nieuwe opgraving
#41
Update: vrijdag 3 oktober 2014: marmeren deur gevonden

Tijdens een persbriefing werd bekend gemaakt dat zich in de achterwand van de derde ruimte inderdaad een deur heeft bevonden. Men heeft in het zand dat de ruimte vult drie marmeren fragmenten ontdekt die een houten deur moeten imiteren, compleet met deurnagels. Volgens de archeologen bevestigt deze vondst dat het daadwerkelijk om een graftombe gaat. De vormgeving is namelijk kenmerkend voor Macedonische graftombes. Men vermoedt dat een trap naar de achterliggende vierde kamer zal voeren. De vloer in de derde ruimte loopt namelijk hellend af: het hoogte verschil tussen de ingang ervan en de derde muur is ongeveer een meter. Normaliter duidt dit op de aanwezigheid van een trap of helling welke zich direct achter de deur zou moeten bevinden. Met het laagje voor laagje afvoeren van het aanwezige zand is men tot de conclusie gekomen dat de vierde kamer wellicht twee meter lager ligt dan de derde. In het afgevoerde zand van de tweede ruimte heeft men enkele ijzeren en bronzen spijkers, en enkele fragmenten aardewerk gevonden.

Bronvermelding:

voor deze blog wordt gebruik gemaakt van de websites van: Ekathimerini, NOS, To Vima, Ta Nea, Wikepedia, Greek Reporter, Volkskrant, Trouw.

Voor de gehele blog met afbeeldingen: 
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Bovenstaande werd geplaatst met toestemming van de Griekse Vereniging Eindhoven. Op de tekst rust copyright.

@ElsR: volgrens een interview met mevrouw Peristeri, hoofd archeologe, kan het nog jaren duren voordat de graftombe toegankelijk zal zijn voor publiek. Een maatschappij met watervliegtuigen heeft al te kennen gegeven dat zij faciliteiten willen bouwen om toeristen aan te voeren.
Quote
#42
@Erwin, deurnagels zo als je ze noemt ( of klinknagels ) zijn niet zo in zwang in die tijd . Dus als je iets vertaald doe het dan goed of hoe je hersenspinsels voor je zelf.
Jef Dockx's signatuur " Εγώ... σαλεύω, ή το νησι... ταξιδεύει; "
                                                      ( Κ. Ι. ΣΕΡΒΑΝΤΩΝΑΚΗ )

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Quote
#43
@ Jef Dockx, helaas kan ik geen ander woord ervoor bedenken. Neem me niet kwalijk. Toch fijn dat je mijn "hersenspinsels" leest. Heb jij een betere vertaling? De marmeren deur moet een houten deur voorstellen. daar komt nu eenmaal bevestigingsmateriaal aan te pas. Klinknagels worden volgens mij ergens ingeklonken en dat zou volgens mij helemaal een verkeerde vertaling zijn.
Quote
#44
Na enig zoeken blijkt het om deurbeslag te gaan: een scharnier welke over de gehele lengte van de deur liep.m Ik kan de tekst op deze site helaas niet aanpassen.
Quote
#45
Dank voor je updates weer Erwin. Ik vind het heel handig via deze site op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen daar!
Quote
#46
Laomedon van Mythilini:

Zou de prominente Zweeds / Amerikaanse archeoloog Oscar Broneer, Backebo (Zweden) 28 december 1894 – 22 februari 1992 Kortinthe (Griekenland) het in 1941 bij het juiste eind hebben gehad en is de Casta heuvel de laatste rustplaats van Laomedon van Mythilini? Oscar Broneer deed in 1941 uitgebreid onderzoek naar de leeuw van Amphipolis. In zijn boek “The Lion Monument at Amphipolis”, uitgebracht met steun van de Universiteit van Harvard (Cambridge Massachusetts, VS) stelt hij dat de beroemde leeuw een grafmonument moet zijn en wel voor de diadoch Laomedon. Nooit van gehoord zult u terecht zeggen, maar op Wikipedia is alles te vinden dus ook over deze vertrouweling van Alexander de Grote.
 
“The Lion Monument at Amhipolis” Oscar Broneer (21 november 1941):
ISBN-10: 0876619022
ISBN-13: 978-0876619025
 
Zoals de naam al doet vermoeden is Laomedon geboren op Mythilini. Nadat hij wegens intriges tegen Phillipos II van het hof in Pella werd verbannen, werd hij na hij na diens overlijden in 336 voor Chr. door Alexander de Grote naar de hoofdstad van het Macedonische koninkrijk teruggeroepen. Als Alexander de Grote aan zijn expeditie naar Azië begint, vergezelt Laomedon de koning. Door zijn kennis van de Perzische taal wordt hij benoemd tot tolk en is hij verantwoordelijk voor Perzische gijzelaars. Na het overlijden van de koning, worden de overwonnen provincies onder de diadochen verdeeld en Laomedon krijgt tot ongenoegen van Ptolomeus (I Soter) die Egypte toebedeeld kreeg, de provincie Syrië toegewezen. Aanvankelijk probeert Ptolemeus I Soter Syrië van Laomedon te kopen, maar daar trapte deze niet in. Ptolemeus I Soter besluit Syrië binnen te vallen: hij wil de provincie koste wat kost in handen krijgen. Syrië zwicht voor de Egyptische overmacht, en Laomedon valt in handen van de Egyptische generaal Nicanor. Laomedon weet echter te ontsnappen en vlucht naar Caria (west Anatolië) . Later sluit hij zich aan bij Alcetas in diens strijd tegen de door Alexander de Grote aangestelde satraap (gouverneur van een provincie in Perzië) Antigonus. Sommige historici zijn de mening toegedaan dat Alcetas hem in ruil hiervoor de stad Amphipolis heeft geschonken. Zodoende zou de graftombe in de Casta heuvel wel eens de laatste rustplaats van Laomedon kunnen zijn. De tijd zal het leren...


Bronvermelding:

voor deze blog wordt gebruik gemaakt van de websites van: Ekathimerini, NOS, To Vima, Ta Nea, Wikepedia, Greek Reporter, Volkskrant, Trouw.

Voor de gehele blog met afbeeldingen:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Bovenstaande werd geplaatst met toestemming van de Griekse Vereniging Eindhoven. Op de tekst rust copyright.
Quote
#47
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Is dit misschien nog een toevoeging aan de bovenstaande lawine van waardevolle informatie?
Quote
#48
Voor de geïnteresseerden de meest recente update van het blog op de website van de Griekse Vereniging Eindhoven over de opgraving in Amphipolis:

Amphipolis: tot dusver alleen maar vragen en veronderstellingen:



[Afbeelding: amhipolis%20leeuwkop.jpg]

De opgravingen in de Casta heuvel in Amphipolis roepen steeds meer vragen op, en antwoorden blijven tot dusver uit. Sommige archeologen denken te weten dat het een graftombe betreft voor een hooggeplaatste vrouw, afgaande op de vondst van de twee Kariatiden welke de toegang tot de derde voorkamer bewaken. Anderen beweren juist het tegendeel: het zou gaan om de laatste rustplaats voor een mannelijke hoogwaardigheidsbekleder getuige de vondst van de beroemde Leeuw. Zou het graf geplunderd zijn? Er zijn immers aanwijzingen dat de graftombe in vroeger tijden door grafrovers werd bezocht.

 


[Afbeelding: amhipolis%20dimitris%20lazaridis.jpg]

De systematische opgravingen in Amphipolis begonnen op 26 april 1956 onder leiding van Dimitris Lazaridis (1917 – 1985) archeoloog en sinds 1946 directeur van het ephoraat (district) van Prehistorische en Klassieke Oudheden van oost Macedonië en Thracië. In die dagen waren er geen fondsen waaruit men de opgravingen kon bekostigen, noch opslagmogelijkheden voor de kostbare en vaak kwetsbare vondsten. Reeds in 1964 veronderstelde hij dat de Casta heuvel een kustmatige heuvel moest zijn, opgeworpen ten behoeve van een grafmonument.

 
[Afbeelding: amhipolis%20dwars%20doorsnede.jpg]

De bouw van dit grafmonument moet in de vierde eeuw voor Chr. een gigantisch bouwproject zijn geweest. Het opwerpen van een heuvel (De diameter en de hoogte heb ik helaas nog nergens kunnen vinden.) waaromheen een marmeren muur staat met een lengte van 497 meter en maar liefst drie meter hoog, is beslist geen kleinigheid. De bouw moest handmatig worden uitgevoerd, shovels bestonden immers niet. Het gebruikte marmer, ook voor het bekleden van de tot dusver ontdekte voorkamers en de beelden moest met houten schepen vanaf het zeven kilometer verderop gelegen eiland Thassos worden aangevoerd. De beide Kariatiden zijn inclusief sokkel 3.67 meter hoog. De in de 1912 in de rivierbedding gevonden Leeuw van Amphipolis is met sokkel maar liefst 15.80 meter hoog en zou boven op de heuvel hebben gestaan. Als we ervan uit gaan dat de Leeuw in het midden stond en we rekening houden met de beroemde esthetiek van de klassieke Grieken, dan heeft het archeologische team nog heel wat graafwerk voor de boeg: als de eigenlijke grafkamer zich direct onder de Leeuw zou hebben bevonden. (De ingekleurde vlakken stellen de tot dusver opgegraven voorkamers voor.) Trouwens: wie dan ook de moeite heeft genomen de voorkamers, om wat voor reden dan ook, weer met zand te vullen, heeft er ook een flinke klus aan gehad: het vertraagt de opgravingen immers zeer. Bekijkt u om een indruk van de gigantische afmetingen van het grafmonument te krijgen de onderstaande video met beelden vanuit een helikopter van de Casta Heuvel.

Update: zondag 12 oktober 2014:


[Afbeelding: amphipolis%20mozaiek%202%20kamer.jpg]

Men spreekt wel eens over monnikenwerk: welnu, de opgraving in Amphipolis is daar een goed voorbeeld van. Het archeologische team heeft met engelengeduld en kwastjes een mozaïekvloer uit het zand dat de tweede voorkamer bedekte tevoorschijn gehaald. Deze ruimte, welke wordt bewaakt door de twee Kariatiden, heeft een afmeting van 4 ½ meter breed en een lengte van 3 meter. We zien een bebaarde krijger met lauwerkrans op het hoofd in een strijdwagen welke wordt getrokken door twee witte paarden. Voor de hoofden van de paarden zien we de god Hermes te herkennen aan zijn gevleugelde schoenen. (links) Ofschoon de mozaïekvloer een beschadiging heeft van een diameter van ongeveer 80 centimeter, heeft het archeologische team in het zand voldoende fragmenten gevonden om het te kunnen restaureren. Deze restauratie zal de komende dagen dan ook worden uitgevoerd. Het mozaïek bevindt zich vlak voor de deur naar de derde voorkamer. Zou de in de strijdwagen afgebeelde krijger zijn laatste rustplaats hebben gevonden in deze graftombe? Waarom is de mozaïekvloer beschadigd?




Bronvermelding:

voor deze blog wordt gebruik gemaakt van de websites van: Ekathimerini, NOS, To Vima, Ta Nea, Wikepedia, Greek Reporter, Volkskrant, Trouw.

Voor de gehele blog met afbeeldingen: 
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Bovenstaande werd geplaatst met toestemming van de Griekse Vereniging Eindhoven. Op de tekst rust copyright.
Quote
#49
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Jef Dockx's signatuur " Εγώ... σαλεύω, ή το νησι... ταξιδεύει; "
                                                      ( Κ. Ι. ΣΕΡΒΑΝΤΩΝΑΚΗ )

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Quote
#50
(16 October 2014, 23:18)Jef Dockx schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





Super website Jef!
Bedankt voor het delen  Wink
Quote
#51
Update: woensdag 22 oktober 2014: hoofd van sfinx gevonden




[Afbeelding: hoofd%20sfinx.jpg]Amphipolis: het hoofd van de sfinx
Het hoofd van de oostelijke sfinx bij de ingang van de graftombe is gevonden. De vindplaats stelt het archeologische team opnieuw voor een raadsel. Het hoofd, dat in vrijwel perfecte staat blijkt te zijn, alleen neus en lippen zijn gebroken, werd namelijk gevonden in de derde kamer. Dat is op zo 'n 23 meter afstand van de ingang van de graftombe. Professor klassieke archeologie aan de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki, Theodosia Stefanidou – Tiberiou, vraagt zich af hoe het hoofd daar terecht is gekomen: een aardbeving wordt op voorhand uitgesloten omdat vooralsnog de graftombe in goede staat blijkt te zijn. Bovendien zou het hoofd dan ernstigere beschadigingen moeten vertonen. Verplaatsing van het hoofd door grafrovers lijkt een mogelijkheid, maar het ligt niet erg voor de hand dat men bij de plundering van een graftombe een marmeren hoofd van de ingang 23 meter naar binnen brengt en daarbij de moeite doet om drie muren te slechten. Mogelijk werd het hoofd in de derde kamer neergelegd om latere plunderaars te laten zien dat de graftombe reeds eerder werd leeggeroofd?

 
Zoals gezegd verkeert het hoofd in zeer goede staat. Het betreft een klassieke schoonheid van verfijnde kwaliteit, wederom blijkt hier de vaardigheid van de maker uit. Toch heeft het hoofd op zich ook een nieuwigheid: de hoofden van sfinxen welke tot nu toe werden aangetroffen hadden het haar in een vlecht of knot samengebonden. Het haar is overigens zeer gedetailleerd weergegeven. De sfinx van Amphipolis is de eerste met loshangend haar. Wilde de kunstenaar de demonische oorsprong van de sfinx benadrukken?
 
De sfinx: mythologisch wezen komt niet alleen in Egypte voor:



[Afbeelding: griekse%20sfinx.jpg]Griekse sfinx
Wie denkt dat de sfinx uitsluitend in Egypte voor komt als wachter bij de piramides van Gizeh heeft het mis: ook in India, Sri Lanka en Thailand komt de sfinx in de lokale mythologie voor. In tegenstelling tot de Egyptische sfinx is de Griekse sfinx niet mannelijk maar vrouwelijk. In de Griekse mythologie komt de sfinx voor in de mythe van Oedipus.

Bronvermelding:

voor deze blog wordt gebruik gemaakt van de websites van: Ekathimerini, NOS, To Vima, Ta Nea, Wikepedia, Greek Reporter, Volkskrant, Trouw.

Voor de gehele blog met afbeeldingen: 
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Bovenstaande werd geplaatst met toestemming van de Griekse Vereniging Eindhoven. Op de tekst rust copyright.

 
 
 
 
 
 
 
Quote
#52
Inmiddels heeft het Griekse Ministerie van Cultuur een video van de binnenkant van de graftombe openbaar gemaakt:


Quote
#53
Update: vrijdag 31 oktober 2014: marmeren deur ontdekt




[Afbeelding: amphipolis%20deur.jpg]Amphipolis: de marmeren deur
Tijdens de wekelijkse persconferentie heeft het Griekse ministerie van Cultuur en Sport bekend gemaakt dat in een poging om de vierde kamer te bereiken een marmeren deur werd ontdekt. De deur werd gevonden liggend in het zand dat de derde kamer bedekt, weegt maar liefst 1 ½ ton en is nagenoeg intact. Het mag voor zich spreken dat het verwijderen van de marmeren deur de opgraving van de vierde kamer wederom vertraagt. Kennelijk ligt de vierde kamer beduidend lager dan de derde: men meet nu al een hoogte verschil van bijna 1 ½ meter. Het ziet er naar uit dat de vierde kamer nog veel dieper ligt. Ondertussen worden sensoren geplaatst om de stabiliteit van de graftombe te meten. Tot dusver heeft geen van de vondsten de identiteit van de overleden (-en) prijs gegeven. Wordt dus vervolgd...

Bronvermelding:


voor deze blog wordt gebruik gemaakt van de websites van: Ekathimerini, NOS, To Vima, Ta Nea, Wikepedia, Greek Reporter, Volkskrant, Trouw.

Voor de gehele blog met afbeeldingen: 
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Bovenstaande werd geplaatst met toestemming van de Griekse Vereniging Eindhoven. Op de tekst rust copyright.


Overigens is de opgraving van Amphipolis niet het enige project dat de archeologen deze zomer bezig hield. Voor geïnteresseerden in archeologie:


De expeditie in de Argolische Golf:

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.







De expeditie naar AntiKythira:


Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.







Van de resultaten van beide expedities is weinig meer bekend dan dat bij Antikythira een speer behorende bij een standbeeld werd ontdekt.
Quote
#54
NEWSFLASH: UPDATE WOENSDAG 12 NOVEMBER 2014: GERAAMTE GEVONDEN!


Op een diepte van 1.60 meter onder de vloer van de derde kamer hebben archeologen in een graf een geheel compleet geraamte aangetroffen. Het stoffelijk overschot heeft begraven gelegen in een houten kist, versierd met ornamenten gemaakt van glas en dierlijk bot. De afmetingen van het graf zijn 3.23 meter bij 1.56 meter. De hoogte van het graf wordt geschat op 1.80 meter. De totale hoogte van de derde kamer komt hiermee op 8.90 meter. De menselijke resten zijn inmiddels overgebracht naar een laboratorium waar een DNA onderzoek het geslacht van de overledene als ook de leeftijd van het geraamte zal moeten uitwijzen. 

Het ziet er naar uit dat de opgravingswerkzaamheden binnenkort kunnen worden afgerond.

Minister van Cultuur en Sport, Kostas Tasoulas zal op zaterdag 22 november 2014 om 13.00 uur in het Amphipolis Museum een persconferentie geven. Een week later, op zaterdag 29 november 2014 zal hoofdarcheologe Katerina Peristeri om 11.00 uur de resultaten van de opgravingswerkzaamheden bekend maken.

Bronvermelding:

voor deze blog wordt gebruik gemaakt van de websites van: Ekathimerini, NOS, To Vima, Ta Nea, Wikepedia, Greek Reporter, Volkskrant, Trouw.

Voor de gehele blog met afbeeldingen:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Bovenstaande werd geplaatst met toestemming van de Griekse Vereniging Eindhoven. Op de tekst rust copyright.
Quote
#55
Update zaterdag 22 november 2014: persconferentie Kostas Tasoulas:

 
"Dit is een unieke archeologische vondst, die wordt toegevoegd aan het grote mozaïek van de culturele verworvenheden van Griekenland” aldus minister Kostas Tasoulas.
 

[Afbeelding: amphipolis%20kostas%20tasoulas.jpg]Amphipolis: minister Kostas Tasoulas bezoekt de site
Reikhalzend werd uitgekeken naar de persconferentie welke minister van Cultuur en Sport, de heer Kostas Tasoulas, in het bijzijn van hoofdarcheologe Katherina Peristeri, vandaag in het museum van Amphipolis gaf. De verwachtingen waren hoog gespannen maar er bleek helaas weinig nieuws te melden. De heer Tasoulas vertelde de verzamelde pers dat er in de Casta Heuvel nog genoeg werk te doen is. Momenteel is men bezig met een door de Aristoteles universiteit van Thessaloniki ontwikkelde methode van elektrische tomografie om het binnenste van de grafheuvel driedimensionaal in kaart te brengen. Aan de hand van de resultaten zal het team van archeologen beslissen waar nieuwe proefsleuven zullen worden gegraven. De bouw van de grafheuvel moet een dermate onvoorstelbaar vermogen hebben gekost, dat men het vrijwel onwaarschijnlijk acht dat deze voor slechts een persoon werd gebouwd. Men verwacht dan ook mogelijk meer grafkamers met decoratieve ornamenten als sfinxen, kariatiden en mozaïeken aan te treffen. De resultaten van het tomografisch onderzoek worden de komende dagen verwacht, waarna de opgravingswerkzaamheden zullen worden hervat. Het dus nog een behoorlijke tijd duren voordat de graftombe opengesteld kan worden voor publiek, ook omdat de veiligheid nog niet kan worden gegarandeerd. De minister maakte verder bekend dat op een beschilderde architraaf, gevonden in de derde kamer van de graftombe, afbeeldingen zijn aangetroffen van menselijke figuren. Het schoonmaken van de architraaf is een precies werkje. De kleuren zijn door de loop der tijden behoorlijk aangetast en vervagen vrij snel.

 
De heer Tasoulas onderstreepte nogmaals het belang van de vondst voor de Griekse bevolking in deze moeilijke crisisjaren, maar ook voor de rest van de wereld. Eveneens verzekerde hij dat de overheid voldoende financiële middelen ter beschikking zal stellen om de opgravingswerkzaamheden voort te kunnen zetten en de vondsten te kunnen preserveren. Daarnaast prees de minister het team van hoofdarcheologe Katherina Peristeri en verklaarde trots dat alle onderzoeken zullen worden uitgevoerd door Griekse wetenschappers. De minister noemde de opgraving in Amphipolis overigens een “oefening in geduld en bewondering”. Naar verwachting zal het nog zeker vijf jaar duren voordat alle opgravingswerkzaamheden en het bijbehorende wetenschappelijk onderzoek zal zijn afgerond.
 
Verwacht: zaterdag 29 november 2014: persconferentie Katherina Peristeri



[Afbeelding: katerina-peristeri.jpg]Katherina Peristeri
Ze is wellicht een van de beroemdste archeologen ter wereld: Katherina Peristeri. Onder haar bezielende leiding werd de mysterieuze graftombe in Amphipolis opgegraven. Sindsdien is een ieder die belangstelling heeft voor archeologie in de ban van de ontdekkingen van haar team. Op zaterdag 29 november 2014 geeft zij een persconferentie. Zodra de Griekse media hierover berichten zullen wij op onze website hier verslag van doen.

 
 
 
 
Bij het schrijven van deze blog wordt gebruik gemaakt van de websites van:
 
Ekathimerini
Greekreporter
NOS
Wikipedia
To Vima
Ta Nea


Bronvermelding:


voor deze blog wordt gebruik gemaakt van de websites van: Ekathimerini, NOS, To Vima, Ta Nea, Wikepedia, Greek Reporter, Volkskrant, Trouw.

Voor de gehele blog met afbeeldingen: 
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Bovenstaande werd geplaatst met toestemming van de Griekse Vereniging Eindhoven. Op de tekst rust copyright.
Quote
#56
Update: zaterdag 29 november 2014: persconferentie Katherina Peristeri



Ze is wellicht een van de beroemdste archeologen ter wereld, zo niet de beroemdste: Katherina Peristeri. Onder haar bezielende leiding werd de mysterieuze graftombe in Amphipolis opgegraven. Sindsdien is een ieder die belangstelling heeft voor archeologie in de ban van de ontdekkingen van haar team. Tijdens de persconferentie van vandaag vertelde mevrouw Peristeri dat de ingang tot de graftombe pas bij het blootleggen van de laatste dertig, veertig meter van de muur die de graftombe omgeeft werd gevonden. Met het opgraven van deze marmeren muur met een totale lengte van 497 meter werd reeds in 2010 begonnen maar de werkzaamheden hebben lange tijd stil gelegen. Bij het toenmalige archeologische team was de hoop op verdere archeologische vondsten kennelijk vervlogen. Pas in 2012 werden de opgravingswerkzaamheden hervat. Ontbrekende delen van de muur werden eerder deze maand gevonden in het nabijgelegen Kerkini meer. Enkele van de meer dan honderd stenen bevatten inscripties. De stenen zijn in 1936 tijdens de constructie van een dam door het uitvoerende bedrijf in het meer gegooid. Naar verwachting zou men daar ook ontbrekende delen van de sokkel waarop de Leeuw van Amphipolis staat, terug kunnen vinden. Hiertoe zou de waterstand in het meer moeten worden verlaagd.



Mevrouw Peristeri maakte tijdens de persconferentie op het ministerie van Cultuur & Sport verder bekend dat de Casta heuvel door de lokale bevolking de “Tombe van de Koningin” werd genoemd. Zij sluit niet uit dat er zich nog meer graftombes in de grafheuvel bevinden en benadrukte dat de opgravingswerkzaamheden beslist nog niet ten einde zijn: men is bezig met het afronden van de eerste fase van de opgraving en het wachten is op de resultaten van het tomografie onderzoek dat op dit moment wordt uitgevoerd door de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki. Op de deurstijlen van de deur naar de tweede kamer werden afbeeldingen van een mannelijke en een vrouwelijke figuur aangetroffen. Men hoopt dat deze figuren meer licht kunnen werpen op de identiteit van de overledene. Over de opgravingswerkzaamheden zelf meldde zij overigens dat het uitvoeren ervan beslist niet ongevaarlijk was. Toen het archeologische team probeerde de derde kamer te betreden zijn zeker tien stenen uit het plafond zijn gevallen. Het stutten van de kamer bleek niet eenvoudig vanwege de zanderige ondergrond. Overigens blijkt de Casta heuvel deels een natuurlijke heuvel te zijn.

Dat de graftombe, met name de sfinxen en kariatiden behoorlijke beschadigingen hebben opgelopen, is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat in de Romeinse tijd meer dan eens bouwmateriaal uit de grafkamers werd gehaald: een teruggevonden deel van een hijswerktuig uit deze periode lijkt deze theorie te bevestigen. Het bouwmateriaal werd hergebruikt voor andere bouwwerken. Dit zou verklaren waarom er niet bepaald zachtzinnig met de aanwezige ornamenten werd omgesprongen.

Over het aangetroffen geraamte werd opgemerkt dat het om botten van armen, benen, het bekken en de schedel handelt. Hoewel het stoffelijk overschot door grafrovers werd geschonden, en lichaamsdelen zowel in als buiten het graf werden aangetroffen, is het geraamte vrijwel compleet. Ook werden er foto 's van het geraamte getoond, deze zijn net als foto 's van de schilderingen nog niet voor publicatie vrij gegeven. In de graftombe werden munten en edelstenen uit de periode tweede eeuw voor tot derde eeuw na Chr. Op de vraag van de talrijk aanwezige pers of het stoffelijk overschot, dat wordt bewaard in het museum van Amphipolis, van Alexander de Grote kon zijn, antwoordde mevrouw Peristeri terughoudend: “niets is onmogelijk”.


Bij het schrijven van deze blog wordt gebruik gemaakt van de websites van:

Ekathimerini
Greekreporter
NOS
Wikipedia
To Vima
Ta Nea


Bronvermelding:


voor deze blog wordt gebruik gemaakt van de websites van: Ekathimerini, NOS, To Vima, Ta Nea, Wikepedia, Greek Reporter, Volkskrant, Trouw.

Voor de gehele blog met afbeeldingen:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Bovenstaande werd geplaatst met toestemming van de Griekse Vereniging Eindhoven. Op de tekst rust copyright.
Quote
#57
De eerste foto van botten van de overledene, gemaakt met een mobiele telefoon, zijn voor publicatie vrij gegeven. Dat is op dit moment zo 'n beetje het enige nieuws over de opgravingen in Amphipolis. Het veiligstellen van de vondsten in de tombe, waartoe ook het geraamte behoort heeft op dit moment prioriteit. Daarmee wordt de eerste fase van de opgraving afgerond. Of er een tweede fase komt hangt af van het onderzoek dat de universiteit van Thessaloniki op dit moment uitvoert. Zodra er weer meldenswaardig nieuws is, zal ik dat zeker melden.
Quote
#58
Ik volg de gehele discussie vol interesse al vanaf het begin op
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




, da's een erg mooie, complete en up-to-date website.
Een aanrader dus.
Maar ook hier vindt je alles uit eerste hand:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




en natuurlijk bij de BBC:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Kortom, er is ontzettend veel over te vinden gelukkig als je het maar weet te vinden.
Quote
#59
Update: zaterdag 20 december 2014: uitslag DNA onderzoek in januari 2015


Het ministerie van Cultuur & Sport heeft deze week bekend gemaakt dat de uitslag van het DNA onderzoek op het in de grafkamer aangetroffen stoffelijk overschot in de loop van januari 2015 bekend zal zijn. Of het daadwerkelijk mogelijk zal blijken te zijn om de overledene een naam te geven valt echter te bezien: meer dan gegevens als geslacht, leeftijd en lengte zal er waarschijnlijk niet inzitten. Mogelijk dat bij nader onderzoek van de graftombe de gestorvene alsnog te identificeren is. Het onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoek waarin de stoffelijke resten van ruim 300 mensen uit de periode 1000 voor Chr. tot 200 na Chr. uit dezelfde regio worden onderzocht.


Directeur van het Laboratorium voor Technische Geofysica van de  Aristoteles Universiteit van Thessaloniki, professor  GrigorisTsokas spreekt in een eerste reactie over het tomografisch onderzoek van de Casta heuvel over “het mogelijke bestaan van kunstmatige structuren in de Casta heuvel,”en van “tekenen van archeologisch belang”.  Aan de hand van het tomografie onderzoek  dat momenteel plaats vindt, zal worden bepaald of en hoe de opgravingswerkzaamheden zullen worden voortgezet.

Bronvermelding:


voor deze blog wordt gebruik gemaakt van de websites van: Ekathimerini, NOS, To Vima, Ta Nea, Wikepedia, Greek Reporter, Volkskrant, Trouw.

Voor de gehele blog met afbeeldingen: 
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Bovenstaande werd geplaatst met toestemming van de Griekse Vereniging Eindhoven. Op de tekst rust copyright.
Quote
#60
Update: vrijdag 9 januari 2015: nieuwe grafkamer & Olympias?



[Afbeelding: amphipolis%201.jpg]Amphipolis: Nieuwe grafkamer ontdekt?
Tijdens een persconferentie van vandaag heeft het ministerie van Cultuur & Sport de resultaten van het tomografisch onderzoek, uitgevoerd door de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki, bekend gemaakt. Aanvankelijk was er sprake van vier plaatsen in de Casta heuvel die mogelijk interessant zouden kunnen zijn. Tot dusver blijkt dat er op slechts tien meter afstand van de in 2014 ontdekte grafkamers zich een mogelijk antieke constructie bevindt. Op de hiernaast staande foto in rood aangeduid. De bevindingen van het onderzoek op de gevonden stoffelijke overblijfselen worden naar verwachting op 20 januari aanstaande bekend gemaakt. Het gerucht gaat dat het om een vrouwelijke overledene gaat, mogelijk Olympias, de moeder van Alexander de Grote.

Bronvermelding:


voor deze blog wordt gebruik gemaakt van de websites van: Ekathimerini, NOS, To Vima, Ta Nea, Wikepedia, Greek Reporter, Volkskrant, Trouw.

Voor de gehele blog met afbeeldingen: 
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Bovenstaande werd geplaatst met toestemming van de Griekse Vereniging Eindhoven. Op de tekst rust copyright.
Quote
#61
Nieuws!
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 2 gast(en)