Hulp aan de ezels op Kreta…
#1
Ezelopvang Kreta is een stichting, die ontstaan is uit een persoonlijk initiatief. Ik, Diana Hermans kwam al jaren op Kreta, gremo niet alleen het eiland heeft wat teweeg gebracht, maar hier is ook de liefde voor ezels ontstaan.
Wij hebben jaren geleden een huisje gekocht in Malia, een plaatsje gelegen aan de noordoostkust van Kreta.
Vakantie houden kreeg een andere betekenis, mede door onze vakanties in de winter. Hierdoor kwamen wij in contact met een dierenasiel, daar ontmoette ik ezelin Daphne en een vriendschap werd geboren. Zo raakte ik besmet met het ezelvirus.:)

Wij proberen d.m.v. donaties uit Nederland geld in te zamelen voor het onderhouden van de verwaarloosde, gedumpte en gepensioneerde ezels die in the Haven, Malia wonen op Kreta. En samen met Cretan Animal Welfare proberen wij het outreach project tot een succes te maken, dit project helpt de oudere generatie Kretenzers, die hun ezels nog gebruiken bij het werk op het land.
Deze ezels krijgen 2 x per jaar een gratis ''service'' beurt, d.w.z. de hoeven en tanden worden verzorgd door onze Nederlandse hoefsmid Hans Signer en Engelse tandarts Garry Draper, die zich gratis inzetten voor dit project . Op Kreta zijn nog vele ezels die gehouden worden door de oudere generatie Kretenzers, welke soms zeer afgelegen wonen en economisch gezien afhankelijk zijn van hun ezel. Ze worden bijv. gebruikt als transportmiddel of moeten werken op het land. Daar hun eigenaren vaak zeer afgelegen wonen en in weinig luxe leven is het bijna onmogelijk voor hen om hun ezels te laten onderzoeken & behandelen door een dierenarts, tandarts en/of hoefsmid en is zeer kostbaar om ze te laten komen, naar de vaak afgelegen bergdorpen. Dus zit er voor baas en ezel vaak niets anders op dan er het beste van te maken en onder soms niet diervriendelijke omstandigheden verder te leven & te werken.

Met de aangeboden gratis ‘servicebeurt’ van CAWG en Ezelopvang Kreta hopen we deze omstandigheden te verbeteren.
De tandarts controleert het gebit van de ezels en indien nodig door hem geholpen. Wanneer een ezel gebitsproblemen heeft zal hij moeilijkheden krijgen met kauwen wat weer nadelige gevolgen heeft voor zijn spijsvertering. Hierdoor zal de conditie van de ezel achteruit gaan waardoor hij ziek wordt enz. De tandarts vijlt de kiezen, waardoor ze weer beter op elkaar passen en kauwen weer een stuk gemakkelijker wordt. Dit heeft dan weer positieve invloed op de gesteldheid en het welzijn van de ezel.
De hoefsmid checkt de hoeven en bekapt deze indien nodig. Je ziet helaas maar al te vaak zeer slechte hoeven die helemaal krom groeien, omhoog groeien, splijten etc. Hierdoor wordt het lopen nadelig beïnvloedt en/of kan de ezel zeer veel pijn ervaren! Uiteraard heeft ook dit alles weer invloed op de gesteldheid en het welbevinden van de ezel. Vaak kan de hoefsmid ter plaatsen een hoop verbeteren, maar vaak ook zou het nodig zijn om regelmatig terug te komen, zodat er langzaam naar een betere hoef gewerkt kan worden. Grotere veranderingen ineens kunnen namelijk ook weer klachten opleveren daar de ezel weer een ander looppatroon krijgt welke hij/zij niet gewend is.
Indien nodig voorzien we de eigenaren van advies, info en hoe ze door kleine aanpassingen het welzijn van hun ezel kunnen verbeteren. Een voorbeeld hiervan is het advies om de ezel met een halster vast te zetten en niet, zoals zoveel eigenaren doen, de ezel met een touw aan een poot vastzetten! Tevens verzorgen wij ook wondjes, indien het noodzakelijk mocht zijn dat een ezel echt door een dierenarts gezien moet worden dan proberen we hier uiteraard (oa. financieel) aan mee te helpen.

Het progamma zal 2 x per jaar ondernomen gaan worden, we hebben een database aangelegd met alle gegevens van de geholpen dieren, zodat deze de volgende keer sneller en efficiënter geholpen kunnen worden. In april hebben wij 61 dieren geholpen, in oktober werden wij enthousiast ontvangen en hebben wij 93 dieren kunnen helpen. Dat is een stijging van 50% en we weten dat we nog een heleboel ezels niet hebben gehad, maar we gaan er natuurlijk weer voor in april 2010. Op zoek naar nieuwe gebieden, zodat we nog meer ezels kunnen helpen, want daar doen we het voor. Wij proberen natuurlijk zoveel mogelijk geld hiervoor in te zamelen, zodat het budget voor deze ezeltjes ieder jaar groter wordt en er hierdoor nog meer ezels geholpen kunnen worden. Daarnaast proberen wij donaties en extra spullen, zoals betadine, pijnstillers en ontsmettingsmiddelen te krijgen, zodat we die niet uit onze budget hoeven te betalen en meer geld overblijft om ons project uit te breiden, naar andere gebieden van het eiland. In april 2008 waren de kosten om 1 dier te helpen, 23 euro, in oktober doordat we meer dieren hebben kunnen helpen, kwam het op 12 euro per dier.

12 euro, zo weinig…..en zoveel meer waard voor zijn eigen welzijn en zijn eigenaar.
Wij hopen dat we op uw steun kunnen rekenen, op welke manier dan ook.
Alle Btjes helpen!! efxaristo
De ezels kunnen in elk geval weer op ons rekenen in april 2010!

Zo een heel verhaal over wat wij betekenen voor de ezels op Kreta, wilde foto's plaatsen, maar kan alleen een website opgegeven, weet niet hoe dat werkt....jammer
spandoek
Stichting Ezelopvang Kreta's signatuur Diana
Quote
#2
Hoi Diana,

Fijn om weer eens iets van jou en van de ezelopvang te horen. Ik kijk regelmatig op je website en het doet me goed om te lezen dat veel mensen, ieder op hun eigen manier, de ezelopvang een warm hart toedragen.

Leuk dat je ook op dit forum even vertelt wat je doet op Kreta.
Voor de lezers die zich afvragen wat er inmiddels sinds vorig jaar na die uitzending van "Bestemming bereikt" allemaal is gebeurd zet ik er even een link bij zodat ze een kijkje kunnen nemen op je website:

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.


En hier de link naar de aflevering van "Bestemming bereikt" met John Williams die vorig jaar bij jou werd opgenomen:

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.


Ik hoop dat alle op dit forum lezende dierenliefhebbers even een kijkje nemen en misschien zelfs.............

Diana, nogmaals héél veel succes met jouw geweldige initiatief up

Ger
Quote
#3
Leuke
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
hoor Diana.

Ger
Quote
#4
Dank je!! Spannend vooruitzicht...
Stichting Ezelopvang Kreta's signatuur Diana
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Oproep: stem voor hulp aan Griekse zwerfkatjes, nog 3 dagen! Kattenhulp Griekenland 17 16.869 22 July 2011, 08:42
Laatste bericht: Jota

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)