Zoals gezegd zet ik de recepten uit deze discussie
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
hier neer, zodat alles bij elkaar staat.
Zet er gerust je eigen variant bij, of deel je ervaringen met de gerechten!
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Heb het een aantal keer gemaakt, maar telkens bleef er veel plakken in de pan. Wat doe ik verkeerd?
Dat kan allerlei oorzaken hebben.
Als je het in een pan op het fornuis maakt: Heeft de pan een voldoende dikke bodem? Als die de hitte niet goed kan verdelen naar de rest van de pan, kan het gaan "aanzitten".
Ook belangrijk om het vlees na het aanzetten eruit te halen, idem met de uien. Staat je pit op de laagste stand? Mocht dit nog teveel hitte geven, een sudderplaatje (of vlamverdeler) eronder. Als het te snel stooft, dikt de saus veel sneller in en kan het ook weer gaan aanzitten. (Deksel op de pan houden is belangrijk, dan slaat het vocht wat verdampt weer terug in de stifado. Als je het deksel niet op de pan legt, verdampt het vocht en wordt de saus weer dikker, enz...
Als je de wijn toevoegt, moet je het gas goed hoog zetten, zodat alle aanbaksels van het vlees en de uien loskomen.
Als je het in de oven bereid: Ook dan deksel op de pan of folie over de braadslede heen. Thermostaat niet hoger dan 160 graden. Je zou eens een thermometer in de oven kunnen leggen om te controleren of de temperatuur klopt met die je ingesteld hebt. Ook een oven heeft plekken waar het wat warmer of juist kouder is dan de ingestelde temperatuur.
Kijk anders eens waar jouw bereiding afwijkt van mijn methode, misschien dat je daar wat in vindt?
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Dit is allemaal heel slecht voor mijn "ideale bovengewicht"!
Ik heb gekozen voor een flexibel ideaal bovengewicht!
Vanavond hebben we heerlijk weer eens de stifado gegeten Gistermiddag gemaakt natuurlijk!
Wel een aanpassing aan het recept wat ik geplaatst heb. De tomaten heb ik niet meer gepureerd, maar in groffe stukken gesneden en dit is in de twee uur tijdens het sudderen verandert in een heerlijke saus. Het vel van de tomaten heb ik niet verwijdert, daar is na twee uur niets meer van terug te vinden. Dit hou ik voortaan zo in dit recept!
Heb gelijk maar wat foto's gemaakt:
De basis, heerlijke runderriblappen:
Sjalotjes, tomaten, laurier, knoflook en specerijen:
Na één uur in de pan, vlak voordat de sjalotjes er weer bij gaan:
En na twee uurtjes was de stifado klaar. Gezien de hoeveelheid saus die er nog maar over was, heb ik die niet gebonden. Het geheel dikt nog in terwijl het in de koelkast staat.
En vandaag, klaar voor consumptie! Voor iedereen een schaaltje:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Johan kun je het originele recept ook aanpassen, (idm) print ik het opnieuw uit.
Bedankt.
Opgelet: Alle "culinaire puristen" moeten maar even niet het volgende lezen :
Van de stifado had ik nog één portie over (niemand kon meer, iedereen zat vol ) en ik had het in de koelkast gezet. Te weinig om nog een keer met ons tweeën van te eten, dus wat er mee te doen?
Ik had nog broodjes liggen en dacht, ach, broodje warm vlees tussen de middag, waarom niet? Dus de stifado even opgewarmd en het vlees op twee broodjes gedaan. De saus zo veel mogelijk in de kom gelaten, zodat we echt puur het vlees en wat uien op ons broodje hadden.
Dat was zo lekker!
Toen ging het malen. Hollands broodje, Griekse Stifado, combinatie kan beter! In Griekenland als lunch wel eens pita gegeten?? Tuurlijk! Ik kreeg het volgende idee: De komende keer ga ik met het restant daadwerkelijk een pita maken, maar ipv varkensvlees of kip het vlees van de stifado gebruiken. Moet qua smaak kunnen met wat tzatziki, tomaat en zelfs het frietje ertussen. Nu eten we de stifado ook met die producten, maar dan apart!
Heb ik een excuus om binnenkort weer stifado te maken
Mocht je van bovenstaande denken: Aaaghhh, hoe komt ie er bij, tja, je was gewaarschuwd! Toch doorlezen hè? Zonder bovenstaande probeersels geen nieuwe gerechtjes, toch? Zijn er hier Griekse restauranthouders die geïnteresseerd zijn?
Maar nu eerst maar eens even gaan bekijken wat we de gasten gaan serveren met Pasen! (Neen, geen Pita!).
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Welke tomaten gebruik jij meestal Johan?
Tros of Roma tomaten. (En stiekem ook wel eens van die ingeblikte als het gerecht het kan hebben )
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Dank je wel. Ga morgen Stifado maken voor maandag. Kun je het ook invriezen?
Ja hoor, dat gaat goed. Als je de kwaliteit zoveel mogelijk wil behouden adviseer ik om het per portie in diepvrieszakjes in te vriezen. Die leg je plat in de vriezer. Dit vriest veel sneller in dan bv in een diepvriesbak en zo voorkom je zoveel mogelijk ijskristallen (en dus extra uitlopend vocht bij het ontdooien). Ook altijd makkelijk, die één persoonsporties.
Johan, wat een geweldig recept! Zaterdag gemaakt en na een nachtje koelkast er wat bloem doorgedaan.
Geheel volgens jouw recept, alleen de piment weggelaten, dat heeft niet zo`n goede reputatie.
Heb er een fles Zuid-Afrikaanse Pinotage bij ontkurkt. kon niet beter!
Wim