29 April 2015, 21:56
De laatste vakanties heb ik de tomatenkeftedestest gedaan. Niet voor het AD, Griekse Gids of kookrubrieken, maar om het geheim te ontfutselen van een van mijn favoriete gerechtjes. Overal geproefd en geraden wat er in zou zitten. Veel op internet gespeurd in in kookboeken geneusd. En, de beste basis gevonden in De Griekse keuken van Rianne Buis, dat recept aangevuld met iets meer munt en ook wat dille (doet zij er niet in maar heb ik regelmatig wel geproefd in de Griekse versies en is erg lekker).
Voor wie het ook eens wil proberen hieronder het recept. Ze waren gisteren zo snel op dat ik vergeten ben een foto te maken...
Nodig voor ca 12 keftedes: 3 grote, rijpe (zachte) vleestomaten - 4 zongedroogde tomaten (zonder olie) - 4 lente-uitjes, fijngehakt - 1 teen knoflook, fijngehakt - 4 el fijn geknipte verse gladde peterselie - 2 el fijn geknipte verse munt - 2 el fijn geknipte verse dille - ½ tl gedroogde oregano - zout, vers gemalen peper - ca 120 g bloem - 1 tl bakpoeder - olijfolie om te frituren.
Ontvel de tomaten en hak ze fijn, verwijder de pitjes en verwijder overtollig vocht. Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Meng dan alle ingrediënten goed door elkaar en roer tot het mengsel zo dik is als stevig beslag. Schep kleine lepels van het beslag in een flinke laag hete olie en bak de tomatenkeftedes rondom goudbruin en gaar. Serveer direct, eventueel met wat tzatziki. Heerlijk als voorgerecht of als onderdeel van een (Grieks) buffet.
Voor wie het ook eens wil proberen hieronder het recept. Ze waren gisteren zo snel op dat ik vergeten ben een foto te maken...
Nodig voor ca 12 keftedes: 3 grote, rijpe (zachte) vleestomaten - 4 zongedroogde tomaten (zonder olie) - 4 lente-uitjes, fijngehakt - 1 teen knoflook, fijngehakt - 4 el fijn geknipte verse gladde peterselie - 2 el fijn geknipte verse munt - 2 el fijn geknipte verse dille - ½ tl gedroogde oregano - zout, vers gemalen peper - ca 120 g bloem - 1 tl bakpoeder - olijfolie om te frituren.
Ontvel de tomaten en hak ze fijn, verwijder de pitjes en verwijder overtollig vocht. Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Meng dan alle ingrediënten goed door elkaar en roer tot het mengsel zo dik is als stevig beslag. Schep kleine lepels van het beslag in een flinke laag hete olie en bak de tomatenkeftedes rondom goudbruin en gaar. Serveer direct, eventueel met wat tzatziki. Heerlijk als voorgerecht of als onderdeel van een (Grieks) buffet.