Rakomelo
#1
In het verleden heb ik hier en daar iets gelezen over eigengemaakte
RAKOMELO.

ik weet de ingrediënten wel ongeveer maar er zijn vele manieren om deze te maken.


Heeft iemand ervaring met eigengemaakte rakomelo?

Graag ook tips voor bewaren en de tijd dat t moet staan om op smaak te komen..... heb er nu al zin in Hypocrite YAMMAS
Quote
#2
Beste @Dick Wat is rakomelo en wat gaat er ongeveer in? Ik word helemaal nieuwsgierig.
Quote
#3
Op 1 liter raki neemt men 2 kaneelstokjes, 3 kruidnagels en 4 eetlepels honing.

Je brengt de raki langzaam aan de kook, voeg de kaneelstokjes de kruidnagels en de honing toe en blijf het ongeveer 15 alsmaar roerend langzaam koken.
Neem de pan van het vuur laat hem 20 tot 30 minuten met gesloten deksel staan en de rakomolo is klaar om te drinken.
Warm vind ik hem het lekkerst.

Dit recept heb ik van een Griekse buurman die hem al vele jaren maakt.

Men kan er ook een klein scheutje water bij doen om het alcoholpercentage nog wat te verminderen.

Maar door het koken neemt de alkohol al af alhoewel als je honing verwarmd maak je weer alkohol aan.

Jammas afgelopen week nog een liter gemaakt.

[Afbeelding: 11bm3c3.jpg]
Quote
#4
Niks tegen jou rakomelo kees, de bereidingswijze is ok maar dat wordt wel een slap soepje, op een kwart liter raki doe ik 1 kaneelstokje, 3 theelepels honing en 3 kruidnagels, een drankje wat heel goed is voor de koude wintermaanden.
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#5
Els het is een errrrrrug lekkere likeur !! zowel koud (bijv met ijsblokje)

als warm te drinken.

Arthur en Kees, ik begrijp dat jullie je eigen smaak hebben.

Kan ik bijvoorbeeld Yeni raki nemen of heb je daar ook nog verschil in ( hier geen eigengemaakte voorhanden)
Is tsipourou mogelijk??

wordt de smaak nog anders als je hem langer laat staan?

ik lees hier en daar over toevoegen van sinaasappelschillen....
Quote
#6
Yeni raki wordt afgeraden; met tsipouro kan uitstekend!
Bij het opdienen in een breki aansteken........ heerlijk.
Quote
#7
Probeer ook eens deze; is wel wat bewerkelijk maar de overwinteraars hebben alle tijd nu het toch regent.

250 gram suiker, 500 ml alcohol van 50 AV%, 150 gram cacaopoeder, 25 gram hazelnoten, 4 gram vanille, 0,15 gram foelie, 0,05 gram gember, 0,4 gram kaneel, 0,15 gram kruidnagelen, 50 gram cacaopoeder, 2,5 gr angelica (engelwortel), 2 gr anijs, 3 kruidnagels, 0,5 gr gentiaan , 1 gr kalmoeswortel, 4 jeneverbessen, 0,65 liter Vodka of Brandewijn, sap van ½ pompelmoes, 75 gram suiker, 0,2 gram ambretzaad, 0,5 gram angelicawortel, 0,2 gram amicabloemen, 0,2 gram kardemom (de gepelde pitten), 0,2 gram karwijzaad, 0,15 gram saffraan, 1 gram steranijs, 0,1 gram tijm, 0,5 gram venkelzaad, 300 ml alcohol van ± 90 AV% 0,05 gr melisse, , 0,06 gr hysop, Kersen- of pruimenpitten-extract, Enzympreparaten, 1 fles metaxa, 1 liter: 350 ml room, 350 ml whisky, 300 ml crème de cacao, 2 soeplepels sterke koffie.
Bereiding:
Alle ingrediënten in een grote gesloten bokaal of fles doen. Ongeveer 3 maanden laten weken, elke week een keer goed omschudden. Na 3 maanden de likeur goed filtreren tot ze helder is. ½ theelepel glycerine toevoegen en herbottelen.
Wick's signatuur Houdoe
Wick
Quote
#8
Hoi allen,
Net als Els heb ik ook nog nooit van deze heerlijke likeur Rakomela gehoord,als ik bovenstaande foto met inhoud in de glaasjes zie,lijkt het me verrukkelijk Is dit echt plaats gebonden b.v.alleen iets van Kreta? Als ik in mei a.s.op Samos aan de Grieken vraag ik wil wel een glaasje Rakomelo kijken ze dan ongelovig aan of schenken ze me dan gewoon een glaasje in.ben erg benieuwd temeer omdat Wick er ook erg veel over weet en net als Els en ik Samosganger is .
Hoor van jullie de Rakomelo story,
Groetjes Margaritha
Margaritha's signatuur sirtakisirtaki
Quote
#9
Volgens mij "ontstaan" op Kreta, maar dat weet je nooit zeker natuurlijk. Tongue
Vermits het ook met Tsipouro kan gemaakt wordt zullen de "eigendomsrechten" sterk bevochten worden. Big Grin
De laatste twee jaar is Rakomelo sterk gecommercialiseerd geworden. Je moet maar eens op de luchthavens kijken, in diverse modelflessen en kleuren te verkrijgen.
Uit onze omgeving kennen we iemand en die verschepen met de regelmaat enkele duizenden liters richting Thessaloniki.
Yamas!!!
Quote
#10
(09 November 2013, 10:27)Wick schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Probeer ook eens deze; is wel wat bewerkelijk maar de overwinteraars hebben alle tijd nu het toch regent.

250 gram suiker, 500 ml alcohol van 50 AV%, 150 gram cacaopoeder, 25 gram hazelnoten, 4 gram vanille, 0,15 gram foelie, 0,05 gram gember, 0,4 gram kaneel, 0,15 gram kruidnagelen, 50 gram cacaopoeder, 2,5 gr angelica (engelwortel), 2 gr anijs, 3 kruidnagels, 0,5 gr gentiaan , 1 gr kalmoeswortel, 4 jeneverbessen, 0,65 liter Vodka of Brandewijn, sap van ½ pompelmoes, 75 gram suiker, 0,2 gram ambretzaad, 0,5 gram angelicawortel, 0,2 gram amicabloemen, 0,2 gram kardemom (de gepelde pitten), 0,2 gram karwijzaad, 0,15 gram saffraan, 1 gram steranijs, 0,1 gram tijm, 0,5 gram venkelzaad, 300 ml alcohol van ± 90 AV% 0,05 gr melisse, , 0,06 gr hysop, Kersen- of pruimenpitten-extract, Enzympreparaten, 1 fles metaxa, 1 liter: 350 ml room, 350 ml whisky, 300 ml crème de cacao, 2 soeplepels sterke koffie.
Bereiding:
Alle ingrediënten in een grote gesloten bokaal of fles doen. Ongeveer 3 maanden laten weken, elke week een keer goed omschudden. Na 3 maanden de likeur goed filtreren tot ze helder is. ½ theelepel glycerine toevoegen en herbottelen.

Als men met dit recept komt aandraven bij de lokale bevolking zal je niet veel bijval oogsten. Ik geloof niet dat ze dat allemaal in hun kleine keukenkastje hebben staan.
Houdt het dus simpel bij het recept van Arthur en of Kees, met eventueel onbespoten sinaasappelschillen.
Ik heb enkel ervaring in het koel en donker lageren voor een maand of drie, en daar blijf ik dan ook bij.
Jef Dockx's signatuur " Εγώ... σαλεύω, ή το νησι... ταξιδεύει; "
                                                      ( Κ. Ι. ΣΕΡΒΑΝΤΩΝΑΚΗ )

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Quote
#11
persoonlijk ben ik geen liefhebber van Rakomelo en hou het dus bij het basisprodukt
Quote
#12
(09 November 2013, 15:35)Margaritha schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Hoi allen,
Net als Els heb ik ook nog nooit van deze heerlijke likeur Rakomela gehoord,als ik bovenstaande foto met inhoud in de glaasjes zie,lijkt het me verrukkelijk Is dit echt plaats gebonden b.v.alleen iets van Kreta? Als ik in mei a.s.op Samos aan de Grieken vraag ik wil wel een glaasje Rakomelo kijken ze dan ongelovig aan of schenken ze me dan gewoon een glaasje in.ben erg benieuwd temeer omdat Wick er ook erg veel over weet en net als Els en ik Samosganger is .
Hoor van jullie de Rakomelo story,
Groetjes Margaritha

Rakomelo is een Kretens drankje wat ik alleen in de winter en voor de verkoudheid gebruik, beetje opgewarmt en gemaakt van
tsikoudia wat Kretenzer raki is.
Wil je een lekker Kretens likeurtje pers je de granaatjes van de granaatappel in een lapje katoen uit en voeg daar naar smaak tsikoudia aan toe.
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#13
De Dimitra winkelketen heeft het gewoon in de schap staan.
Krijgen het regelmatig "van het huis" na afloop van een gezellige avondBig Grin
Quote
#14
Karel,
Leuke opmerking van jeConfusedtaat in de schappen van de winkelketen Dimitra en na afloop van gezellige avond een glaasje van het huis.
Is het daar zo gezellig in die supermarkt?grapje
Ik zal in mei zoeken op Samos of daar ook een zo een gezellige Dimitra winkel is(geen idee eigenlijk) en anders op de luchthaven van Samos kijken.
Ik heb hier thuis granaatappelen van afgelopen september/oktober maar geen tsikoudia,wel ouzo maar dat is natuurlijk geen goede combinatie?
Hier in Fryslan vliegen de hagelstenen je om de oren,ik kom net van de voetballijn verkleumd dus zou nu dus wel een heerlijk opwarmertje zijn.
Jammas,
Groetjes Margaritha
Margaritha's signatuur sirtakisirtaki
Quote
#15
Margarita, probeer het een met jenever, zal toch ook wel een lekker likeurtje worden met de granaatjes, Berenburg vind ik weer zonde met al die kruiden erin.
Fryslan Boppe
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#16
Dick, hier een likeur wat er veel op lijkt :
1 fles raki 1 tl gekneusde korianderzaadjes 1 tl kruidnagels 2 kaneelstokjes
1 kapotgeslagen muskaatnoot 1/2 g saffraan 50 tot 100 g suiker (naar eigen smaak)
Doe alles (behalve de suiker) in een weckfles van 1 ltr en sluit de fles af. Laat 40 dagen op een koele plaats staan, maar schud af en toe met de fles.
Zeef dan de specerijen uit de fles en voeg naar smaak de suiker toe. (dat is het fijnste moment).
Heb deze saffraanlikeur ook al vaker gemaakt met ouzo, wat ik persoonlijk nog lekkerder vind.
Quote
#17
Bedankt voor alle reacties.

Ik ga met tsipourou aan de slag en neem het recept van Kees en Arthur als uitgangspunt.

Heb er nu al zin in.... u hoort nog ;) ... of niet

één Rakoumelo,
twee Rakoumelo,
drie Rakoum....... floor
Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)