Tentoonstelling Grieken in beweging
#1
zie bijgaand artikel 

Idea


Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote
#2
Gaat niet als je geen abonnement hebt op de T. Kun je geen screenprint maken?
Quote
#3
(24 July 2015, 08:26)ElsR schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Gaat niet als je geen abonnement hebt op de T.  Kun je geen screenprint maken?

Els ik heb ook geen abonnement maar er leiden meer wegen naar Rome.

Bijgaand de tekst.


Grieken in beweging
Na maanden van grote politieke en economische heisa over de Griekse schulden in de Europese Unie, is het best leuk om weer eens stil te staan bij Griekenland als bakermat van de Europese beschaving. Dat kan tot 6 september in het Allard Pierson Museum in Amsterdam, bij de expositie ’Schijnbeweging. Illusie in de Griekse kunst’.
Of de recente ’aGreekment’ ook een illusie zal blijken, valt nog te bezien, maar bij een bezoek aan het archeologiemuseum was de sfeer respectvol en bleef de politiek buiten de muren. De ambassadeur van Griekenland, Teresa Paraskevi Angelatou, was verrast over de expositie zelf. „Ik heb veel tentoonstellingen gezien, maar nooit een met een onderwerp dat zo intrigerend en tegelijkertijd laagdrempelig is als dit”, zei ze.
Conservator Geralda Jurriaans-Helle, die wegens verbouwing van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) topstukken van Leiden mocht lenen, besloot om te laten zien hoe de oude Grieken rond 500 voor Chr. beweging suggereerden in beelden en op vazen. „Niet alleen in de kunst, maar ook in de filosofie was in die periode beweging en het verstrijken van de tijd een thema”, vertelde Geralda. „Denk aan Herakleitos met zijn uitdrukking ’panta rhei, ouden menei’ ofwel ’alles stroomt, niets blijft’.”
Teresa Paraskevi Angelatou vond het juist nu een goed idee om Griekenland als bakermat van de westerse beschaving te presenteren. „De filosofie en de wiskunde vormen de basis van alles”, aldus de ambassadeur, die zelf wiskunde studeerde. „In plaats van lesgeven wilde ik mijn kennis in de praktijk brengen, door als diplomaat anderen te overtuigen. En je weet: Grieken hebben altijd gelijk”, zei ze breed lachend.
Om de Griekse sfeer compleet te maken zijn tussen de antiquiteiten ook werken van hedendaagse Griekse kunstenaars te zien onder de noemer ’Hellas in Holland 25 jaar later’, zoals van Jorgos Chronis, Toula Liasi en Lefteris Olympios. „Wij hebben met dezelfde kunstenaars 25 jaar geleden ook al de tentoonstelling ‘Hellas in Holland’ georganiseerd. We willen hun ontwikkeling laten zien”, zeiden Therese Vrana en Ioanna Spanou van de Stichting Griekse Cultuur Filotechnia.
Bovendien is de hal van het museum opgefleurd met affiches van 1929 tot 2001 van het Grieks Bureau voor Toerisme, dat 90 jaar bestaat. De directeur van het Grieks Verkeersbureau, Eleni Skarveli, riep iedereen ondanks alles op om met vakantie naar Griekenland te gaan. De directeuren van het RMO en het Allard Pierson Museum, resp. Wim Weijland en Wim Hupperetz keken tevreden toe. Leidse Wim: „Onze collectie is tot de heropening in december verspreid over diverse Nederlandse musea en een museum in Bologna en Quebec.”


NB toegangsprijs is eu. 10 en voor bejaarden (humor) eu. 5
Quote
#4
@Waldo03 Hele leuke tentoonstelling. Je bent ruim een uur zoet met de tentoonstelling, maar er is natuurlijk nog veel meer moois te zien.
Met de museumjaarkaart mag je er ook in nadat je kaartje gescanned is.
Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.