waarschuwing voor bezoekers aan Athene
#1
Beste Griekenlandliefhebbers,

Wij zijn pas terug van onze vakantie. Ons reisplan was om eerst een paar dagen in Athene te verblijven (en er o.a. het nieuw Akropolismuseum te bezoeken) om nadien tien dagen op het eiland Skiros te verblijven.
Na de landing op Athene namen we meteen de metro richting centrum, want we hadden een reservatie in een hotel vlakbij Syntagma. Hoe meer we het centrum naderden, hoe meer volk er op de metro kwam. Toen we wilden uitstappen in Syntagma, werden we belaagd door drie mannen. Een van hen wilde onze koffer stelen. Mijn vrouw probeerde zijn hand van het handvat van de koffer te trekken, wat moeilijk lukte. Een andere man had intussen al een ander stuk bagage beet. We probeerden onze spullen dus te redden. Bij het openen van de deuren op Syntagma, duwde één van de drie (een grote corpulente vent) ons op een vrij hevige manier opzij want hij leek gehaast. Amper een paar seconden later besefte mijn vrouw dat haar portefeuille gestolen was. Haar portefeuille zat nochtans diep in haar broekzak vooraan. Zij let meestal zeer nauwgelet op haar spullen, en ze heeft de diefstal niet gevoeld behalve het gewelddadig drummen van de drie mannen. Daar stonden we dan op het perron, verbaasd, verbauwereerd, ontzet, radeloos, hulpeloos. Niemand rond ons heen (en er was véééél volk) gunde ons een blik om ons te helpen.
Mijn vrouw was zowat alles kwijt: identiteitskaart, rijbewijs, bankkaart, ziekteverzekeringskaart, huissleutel, en vrij veel cash geld.
En dan begon de rest van de miserie: eerst naar een plaatselijk politiekantoortje waar men ons doorverwees naar het groot centraal politiekantoor (waar we de bagage heen mochten sleuren). In het politiekantoor was men helemaal niet vriendelijk en zelfs lacherig ("héhé je bent nummer zo veel; waarom heb je niet geroepen toen je bestolen werd?").
De volgende ochtend moesten we (tot twee maal toe) naar de Belgische ambassade om een voorlopig identiteitsbewijs te krijgen (lees: betalen). Daar waren we die ochtend alleen al het derde Belgisch koppel dat bestolen was. Ook vertelde de ambtenaar ons dat velen van het ambassadepersoneel ook al bestolen werden. De wijze waarop de dieven te werk gaan, is zeer professioneel; het heeft dus niets te maken met onachtzaamheid van een 'domme toerist'. Zelfs ritsen onderaan het been worden vakkundig geopend; zelfs een handtas die stevig onder de arm gekneld wordt, wordt onderaan open gesneden met een cuttermes. De dieven vinden de meest originele werkwijzen. Denk dus niet dat je alles onder controle hebt; één moment van afleiding is voldoende om ongemerkt bestolen te worden. De dieven zijn veel professioneler dan je je kan voorstellen. Ik durf je gerust te zeggen dat we beiden in shock waren, en dat we de eerste nacht niet geslapen hebben.
De miserie van dit alles is ook dat we na thuiskomst een hele administratieve regeling mogen doorlopen, plus extra kosten.

Waarom ik dit verhaal met jullie deel? Enkel om jullie te waarschuwen. Neem a.u.b. niet de metro tussen de luchthaven Athene en het centrum van de stad. Neem beter de bus X95 (die stopt aan Syntagma) of neem een taxi.
Het is vreselijk als je, meteen een uur na je aankomst in Griekenland, beroofd wordt. Het vakantiegevoel is dan mijlenver weg.

Dit verhaal staat in schril contrast met ons verblijf op Skiros, in hotel Axilleion, bij 'onze' Roosmarijn en haar man Nikos. Ze hebben er echt alles aan gedaan om ons verblijf heerlijk te maken, en de nare ervaring enigszins te doen vergeten. Hun vriendelijkheid, hartelijkheid en goede service is fantastisch. Ongelooflijk hoe Roos en Nikos de kunst kennen om het hun gasten zo aangenaam mogelijk te maken. Op een later moment vertel ik er wel meer over, want een verblijf bij hen is een absolute aanrader!
vlagreco's signatuur YAMAS !   ->  
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote
#2
vlagreco ,Wat moet dat een akelige ervaring geweest zijn !
Goed van je om mensen te waarschuwen die van ook plan waren/zijn om ook naar Athene toe te gaan .
Gelukkig heb je bij Roos en haar man Nikos alsnog een een fijne vakantie gehad ...
Quote
#3
Beste Vlagreco,

wat een verschrikkelijk nare ervaring. Kan me voorstellen dat je er wakker van ligt. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik in geen enkele stad met koffers over straat ga, en altijd de taxi neem. Mijn schoonzus en haar dochter werden overvallen in Barcelona in mei dit jaar. Ook op weg met koffers naar de parkeergarage. Ook veel mensen op straat. Ook hier stak niemand een vinger uit. Als toerist ben je nu eenmaal kwetsbaar. Je hebt meestal twee stuks bagage bij je, wat snel reageren onmogelijk maakt. Daarnaast weten overvallers dat je in ieder geval geld, paspoorten en sieraden bij je hebt. Feitelijk staat op je voorhoofd: overval me, ik ben een makkelijke prooi. Nee dit heeft inderdaad niets met onachtzaamheid te maken. Hier is geen kruid tegen gewassen. Overigens is een nichtje van mij, een jaar of dertig geleden op soortgelijke wijze bij het instappen van een stadsbus alhier ook beroofd. Je stapt in en bent geconcentreerd dat dit zonder je te verstappen doet. dan wordt je geduwd en voor je het weet...

Een waarschuwing is dus zeker op zijn plaats, dank je wel hiervoor. Maar dat is zeker niet alleen in Athene van toepassing. Wat denk je bijvoorbeeld bij ferries? Of je zit lekker in je transfer bus, waarbij je geen zicht op je koffers hebt? Of op Schiphol of Saventem. Reizen brengt altijd stress met zich mee, ook voor de ervaren reiziger.

Nog een paar tips van mij voor de vakantieganger:

Zet nooit op een forum, blog of andere sociale media dat je met vakantie bent. Kun je net zo goed een briefje op de deur hangen: bakker de komende twee weken wegens vakantie geen brood.

Zorg dat het huis er bewoont uit ziet: gordijnen open en dicht, kopjes op tafel, ruim post op, laat auto van buren op de oprit zetten. Neem ook een paar weken voor vertrek al maatregelen door bijvoorbeeld het huis er al uit te laten zien zoals je het voor de vakantie achter gaat laten.

Laat buren ook controleren op vreemde dingen: stokjes tegen voordeur briefje niet goed door brievenbus en dergelijke. Grote kans dat dievengilde op de uitkijk staat.

Vouw naam en adres gegevens op of in een kofferlabel naar binnen, zodat
deze gegevens, met name op de luchthaven niet zichtbaar zijn. Aan de voorkant schrijf je dan: adress written on backside.

Iemand nog meer tips?

We moeten ons natuurlijk niet bang laten maken. Maar ik ben wel heel blij voor je dat Roos en Nikos jullie zo goed hebben opgevangen en toch een fijne vakantie hebben bezorgd!

vriendelijke groet,

Erwin
Quote
#4
Wat een nare ervaring voor jullie, Vlagreco.
Ook ik ben wel eens op slinkse wijze overvallen maar dat was in Parijs bij de Sacre Coeur. In Athene verwacht je dat op de een of andere manier toch niet, sowieso voel ik me altijd heel veilig in Griekenland, ook in Athene.
Overigens ben ik wel benieuwd of je dacht dat het Grieken waren of een andere nationaliteit. Niet dat het dat minder erg maakt voor jullie, maar wel voor Grieken in het algemeen.

Fijn dat Roos en Nikos jullie het zo naar de zin hebben gemaakt.
Quote
#5
Jeetje wat een afschuwelijk verhaal. Hoop dit nooit mee te maken.

@Vito, het is toch totaal onbelangrijk welke nationaliteit de overvallers hebben!

@Erwin Het is niet overal onveilig in de metro. Ben vaak met de ondergondse vanaf JFK (New York) naar mijn hotel gegaan. Nog nooit iets gebeurd
Quote
#6
Het is een nare ervaring. Maar helaas is mijn ervaring dat in alle drukke metros in alle grote steden zakkenrollers en dieven bezig zijn. Wat dat betreft is Athene geen uitzondering.
Dus: In de metro en andere drukbevolkte plekken papieren nooit in handtas of broekzak. Altijd in (nek-)tasje onder je kleding dragen. En in hotel in de kluis. Neem kopie mee als je er op uit gaat (als dat mogelijk is). Waar ook ter wereld.
Overigens toen men in Athene de portefeuille van mijn man (stom, toch in broekzak) probeerde te stelen, waren de echte Atheners heel kwaad op de dieven en waarschuwden ons!!
Quote
#7
Bedankt voor de waarschuwing Vlagreco, het moet (zeker achteraf) als een nachtmerrie aanvoelen. Op doorreis komen wij regelmatig op Eleftherios Vennizelos, en hadden eigenlijk steeds plannen om daarbij eens kort Athene te 'doen'. Even maar in de ijskast dus....
Bart0riste's signatuur Een vooroordeel is een mening die doorgaans niet op feiten is gebaseerd.....
Quote
#8
Tja krijg ik gelijk een deja vu van vorig jaar. Autoraam van de huurauto ingeslagen bij de Lidl in Mires, Kreta. Ook een waarschuwing laat niets in je auto achter, ook niet in de kofferbak . De huurauto is vaak goed zichtbaar met reclame en ze proberen het gewoon. En die slechte ervaring op het politiebureau is ook herkenbaar. Ook wij werden weg gelachen. Dit was misschien wel erger dan dat ik mijn cameratas kwijt was. 2x terug voor de aangifte die ook nog eens niet goed was. Helaas voor hen ken redelijk goed Grieks, want een aangifte in het Engels krijg je niet. Gelukkig hebben jullie nog kunnen genieten van jullie vakantie
greece67's signatuur zwaaivlag
LIVE YOUR LIFE! YOU ONLY HAVE ONE!

Quote
#9
(18 July 2013, 18:00)connie schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
@Vito, het is toch totaal onbelangrijk welke nationaliteit de overvallers hebben!

Vind ik best belangrijk omdat mijn beeld van Grieken daardoor een knauw zou oplopen. Ik vroeg het overigens aan Vlagreco, niet aan Connie. ;)
Maar voortaan zal ik dat via PB doen als je je er aan stoort.
Quote
#10
Met dank voor jullie inleving in wat we meemaakten.

Ik wil graag het volgende nog duidelijk stellen:
Het ligt helemaal niet in mijn bedoeling om vakantiegangers er van te weerhouden om Athene te bezoeken. Voor ons was het de vierde keer dat we in Athene waren, weliswaar telkens heel kort, en de stad is een aantrekkingspool. De archeologische sites, de leuke sfeer aan Adrianou street en Monastiraki 's avonds, de wandelweg Apostolou Pavlou, Lykavittos, de rembetika spelers aan het Kapnikarea kerkje, het blijft heerlijk.
Ik zal mijn vrouw niet kunnen overtuigen om de eerste jaren nog terug te keren naar Athene (wél naar andere Griekse bestemmingen).
Mijn enige bedoeling van deze 'draad' is: mensen, let alstublieft heel goed op als je Athene bezoekt.

Nu kan je misschien wel denken dat die portefeuille niet in die broekzak mocht steken. Klopt. Maar 't was een vrij diepe broekzak, aan de voorkant. Dus niet zomaar een portefeuille zichtbaar of losjes uitstekend uit een achterzak. Het is ons nog steeds een raadsel hoe de dief die portefeuille uit die zak getoverd heeft; daar moet ie echt specialist voor geweest zijn. En eigenlijk moet hij wel veel lef hebben om bij een vrouw op die plaats iets te jatten.

Om op de vraag over de nationaliteit van de daders te antwoorden: we hadden de indruk dat de daders Grieken waren, omdat twee van de drie zeker Grieks spraken. Voor ons is dat echter van ondergeschikt belang. We gaan daarom niet 'de' Grieken met beschuldigende vinger wijzen. Bij alle volkeren heb je immers dieven. Ook onder de Belgen en Nederlanders zijn er mensen met slechte bedoelingen. Of een volk daarom slecht is? Neen.
Hoe moeilijk ook, we proberen ons enigszins te verzoenen met de gedachte dat de dieven misschien net ontslagen zijn en een broodnodige vorm van inkomsten zoeken. Waarmee ik hun daad helemaal niet goedkeur, integendeel zeer zwaar beoordeel, want ze beseffen langs geen kanten wat voor immense gevolgen dit heeft voor diegene die bestolen wordt (materieel, maar nog veel meer moreel).

Nog dit: een aangifte in het Engels kregen we inderdaad niet. Mijn vrouw moest een verklaring (in het Grieks) handtekenen die ze niet begreep. Toen ze aan de politiebeambte vroeg wat er op het document stond, antwoordde hij "only what you have told me".
Gelukkig konden we enkele dagen later beroep doen op de zeer hulpvaardige Roos en Nikos, die voor ons het attest vertaalden naar het Nederlands, waarmee wij dan thuis ook verder kunnen.

Hoe erg ook, en zelfs met de nare ervaring die we nooit kunnen vergeten, we trekken ons op aan de de goede ingesteldheid van de overgrote meerderheid van 'de' Grieken, in het bijzonder van Roos en Nikos en de hele gemeenschap op het eiland Skiros. Net zoals dat op andere Griekse bestemmingen ook het geval zal zijn.
vlagreco's signatuur YAMAS !   ->  
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote
#11
Vlagreco mag ik je eerst even bedanken voor de waarschuwing die jij hier heb geplaatst. Ik weet wel ik ga niet naar Athene maar toch bedankt voor je waarschuwing. Maar voor jullie is het wel iets wat je niet gauw vergeet met wat jullie mee hebben gemaakt. Je vakantie gevoel is dan ook denk ik ver te zoeken als je dit over komt. Maar ik was wel blij dat jullie als nog goed opgevangen waren door jullie vrienden Roos & Nikos zodat ze jullie nog een fijn vakantie gevoel konden geven. Ik wens jullie met al die rompslomp die je nu heb heel veel sterkte
Quote
#12
Dit zijn niet zomaar dieven die hun baan kwijt zijn of honger hebben, het is een criminele bende die jaren lang getraint is in dit soort diefstallen, elk land heeft zijn eigen specialiteit, ze zitten in alle grote en kleine steden op deze aarde.
Arthur's signatuur
Health is not valued till sickness comes.
Quote
#13
@Arthur, het kan inderdaad zo zijn dat het over een criminele bende gaat, want ze gingen verbazend professioneel te werk. Maar we proberen het voor onze eigen gemoedsrust een plaats te geven, door één procent kans te laten dat het om hongerige werklozen gaat. Anders blijven we te kwaad, en da 's niet goed voor onze gezondheid.
Je moet weten dat mijn vrouw nooit een vlieg kwaad zou doen, maar nu was ze in staat om terug te gaan naar Syntagma, in de hoop de dieven te herkennen én hen een ferme rammeling te geven. Ze zou natuurlijk kansloos zijn, met het risico op veel erger.
En ja, zoals je zegt, het gebeurt eveneens in Brussel, Amsterdam, Parijs... en zelfs in het welvarend Berlijn.
vlagreco's signatuur YAMAS !   ->  
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote
#14
Misschien nog een tip:

Toen we enkele jaren terug op de ferry van Rafina naar Andros zaten, was er een type die wel heel veel belangstelling had voor onze spullen (o.a. cameratas). Toen hebben we gewoon duidelijk laten merken dat we hem in de smiezen hadden door ostentafief foto's van hem te maken. Nog geen minuut later was hij verdwenen en voor de rest van de trip hebben we hem niet meer gezien.

Wat de metro betreft, nemen we die in Athene altijd richting vliegveld en nooit vanaf het vliegveld. Een tip die ik gekregen had van een Brit die in Athene woont. De theorie hierachter was dat (in de ogen van zakkenrollers c.q. dieven) mensen die vertrekken meestal weinig geld op zak hebben en voor hen dus niet interessant zijn.

@Vlagreco: Jammer dat dit jullie overkwam en veel succes met de administratieve rompslomp.
Misschien helpt het een beetje om dit nare voorval wat rapper te vergeten door zondag in Bredene een extra Mythos te drinken :)
En het zal prachtig zonnetje zijn. greeksmiley2 sirtaki
Patrick's signatuur
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote
#15
Wat een nare ervaring Vlagreco,ik hoop dat jullie de hele rompslomp die erop volgt snel achter de rug hebben,zodat je je weer op al het moois van Griekenland kan richten.We zullen extra goed onze ogen open houden als we gaan.Nooit zo bij stil gestaan,alleen kregen we een tip over Schiphol:als je tas/handbagage op die band staat om door zo'n scanapparaat te gaan:verlies 'm nooit uit het oog.Ook niet als ze je willen fouilleren,eerst die tas terug,maken ze wel stampij zo van:vertrouw je ons niet?Nee vertrouw niemand,je weet dan immers niet wie jouw bagage/tas oppakt.
Fijn dat jullie op Skyros goed onthaald zijn,ze vonden het daar ook best wel akelig denk ik.
Quote
#16
Wat een belevenis Vlagreco. Ga je op vakantie om lekker te onthaasten overkomt je dit. Sterkte met het verwerken en ook met de ongetwijfelde enorme administratieve rompslomp die zoiets met zich meebrengt. Maar ook fijn om te horen dat Roos en Nikos jullie ondanks dit nog een fijne tijd hebben kunnen bezorgen.

Ik hoop dat jullie morgen toch kunnen genieten van de het Griekse zomerfeest in Bredene. Helaas kan ik er niet bij zijn, ben er een poosje lekker tussenuit.
PS: Bedankt voor het melden van dit voorval; zo zijn anderen gewaarschuwd en kunnen nog alerter zijn als ze naar Athene gaan (te gek eigenlijk dat zoiets überhaupt nodig is maar dat terzijde). Je waarschuwing is trouwens ook al overgenomen op een Duits collega-forum:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

Ger
Quote
#17
jeetje Vlagreco, wat een rot begin van de vakantie zeg...
sterkte met het verwerken (ook voor je vrouw) want het gaat je niet in de koude kleren zitten.

bedankt voor de melding, ik heb het meteen aan mijn 20 jarige nichtje doorgegeven die over 2 weken naar Athene gaat.
Quote
#18
Beetje herkenbaar. In maart 2011 ging ik met mijn vader (zijn eerste vliegreis, nachtje overgeslagen, dubbelspannend dus) naar Athene. We waren goed aangekomen en volgende dag zouden we naar de Acropolis gaan. We namen de metro en tussen Omonoia en Acrpolis en ik had in mijn spiegelbeeld gezien dat een man achter mij hele tijd aan bleef kijken heel strak. Toen wij uitstapten, ja hoor portemonnee gejat.

Ik weet nu hoe het voelt hoe het is om alles kwijt te raken. Mijn ID zat er ook nog in, dus kon niet terugvliegen als we snel handelden. Gelukkig had ik een contact met een vriend in Athene en die heeft ons supergoed geholpen door ons tolk te zijn en aangifte te doen. Rotbegin, maar het gebeurt.

Overigens tussen het vliegveld en hotel in de metro was er ook een man die vroeg of hij ons mocht helpen de koffers in te laden. Helaas kon ik de man niet herkennen als Griek of mogelijk Albanier, dus we zijn doorgelopen. Wie weet wat er toen gebeurd.
Quote
#19
Kom, kom zijn alle Grieken zulke fatsoenlijke mensen? Ruikt toch echt naar discriminatie
Quote
#20
(24 July 2013, 13:23)connie schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Kom, kom zijn alle Grieken zulke fatsoenlijke mensen? Ruikt toch echt naar discriminatie

Nee hoor, dat heeft helemaal niets met discriminatie te maken maar alles met intuïtie, gevoel en statistieken. Als ik door een willekeurige stad in ons land loop ben ik ook bij bepaalde bevolkingsgroepen nóg alerter dan dat ik altijd al ben. Maar als jij dat liever discriminatie noemt, ga je gang Big Grin
Quote
#21
@Vlagreco en alle overige forumleden,

Een Wi©kkel tip:

Wikkel 1 of twee keer om belangrijke zaken welke je in je broekzak doet een elastiek die de Postbode gebruikt om zijn post bij elkaar te houden, dit stroeft en je merkt direct dat je "gerold" wordt.

En koop bij de ANWB een geldgordel.
Wick's signatuur Houdoe
Wick
Quote
#22
ik heb een reisportefeuille, die hangt rond mijn hals en onder mijn kleding ; iets stelen is uitgesloten. Daar steekt geld in, alsook bankpas en id-kaart en ook nog de nodige sleutels (auto, app of kamer of hotel). Met wat in mijn broekzakken zit gaan ze niet ver komen denk ik ! Zo een portefeuille is zeer handig en kost geen geld.
Quote
#23
Information 
Er ging bij mij een belletje rinkelen ....

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.


[Afbeelding: 1zogfvb.jpg]
Quote
#24
(25 July 2013, 12:59)Wilma schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Er ging bij mij een belletje rinkelen ....

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.


[Afbeelding: 1zogfvb.jpg]

Hier heb ik in Nederland een aantal ouderen mee gezien, goeie tip!
Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.