"Opgelicht in het buitenland" praktijken
#1
Information 
Elke keer kijk ik met afschuw naar het programma "Opgelicht in het buitenland" van SBS6. Dit gaat voornamelijk over Azië, maar ik vroeg mij af of er ook soortgelijke bendes/praktijken in Griekenland zich voordoen.

Natuurlijk weet ik dat je in de grote steden extra op moet letten voor zakkenrollers (waarom laat je anders je portemonnee rollen Sleepy), maar vroeg mij of er dingen of signalementen zijn waar ik op kan letten. Natuurlijk handig om in het algemeen te weten, maar extra omdat ik volgende maand een tijdje in Griekenland rondtrek. Ik hoor graag jullie ervaringen.
Quote
#2
Extra opletten in de metro in Athene, groot risico op zakkenrollers. Op het vliegveld wordt vaak een truc uitgehaald, iemand stelt je een vraag en leidt je af, iemand anders gaat er vervolgens met je spullen vandoor.
Quote
#3
@Chris: dat gebeurt overal ter wereld hoor. Je moet altijd opletten! Of het nou de markt in Den Haag is of het vliegveld van Karachi ..... :-(
Quote
#4
Tja Els, natuurlijk is dat zo dat dit over de hele wereld gebeurt. Maar wanneer iemand mij zou vragen waar hij op moet letten tijdens een vacantie in Nederland, zou ik zeggen, kijk uit voor zakkenrollers in Amsterdam. Daar komt bij dat mijn meldingen gebaseerd zijn op eigen ervaringen.
Quote
#5
Toevallig heb ik vorige week een programma gezien over risico's voor toeristen in Europa. Wat zakkenrollers betreft stond Barcelona met stip op 1, gevolgd door Praag en Athene.
In Athene schijnen zakkenrollers nogal actief te zien in en rond de luchthaven en stations, zoals Chris ook al opmerkte. Met name in de chaos bij het overstappen in en uit de Metro heeft men het op onzeker ogende toeristen gemunt.
Amsterdam scoorde, wat Europa betreft, een tiende plek.
Quote
#6
Helaas komt het niet alleen in Athene voor en weet ik uit eigen ervaring dat de markt in Drama ook favoriet is bij de zigeunermeisjes.
Deze meisjes maken onderdeel uit van een Balkan bende en gaan van stad naar stad. Ook al worden ze opgepakt, zijn ze binnen de kortste keren weer vrij met behulp van de uit Thessaloniki opgetrommelde advokaat.
Dus oppassen op de markten.

Kali Mera,

Dick
Quote
#7
de 50 euro fraude, zijn wij jaren geleden ook ingetrapt

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote
#8
En natuurlijk geen spullen in de huurauto laten liggen, ook niet in de kofferbak. Die van ons was op Kreta in 2012 opengebroken en kofferbak was leeg gehaald. Vooral voor diegene die een fly drive vakantie doen is het opletten.
greece67's signature zwaaivlag
LIVE YOUR LIFE! YOU ONLY HAVE ONE!

Quote
#9
Tja, spijtig genoeg mag ik mij ervaringsdeskundige noemen...
Vorige zomer zijn we bestolen geweest in metrostation Syntagma, Athene. We waren pas geland, en hadden op de luchthaven de metro richting centrum genomen.
Het is niet zo dat we onachtzaam waren. Naarmate we Syntagma naderden, kwam er echter steeds meer en meer volk op de metro, tot het drummen werd. Vlak vóór Syntagma werden we aangeklampt door een 'bende' van 3 fors grote mannen. Eén van de drie stelde mij de vraag waar ik heen moest. Ik was echter alert genoeg om te zien dat een andere man onze koffer probeerde te nemen. mijn vrouw had dit ook gezien, en trok zijn hand van het handvat van de koffer. Dit gebeurde net op het moment dat de deur van de metro opende op Syntagma. Eén van de drie mannen, een kleerkast van een vent, duwde mijn vrouw helemaal opzij zodat ze naar adem moest happen. Het moet op dàt moment gebeurd zijn, want ze werd zowat overweldigd; die zware vent stond zelfs op haar tenen. In het geharrewar besefte mijn vrouw plots dat ze haar portefeuille kwijt was. De drie mannen waren gaan lopen. Ik ben hen achterna gelopen, maar vond ze in de drukte niet meer. We waren beiden radeloos, en zelfs zodanig in shock dat we niets liever wilden dan naar huis in België terug te keren. Het was helemaal in het begin van onze vakantie, maar ons vakantiegevoel was compleet verknald. Mijn vrouw was al haar documenten kwijt, en geld. En toen begon de grote miserie. We werden van het plaatselijke politiekantoortje naar het centraal politiekantoor van Athene gestuurd. In het bureau waar we terecht kwamen, zat men heel verveeld naar ons te luisteren, want we waren nummer zoveel van die dag. We kregen een document in eentalig Grieks, na veel gepalaver. De volgende dag gingen we naar de ambassade, om een voorlopige identiteitskaart te krijgen, zodat we op het einde van de vakantie het land mochten verlaten. Na lang wachten kregen we te horen dat we pasfoto's moesten hebben. Dus op stap naar een fotowinkel. Een uurtje later terug naar de ambassade, waar we weer een tijdje mochten wachten.

Ons tweedaags programma in Athene was compleet naar de vaantjes. Gelukkig was ons plan om daarna door te reizen naar het eiland Skyros, waar Roosmarijn en haar man Nikos ons op een heel vriendelijke manier opgevangen hebben (o.a. voor een vertaling van het politiedocument in het Grieks). Dankzij Roosmarijn en Nikos hebben we toch nog een heel mooie vakantie gehad, en daar zijn we hen nog steeds dankbaar voor.

Ik ben er van overtuigd dat het een goed geoefende bende was in de metro, want in de ambassade hebben we nog meer Belgen ontmoet, die eveneens van dezelfde vlucht naar het centrum reisden, en zowat op het zelfde moment bestolen waren op Syntagma.

En wat was het resultaat? Veel kosten, veel tijd kwijt, veel geloop voor papieren in België, maar vooral: in grote knauw in het vertrouwen van mijn vrouw voor wat betreft drukte in een grootstad.

Ik voeg er meteen aan toe: dit had ons even goed in Brussel of in om het even welke andere grootstad kunnen overkomen. Maar het deed des te meer pijn omdat het in ons geliefde Griekenland gebeurde. Het was de eerste maal dat we bestolen werden, en dan nog op zo 'n brute manier.

Ik wil jullie niet bang maken. Ik wil jullie enkel waarschuwen. Neem liever niet de metro in Athene, maar neem de bus of een taxi.
Voor de rest heb ik in Griekenland nog nooit een onveiligheidsgevoel gehad. Wel in andere grootsteden, o.a. regelmatig in Brussel, waar ik voor mijn werk regelmatig de metro moet nemen.
vlagreco's signature YAMAS !   ->  
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote
#10
Een kleine tip. Maak een Scan van al je documenten , paspoort , Identiteitskaart etc. Sla ze op een memory stick, en hang die om je hals. Idem voor je Boarding pass . Klinkt misschien gek maar dan heb je tenminste op enigerlei wijzei iets in handen, afprinten kan je overal. Over de rechtsgeldigheid ga ik me niet uitlaten.
Jef Dockx's signature " Εγώ... σαλεύω, ή το νησι... ταξιδεύει; "
                                                      ( Κ. Ι. ΣΕΡΒΑΝΤΩΝΑΚΗ )

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote
#11
@ Jef
Wanneer je kopietjes hebt van al je documenten hebt helpt dat in ieder geval bij het doen van aangifte en het verkrijgen van vervangende documenten.
Ik heb al jaren mijn documenten in 'the cloud' staan in pdf en jpg formaten. Overal waar een (betrouwbare) internetverbinding is kan ik ze afdrukken.
Je kan ze ook naar jezelf emailen, dan kan je er via webmail altijd bij komen.
Quote
#12
Volgens mij gaat het programma over andere dingen dan zakkenrollen. Budapest geldwisselen en meenemen voor 1 drankje met een gepeperde rekening.
Egypte en Tunesie oplichting in winkels en het inpalmen van vrouwelijke toeristen voor geld, waarbij de hele familie betrokken is.
Op de vraag of zoiets ook in Griekenland speelt zie ik geen antwoord
Quote
#13
Inderdaad. Mijn verhaal lijkt heel erg op vlagreco, maar dan zonder aanwijzigingen op een bende (die er wellicht wel was). Ik heb geleerd van dit lesje en zal ook voorbereid op reis gaan.

Maar zoals Elly het al aangeeft was ik nieuwsgierig of er bepaalde casino/malafide theehuisjes praktijken voorkwamen, waar ik als alleenreizende vrouw aantrekkelijk voor te lokken ben.

Laten we het hopen van niet, maar het zou niet verkeerd zijn als het kenbaar gemaakt wordt.

PS. Goede tip, scans van belangrijke documenten in beveiligde cloud hangen. Dank u!
Quote
#14
Een kleine tip: op luchthavens hangen mensen rond die veel belangstelling hebben voor kofferlabels, met name die van gezinnen. Deze personen kunnen door de labels te lezen te weten komen op welke adressen de komende tijd niemand aanwezig is. Zelf vouw ik de beschreven kant van de labels altijd naar binnen en schrijf op de buitenzijde dat de gegevens binnenin staan. Zet je vakantieperiode ook niet op Facebook: kun je net zo goed het aloude briefje voor de bakker weer aan de deur hangen. Voorkomen is beter dan genezen, en opletten blijft het devies: ook in Nederland. Verder heb ik zelf twee maal een vervelende ervaring met taxichauffeurs gehad: spreek van te voren goed de prijs af, en/of let er op dat de meter wordt aangezet. Laat je echter niet bang maken en geniet ervan. Fijne vakantie.
Quote
#15
Triest om lezen. Quasi 5 jaar geleden was Athene zo nog niet. Ik ga er niet meer naar toe.
Quote
#16
(08 April 2014, 19:53)Dirk schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Triest om lezen. Quasi 5 jaar geleden was Athene zo nog niet. Ik ga er niet meer naar toe.
Mag ik daaruit besluiten dat je naar geen enkele stad meer gaat, want zakkenrollers e.d. vind je overal.
Patrick's signature
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Petitie v/h behoud van Nederlands onderwijs in het buitenland ook in griekenland. elena2006 1 1.748 31 May 2013, 21:55
Laatste bericht: Aleko
  Bedenkelijke praktijken op Kreta oriste 4 4.096 10 January 2010, 16:41
Laatste bericht: Yiannis

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.