Grieksegids nieuws
kosten vergunningen
#1
Hallo,

Wij zijn op dit moment bezig om eventueel een horeca zaak over te nemen in Kreta.
Wie heeft er ervaring met wat de kosten gaan zijn om alles te kunnen regelen.
Hier een aantal zaken waar wij aan denken:
- inschrijven bij de gemeente
- aanvraag van een verblijfsvergunning
- aanvraag van vergunning om zaak te mogen runnen
- registratie bij de KvK
- registratie bij de TEBE/ ziektekostenverzekering
- registratie belastingdienst/ aanvraag belastingnummer
- gezondheidsverklaring (ivm voedselbereiding)
- kosten overige verzekeringen  (inboedel/brand)

Misschien dat er nog zaken zijn waar we niet aan denken?
Hopelijk dat jullie ons een aantal antwoorden kunnen geven op onze vragen.
Alvast erg bedankt voor de reacties.

groetjes Hugo en Saskia
Quote
#2
Het verbaast me niets dat je geen respons krijgt op je vraag. Je zult echt ter plekke je licht moeten opsteken. Vergunningen kunnen per gemeente verschillen en er zit ook veel verschil in wat voor zaak je runt. Verblijfsvergunning is niet nodig, registratie wel. Dat doe je bij de politie en kost niets.
Een waarschuwing in het algemeen, er worden veel mensen geflest in huur of aankoop van panden. Laat je begeleiden door een gespecialiseerde advocaat en ga niet over een nacht ijs.

PS. Ook een bestaande horecavoorziening kan best achteraf illegaal blijken te zijn, nogmaals kijk uit wat je doet.
Quote
#3
@Chris: +1

En check of je advocaat echt wel integer is (dus óók of hij/zij voor de volle 100% aan jullie kant staat)!
Dat is lastig, maar al vaak genoeg is gebleken dat de advocaat meer oog heeft voor de belangen van de verkoper dan de belangen van de koper die hij vertegenwoordigt.
Quote
#4
Dank jullie wel voor jullie reactie. We zijn idd van plan om over een aantal weken nogmaals terug te gaan maar we dachten misschien hier nog wat tips en richtlijnen te krijgen zodat we een beetje een idee kregen waarmee rekening te houden.
Quote
#5
Hou vooral rekening met burokratisch gedoe. Je bent zomaar een dag kwijt voor je bijv. je ika nummer hebt. Dan nog een halve dag, als je geluk hebt, voor je AFM (bel.nummer) je registratie hier is zo gedaan, maar voor dat je het papier hebt kan ook wel even duren. Afhankelijk van waar je je wilt vestigen zijn er wel mensen op Kreta die je kunnen helpen net de rompslomp.
Quote
#6
Goede avond Hugo en Saskia

Eerst even vermelden voordat ik te negatief ga overkomen, wil ik jullie wel even zeggen dat ik het er bewondering voor heb dat jullie zo iets willen gaan proberen in deze tijd van crises!
Zoals Chris al schreef, in het Oosten van het eiland woont Ella, die goed thuis is in veel materie.

Maar nu wat dingen, waarvan je misschien denkt.....  is het wel wijs om het te doen.....?????
In het begin van de crises is een Hollander geweest in de grote stad die een zaak in velgen en automaterialen wilde beginnen, al 2 jaar vecht hij tegen de bureaucratie in dit land.
De ene instelling wil het in OUD Grieks hebben, de andere in Nieuw Grieks..... je zult veel moeten laten vertalen, er is een goede vertaalster op het eiland aanwezig, Patricia !
Ook wilde een groep investeerders de oude autofabriek weer opstarten, die zijn afgehaakt om de zelfde reden !!!!
Het is te hopen dat de nieuwe regering in de war boel van regels het gaan veranderen...... maar dat zal veel tijd kosten, want wat doe je met die oude ambtenaren die de boel terroriseren ???
Dan komt OOK nog om de hoek kijken, waar ga je wat doen.... zit er al veel concurrentie... en dan zeker van Grieken.... nou berg je dan maar...
het komt voor dat zij heel de familie en kennissen bij jou laten eten en drinken en dan zonder betalen weg gaan.
Hun kunnen de leverancier's.  je gaat geheid als buitenlander veel meer betalen voor de inkoop dan zij.....dus heb je al een achterstand.
Vlak zeker niet uit , de ziekte kosten verzekering voor zelfstandige.... toren hoog,... of het moet veranderd zijn, ik heb hier van een Hollandse gehoord, meer dan € 400,-- per maand per persoon !!!!
Zij sturen de instantie's veel malen op jullie dak, is alles geregeld.... ... zo niet torenhoge boete's/
Gisteren hebben wij nog gegeten bij een taverne die alles geregeld had, zijn buurman niet.... aha.... 10  tafels staan er teveel als in de vergunning....€ 3.500,-- boete !!!!!
Kijk, een goede buur is beter als een verre vriend.... alleen dat kennen zij hier niet.... hoe maak je een ander snel kapot... en je bent buitenlander !!!!
Spreek je de taal vloeiend, heb je invloed rijke vrienden..... dan ga je het redden,  maar denk zeker NIET dat de Griek waarvan je het overneemt het goed met je voorhebt.
Er zijn hier op het forum al meerdere voorbeelden geweest.
Een gewaarschuwd mens telt voor 2.....    
Nu zal er wel een vloed van ander commentaar komen,  of ik het wel of NIET had moeten schrijven..... maar ieder heeft zo'n zijn eigen ideeën erover.
Er zijn mensen die het WEL redden,  en nogmaals,  wens jullie veel geluk, maar persoonlijk steek ik mijn zuur verdiende spaargeld zeker NIET in een bedrijf HIER !!!!
Je ziet het veel bij  "ik vertrek "  mensen denken dat het in het buitenland zo makkelijk gaat, maar Nederland is één van de weinige landen waar de regels zo weinig zijn
en dat zijn een heleboel kleine zelfstandige het NIET mee eens, maar het is wel waar !
En je wordt nog GEK van de regelgeving in Nederland.... kan je nagaan hoe het in het buitenland is ?
Ben benieuwd wat hier gaat volgen.....   en laten jullie OOK weten van hoe en wat.....  velen kunnen er misschien nog wat van leren !!!
Quote
#7
@  machinist,
Ik sprak een paar maanden terug op mijn werk (net na onze vakantie op Kreta)  met  een vrouw die bij ons in de buurt schijnt te wonen  ...We hadden het over Kreta en de plaatsen waar wij zijn geweest waaronder ook Platanes.... zij had in  Platanes een ,,Hollands,, restaurantje   die liep als een trein .
Maar zij werd op een gegeven moment  vreselijk getreiterd door andere Griekse restauranthouders  en ze werden op een gegeven moment ook bedreigd  en dat bleef maar doorgaan.
Uiteindelijk, toen die bedreigingen  erger werden en  die wel heel erg eng begonnen te worden  zijn zij  daar gevlucht en weer naar Holland terug gegaan....
Heb jij daarover ooit iets gehoord... (Omdat je daar in de buurt woont?
Quote
#8
Ik denk ook dat de kosten van de dingen die jullie noemen nog wel meevallen, maar de punten die hier boven door de verschillende forumleden worden genoemd zijnecht niet overdreven of zo. Ik weet natuurlijk niet wat jullie precies van plan zijn, en wat jullie voor ervaring hebben met werken in restaurant, seizoen werk etc, maar is het niet iets om eerst een seizoen op Kreta te gaan werken? Volgens mij kijk je dan heel anders tegen situaties en ook mensen aan als je ergens als werknemer bent geweest dan als toerist. En dit geldt ook omgekeerd.
Quote
#9
Wilma

Er zijn net buiten Platanes, richting Adelius kampos, 2 zaken geweest van Hollanders.  die naast het EKO tankstation, dan die schuin tegenover de White Lady, zover ik het weet
hebben deze mensen de zaak overgedaan aan het personeelen het draait nog steeds goed, staan bekend om de beste pizza's
En dan heb je nog een bar gehad, die is overgegaan van vader op zoon en daarna zijn ze plotseling OOK vertrokken.
Je hebt jaren geleden ook een Duitser gehad die fietstochten organiseerde, en die heeft zijn verlies gepakt en vertrokken.
Tja, de concurrentie is groot en hard, en zeker NIET   F A I R,  zij hebben hier een andere mentaliteit,  zo van, wat jij kan, kan ik OOK,  en dan zijn er plots tig zaken met het zelfde
moet je eens kijken naar de vis spa's. en zo maken zij elkaar kapot.
Wij Hollanders zijn zo netjes om alles goed te regelen en te betalen,  zij doen dat gewoon niet en kunnen doorgaan, wij worden gelijk afgesloten van stroom.
Weken geleden nog met de banken crises, wij in de rij om onze stroom rekening te betalen, wordt je daar uitgefoeterd, wat je komt doen, oprotten,
toen ik vertelde dat ik WEL mijn belasting NU komt betalen, waarvan HUN een uitkering krijgen, en hun dus niks betalen, kwamen alleen maar hun 60 euro halen, toen werdt het STIL!!!
want de bank medewerker zij OOK even dat wij dat hier al 12 jaar lang netjes doen !!!!!
Ben nog steeds benieuwd hoe Hugo en Saskia er NU tegen over staan,  HUUR desnoods die tent, of ga er in werken voor 1 seizoen MET inzage van de in en outs,  wedden dat zij dat NIET toestaan..... dan weet je genoeg !!!!   niet aan beginnen !
kunnen jullie het verhaal nog herinneren van dat stel dat een hotel samen zouden gaan runnen, 10 jaar al goede vrienden, toen het getekent was, draaide zij totaal om en zaten hun met de gebakken peren.
anders Hugo en Saskia,  veel succes en hou ons op de hoogte, zo kan je andere OOK begeleiden of waarschuwen
groetjes Dik
Quote
#10
Andre en Henka in Ik vertrek naar Kreta

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote
#11
@machinist ik denk dat je een beetje te ver gaat met te zeggen dat de nederlanders altijd netjes hun rekeningen betalen en verplichtingen nakomen en de grieken niet. Ik ken hier op Kos ook Enegelsen, Nederlanders  etc die snachts met de noorderzon hun bedrijfjes met schulden achterlieten en vertrokken en ook genoeg Grieken die wel hun verplichtingen nakomen. In Nederland zijn toch ook genoeg gevallen bekend van mensen die het wat minder nauw nemen met op tijd betalen?
Quote
#12
Wij wonen al geruime tijd op Kreta, en wilden aanvankelijk ook iets in de horeca gaan doen. Maar na het eerste jaar onderzoeken naar de mogelijkheden, en de valkuilen hebben wij besloten om van het hele avontuur maar af te zien. Als je geld hebt om te investeren in een eigen bedrijf, doe dat dan zeker niet hier, want je bent gegarandeerd binnen no time failliet. Voorbeelden?
1) Een Engels stel huurde een pand om een cafe te beginnen. Alles verbouwd en toen ze na een half jaar dachten dat alles geregeld was en ze er klaar voor waren moest het kasregister worden geplaatst door een speciaal daarvoor aangesteld bedrijf die dan ook alles controleerd, bleek dat het pand dat ze gehuurd hadden illegaal neergezet was. Kasregister werd niet geplaatst. Het hele plan ging niet door. Kosten zo ronde de Eur. 40.000,00.
2) Aan de zuidkant van Kreta hadden een stel Nederlanders een goed lopende horeca gelegenheid. De Griekse concurenten konden hier niet mee omgaan, en gingen de leveranciers (Slager, Bakker, Cava etc.) boycotten door zelf niet meer bij hen te bestellen wanneer deze leveranciers aan de Nederlanders bleven leveren. Je raad het al. De leveranciers kozen eieren voor hun geld, en leverden niet meer aan de Nederlanders. Het inkopen werd een dusdanig probleem voor hen dat ze besloten om de tent maar te sluiten.
Kortom. Uit alle berichten hierboven kun je opmaken "Bezint eer je begint". Mochten jullie besluiten om toch door te gaan dan wens ik jullie alle succes toe. En dat is niet cynisch bedoeld.
Damiaatje's signatuur Je hoeft de top niet te bereiken, halverwege de berg is het uitzicht ook fantastisch.Big Grin

Als je met twee voeten op de grond blijft staan, kom je geen stap verder. Cool
Quote
#13
Ik ben wel benieuwd waar op Kreta jullie een horeca zaak willen beginnen, de officiële regels zijn wel overal het zelfde maar in sommige delen valt er heel wat te ritselen.
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#14
het is alom geweten dat de ene Griek de andere het daglicht niet gunt, laat staan als er een buitenlander hun konkurrentie komt aandoen, dan zal je het wel geweten hebben.
Er zijn er zeker wel die succesvol zijn, maar idd, ik zou mijn spaargeld zeker niet in Griekenland investeren. Er is een groot verschil om als toerist "my friend" genoemd te worden en overal hartelijk ontvangen te worden, ze hebben je immers nodig om te (over)leven, maar o wee als je zelf ginder gaat een zaak beginnen.
Quote
#15
We zijn ons ter degen ervan bewust dat we niet over 1 nacht ijs moeten gaan en zijn ook blij met alle waarschuwingen en deze nemen we ook zeer ten harte.
Met de horeca ervaring zit het wel goed, daar maak ik mij het minste zorgen om.
Het gaat om een goedlopende zaak die al 15 jaar door Nederlanders gerund wordt. Zij stoppen na dit seizoen en gaan met pensioen. Hun vijfjarig contract zit er dan op en ik weet dus niet of het mogelijk zou zijn om de zaak voor 1 seizoen te kunnen huren.
Ella hebben we al aangeschreven en we hopen dat zij ons misschien kan helpen.
In ieder geval zullen wij niet ons in het diepe storten daarom hebben we ons ook aangemeld bij dit forum om zo meer info te verkrijgen.

Groetjes Saskia
Quote
#16
tip; begin iets wat er nog niet is of waar de Grieken niet zijn
opgekomen bijvoorbeeld Nederlandse duikschool plakias Kreta

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

flivos kitecentra naxos

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote
#17
Goede middag Saskia

Aha, dat is dus één van de redenen dat zij ermee gaan stoppen, huurcontract loopt af..... dan kan je er wel van uitgaan dat het nieuwe wat eventueel wordt aangeboden
stukken hoger zal zijn, want het moet NU bij de belasting dienst worden opgegeven, iets wat vroeger niet gebeurde of maar gedeeltelijk, en de rest zwart !
cijfers van een goed lopend tent..... en je kan het NIET bewijzen....
Het is heel goed van je om je hier te laten informeren, ook al krijg je misschien niet het positieve nieuws waarop je gehoopt had.... maar WEL goede waarschuwingen.
en verder is het puur persoonlijk, en zeker is het goed dat er nog steeds mensen zijn met die idealen zoals jullie, anders sterft alles af.
Zelf heb ik 19 jaar een zaak gehad, en gelukkig nog nooit een cent verloren, ben dan ook tijdig gestopt.
veel succes ermee en hou ons op de hoogte begrijp ook wel dat de verkopers het niet bekend willen maken voordat er getekend is.
Quote
#18
Ivm burn-out door hoge werkdruk zorg sector, (dag) droomde ik met regelmaat over een pernament verblijf in ons geliefde Griekenland. Ik ken Griekenland alleen maar in vakantie sfeer, met lekker weer, prachtige plaatjes, en lieve hartelijke mensen. Natuurlijk begreep ik dat er een groot verschil is tussen vakantie en wonen. Maar toch , wel een tikje ontluisterd, deze berichten. Het zet me wel weer met beide voeten op de grond. En het beetje jaloezie dat ik toch wel stiekem voelde naar de mensen die daar hun bestaan hebben opgebouwd?. Nu, dat is er nog steeds, maar zoals Damiaatje schreef, halverwege de berg is het uitzicht ook fantastisch . Voorlopig hoop ik dat we lang kunnen blijven genieten van onze vakanties in dit prachtige land. Ik wens iedereen, hier en daar, een hele mooie zomer.
Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)