaar tijd 13 vrachtwagens volgeladen met in totaal ruim 90 ton plastic flessen rechtstreeks naar een recyclingfabriek kunnen sturen. Ondertussen verzamelen we ook aluminium blikjes, daarvan is ook 1,5 ton verstuurd. Allemaal gebaseerd op vrijwilligerswerk. Aangezien er echter zo veel werk bij komt kijken met name bij het sorteren en persen hebben we iemand in dienst en in de drukke zomermaanden hebben we eigenlijk full time werk voor 3 man. Om dit te kunnen bekostigen, organiseren we diverse ludieke acties. Want het geld dat de verkoop van het plastic ons oplevert is bij lange na niet genoeg om de kosten te dekken. Met name het vervoer is een enorme kostenpost. Dit is ook een van de redenen dat het hele recyclen nooit echt van de grond kan komen in Griekenland omdat de afstanden groot zijn en de vervoerskosten enorm, zeker op de eilanden.
Natuurlijk is dit niet zonder slag of stoot gegeaan en hebben we ook een aantal tegenslagen gehad. Onder andere is door een ongeluk onze (oude) auto, die gedoneerd was door een supporter total loss geraakt en moeten we sinds een paar maanden weer alles zelf ophalen met ons eigen vervoer of zelfs te voet, zoals we het ook in het begin deden.
Om geld in te zamelen voor een nieuwe auto zijn we een crowdfunding actie begonnen die over een paar dagen afloopt. Ons doel was 10.000 dollar in te zamelen. We zijn er nog niet helemaal maar ook met het tot nu verzamelde geld zullen we een auto kunnen kopen. De crowdfunding actie is zo’n success geworden omdat veel toeristen die in de zomer ons werk zien (en bewonderen) nu met veel liefde een steentje bijdragen aan ons project.
Omdat de Green Fox als het ware een eigen leven is gaan leiden en er ook vrijwilligers meedoen die niet bij de vrouwenclub zijn, is onlangs besloten dat de Green Fox zich zelfstandig moet maken. Officieel kan men als club namelijk niet zo’n onderneming hebben omdat er sprake is van handel en moeten we dus proberen een oplossing te vinden om als non profit onderneming verder te gaan. We proberen ons nu een weg te banen door de Griekse bureacratie om zo snel mogelijk zo legaal mogelijk te zijn. Een zware klus…..
Als we het echter voor mekaar krijgen en ook officieel legaal worden, kunnen we proberen subsidie te krijgen en nog meer arbeidsplaatsen creeren. De mensen die we tot nu in dienst hadden zijn langdurig werklozen zonder uitkering en dus zonder enig inkomen. Helaas komen er van deze steeds meer bij.
Ondanks tegenslagen en crisis zijn we vastbesloten om het project te doen slagen. Het feit dat het voor veel inwoners tot een dagelijkse routine is geworden om de flessen en blikjes te verzamelen en ze in onze manden te deponeren is voor ons de grootste drijfveer. Ook de kinderen kunnen in praktijk brengen wat hen op school in theorie wordt uitgelegd. De eerste zaadjes voor een echt groen eiland zijn geplant en in de toekomst willen we nog meer recyclen!
Frieda Soetenga
Links voor uw informatie:
Ons blog:
Wij overwegen een Social Cooperative Enterprise op te richten. Dit is echter zo nieuw dat onze advocaat er ook nog nooit van gehoord had, maar het lijkt precies voor ons gemaakt. Misschien dat iemand hier ervaring mee heeft?
Een ander alternatief is een Mhn Kerdoskopiki Astiki Etairia
Onze crowdfunding campagne: