Fodelianakis olijfolie     
Stukle in Telegraaf dd 08 juni over Lesbos
#1
Er staat vandaag een stukje in de Telegraaf (op internet) over de ondernemers op Lesbos die het heft in eigen handen nemen, tenminste dat is de kop.
Helaas is het dan weer een zogenaamd premium artikel.
Dit is dan weer te lezen als je een abonnement neemt op de telegraaf. Nou dat is dus helaas niet wat ik zoek voor deze "kwaliteit" krant. Dodgy
We zijn echter als Lesbos-gangers  (als 21 jaar) echter wel geïnteresseerd in dit artikel.
Is er misschien iemand die kans ziet dit artikel via dit forum te plaatsen zodat het voor meer mensen zonder telegraaf abb. te lezen is.

Alvast bedankt voor de moeite.

Groeten
Nikos en Maria
Quote
#2
@Nikos,@Maria.Bedoelen jullie dit artikel ?

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote
#3
Photo 
Volgens mij dit artikel , zo stond het in de krant verdeeld over 2 pagina's:

Duizenden vluchtelingen en gelukszoekers maken de oversteek naar Griekenland en Italië
Stormloop op Fort Europa
 
De grenzen van ’Fort Europa’ zijn afgelopen weekend massaal bestormd. Duizenden vluchtelingen en gelukszoekers waagden de overtocht over de Middellandse Zee. Naar Italië een levensgevaarlijke missie, naar Griekenland kinderlijk eenvoudig.
 
    Pas aangespoelde vluchtelingen lopen rond in de haven van Molyvos, op het Griekse eiland Lesbos. Sinds het aantreden van de linkse regering is Griekenland nog geliefder onder vluchtelingen en gelukszoekers als startplaats voor Europa. Foto’s Matty van Wijnbergen
    Horecaondernemers en anderen die afhankelijk zijn van toerisme, zoals auto- en scooterverhuurder Vasalis Michalatis, zien hun inkomsten met lede ogen teruglopen door de enorme toestroom van vluchtelingen.
    Toeristen mijden in toenemende mate de stranden en terrassen van het vakantieparadijs Lesbos. De lege stoelen illustreren de hoeveelheid annuleringen.
 
Rond middernacht krijgt de Australische uitbaatster van een restaurant in de idyllische haven van Molyvos een telefoontje dat er tientallen vluchtelingen aan land zijn gekomen. Inwoners van het onder Nederlanders populaire Griekse eiland Lesbos maken het dagelijks mee. Al jarenlang spoelen ze in groten getale aan, maar sinds het aantreden van de linkse regering verdubbelen de aantallen bootvluchtelingen maandelijks. Het illegalenbeleid van de nieuwe machthebbers is minder strikt en dat weten mensenhandelaren aan de overkant in Turkije ook.
 
De eigenaresse van de eetgelegenheid heeft er haar handen vol aan. Ze schakelt na de melding direct een handjevol vrijwilligers in. Boterhammen, luiers en een tasje met medicijnen gaan naar het busstation net buiten de bebouwde kom.
 
Parfum
 
Hier treffen we tientallen mensen aan: verscholen tussen bomen op een bankje. Sommigen wassen hun handen bij een kraantje, waar op verzoek van voorgangers een zeeppompje klaarstaat. Een speciaal uit Frankrijk overgekomen vrijwilliger met dreadlocks deelt voedsel uit. Nederlander Tom, woonachtig op Lesbos, steekt eveneens de handen uit de mouwen: „Geen negatief stukje schrijven hoor.” De bootpassagiers zien er opvallend goed verzorgd uit, een jongeman ruikt overduidelijk naar parfum.
 
Het Rode Kruis in Nederland roept op om geld te geven om vluchtelingen te helpen. Maar met wie hebben we hier bij het busstation van Molyvos eigenlijk te maken? Geen treurende mannen, vrouwen en kinderen uit het door burgeroorlog en terreur verscheurde Syrië. Dat is niet alleen te zien aan het uiterlijk van de mensen; de verstekelingen bevestigen het zelf.
 
Het zijn Afghanen (niet allemaal uit de ’warzone’) en Pakistanen, soms in het bezit van de hipste mobieltjes, die ditmaal de overtocht naar Europa hebben gemaakt. Kosten: 1200 euro per persoon. De vaartocht duurt een uurtje.
 
Een 19-jarige jongen uit Kabul spreekt goed Engels. Hij wil naar Londen. „Werken en beter leven dan bij ons. Wij hebben armoede en aanslagen”, zegt de knul uit de Afghaanse hoofdstad. Met een vriendelijke glimlach vertelt hij dat zijn moeder, vader en zus mee zijn op reis. Zich welbewust dat de kans op een verblijfsvergunning in het Verenigd Koninkrijk minimaal is. „We gaan het gewoon proberen.”
 
Paspoort
 
Waarom niet voor 1200 euro met het vliegtuig naar Londen? „Ik heb geen paspoort”, antwoordt de jongen die zijn naam niet wil zeggen. Een Pakistaan komt met een vergelijkbaar verhaal. Hij wil alleen naar Oostenrijk.
 
Hoe komen ze in Turkije bij hun boot terecht? Wie organiseert het? Vragen waar alle Engelssprekende passagiers opeens niet goed genoeg Engels voor spreken…
 
Anders is dat bij de wanhopige Syriërs. Ze zijn er slechter aan toe, kunnen rekenen op meer sympathie van iedereen én hebben wel documenten bij zich. Huis en haard verlaten, op de vlucht voor de burgeroorlog of de gruweldaden van Islamitische Staat.
 
Maar de overtocht van Turkije naar Lesbos is niets in vergelijking met de bootdrama’s in Italië. De te varen route is slechts een paar kilometer. Het hoeft niet eens écht helder te zijn om naar de overkant te turen.
 
Botenkerkhof
 
Passagiers, sommigen voor 7000 euro per persoon, stappen in Turkije op. Met een grotere boot worden ze naar het midden gebracht, vanaf hier peddelen ze in een kleiner vaartuig naar Europa. Soms comfortabel met buitenboordmotor. Vlak voor het strand prikken de passagiers de boot lek. Er is dan geen weg meer terug. Lesbos heeft inmiddels een heus botenkerkhof.
 
Het zonovergoten eiland, bewoond door veel nazaten van Grieken die uit Turkije zijn verjaagd, is slechts een voorportaal. Crisis-Griekenland is niet populair. Landen als Zweden, Duitsland en Nederland vormen zonder uitzondering de eindbestemming.
 
Toeristen hebben – op de confrontatie met het bizarre fenomeen na – geen last van de migrantenstroom. Ondernemers wel: slechte reclame voor het vakantieparadijs. Tegelijk met de bootjes spoelen annuleringen binnen. De stranden zijn in vergelijking met deze periode een jaar eerder minder vol.
 
Voer voor complottheorieën. „Turken proberen de reputatie van de Griekse eilanden te verpesten”, denkt horecabaas Nikos Molvalis. „Het kan geen toeval zijn dat vluchtelingen uitgeregend op de meest toeristische plek van het eiland aankomen, terwijl Turkije op andere plekken net zo dichtbij ligt.”
[Afbeelding: 219rmkw.jpg]
Quote
#4
Of deze:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote
#5
di 09 jun 2015, 05:30

Ondernemers Lesbos verwachten niets meer

Vafios -


Honderden ondernemers op het Griekse eiland Lesbos nemen het heft in eigen hand: als de overheid niets doet, doppen ze hun eigen boontjes wel. Provocatiepremier Tsipras lijkt bij de ruggengraat van de economie niets goeds meer te kunnen doen…
***************
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

**********************
Ik bedoelde bovenstaand "premium" artikel. Wat dan alleen is te lezen als je abonnee bent. Gratis proefperiode lukt helaas niet (meer)
Quote
#6
En die dictator in Turkije doet er niks aan, er wordt natuurlijk door zijn kornuiten flink aan verdient, ben eens benieuwd als de rollen omgedraaid waren en de Grieken duizenden migranten naar Turkije lieten gaan, dan schreeuwde hij moord en brand.
En dat land wil in de EU.
Arthur's signature Almost all old truckers survive cancer, I am fighting again with it.
Quote
#7
Nou hier istie dan veel plezier ermee:

Onze regering in Athene stelt verkeerde prioriteiten’

Ondernemers Lesbos verwachten niets meer
Honderden ondernemers op het Griekse eiland Lesbos nemen het heft in eigen hand: als de overheid niets doet, doppen ze hun eigen boontjes wel. Provocatiepremier Tsipras lijkt bij de ruggengraat van de economie niets goeds meer te kunnen doen…
„Onze regering stelt de verkeerde prioriteiten”, zegt auto- en scooterverhuurder Vasilis Michelatis. „De focus ligt op werkloosheid en pensioentekorten. Niet op bouwen van een sterkere economie. De problemen zijn niet op te lossen zonder dat we geld verdienen in dit land.”
Michelatis maakt er geen geheim van: hij is geen fan van de premier én zijn extreemlinkse partij. „Mensen blij maken met allerlei beloftes voor veranderingen. Hij liegt. Het is onbetaalbaar om alles voor elkaar te krijgen.”
Op Lesbos hebben ondernemers sterk het gevoel niets terug te zien van alle zuurverdiende euro’s die ze moeten inleveren bij de fiscus. Lokaal net zo. Alles gaat naar de schatkist in Athene, zeggen ze met de overtuiging dat het vroeg of laat aan geldschieters wordt terugbetaald.
Zo’n 350 bedrijven, voornamelijk in de toeristische sector, werken uit nood samen om overheidstaken zélf uit te voeren. „Onderhoud van werelderfgoed, opknappen van wandelpaden, weghalen van vuilnis en behouden van de Blauwe Vlag”, somt voorzitter Nikos Molvalis van Molyvos Tourism Association op. „Allemaal door vrijwilligers. Het hele eiland maken we duidelijk dat dit voor brood op de plank zorgt.”
Frustrerend
Restauranthouder Molvalis noemt het frustrerend: „Wel belasting betalen, maar er niets voor terugkrijgen. De gemeente heeft niets eens genoeg geld voor benzine om auto’s te laten rijden.” Met woede bereikt zijn ondernemersnetwerk alleen niets, geeft hij toe.
„Daarom pakken we problemen aan en zorgen eigen promotiecampagnes voor meer vakantiegangers. Wij bieden meer dan de politiek en hopen ze met onze acties te overtuigen dat het nodig is om bedrijven te laten bloeien. Een derde van dit eiland is afhankelijk van toerisme.”
Michelatis wijst liever naar Athene: „Griekenland moet op een Europese manier werken. Jullie ambtenaren in Nederland kunnen met een klik op de computer alles regelen. Hier vullen we twintig formulieren in voor de belasting. Het is veel te makkelijk om zaakjes zwart te doen.”
Hotelbaas Theofilos Chavoutsiotis verwacht op korte termijn geen verbetering: „Het probleem is de linkse regering. Wij zijn een land met zoveel wetjes, maar voor iedere wet bestaat een route om eraan te ontsnappen. De infrastructuur moet op de schop.”
Een Grexit-scenario noemt hij naïef. Van ons Noord-Europeanen welteverstaan. „Griekenland importeert alles. Jullie kaas en melk bijvoorbeeld. Uit de euro stappen is geen investering, het levert alle partijen alleen schade op.”
bron: telegraaf media groep
[Afbeelding: 2gtt0sz.jpg]
Quote
#8
Niet alleen in Lesbos, maar ook in Kos komen er dagelijks vluchtelingen aan.

Gisteren en ook deze morgen stonden/zaten enkele tientallen te wachten aan het politiebureel in Kos Stad waar ze geregistreerd worden. Wie er alvast niet blij mee is/was, is de eigenaar van het restaurant ernaast. De vluchtelingen nemen ook constant plaats aan zijn tafeltjes waardoor er geen enkele toerist meer binnenkomt.

[Afbeelding: qoh8vo.jpg]
Patrick's signature
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote
#9
Echt een heerlijk telegraaf artikel.....
Berendw's signature
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
. Colourful walking guidebooks
Quote
#10
Bedankt Zorbathagreek.

Nikos en Maria
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Lesbos mei of juni Linda1302 11 8.588 28 April 2018, 11:23
Laatste bericht: griekenlandganger

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.