03 April 2016, 14:32
(03 April 2016, 12:51)Dirk schreef:
Ik ben maar een amateur hobbykok. Onderstaande recept is erg lekker, ik kreeg het ooit van een griekse kokkin.
In een vuurvaste ovenschotel doe je geschilde aardappelen in stukken, niet te groot, zoals dikke belgische frieten Hierop origano, zout, peper, olijfolie en dan zeer langzaam water ( zodat de olijfolijfolie, zout en peter, origano op zijn plaats blijven ) in een hoekje toevoegen zodat alles nét onderstaat. De oven in en ca. 3 tot 4 uur op 100 °C of zelfs iets lager zodat het water maar net kookt. Water verdampt langzaam en aardappelen worden langzaam gaar maar ook krokant aan de buitenzijde. Serveren met gegrild lamsvlees ( koteletjes of een lamsbout,griekse salade met natuurlijk een glaasje retsina.
Variant is met wat druppels citroensoep maar voorzichtig met hoeveelheid want de smaak komt extra sterk door na het bereiden. Nog een variant is stukken kip erbij die langzaam meegaren en ook krokant worden
Dirk, de variant met kip ken ik. Ook met lamsschouder of ander stuk groot "roast" wat lang moet/kan garen. Puur alleen aardappels op die lage temperatuur nog niet tegengekomen. Ga ik nog wel eens proberen, ben benieuwd hoe dat smaakt zonder de smaakmakers uit het vlees.
Hoe verhoud de olijfolie zich tot het water? Met deze lage temps loopt de olijfolie snel van de ongekookte aardappels af en in het water? Geeft dan geen smaak af aan de aardappels toch?