Fodelianakis olijfolie     
Olijfmuseum in Panagia/Thassos
#1
Inmiddels alweer een paar jaar geleden bezochten we na er ontzettend veel moois over te hebben gehoord en gelezen het eiland Thassos. We kozen voor een piepklein dorpje aan de "Golden Beach", Skala Potamias. Als wandelliefhebbers hadden we al vernomen dat Thassos een wandeleiland bij uitstek zou zijn hetgeen absoluut waar bleek te zijn.

Vanuit vrijwel elke uithoek van het eiland zijn er wel al wandelend mooie bezienswaardigheden te ontdekken zoals bijvoorbeeld het bergdorpje Maries met z'n hooggelegen watervalletjes en meertjes.

Vanuit ons "thuishonk" Skala Potamia liepen we op een dag de wandeling naar het hoger gelegen Panagia om vervolgens weer af te dalen en via Chrissy Ammoudia en de Golden beach weer huiswaarts te keren. Na een flinke wandeling bergopwaarts kwamen we in Panagia aan waar we al snel op zoek gingen naar een eet/drinkgelegenheid. Onze aandacht werd echter al snel getrokken door allerlei houten machines, tonnen en andere vreemde apparatuur welke achter een hotel was "verstopt".

[Afbeelding: r73y2u.jpg]

[Afbeelding: 21mi7h4.jpg]

We konden onze nieuwsgierigheid niet bedwingen en vroegen een man op leeftijd waar deze attributen voor dien(d)en. Deze man legde zijn werk meteen neer en begon honderduit te vertellen over de oude olijfperserij die al decennia lang door zijn familie werd gerund. Hij gaf eerst een zeer uitgebreide uitleg hoe de olijven vroeger werden geperst met behulp van de buiten opgestelde meestal handaangedreven machines. Toen hij daar mee klaar was vroeg hij ons mee te gaan naar een direkt aangelegen schuur. Eenmaal geopend bleek daar een compleet nieuwe versie van de buiten aanwezige opstelling te staan, nu echter geheel gemoderniseerd. Automatisch, hydraulisch, het zag er allemaal erg professioneel uit.

[Afbeelding: 9gx651.jpg]

[Afbeelding: 5xoo0l.jpg]

De eigenaar bleef maar vertellen over zijn passie en beloofde dat hij er niet aan denkt om z'n kleine olijfperserij op te geven. De oude spullen buiten ging hij geheel restaureren, uiteindelijk was hij van plan er een olijfmuseumpje van te maken. Na afloop van onze vrijwillige rondleiding bood de man ons nog een fles zelfgemaakte olijolie van; hij was duidelijk gecharmeerd van onze buitengewone belangstelling voor zijn werkzaamheden.

Na van hem nog de nodige (achteraf bleek prachtige) tips te hebben gekregen voor een mooie afdaling naar ons appartement bedankten we hem voor zijn gastvrijheid en uitgebreide uitleg. De fles olijfolie hebben we ons, eenmaal terug in Nederland, goed laten smaken, nog nagenietend van deze fantastische dag en gastvrije man.

Een paar jaar daarna kreeg ik van hem per email nog een bedankje voor de foto's en het korte stukje over zijn olijfpers dat ik plaatste in m'n
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
op m'n
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
. Hij was z'n naam al Googelend tegengekomen en vond het leuk om te lezen dat we zo van ons bezoek aan "zijn" eiland hadden genoten.

Inmiddels heeft de man z'n droom verwezenlijkt: op de website van Sotirelis.gr (link staat in het reisverslag) staat een uitgebreid verhaal over z'n inmiddels geopende olijfmuseum in Panagia..........

Alhoewel we elk jaar proberen een nieuwe bestemming uit te zoeken willen we Thassos binnenkort nog eens gaan bezoeken. En natuurlijk staat het olijfmuseum van Panagia dan bovenaan op ons "to-do"-lijstje.........

Ger
Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.