Griekenland in zwaar weer......
#1
Net even een rondje langs de kranten gemaakt waarbij blijkt dat Griekenland steeds verder en in meerdere opzichten in een isolement geraakt:

In toeristisch opzicht:
Toerist heeft het gehad met Grieken

Nederlanders krijgen steeds minder zin om op vakantie te gaan naar Griekenland. ‘Ze zoeken ergens anders de zon op.’

Steven van Nieuwenhuizen, directeur van reisbureau D-reizen ziet het sinds vier weken misgaan. Daarvoor liep het aantal boekingen naar Griekenland nagenoeg gelijk, maar sindsdien ligt dat getal meer dan 10 procent lager dan vorig jaar, terwijl grote concurrenten Turkije en Spanje in de plus blijven staan.

Volgens Van Nieuwenhuizen komt de daling in vakantieboekingen naar Griekenland door de massale stakingen en de aandacht die daarvoor is. Die stakingen legden de afgelopen weken het land lam, en het einde ervan is nog niet in zicht.

Griekse vakbonden hebben al aangekondigd de komende maand hun protesten onverminderd voort te zetten. En dat brengt de zorgeloze strandvakantie van honderdduizenden Nederlanders die iedere zomer afreizen naar Griekenland in gevaar.

Flexibel
‘De mensen die nu nog hun bestemming uitzoeken zijn late boekers. Die zijn flexibel, hebben geen lange eisenlijst en gaan net zo lief naar een ander strand aan de Middellandse Zee. Als zij in de media en hun omgeving horen over de onrust in Griekenland, kiezen zij het zekere voor het onzekere en zoeken ze ergens anders de zon op’, legt Jonas de Groot van Sunweb uit.

Hij ziet hetzelfde terug in de cijfers. Enkele weken geleden zakte het aantal boekingen naar Griekenland terug tot 15 procent lager dan vorig jaar. De Spaanse costa’s bleven onverminderd populair, terwijl ook de Spanjaarden kampen met dezelfde financiële problemen en aangekondigde bezuinigingen.

Failliet
De Groot kan dat verschil wel verklaren. In Griekenland was in eerste instantie ook niets aan de hand. Toen al lang en breed duidelijk was dat Griekenland zonder internationale steun failliet zou gaan, bleven Nederlandse toeristen evenveel vakanties naar de Griekse stranden boeken. Pas toen de stakingen vanaf begin mei in het nieuws kwamen, begon dat terug te lopen.

In Spanje zijn de stakingen pas deze week begonnen en hebben ze dus nog geen gevolgen gehad. Bovendien verliepen de stakingen veel kalmer. Het vliegverkeer werd niet gehinderd en overheidsdiensten bleven gewoon functioneren.

De Groot: ‘In Spanje lijkt veel meer het besef aanwezig dat ze wel moeten blijven werken, omdat het anders alleen maar erger wordt.’

Hij weet dat er in Griekenland niet nog meer stakingen moeten komen, want ‘dan krijgen ze echt een probleem’.

Bron:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
14 juni 2010

In financiëel opzicht:
Griekse staatsschuld verlaagd tot 'junk'

ATHENE - Kredietbeoordelaar Moody's heeft opnieuw zijn waardering voor de kredietwaardigheid van Griekenland stevig naar beneden bijgesteld wegens de vrees dat het land zijn torenhoge schulden niet kan aflossen.

© ANPDe beoordeling van Grieks staatspapier ging onverwachts met vier treden omlaag van 'A3' tot 'Ba1', waarmee Griekenland tot het niveau is gedaald van 'rommel' ('junk') status.

Volgens het ratingbureau bestaat er een aanzienlijk risico dat de Grieken hun schulden niet kunnen aflossen, ondanks het reddingspakket van 110 miljard euro van de EU en het International Monetair Fonds (IMF). Wanneer de kredietwaardigheid van een land verlaagd wordt, betekent dit dat het meer rente moet gaan betalen op leningen die het afsluit.

Concurrent Standard & Poor's (S&P) beschouwt Griekse schulden al sinds april als junk. Beoordelaar Fitch ziet een vijftig procent kans dat Griekenland op korte termijn tot rommel afgewaardeerd wordt, maar houdt het voorlopig op 'BBB-', het laagste niveau voor junk.

Onterecht

Griekenland noemt de lagere waardering onterecht, met het oog op de vooruitgang die het land de laatste maanden heeft geboekt.

''De afwaardering van de Griekse economie door Moody's weerspiegelt op geen enkele wijze de manier waarop vooruitgang is geboekt met het op orde brengen van het financiële huishouden en de verbeteringen om de economie concurrerender te maken'', aldus het ministerie van Financiën.

Groei

Volgens Moody's hangt de waardering van de kredietwaardigheid nu vooral af van de toekomstige economische groei van Griekenland. Het land probeert het buitensporige tekort op de Griekse overheidsbegroting te verlagen met draconische bezuinigingsmaatregelen.

Tegelijkertijd troffen de Grieken maatregelen om de economie weer te laten groeien.

© ANP/NUzakelijk
Bron:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
15 juni 2010.

In medisch opzicht:
Besparingen dreigen levens te kosten in Griekse ziekenhuizen

ATHENE - Griekse dokters hebben er dinsdag voor gewaarschuwd dat de besparingen van de overheid levens dreigen te kosten. Volgens hen moet de regering-Papandreou dringend miljarden vrijmaken om de leveranciers van medisch materieel te vergoeden.
Sinds het voorbije weekend zijn de dagelijkse leveringen gestopt, uit protest tegen het uitblijven van de betalingen. De openstaande schulden voor de ziekenhuissector zouden al opgelopen zijn tot 5,2 miljard euro.

De hospitalen in Griekenland dreigen dan ook binnen de kortste keren met tekorten aan verzorgingsmateriaal en medicijnen te vallen, klonk het dinsdag bij de dokters. Nu al kunnen sommige ziekenhuizen bepaalde basisdiensten, zoals operaties, CAT-cans en bloedtesten, niet meer leveren.

"Er kunnen geen operaties meer uitgevoerd worden omdat bepaald materiaal zoals chirurgische handschoenen of operatiedraad niet meer voorhanden zijn", verklaarde dokter Prodromos Papapavlos.

Maandag had het ministerie van Volksgezondheid een ontmoeting met vertegenwoordigers uit de farmasector, maar er kon geen akkoord worden bereikt.

Volgens de Griekse regering maakten de leveranciers zich de voorbije jaren schuldig aan overfacturatie. "Het feestje in de gezondheidssector is voorbij", zei minister van Volksgezondheid Mariliza Xenogiannakopoulou.
Bron:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
15 juni 2010.


En in sportief opzicht:
Dit Griekenland heeft niets te zoeken op het WK
Een teleurstellend Griekenland heeft vandaag haar eerste wedstrijd tegen Zuid Korea verdiend met 2-0 verloren. Otto Rehagel verkoos blijkbaar deze wedstrijd te experimenteren alsof het een oefenwedstrijd was. Hij faalde grandioos met zijn beslissingen; spelers die het hele seizoen wegens blessures niet hadden gespeeld stonden plots in de basis en spelers die in het afgelopen seizoen schitterend hadden gevoetbald stonden er niet in. Wat betreft de defensieve ingesteldheid die Otto Rehagel karakteriseert, deze past niet meer in het hedendaagse voetbal. Ik denk dat de Rehagel-periode definitief voorbij is. De Grieken zijn hem dankbaar om wat hij in 2004 heeft gepresteerd, maar Griekenland moet nu ook vooruit kijken.

Er werden vandaag zoveel foute beslissingen door hem genomen dat iedere normale voetballiefhebber er niets van snapte. Allereerst de posities van de spelers, deze waren een raadsel, zo werd Torosidis op de linksbackpositie gezet terwijl de rasechte linksback Spyropoulos op de bank moest blijven zitten. Daarnaast moest het Griekse supertalent Ninis, een van de weinige middenvelders met aanvallende kwaliteiten, de hele wedstrijd vanaf de bank toekijken. En dan Kyriakos van Liverpool, de beste centrale verdediger die we hebben, die mocht plots niet meedoen. Vandaag stonden Vyntra en Avraam Papadopoulos voor het eerst naast elkaar, centraal in de verdediging! Het resultaat heeft iedereen gezien.

Ook de vervanging van aanvoerder Karagkounis, die in de eerste helft een van de betere en meest creatieve spelers was, was een verrassing (zou er door hem tijdens de pauze wat in de kleedkamer gezegd zijn?). Maar ook bij 2-0 achterstand durfde Rehagel niet één risico te nemen en wisselde aanvallers voor aanvallers en verdedigers voor verdedigers. Ook durfde hij niet vooruit druk te zetten op de tegenstanders die trouwens zelf ook zeer matig speelden.

Griekenland speelde zonder structuur en probeerde met hoge ballen de centrale verdedigers van Zuid Korea te verrassen. Dat resulteerde in 11 corners voor (3 corners tegen ), maar de corners werden niet benut (waar was Kyriakos alweer?). Alleen in de laatste 20 minuten was Griekenland een beetje om aan te zien, toen gingen de Grieken plots meer druk op de verdedigers van de tegenstander leggen. Het was in deze fase heel duidelijk dat tegen deze tegenstander nooit verloren had moeten worden. In deze fase van de wedstrijd speelde Griekenland beter, maar voor de rest was het een klassiek “Grieks drama”.

Griekenland moet de resterende wedstrijden tegen Nigeria en Argentinië voetballen, twee teams die veel sterker zijn dan Zuid-Korea. Veel hoop heb ik niet meer, maar ook een klein beetje hoop doet leven. Ik hoop dat Otto dat snel beseft en dat Griekenland toch met een opgeheven hoofd dit WK kan verlaten.

Jorgos NIkolidakis
Bron:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
15 juni 2010.


Van de eens zo trotse Grieken blijft op deze manier en met dit tempo nog maar weinig over...........

Ger
Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.