"puddingbroodje"
#1
Enkele jaren geleden waren we op Samos en aten daar soms een soort puddingbroodjes. Iemand idee hoe die heten?
Quote
#2
(01 March 2015, 10:31)John67 schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Enkele jaren geleden waren we op Samos en aten daar soms een soort puddingbroodjes. Iemand idee hoe die heten?

 Bougatsa heet dat dacht ik
Quote
#3
Volgens mij heb je gelijk!!! Ik ga ze in augustus weer "innemen". Was de naam helemaal vergeten.
Quote
#4
Is lekker. Ik ga over 3 maanden in ieder geval weer voor de loukoumades bij het klooster van Mantamados op Lesvos. Ook zoooooooo lekker Smile
greece67's signatuur zwaaivlag
LIVE YOUR LIFE! YOU ONLY HAVE ONE!

Quote
#5
Ik was van plan dit jaar op Kos eens te kijken of ze ergens galaktoboureko (toetje) op de kaart hebben staan. Dit kreeg ik een paar keer als toetje van het huis in een restaurant in Agia Galini op Kreta een aantal jaar geleden. Tenminste ik denk dat dit het was, zag het pas bij een kookprogramma en lijkt er veel op. Was erg lekker in elk geval.
Quote
#6
Als ik op plaatjes ga kijken lijkt Bougatsa wel erg veel op Galaktoboureko... Of vergis ik me?
Quote
#7
Hier op Kos hebben we ze ook !!!

Vorige maand in Athene een speciaal tentje gevonden in t centrum....zooo   lekker


[Afbeelding: 10oibm8.jpg]

[Afbeelding: 4kefet.jpg]

[Afbeelding: 2wphzig.jpg]

[Afbeelding: 246421l.jpg]

[Afbeelding: 2j0mlir.jpg]
Quote
#8
Galaktoboureko is een "plaatgebak", (bakplaat of casserole), vaak gemaakt met filodeeg, soms ook met eigen gemaakt deeg. Is dus m.i. anders dan een "puddingbroodje". Of dekt hier de naam het product niet?
Heb zelf al meerdere malen Galaktoboureko gemaakt met filodeeg en zelfgemaakte vulling.
Alhoewel Bougatsa veel op Galaktoboureko lijkt, is de laatste steviger, hij "staat" meer.  Bougatsa heeft een wat dunnere, meer "lopende" vulling en is ook wat minder hoog. Ook is er een verschil welk soort siroop er gebruikt wordt. Bij Galaktoboureko wordt ook wel combinatie van sinaasappel en citroensiroop gebruikt, bij Bougatsa enkel citroen.
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#9
(01 March 2015, 12:06)John67 schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Als ik op plaatjes ga kijken lijkt Bougatsa wel erg veel op Galaktoboureko... Of vergis ik me?

Volgens mij is bougatsa toch meer een broodje omdat er meer bladerdeeg omheen zit en is galaktoboureko meer een toetje omdat het meer pudding is met een beetje bladerdeeg. Heb het beiden maar een paar keer op (als dat toetje in Kreta tenminste galaktoboureko was) dus ben geen expert. Beiden erg lekker in ieder geval.
Quote
#10
Dan zit er niets anders op: alletwee proberen... wat een ellende Wink
Quote
#11
(01 March 2015, 12:33)Debs schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(01 March 2015, 12:06)John67 schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Als ik op plaatjes ga kijken lijkt Bougatsa wel erg veel op Galaktoboureko... Of vergis ik me?

Volgens mij is bougatsa toch meer een broodje omdat er meer bladerdeeg omheen zit en is galaktoboureko meer een toetje omdat het meer pudding is met een beetje bladerdeeg. Heb het beiden maar een paar keer op (als dat toetje in Kreta tenminste galaktoboureko was) dus ben geen expert. Beiden erg lekker in ieder geval.

Galaktoboureko wordt inderdaad voornamelijk als dessert gegeten. Maar bladerdeeg is uit den boze! Dodgy   Dat hoort bij Bougatsa. Tongue
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#12
(01 March 2015, 12:46)JohanV schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(01 March 2015, 12:33)Debs schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(01 March 2015, 12:06)John67 schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Als ik op plaatjes ga kijken lijkt Bougatsa wel erg veel op Galaktoboureko... Of vergis ik me?

Volgens mij is bougatsa toch meer een broodje omdat er meer bladerdeeg omheen zit en is galaktoboureko meer een toetje omdat het meer pudding is met een beetje bladerdeeg. Heb het beiden maar een paar keer op (als dat toetje in Kreta tenminste galaktoboureko was) dus ben geen expert. Beiden erg lekker in ieder geval.

Galaktoboureko wordt inderdaad voornamelijk als dessert gegeten. Maar bladerdeeg is uit den boze! Dodgy   Dat hoort bij Bougatsa. Tongue
Je hebt gelijk JohanV. Het ging me er ook even om om aan te geven dat er een verschil zit in de verhouding deeg en pudding. Welk deeg er voor de galaktoboureko wordt gebruikt wist ik eigenlijk niet. Zie nu dat dat filodeeg is.

@ Dick, hebben ze op Kos bij de bakker tegenover Santa Marina toevallig geen galaktoboureko?
Quote
#13
JohanV,ik ken een bougatza eigenlijk alleen maar ' droog' met poedersuiker en kaneel bovenop, niet  met citroensiroop. Doet mij eigenlijk meer denken aan een tompoes.
Quote
#14
(01 March 2015, 12:40)John67 schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Dan zit er niets anders op: alletwee proberen... wat een ellende  Wink

We hebben het maar slecht hier met bijna op elke hoek een ζαχαροπλαστείο
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#15
Een wat?
Quote
#16
prachtig mooi fotos van Dick. mocht je in Athene zijn ,kijk even daar het is deze
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





en je kan tegenwordig overall in de grote steden in Netherland deze krijgen.
Quote
#17
(01 March 2015, 18:20)Nanny schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




JohanV,ik ken een bougatza eigenlijk alleen maar ' droog' met poedersuiker en kaneel bovenop, niet  met citroensiroop. Doet mij eigenlijk meer denken aan een tompoes.

Het bladerdeeg wordt overgoten met een dun laagje siroop. Zoals met alle gerechten zal iedere streek/regio of familie wel zijn "eigen" versie hebben. Mocht je het ooit zelf maken, de siroop (Suiker/water/citroensap) over het bladerdeeg vóór het de oven in gaat. Tongue
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#18
(01 March 2015, 18:34)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(01 March 2015, 12:40)John67 schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Dan zit er niets anders op: alletwee proberen... wat een ellende  Wink

We hebben het maar slecht hier met bijna op elke hoek een ζαχαροπλαστείο

(01 March 2015, 18:40)John67 schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Een wat?

Bakkerij/patisserie Tongue

[Afbeelding: 24447dw.jpg]
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#19
Ok. Natuurlijk Smile

Kan haast niet wachten tot de vakantie...

Suggesties mbt bovenstaande blijven welkom. Nog meer tips voor lekkernijen?
Quote
#20
de siroop NOOIT voor dat je gebak in de oven doet. wel snijden voor de oven, en na het bakken, warm gebak overgoten met koud siroop. zeer belangrijk.
Quote
#21
(01 March 2015, 18:34)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(01 March 2015, 12:40)John67 schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Dan zit er niets anders op: alletwee proberen... wat een ellende  Wink

We hebben het maar slecht hier met bijna op elke hoek een ζαχαροπλαστείο

(02 March 2015, 13:31)Tzimis Bazoukas schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




de siroop NOOIT voor dat je gebak in de oven doet. wel snijden voor de oven, en na het bakken, warm gebak overgoten met koud siroop. zeer belangrijk.

Tzimis, dat is een oud misverstand wat je schrijft. Vóór het bakken eroverheen geeft een veel zachtere smaak aan het geheel. Voorbeeld, baklavas, honingsiroop erover voor het de oven in gaat zorgt ervoor dat de smaak van de siroop behouden behouden blijft, maar het eindproduct veel minder plakkerig is.
Ook op kookgebied veranderen de inzichten en gaan met hun tijd mee Rolleyes
Maar, ieder op zijn manier natuurlijk. Dit is de manier hoe wij het al heel lang doen.
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#22
ik ben altijd voor vernieuwingen , maar ik kan nergens een recept vinden waar de siroop mee gaat tijdens het bakken. maar als je zegt dat je het zo doet, komt die dan uit de oven niet droog? want het hele questie voor deze zoete gerechten is dat ze juist plakkerig zijn. ik ben net terug gekomen uit Athene, en mijn nederlandse vrouw is meer gek op die gebakken dan ik, dus ik heb verschilende bakkers bezocht, en mijn vingers plakken nu nog.
en ik heb een prachtig merk chalvas gevonden traditionel , na dat toevalig de volgende film had gezien op tv daar. als een makedonier kocht ik altijd chalvas uit de noorde maar in Drapetsona doen ze het geweldig lekker
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Quote
#23
(01 March 2015, 18:34)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(01 March 2015, 12:40)John67 schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Dan zit er niets anders op: alletwee proberen... wat een ellende  Wink

We hebben het maar slecht hier met bijna op elke hoek een ζαχαροπλαστείο

(02 March 2015, 15:20)Tzimis Bazoukas schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




ik ben altijd voor vernieuwingen , maar ik kan nergens een recept vinden waar de siroop mee gaat tijdens het bakken. maar als je zegt dat je het zo doet, komt die dan uit de oven niet droog? want het hele questie voor deze zoete gerechten is dat ze juist plakkerig zijn. ik ben net terug gekomen uit Athene, en mijn nederlandse vrouw is meer gek op die gebakken dan ik, dus ik heb verschilende bakkers bezocht, en mijn vingers plakken nu nog.
en ik heb een prachtig merk chalvas gevonden traditionel , na dat toevalig de volgende film had gezien op tv daar. als een makedonier kocht ik altijd chalvas uit de noorde maar in Drapetsona doen ze het geweldig lekker
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





Tzimis,

Hij is niet droog als hij uit de oven komt. De smaak is juist intenser, omdat de siroop intrekt in bv het filodeeg. Hij wordt ook niet dunner, omdat door de warmte het deeg de siroop heel snel absorbeert en daardoor de smaak heel goed vast houdt! Probeer het eens, ben benieuwd wat je ervan vindt!
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#24
@ Dick, hebben ze op Kos bij de bakker tegenover Santa Marina toevallig geen galaktoboureko?

Debs , ik dacht het wel maar kom daar niet zo vaak..... er is wel een mooie nieuwe bakkerij geopend vlakbij Santa Marina. Loop naar rechts en vlak voor dat je de grote groentezaak ziet naar links.....zoveel lekkers... en je kunt er achter de schermen kijken hoe men het maakt...

waar je zeker een keer moet eten is in het centrum als je van de overdekte markt naar de haven loopt, ( links zit restaurant Museum) je komt er alleen de griek tegen :)



klopt Tzimis, die is het in Athene........  heeerlijk

[Afbeelding: 2yvmnsx.jpg]
Quote
#25
Bougatsa staat bij veel Grieken in Nederland ook op de kaart.
Hoef je niet zolang te wachten.
Quote
#26
De echte bougatsa en in mijn mond de beste die je kan vinden is bij Kirkor in Heraklion bij de leeuwenfontijn.. Als je in Heraklion bent een must om daar te gaan zitten
Quote
#27
(02 March 2015, 18:37)Dick schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




@ Dick, hebben ze op Kos bij de bakker tegenover Santa Marina toevallig geen galaktoboureko?

Debs , ik dacht het wel maar kom daar niet zo vaak..... er is wel een mooie nieuwe bakkerij geopend vlakbij Santa Marina. Loop naar rechts en vlak voor dat je de grote groentezaak ziet naar links.....zoveel lekkers... en je kunt er achter de schermen kijken hoe men het maakt...

waar je zeker een keer moet eten is in het centrum als je van de overdekte markt naar de haven loopt, ( links zit restaurant Museum) je komt er alleen de griek tegen :)



klopt Tzimis, die is het in Athene........  heeerlijk

[Afbeelding: 2yvmnsx.jpg]

Ik heb je vorig jaar ontmoet bij de bakker tegenover Santa Marina (de dames van de bakker Wink ) vandaar dat ik dacht dat je het misschien wel zou weten. Bedankt voor de tip voor die andere bakker, gaan we zeker even kijken. We komen in juni namelijk weer terug, erg veel zin in! Bedoel je met die laatste tip het tentje op de foto met die houten krukjes? Ik denk dat ik die wel weet te vinden.
Quote
#28
Ja de dames van de bakker haha.

Nee de foto is van de zaak uit Athene.
de zaak op Kos zit achter het museum erg lekker daarzo ;)

tot ziens op Kos, Dick
Quote
#29
(03 March 2015, 11:09)Dick schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Ja de dames van de bakker haha.

Nee de foto is van de zaak uit Athene.
de zaak op Kos zit achter het museum erg lekker daarzo ;)

tot ziens op Kos, Dick

O, vond het op een plek op Kos lijken waar ik wel eens langs gekomen ben. Nou ja, we vinden het wel. En anders komen we vast nog wel een keer langs jullie winkel voor aanwijzingen.
Quote
#30
Het "puddingbroodje" is al 2x eerder over geschreven hier op Oriste.

In maart 2013: Bougatsa en andere lekkernijen in Amsterdam, door ADO
In 2014 door IRINI:  Bougatsa en EPSA lemonada in Rotterdam

Beide zijn terug te vinden op Facebook:
* De bladerdeegspecialist, aan het Waterlooplein (??)
* FiloFiloDeli, Nieuwe Binnenweg 230

[Afbeelding: Bougatsa.jpg]
Μπουγατσα και Γαλακτομπουρεκο
 [Afbeelding: Galaktoboureko-Greek-Custard-Pie-with-Sy...jpg?ad92dc]
Quote
#31
Yep, de Bladerdeegspecialist is op het Waterlooplein. Enorm leuk kraampje met zitplaatsen in goed tenthuisje op de markt. Ik kom er ook graag in de zomer voor een onvervalste frappé.

Inmiddels hebben ze ook een "stenen zaak" in de Spaarndammerbuurt, West. Die heet gewoon Bladerdeegspecialist Bougatsa.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Quote
#32
Vwb de laatste duidelijke foto's: wat is nou wat? Zoals in mijn gedachten is de eerste het puddingbroodje en de 2e het nagerecht.
Quote
#33
de droge met poeder zuiker en kaneel is de mpougatsa, broodje noem je het niet. maar ja , het is meer een pie zo als de engelsen zeggen.
de tweede met vloeibaar is de nagerecht , de galaktompoureko.
Quote
#34
en in wageningen vind je ze bij
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Quote
#35
Het is alweer even geleden maar in mijn herinnering zag het broodje er uit zoals op de eerste foto (god mag weten wat voor Griekse tekst erbij staat). De 2e foto zal dan wel het soort nagerecht zijn waarover in dit topic is gesproken...

Ik ben van plan om dit weekeinde grieks te gaan eten bij een neiuw Grieks restaurant bij mij in het dorp maar ze hebben geen van beide gebakjes op de kaart staan helaas... Zal ik moeten wachten tot de vakantie en de schade inhalen...
Quote
#36
(01 March 2015, 18:34)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(01 March 2015, 12:40)John67 schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Dan zit er niets anders op: alletwee proberen... wat een ellende  Wink

We hebben het maar slecht hier met bijna op elke hoek een ζαχαροπλαστείο

(04 March 2015, 21:15)John67 schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Het is alweer even geleden maar in mijn herinnering zag het broodje er uit zoals op de eerste foto (god mag weten wat voor Griekse tekst erbij staat). De 2e foto zal dan wel het soort nagerecht zijn waarover in dit topic is gesproken...

Ik ben van plan om dit weekeinde grieks te gaan eten bij een neiuw Grieks restaurant bij mij in het dorp maar ze hebben geen van beide gebakjes op de kaart staan helaas... Zal ik moeten wachten tot de vakantie en de schade inhalen...

Zelf bakken John67? Wink
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#37
Hoe moet dat dan?
Quote
#38
@John67: even googelen gewoon voor een recept
Quote
#39
@John67, ik stuur je vandaag het recept dat wij gebruiken.
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)