Weerzien Samos-Ormos
#1
Samos 2016.


Het is er toch van gekomen dus ook wij zeggen: zeg nooit nooit!. Wij zijn samen nog even terug geweest naar ons geliefde Samos en met name Ormos.
De reis hadden wij zorgvuldig gepland omdat mijn vrouw rolstoel gebonden is. Alle lof voor Transavia waar wij alles aangegeven hadden omtrent onze problemen en zij dit tot in de puntjes hebben uitgevoerd. Vanaf Schiphol aankomst tot de terugreis perfect verzorgd.
De aankomst op Samos airport was als voorheen; die geweldige geur van kruiden en de nu overal op het eiland in bloei staande brem


De reis hadden wij geheim gehouden voor al onze vrienden in Ormos en het was voor hen dan ook een volkomen verrassing ons weer te zien. Dat weerzien....het was hartverwarmend na er 7 jaar gewoond te hebben, na ons pensioen, en na ons vertrek in 2012. Het halve dorp kwam ons tijdens ons verblijf persoonlijk begroeten en welkom heten, zelfs mensen die wij alleen van 'zien' kenden. Wij kregen geen kans om onze drankjes te betalen en aan deurknop van ons appartement hing elke dag wel weer een andere traktatie van eieren, gebak, brood tot een hele gebraden gevulde kip toe. Ons appartement werd gratis aangeboden alsmede het gebruik van een auto. Onze voormalige landlord en de ECHTE vrienden waren tot tranen geroerd en konden het maar niet geloven dat wij weer terug gekomen waren na al onze gezondheids- problemen.


Ormos is veranderd, jazeker de haven is prachtig geworden en alle inwoners die er eerst sceptisch tegenover stonden zijn nu enthousiast. Aparte aanlegplaatsen met alles er op en er aan voor boottoeristen en voor de plaatselijke professionele vissers. Veel restaurant eigenaren van de terrassen hebben hun overkappingen moeten afbreken omdat er nooit een euro belasting is afgedragen en moeten nu genoegen nemen met een parasol en een ander alternatief is er nog niet voor aangedragen zoals bv een windscherm. Het gevolg is dat veel mensen tijdens regen of harde wind hun heil zoeken bij diegene die wel een overkapping hebben. Hun kritiek op de regering is dan ook niet mals en dat geldt op alles van wat er nu gaande is in Griekenland. Van echte armoede is er daar geen sprake en dat is het voordeel van een eiland waar iedereen elkaar helpt vooral met voedsel van eigen bodem. De restaurants die voorheen druk bezocht werden door andere inwoners van Samos klagen over die terugval, ook veel minder toeristen van 40% en meer.


De wegen zijn slecht onderhouden en het is soms slalommen en zelfs gevaarlijk rijden in het donker.
Bootvluchtelingen zijn wij in heel Ormos en Vosalakia niet tegen gekomen die zitten meer in Kokari, Votsalakia en Pythagorion.
De prijzen zijn nog steeds zeer redelijk in de restaurants alhoewel de kwaliteit soms veel te wensen overliet. Van de 7 restaurant die wij bezocht hebben waren er maar 3 die goed te noemen waren. Maar ook hier is het: elk proefje heeft zijn smaakje!
De mensen daarentegen zijn hetzelfde gebleven, zeer vriendelijk en hartelijk. Het gevecht om de innerlijke mens te laven is er nog steeds en als je er 3 keer terugkomt ben je 'vrienden' en kom je er de hele vakantie ben je 'familie'.
Maar de sfeer, geur en de inwoners vergoeden alle kritiek en de reis was er dan een om nooit meer te vergeten en niemand die dat ons kan afnemen.[Afbeelding: 24b6d76_th.jpg][Afbeelding: 2dl6ps0_th.jpg][Afbeelding: 2wexhjo_th.jpg][Afbeelding: pvva1_th.jpg][Afbeelding: 2ldv9nb_th.jpg]
Wick's signatuur Houdoe
Wick
Quote
#2
Mooi verhaal, Wick. Het mooie van weggaan is het terugkomen. Paradoxen zijn dan ook een Griekse uitvinding.Wink
Quote
#3
Geweldig mooi Wick, en Tina slaat de spijker precies op de kop.
Omdat dit zo'n mooi verhaaltje is link ik dit bericht op mijn FaceBook pagina.

Vriendelijke groeten van Hans Dubiez.
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Binnenkort ferry vanuit Ormos? Patrick 3 1.270 22 May 2023, 11:38
Laatste bericht: Bowie
  Ormos of Ireon Margo 29 14.276 21 June 2021, 17:16
Laatste bericht: lucy
  Samos het dorp Ormos Martino 21 16.270 08 June 2015, 19:51
Laatste bericht: Doornroosje
  Regatta in Ormos Wick 2 2.423 30 May 2012, 14:23
Laatste bericht: albert6
  haven van Ormos (Samos) Wick 11 7.063 02 April 2012, 23:55
Laatste bericht: Mieke
  SAMOS- nieuwe haven in ORMOS Wick 9 9.268 03 April 2011, 19:46
Laatste bericht: Arthur

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)