In de spotlights juni 2016: Gezondheidszorg in Griekenland
#1
[Afbeelding: indespotlights.jpg]

Deze maand  'In de spotlights': Gezondheidszorg in Griekenland

Is de gezondheidszorg in Griekenland te vergelijken met andere westerse landen? Of heeft deze ook te lijden onder de huidige crisis in het land? Wie kan er meer over vertellen? Zijn er leden die ooit in Griekenland beroep moesten doen op bijvoorbeeld huisarts, specialist of tandarts? Verliep dit naar wens of juist niet?
Kortom, alle informatie over de huidige gezondheidszorg in Griekenland staat deze maand volop in de belangstelling tijdens deze "In de spotlights" en is welkom in deze topic!Klik
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
voor alle eerdere "in de spotlights".
Quote
#2
Helaas heb ik 'dankzij' de gezondheidszorg in Griekenland nog maar 10 % zicht in 1 oog.
Ik was op vakantie op Samos en kreeg daar een netvliesloslating. Als dit binnen 24-48 uur geopereerd wordt, kan je zicht behouden blijven. De oogarts in het ziekenhuis van Samos Stad heeft het óf verkeerd gediagnosticeerd óf had geen zin in een operatie met dit als gevolg.
Wat me verder opviel: de arts sprak geen Engels, alleen Italiaans en Grieks.
En Grieken doen niet aan wachtrijen en dringen voor als het maar kan.

Mijn zwager heeft ernstig ziek 2 weken met veteranenziekte in het ziekenhuis van Kefalonia gelegen. Zorg was slecht, maar hij had het geluk van een Engels sprekende huisarts die alles voor hen geregeld heeft, van opname tot laboratoriumtesten en hen zelfs een maand na afloop nog in Nl belde dat het idd legionella was. Mijn zus verzorgde het eten voor hem tijdens zijn verblijf in het ZH.

Overall beiden dus niet een heel geweldige ervaring.
Quote
#3
Zie hier een (deel van) mijn ervaringen.:

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.


Over het algemeen is het zeer treurig gesteld met de gezondheidszorg in Griekenland. Dit komt voornamelijk door geldgebrek. Afgestudeerde artsen vertrekken veelal naar het buitenland waar ze aanzienlijk meer kunnen verdienen.

In de ziekenhuizen is zo'n beetje overal gebrek aan, van apparatuuur tot bloedplasma.
Alles is slecht onderhouden, door geldgebrek.

Toch vond ik de tijd die ik in het ziekenhuis heb doorgebracht niet alleen maar onprettig. Men doet z'n best binnen de mogelijkheden die men heeft.
Quote
#4
Mijn vrouw heeft vorig jaar een val gemaakt waardoor haar gewrichtsbanden waren verrokken. Ik ben naar de spoedafdeling van het ziekenhuis in Mytilini gereden. Daar hebben ze haar onmiddellijk geholpen binnen de mogelijkheden (RX-foto's). Twee dokters hebben met de beperkte middelen een diagnose proberen stellen en haar verzorgd.
Het medisch centrum in mijn buurt is ten gevolge van een tekort aan financiële middelen gesloten. De middelen zijn inderdaad zeer beperkt aan't worden maar ze helpen nog binnen het mogelijke.
In België hebben we meer middelen maar je kan beter niet op de spoedafdeling toekomen. Allemaal zure gezichten, een wachttijd van meer dan een uur en na een eerste bezoekje aan de spoedarts laten ze je een paar uur liggen in kamertje met een bed. De term "spoed" lijkt mij dan ook misplaatst.

Onlangs in Griekenland bçij de apotheker geweest voor medicatie. Ik stond (positief) versteld van de prijzen. Bijv. Doosje "Nurofen 400mg" kost in Griekenland € 3,66; hetzelfde doosje in België € 12,50. Vervolgens medicatie tegen artrose, in Griekenland ca. € 8 zonder doktersvoorschrift; in België maar liefst meer dan € 86 en nog eens dokterskosten voor het voorschrift!! De medische zorgen in België zijn wel beter maar zeker niet goedkoper! Als je in België in het ziekenhuis belandt zonder hospitalisatieverzekering is dit een catastrofe als je achteraf de factuur krijgt.
Het systeem wordt door de medische wereld letterlijk uitgezogen!
Quote
#5
Ca 8 jaar terug werd ik de eerste dag van onze vakantie op Karpathos heel erg ziek. Zo erg dat de hostess een taxi regelde naar het ziekenhuis. Bloedonderzoek en longfoto's. Er werd geen diagnose gesteld. Ik had de mogelijkheid om naar huis te gaan. Heb ik niet gedaan, dacht dat ik wel op zou knappen. Nee dus. Na de vakantie in Nederland voor onderzoek. Via de neuroloog is er een lumbaal punctie gemaakt. Diagnose; milde vorm van hersenvliesontsteking. Het had in de vakantie op kop verkeerd kunnen gaan. Wat mij ook nog bij staat is, dat de arts bij mijn bed rookte, ik was al zo beroerd. Van dit alles nooit een rekening gehad.
Quote
#6
Mijn man is 2 jaar geleden in het ziekenhuis in Vathy, Samos geweest vanwege blaasontsteking. Wel lang zoeken waar je moest zijn, maar modern lab en prima behandeling. Ik ben op de eerste hulp post geweest in Karlovassi, Samos vanwege een jaap in mijn scheenbeen. Keurig gehecht en antibiotica voorgeschreven gekregen. Afgezien van de logistiek ging het dus prima.
Quote
#7
In 2007 zaten wij met de kerst in een hotel in Athene. Terwijl wij zaten te ontbijten zag ik een tafeltje verder een vrouw zitten huilen. Omdat zij alleen was ben ik naar haar toe gelopen en heb gevraagd of zij het prettig vond om met ons samen te eten. Uiteindelijk was t de ochtend van kerst. Dat wilde zij wel. Het betrof hier een Engelse dame die al een aantal jaren met haar man op Hydra woonde. Hij had kanker en lag in het ziekenhuis. Waar zij om huilde was het volgende: haar man was opgegeven en uitbehandeld in het ziekenhuis. Men had haar de avond ervoor verteld dat ze hem mee naar huis moest nemen. De man was stervende, had inmiddels al zwarte benen, barstte van de pijn en was hevig over zijn toeren. De lucht om hem heen was niet te harden. Hij kon niet meer naar Engeland terug en zij wist niet hoe zij dit thuis moest gaan opvangen. Euthanasie was geen optie voor de Griekse artsen. De kinderen van de man, het was haar en zijn 2e huwelijk wilden er niet meer bij blijven. Konden het niet aan. Dus zat de vrouw daar alleen.....

Wij hebben toen met haar besproken wat haar opties zoal waren.... de volgende dag bleek ze naar huis te zijn gegaan volgens de hotelreceptie. Hoe het verder afgelopen is kan ik je niet vertellen. In maart zagen wij een rouwadvertentie. Een troosteloos einde van wat eens een veel geroemd artiest was...

Ik kon de vrouw heel goed invoelen omdat onze dochter in Griekenland overleden is. Daar wil ik nu niet over praten. Laat het genoeg zijn als ik zeg dat ik daar een trauma aan over gehouden heb. Inmiddels met therapie goed verwerkt en onder controle. Maar dat stukje rondom het einde ging mijn voorstellingsvermogen te boven. Zeker omdat er, op een hondse manier, een forensisch arts bij betrokken werd door de dienstdoende neuroloog. De laatste heb ik bij wijze van spreken jarenlang dood willen rijden. Zo'n ongelooflijk primitief mens. 
De forensisch arts waar ik achteraf -toen ik mijn dochter bezocht in het "mortuarium van het forensisch lab"- tegen alle verwachtingen in, ook van Griekse en Nederlandse politie plus de artsen in Nederland, een warm en hartelijk gesprek mee had, acht ik zeer hoog. Jegens hem koester ik zeer vriendelijke gevoelens. Ook al sneed hij mijn dochter open.

Verder hebben wij nog een stel gekend, waarvan de vrouw een collega was van mijn man, die al beslist hadden om naar Griekenland te gaan na hun pensioen (58). Dit stel haakte af toen hij daar voor zijn hart in het ziekenhuis kwam. Ze zijn wel naar het buitenland gegaan maar door de grote shock van wat zij daar meemaakten, viel Griekenland toen af. 

Huh Waarom wil ik eigenlijk nog in Griekenland wonen?
Quote
#8
Marian volgens mij ben jij een heel lief mens. Wat een verhaal.
Dit moest ik even kwijt.
Quote
#9
Natuurlijk gaat niemand voor z'n plezier op zoek naar medische hulp. Maar als ik de eerste 7 berichtjes hier zo lees, is de Griekse medische wereld allesbehalve een aanrader; en dan druk ik me nog elegant uit. Hoop dat het nooit nodig zal zijn er een beroep op te moeten doen. Vooral het verhaal van Vito lijkt me een regelrechte nachtmerrie; wat een slordige aanpak van een blijkbaar relatief eenvoudig op te lossen aandoening Blush
Zijn er ook nog positive(re) ervaringen te melden vraag ik me inmiddels af?
Quote
#10
Een positieve dan.
Afgelopen jaar op Karpathos kreeg mijn vrouw spontaan last van een allergische reactie na het eten van vis waardoor ze over haar hele lichaam helemaal opzwol. Het zag er vreselijk uit en ze had geweldig veel last.
Wij zijn naar het plaatselijke ziekenhuis gegaan, wat niet te vergelijken is met de ziekenhuizen hier, en werden direct geholpen. Ze kreeg injecties en heeft een tijd aan het infuus gelegen. Steeds kwamen er mensen informeren waarbij niet altijd duidelijk was of ze überhaupt in het ziekenhuis werkten. Na een middag behandelen voelde ze zich al veel beter en een paar dagen later was alles achter de rug. Er werd niets in rekening gebracht, wel mochten we medicijnen schenken welke we bij de apotheek konden kopen (voor weinig).
Het ziekenhuis leek meer op een oude markthal dan op een ziekenhuis, ook qua sfeer.
Het bleek overigens dat, zo gauw zijn deur open gaat, je bij de dokter binnen moest stappen. Hij gaf dan aan wie er geholpen werd. Als je op de gang bleef wachten op je beurt dan kon je lang wachten.
Quote
#11
Behalve dan dat personeel vaak wel welwillend is denk ik dat er weinig positiefs te melden is
 over het ziekenhuis.Het feit dat je voor een behandeling zonder specialist in het ziekenhuis niet hoeft te betalen 
als toerist vind ik echt zo belachelijk. Al die gebroken benen, armen, schaafwonden van al die brommerongelukken, 
al die jongeren die te veel gedroneken hebben en de maag moet worden leeggepompt etc etc. 
Zoveel extra werk, zoveel extra kosten en dat wordt dan niet in rekening gebracht?
 Met dat geld zou je zoveel dingen kunnen doen voor het ziekenhuis.

En dat het personeel soms ook niet welwillend is kan ik me eerlijk gezegd soms ook goed voorstellen,
de omstandigeheden waarin ze werken zijn nou niet echt om prettig te noemen.
Als je dan nog bedenkt dat ze vaak maanden achter lopen met het ontvangen van hun toch al niet 
royale loon, vergaat je t plezier in t wek wel.
Quote
#12
Jaar of 8 geleden, Oostenrijkse buurman heeft hartproblemen. Griekse buurman zegt, ga niet naar "openbaar" ziekenhuis - dus naar prive-praktijk. Drie fotos/scans gemaakt a raison van 100€/stuk. Artsen zeggen "ziet er niet zo goed uit, beter paar dagen in hospitaal blijven". Buurman informeert naar het kostenplaatje, per dag 1.000€ wordt er gezegd, buurman verlaat hospitaal. Gaat per trein/boot/trein naar AUT. Weekje later bericht, de "heimat"artsen geven groen licht - niks aan de hand.
Zelf heb ik geen klachten gehad, altijd bij kleine dingetjes (fietsongelukken, hondebeten) inderdaad gratis geholpen, de medicijnen op het ziekenhuisrecept in de apotheek kunnen kopen.
Johannes
Quote
#13
Een van de dingen die mij ook echt  als foto is opgeslagen in mijn geheugen is de wattenpot.
Misschien heb ik t wel eens geschreven onder een ander kopje, weet ik al niet meer.
De verpleegster kwam langs met zon karretje met al die kleine dingetjes voor de dagelijkse ronde erop. 
Daarbij due ook de watten. Die zaten in een groen Jacobs koffie blik.......met zo'n scharniertje hangt die deksel er dan naast....
Gatsie een blik, dat kan toch nooit hygienisch zijn, en daarin de watten???????
Dan denk ik neem dan een glazen jampot, altijd schoner dan zo'n blik....
Quote
#14
Zo ver is het dus al gekomen...
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote
#15
Een negental jaren geleden ben ik met een bromfiets gevallen op Naxos. Het was al in de late namiddag op een vrijdag toen we met veel pijn aan de linker onderarm ons hotel kwamen binnen gewandeld. Vermits de pijn niet afnam is de hoteleigenaar met me naar het plaatselijke hospitaal gereden.
Na zo'n dik uur wachten kwam er een Engelstalig sprekende arts eens kijken wat er mis met me was. Hij wilde wel Röntgenfoto nemen maar ze hadden net de elektriciteit (generator?) voor de machine afgezet. Of we de volgende dag even konden terugkomen? Ze hadden me wel wat pijnstiller meegegeven! Sleepy
Zo gezegd zo gedaan, de hoteleigenaar de volgende dag weer met me daar het hospitaal. Machine stond al even op te warmen en het resultaat was dat we met een half open plaaster het ziekenhuis hebben kunnen verlaten. Kostprijs: € 7,00  Big Grin
Quote
#16
Hoeveel zorgen maken de mensen van het forum die nu al in Griekenland wonen zich?
Quote
#17
Eigenlijk probeer ik me niet teveel zorgen te maken  Marian. Want je schiet er niet veel mee op,
 ik kan er persoonlijk weinig aan veranderen.En er zijn meer dingen om je zorgen over te maken. 
Gezondheidszorg is natuurlijk wel heel belangrijk, maar als ik er bij stil ga staan wat mij of mijn familie
 allemaal kan overkomen, en hoe de situatie in het ziekenhuis is......heb je geen leven meer.
Alle gezinsleden hebben naast de gewone Ika een prive verzekering, dat is dan nog iets waar je 
zelf iets aan kunt doen. Envoor de rest hopen we er gewoon t beste van.

Misschien maakt de situatie je ook wel anders denken;
Zorgen over de gezondheidszorg
Zorgen of de universiteit waar onze dochters naar toe gaan wel open blijven
Zorgen of de vele hotels hier op t eiland nog vol komen dat vele bekenden die nog steeds niet aan t werk zijn eindelijk aan t werk kunnen
Zomaar een paar dingetjes die me te binnen schieten, maar t lijkt me niet echt nuttig om er veel over  te denken.
Deels omdat ik weinig tijd/puf heb als ik thuis kom, maar ook zeker om er niet te veel aan te denken, vermijd ik de nieuwsberichten.
Misschien een beetje ( veel?) struisvogel.
Voor mij echter de beste manier om met een glimlach in mn winkeltje te staanen er proberen het beste van te maken.
Quote
#18
Een jaar of drie geleden op Lesbos in Kaloni een zenuwbehandeling gehad . Deze behandeling is zeer goed en vakkundig uitgevoerd.
Het enige nadeel was dat ik voor de behandeling vanuit onze verblijfplaats Molivos naar Kaloni moest, omdat de tandarts in Molivos niet direct een topper zou zijn.
Gelukkig had ik de gehele vakantie beschikking over vervoer en was de rit Molivos, Kaloni geen probleem.
Voor mij persoonlijk was dit tandartsbezoek geen slechte ervaring.
Quote
#19
Er stond vorige week een artikel in Neakriti over Pagni ziekenhuis in Heraklion. Als je nu belt voor een afspraak kun je bij sommige artsen pas in 2017 terecht.

Cors
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  In de spotlights dec 2016: December op z'n Grieks Ger 7 5.254 10 December 2016, 16:19
Laatste bericht: Patrick
  In de spotlights sep 2015: Spoorwegen in Griekenland Ger 64 33.982 12 November 2016, 20:19
Laatste bericht: Tzimis Bazoukas
  In de spotlights oktober 2016: de leukste souvenirs Ger 32 13.114 10 November 2016, 21:16
Laatste bericht: Leo
  In de spotlights november 2016: Samos Ger 6 5.073 02 November 2016, 17:04
Laatste bericht: Wim M
  In de spotlights september 2016: Karpathos Ger 20 9.948 11 September 2016, 22:00
Laatste bericht: jjohn
  In de spotlights juli/aug 2016: De Griekse taal leren Ger 15 7.746 29 July 2016, 22:28
Laatste bericht: rohanbouman
  In de spotlights mei 2016: Postkantoren en banken Ger 17 9.005 21 May 2016, 20:34
Laatste bericht: Patrick
  In de spotlights april 2016: Griekse markten Ger 13 7.704 28 April 2016, 19:25
Laatste bericht: TreinopStad
  In de spotlights maart 2016: Webcams Ger 31 13.689 21 March 2016, 17:32
Laatste bericht: Wim M
  In de spotlights februari 2016: Symi Ger 7 4.473 05 February 2016, 00:39
Laatste bericht: JohanV

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.