Olijfolie.........
#1
[Afbeelding: eniCFN.jpg]Oef 10.10 uur wakker, dat wordt haasten, geen ontbijt maar op weg naar Karavas.
Nog even langs Joost die een van de eerste is die weer vertrekt naar Nederland, gelukkig vinden we hem nog op het plein van Potamos.
We schudden de handen en wensen hem een goede vlucht.
Op naar Karavas, met in de maag niets om te verteren.
Nu is er in Karavas een uitstekende bakker die naast de wereldberoemde Paksimadia en het olijfbrood ook heerlijke zoete broodjes verkoopt.
Twee tellen later begint het verteren ervan.
We parkeren de auto op de parkeerplaats van Karavas, er staat al een rode met daarnaast een witte, die van ons maakt de Hollandse driekleur kompleet.
Wat we moeten in Karavas?
Ja naar school
Naar school?
Ja net voordat je de poort richting Potamos weer uitloopt, klimmen we een trap op richting de oude school van Karavas.
Een mooi stukje Kythira met schitterende gekleurde ouwe gebouwen.
Hier ontmoeten we de rest van de klasgenoten.
Leraar Harry Tzortzopoulos staat al geduldig op ons te wachten.
Ik loop nog nieuwsgierig rond het oude gebouw wat op het dak mooie ornamenten vertoont, en belicht wordt door hoge langwerpige ramen.
Op de vloer van de oude school liggen zwarte/witte tegels en aan de muren foto's van het eiland.
Hoog tegen de muur prijken de afbeeldingen van diverse Griekse helden, ik herken Kolokotronis, die van het standbeeld nabij de Aghia Moni.
Ook in de twee achterkamertjes mooie oude zwart wit foto's, t blijkt een museum op zich.
Aan een langgerekte tafel staan stoelen en de leraar vraagt ons plaats te nemen.
Verteld de geschiedenis van het gebouw en de uitleg van de les.
Vandaag gaan we het hebben over olijfolie, nee niet de Albert Heijn of C1000 olie maar het vloeibare goud van Griekenland.
Olijfolie is toch olijfolie?[Afbeelding: ick9e9.jpg]
Ehhh neem je er teveel van zit je de volgende dag 24 uur op de pot.
Ja die gedachte had ik ook maar na de ruim twee uur durende les weet ik meer van olijfolie dan menigeen die dit verhaal leest.
Tevens weet ik ook waaraan ik goede olie kan onderscheiden, kleur en smaak zijn bij mij nu bekend.
Na de proeverij waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe te ruiken en hoe te proeven weet ik inmiddels welke olie de juiste is.
Ik ga u niet allemaal uitleggen wat ik weet daarvoor is het veel te mooi eens zelf de excursie mee te maken.
Olijfplukweken wordt door iedereen bijna aangeboden, als je weet hoe het vervolgproces in zijn werk gaat is het veel interessanter allemaal.
Van de juiste tijd om te plukken, het persen op de juiste temperatuur, het niet collectief persen, het bewaren en het consumeren op de juiste manier maakt het vergelijk met een goede degelijke wijn groot.
Een tip:
Bewaar olijfolie in de koelkast en nooit maar dan ook nooit en te nimmer in een doorzichtige fles![Afbeelding: 1zzktwz.jpg]
Quote
#2
Je schrijft mooi verhalen en maakt leuke wandelingen, alleen dat verhaal over olijfolie rammelt van alle kanten, geen enkele Kretenzer bewaard zijn olijfolie in de koelkast, wel op een koele donkere plaats in blik of vat, een fles kan helemaal geen kwaad zolang het ook maar donker bewaard wordt, het ergste wat ik op die foto zag was olijfolie in een petfles, dat is pas zonde, hier zit heel vaak polyethyleen in wat na langere tijd funest voor de smaak is.
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#3
(10 September 2015, 18:34)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Je schrijft mooi verhalen en maakt leuke wandelingen, alleen dat verhaal over olijfolie rammelt van alle kanten, geen enkele Kretenzer bewaard zijn olijfolie in de koelkast, wel op een koele donkere plaats in blik of vat, een fles kan helemaal geen kwaad zolang het ook maar donker bewaard wordt, het ergste wat ik op die foto zag was olijfolie in een petfles, dat is pas zonde, hier zit heel vaak polyethyleen in wat na langere tijd funest voor de smaak is.

Deze stelling over olijfolie rammelt ook aan alle kanten denk ik.
olijfolie bewaren?
Dankzij het hoge gehalte aan vitamine E is olijfolie zeer goed bestand tegen oxidatie en zo'n 12 tot 18 maanden goed te houden. Pas als de olie ranzig wordt, gebruik je hem het best niet meer.


Hoe moet ik olijfolie bewaren?
Luchtdicht, op een donkere en bij voorkeur koele plek. Olijfolie kan ook in de koelkast worden bewaard, maar dan kunnen er vlokjes in de olijfolie ontstaan. . Als de olie eenmaal weer op kamertemperatuur is, verdwijnen de vlokjes vanzelf en krijgt de olie weer haar oorspronkelijke vloeibare vorm. 

De petfles is tegenwoordig uitstekend geschikt om olijfolie in op te staan omdat de olie in 99 procent van de gevallen binnen 18  maanden geconsumeerd wordt en de petfles dus geen enkele invloed heeft op de smaak vaan olijfolie.
Zeker op Kreta wordt erg veel olijfolie in petflessen bewaard en dat heeft dus geen enkele invloed op de smaak.
Dus de stelling dit gebeurd niet op Kreta is in mijn ogen volledig uit de lucht gegrepen.
Quote
#4
(10 September 2015, 19:47)AvD schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(10 September 2015, 18:34)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Je schrijft mooi verhalen en maakt leuke wandelingen, alleen dat verhaal over olijfolie rammelt van alle kanten, geen enkele Kretenzer bewaard zijn olijfolie in de koelkast, wel op een koele donkere plaats in blik of vat, een fles kan helemaal geen kwaad zolang het ook maar donker bewaard wordt, het ergste wat ik op die foto zag was olijfolie in een petfles, dat is pas zonde, hier zit heel vaak polyethyleen in wat na langere tijd funest voor de smaak is.

Deze stelling over olijfolie rammelt ook aan alle kanten denk ik.
olijfolie bewaren?
Dankzij het hoge gehalte aan vitamine E is olijfolie zeer goed bestand tegen oxidatie en zo'n 12 tot 18 maanden goed te houden. Pas als de olie ranzig wordt, gebruik je hem het best niet meer.


Hoe moet ik olijfolie bewaren?
Luchtdicht, op een donkere en bij voorkeur koele plek. Olijfolie kan ook in de koelkast worden bewaard, maar dan kunnen er vlokjes in de olijfolie ontstaan. . Als de olie eenmaal weer op kamertemperatuur is, verdwijnen de vlokjes vanzelf en krijgt de olie weer haar oorspronkelijke vloeibare vorm. 

De petfles is tegenwoordig uitstekend geschikt om olijfolie in op te staan omdat de olie in 99 procent van de gevallen binnen 18  maanden geconsumeerd wordt en de petfles dus geen enkele invloed heeft op de smaak vaan olijfolie.
Zeker op Kreta wordt erg veel olijfolie in petflessen bewaard en dat heeft dus geen enkele invloed op de smaak.
Dus de stelling dit gebeurd niet op Kreta is in mijn ogen volledig uit de lucht gegrepen.
Dat zeg jij Kees, ik zie dat anders.
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#5
(10 September 2015, 19:56)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Dat zeg jij Kees, ik zie dat anders.

Punt 1 mijn naam is geen Kees geen idee waar je die informatie vandaan haalt.
Punt 2 ik heb mij de afgelopen jaren omdat het mij interesseert goed verdiept in de productie en verwerken en het bewaren van olijfolie dus het is geen verzinsel van mij zelf maar een weergave van wat feiten en wetenswaardigheden.
Heb de afgelopen 5 jaar diverse producenten en verwerkers bezocht.
Ik weet er zeker niet alles van maar na de het vele werk van de afgelopen jaren toch wel wat, in ieder geval genoeg om je zotte stelling in twijfel te brengen.
fijne avond verder
Ans van Dijk. 
Quote
#6
Geen idee wie er hierboven gelijk heeft, de waarheid zal wel ergens in het midden liggen, maar:
Olijfolie rechtstreeks uit de koelkast gebruiken helpt elk gerecht naar de eeuwige jachtvelden! Dat is een no-go! Zeker ook de smaak van een olijfolie die op 4 graden in een koelkast is bewaard is totaal om zeep geholpen. Angry . Zonde van je goede geld! Tip: Bedenk dat "koel" in een mediterraan land een andere betekenis (lees temperatuur) heeft dan hier in het noorden.
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#7
Heerlijk zo een discussie, de persoon van wie de cursus kwam is een specialist hierin, verteld hij.
Het gaat hier om de pure olijfolie zonder enige vorm van toevoeging, dus een pure olie, zonder chemische geur en kleurstoffen.
Een koele plek of koelkast heeft hij het over, het zonlicht heeft invloed op de olie, uiteraard kan een doorzichtige fles ook mits op een donkere plek.
Hier op kythira gebruikt men zo een 250 liter olie voor consumptie bewaard in blikken van 17 liter.
Je kunt begrijpen dat ze er alles voor over hebben deze olie vers te houden tot de volgende persing.
En de plastic flessen waren slecht voorbeeld flessen waar niet altijd olijfolie in zat.
Dit is een discussieforum en natuurlijk is het leuk dat mensen reageren, aanvullen of corrigeren.
Ik heb slechts een proeverij meegemaakt en mijn bevindingen opgeschreven en ga ervan uit dat iemand die is gespecialiseerd in de verwerking van olie van de pluk tot de verpakking weet waar hij over spreekt.
Een persoon die steeds door perserij wordt geraadpleegd over nieuwe manieren van persen onder verschillende temperaturen, aan het zoeken zijn naar nieuwe methodes, kortom iemand die er in mijn ogen verstand van heeft.
[Afbeelding: 242yfyc.jpg]
Quote
#8
Hij heeft er inderdaad veel verstand van @Japio, ik heb jou bericht ook gebruikt om een balletje op te gooien wat mijn inziens prachtig gelukt is.  Big Grin
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#9
(10 September 2015, 18:34)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Je schrijft mooi verhalen en maakt leuke wandelingen, alleen dat verhaal over olijfolie rammelt van alle kanten, geen enkele Kretenzer bewaard zijn olijfolie in de koelkast, wel op een koele donkere plaats in blik of vat, een fles kan helemaal geen kwaad zolang het ook maar donker bewaard wordt, het ergste wat ik op die foto zag was olijfolie in een petfles, dat is pas zonde, hier zit heel vaak polyethyleen in wat na langere tijd funest voor de smaak is.

Hallo Arthur, als ik je betoog zo lees valt t rammelen toch wel mee?
Je maakt t vergelijk tussen Kretenzers en Kythirianen......

Dat mag alleen het gaat hier over Kythira, de olijven op dit eiland, de olie van dit eiland.
Hier bewaard met de blikken van 17 liter ook niet in de koelkast, zou hij lekker snel vol zijn gezien de compumptie.
Ik doel op de olie die men hier koopt en niet de olie van Appie Heijn o.i.d

Groetjes 

Japio
Quote
#10
(11 September 2015, 09:01)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Hij heeft er inderdaad veel verstand van @Japio, ik heb jou bericht ook gebruikt om een balletje op te gooien wat mijn inziens prachtig gelukt is.  Big Grin

Daar is het een forum voor in al zijn pracht en praal.......en eens mens is nooit te oud om te leren, ik hoor het liever van iemand die er voor gestudeerd heeft dan iemand die zijn feiten van het internet plukt.
Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)