Britse vrouw overleden door bijtende honden
#1
Onderstaand artikel verscheen in verschillende kranten.

Britse toeriste overlijdt in Griekenland na aanval door honden

Een 64-jarige Britse vrouw bezocht afgelopen donderdag een archeologische site in Griekenland toen ze aangevallen werd door straathonden. Ze belde naar haar familie om te zeggen dat ze in gevaar verkeerde. Drie dagen later werd ze dood aangetroffen. Haar lichaam vertoonde bijtwonden.
Karen Van Eyken 25-09-17, 13:23  

[*]De gepensioneerde universiteitsprofessor van Oxford logeerde in een accommodatie nabij het stadje Maroneia. Ze bezocht donderdag te voet de Mesimvria archeologische site nabij het strand van Petrota.
Maar vlak na haar bezoek werd ze aangevallen door honden. Ze belde in allerijl naar haar familie in het Verenigd Koninkrijk en meldde dat ze gewond was. Kort daarna werd het contact verbroken waarna haar familie de Griekse politie alarmeerde.
Onderzoek
De autoriteiten troffen de toeriste zaterdag om 10.45 uur dood aan met bijtwonden op het lichaam. De menselijke resten werden overgebracht naar het ziekenhuis van Komotini voor een autopsie om de exacte doodsoorzaak te bepalen.
De familie van het slachtoffer is volgens Britse media op weg naar Griekenland. Daar bevinden zich meer dan een miljoen straathonden die door hun baasjes aan hun lot zijn overgelaten tijdens de naweeën van de financiële crisis.


Dit probleem is een werkelijke tijdbom waar niemand over spreekt. Vele van die wilde honden hebben ook nog hondsdolheid, zodat een beet nefast kan zijn.  

In mei laatstleden werden wij in Pilion geconfronteerd met ontelbare wilde en uitgehongerde honden die over de wegen slenterden. Wandelingen maken was steeds gevaarlijk door die agressieve dieren. Gelukkig had ik steeds een ultrasonisch apparaat die honden enigszins afschrikte.   

Alles hangt ook samen met de onverschillige soms zelf wrede mentaliteit van de Grieken tegenover dieren. De acties van verschillende organisaties voor opvang van bijvoorbeeld achtergelaten oude ezels, honden en katten zijn broodnodig. Indien de Griekse regering niet dringend beslist tot massale sterilisatie van vooral wilde honden, zal het probleem almaar toenemen.
Quote
#2
Ik heb twijfels bij dit bericht, vond het niet in serieuze media. Maar het commentaar over uitgehongerde zwerfhonden op Pelion? Dat kan echt niet waar zijn.
In ieder geval niet in het zuidelijk deel. Veel organisaties zetten zich hier in. De zwerfhonden die er zijn, zijn onderdeel van de gemeenschap en worden verzorgd. De honden langs de doorgaande wegen worden twee maal per dag gevoerd door vrijwilligers. En zijn bijna allemaal gesteriliseerd. Er zijn al strenge maatregelen tegen verwaarlozing en mishandeling van dieren. Voor alle honden geldt dat ze gechipt en gevaccineerd dienen te zijn. In Volos zijn 5 inspecteurs actief in het controleren van de maatregelen.
Quote
#3
Zo kan je de zon in de hemel ook ontkennen Platanias. Een beetje objectiviteit a.u.b.
Quote
#4
Pilion hebben wij ook nare honden ontmoet in de bergen, en ik weet van 2 mensen die achter op de scooter zijn gegrepen door honden en flinke bijtwonden overhielden.
Zolang de Griekse bevolking niet de verantwoording neemt voor hun dieren zal dit een probleem blijven, blijven maar honden aanschaffen en dumpen, honden worden niet gecastreerd ... maar he ze laten ze ook niet inslapen maar laten ze gewoon lekker verhongeren in de straten zodat het iemand zijn probleem is.
Nare eigenschap van heel veel grieken.
Op kythira heb ik zelf het geluk gehad om flink gebeten te worden door een hond die de bossen uitstormde, bleek dat het dier daar een nestje had liggen, gelukkig heb ik kunnen regelen dat het dier gevangen werd met pups en opgevangen en gecastreerd.. hond zelf is later weer terug gezet op de vind plek... maar honden zijn territoriaal en helemaal als ze een roedel kunnen vormen en honger hebben..
Quote
#5
Wij ook hele nare herinnering aan wilde honden in Pilion. Ze zagen er zeker niet doorvoed uit.
Zoveel agressie zelden bij een groep honden gezien.
Het was een hele roedel en was blij dat we in de auto zaten en geen lekke band kregen.
Quote
#6
Altijd jammer dat er geen sticker op zit met de naam van het baasje die ze op straat geschopt heeft. Geen enkel excuus rechtvaardigt het op straat zetten/schoppen van huisdieren, geen enkel. Angry
JohanV's signature Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#7
Inmiddels meer nieuwssites gevonden met dit bericht. De autoriteiten denken eerder aan wolven dan aan honden. Maar het blijft verschrikkelijk. Objectiviteit. Ik ben vandaag van Platanias naar Violos gereden. Heb de zwerfhonden geteld. Het ware er 8. Die overigens erg onrustig waren omdat het bijna etenstijd was. De wagen met de vrijwilligster ook gezien. Dus geen ontelbare verwilderde honden zoals in het eerste (objectieve?) bericht stond. Ik vraag me oprecht af waarom je een ultrasonic apparaat meeneemt op vakantie. Ben je dan al zo bang? Overigens ben ik van mening dat deze apparaten onder dierenmishandeling vallen. Nog even iets over groepen honden. Ook ik kom die wel eens tegen. In negen van de tien gevallen zijn dat herdershonden en is een kudde in de buurt. Het is hun taak te zorgen dat de kudde veilig is. Als ik ze tegenkom. met mijn twee kleine honden aan de lijn, komt dat behoorlijk agressief over. Op het moment dat ze lijken aan te vallen is een simpele stemverheffing voldoende. Ze zijn gewend aan menselijke commando's van de herder en gaan weer weg. Veertien dagen geleden gebeurde dit tijdens een wandeling van de Vrienden van de Kalderimi. Mocht je twijfelen aan mijn objectiviteit, vraag maar na.

Nog even dit. Zwerfhonden, of vrije honden, zijn geboren in vrijheid, of als herdershond in een roedel. Soms verlaten honden die roedel en gaan ze naar een dorp. Deze honden gedragen zich. Omdat ze geleerd hebben dat goed gedrag wordt beloond bij taverna's en op terrassen. Een groter probleem zijn de gedumpte honden, Zij zijn niet gewend om voor zichzelf te zorgen. Sommigen worden agressief in de strijd om eten, de meesten overleven het niet en gaan dood. Deze groep proberen we te vangen, te resocialiseren en te herplaatsen. En dan zijn er nog de puppies. een paar weken oud en gedumpt. Uit de auto gegooid, in een vuilnisbak gestopt. Ook deze honden verdienen een kans en gelukkig lukt het vaak om ook voor hen een huis te vinden.

Tot slot. Ik ben geen fan van het Griekse systeem en de Griekse autoriteiten. Maar op het gebied van de bescherming van dieren zijn er grote stappen gedaan. Mishandelaars zijn veroordeeld tot grote boetes en celstraffen. Controles worden daadwerkelijk uitgevoerd. Er wordt samengewerkt met dierbeschermingsorganisaties. Op grote schaal vinden, veelal georganiseerd door vrijwilligers, sterilisatieprogamma's plaats. Kan het beter? Ja.
Quote
#8
(26 September 2017, 22:30)Jan Platanias schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Tot slot. Ik ben geen fan van het Griekse systeem en de Griekse autoriteiten. Maar op het gebied van de bescherming van dieren zijn er grote stappen gedaan. Mishandelaars zijn veroordeeld tot grote boetes en celstraffen. Controles worden daadwerkelijk uitgevoerd. Er wordt samengewerkt met dierbeschermingsorganisaties. Op grote schaal vinden, veelal georganiseerd door vrijwilligers, sterilisatieprogamma's plaats. Kan het beter? Ja.

Klopt Jan, ook in het oosten van Kreta zijn ze al jaren bezig met het opvangen, verzorgen maar vooral het steriliseren van katten en honden.
In Agios Nikolaos komt elke maand een dierenarts uit Duitsland met 2 assistenten 3/4 dagen lang alle katten die we vangen steriliseren, alles wordt netjes geregistreerd, ze krijgen een chip in geplant en allemaal een heel klein knipje uit het linker oor, zo zien we als we katten proberen te vangen welke al gedaan zijn.
Op de foto van mijn lievelings kat zie je het goed.
[Afbeelding: 4grej9.jpg]

Het ontstaan van VOCAL
Oprichting
Ik heb Vocal in 2006 opgericht nadat ik verhuisd was naar Kreta en het vreselijke leven aanschouwde  dat vele katten moesten leiden op straat. Er was weinig tot geen hulp voor deze katjes in tegenstelling tot de hulp aan zwerfhonden die wel aandacht kregen.  Toen deed een Duits echtpaar een donatie om katten te gaan steriliseren in Elounda waar ik woon. Dat betekende een start voor ons en zo werd Vocal geboren! Hanne Bartosch sloot zich  vanaf het begin bij mij (VOCAL) aan. Hanne was en is nog altijd de belangrijkste vrijwilliger die 365 dagen per jaar op pad is voor ons. Hij geeft groepen katten dagelijks te eten en houdt hun gezondheid in de gaten. Ook helpt hij bij het vangen en steriliseren van de katten en grijpt hij in als er een noodgeval is.
Vocal is formeel geregistreerd als een Griekse stichting in 2009.
VOCAL is begonnen met de zorg voor de katten in Elounda,  een stadje met ongeveer 2000 inwoners. Maar spoedig werd onze hulp ook ingeroepen voor de katten in Agios Nikolaos, een vrij grote stad met ca.  20.000 inwoners. Nu, tien jaar later kan ik zeggen dat er grote delen van de stad onder controle zijn voor wat betreft de zwerfkattenpopulatie.  Het centrum van de stad, de haven en vele appartementencomplexen hebben nu katten rondlopen die geholpen zijn en verzorgd worden.  Agios Nikolaos is de laatste tien jaar in positieve zin veranderd. Vocal heeft daar een pand gehuurd en dat doet nu dienst als kliniek en als centrum voort een ieder die advies wil voor wat betreft kattenaangelegenheden.
Sterilisaties en de kliniek van Vocal
In 2014 hebben we het voor elkaar weten te krijgen dat we een vergunning kregen een kliniek in Agios Nikolaos te openen  waar we katten kunnen steriliseren en medische verzorging kunnen geven. We steriliseren daar drie dagen per maand en werken nauw samen met een dierenarts van de  stichting Arche Noah Kreta. Elke maand bezoeken ca. 120 katten de kliniek en het is het belangrijkste sterilisatie punt op Kreta. Hij werkt samen met de dierenartsen ter plaatse om zo een goede medische zorg voor de katten te bereiken.
Samenwerking
Onze organisatie houdt zich bezig met al het noodzakelijke werk om de katten binnen onze regio goed te verzorgen.  We voeren en monitoren ca. 300 katten elke dag en het hele jaar door. Voor zover mogelijk assisteren we ook andere mensen die zich om katten bekommeren op Kreta met voerdonaties en behandeling bij noodgevallen. De katjes die wij op straat vinden en zichzelf niet kunnen redden komen in ons adoptieprogramma. We werken daarvoor samen met Zwitserland,  Duitsland, Holland en Oostenrijk.   We werken uitsluitend met geregistreerde organisaties in die landen. Zodat we weten dat de adoptiefamilies een huisbezoek krijgen en dat de organisaties werken met contracten, We willen het beste voor de kat, zelfs als dat zou betekenen dat wij hem/haar terug moeten nemen.
Wij zijn heel blij samen te mogen werken met Atlas, een organisatie die al vele van onze katjes aan een liefdevol baasje heeft geholpen. Maar we zijn ook blij met de donaties die we van Atlas mochten en mogen ontvangen. Die maken het mede mogelijk ons te blijven inzetten voor de vele katten die geconfronteerd worden met het harde leven op straat.
Met de hulp van Atlas en onze andere supporters kunnen we echt een verschil maken.
Virginia Swain, oprichter Vocal.
Arthur's signature Almost all old truckers survive cancer, I am fighting again with it.
Quote
#9
(26 September 2017, 22:30)Jan Platanias schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Tot slot. Ik ben geen fan van het Griekse systeem en de Griekse autoriteiten. Maar op het gebied van de bescherming van dieren zijn er grote stappen gedaan. Mishandelaars zijn veroordeeld tot grote boetes en celstraffen. Controles worden daadwerkelijk uitgevoerd. Er wordt samengewerkt met dierbeschermingsorganisaties. Op grote schaal vinden, veelal georganiseerd door vrijwilligers, sterilisatieprogamma's plaats. Kan het beter? Ja.

Ik ben het helemaal eens met Jan Platanias en Arthur.
Waarom neemt iemand bijvoorbaat al een utrasoon apparaat mee om honden af te schrikken? Wel, iemand die gewoon erg bang is voor honden. Een hond heeft snel in de gaten als iemand erg bang is en dat angstgedrag wordt dan door de hond begrepen als agressieviteit, en kan daardoor soms ook agressief worden.

Ik was dan ook in eerste instantie het verhaal van de O.P. met een korrel zout te nemen, ook omdat het probleem met de zwerfhonden mij hier op Kreta totaal onbekend is. Tuurlijk, er lopen best veel zwerfhonden, ook in roedels, maar agressieviteit heb ik nooit bespeurd.

Ook moet het mij van het hart dat er erg laatdunkend gedaan wordt over het gedrag van "de" Grieken met betrekking tot honden en katten. Ik vindt dat dit met name de laatste jaren heel erg strek verbetert is. Kettinghonden zijn op straffe van forse boetes verboden, dat zal ook meehelpen. Maar toch zie ik ook regelmatig stoere, macho Kretenzers met een wit pdeltje aan de lijn.

Om de zaak niet helemaal te willen bagatelliseren, zal er best wel eens een probleem zijn. Om dit te illustreren moetje
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
maar eens lezen.
Quote
#10
Ik kan me ook vinden in het bericht van Jan. Wij waren begin september in Pilion en ook wij hebben regelmatig zwerfhonden gezien. Wij vonden het juist erg opvallend hoe goed de honden eruit zagen. Helemaal niet ondervoed en mooie vacht. Na een gesprek met een bewoner van Afissos kwamen we er achter dat de honden worden opgevangen en voeding krijgen. We kwamen er wel iets meer tegen dan Jan beschrijft, maar hebben hier geen vervelende ervaringen mee gehad. Tijdens een kloofwandeling zelfs een hond die vijf kilometer met ons was meegelopen, waarbij het leek alsof hij dit al vaker had gedaan.
Quote
#11
(25 September 2017, 17:38)9930zomergem schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Onderstaand artikel verscheen in verschillende kranten.

Britse toeriste overlijdt in Griekenland na aanval door honden

Een 64-jarige Britse vrouw bezocht afgelopen donderdag een archeologische site in Griekenland toen ze aangevallen werd door straathonden. Ze belde naar haar familie om te zeggen dat ze in gevaar verkeerde. Drie dagen later werd ze dood aangetroffen. Haar lichaam vertoonde bijtwonden.
Karen Van Eyken 25-09-17, 13:23  

[*]De gepensioneerde universiteitsprofessor van Oxford logeerde in een accommodatie nabij het stadje Maroneia. Ze bezocht donderdag te voet de Mesimvria archeologische site nabij het strand van Petrota.
Maar vlak na haar bezoek werd ze aangevallen door honden. Ze belde in allerijl naar haar familie in het Verenigd Koninkrijk en meldde dat ze gewond was. Kort daarna werd het contact verbroken waarna haar familie de Griekse politie alarmeerde.
Onderzoek
De autoriteiten troffen de toeriste zaterdag om 10.45 uur dood aan met bijtwonden op het lichaam. De menselijke resten werden overgebracht naar het ziekenhuis van Komotini voor een autopsie om de exacte doodsoorzaak te bepalen.
De familie van het slachtoffer is volgens Britse media op weg naar Griekenland. Daar bevinden zich meer dan een miljoen straathonden die door hun baasjes aan hun lot zijn overgelaten tijdens de naweeën van de financiële crisis.

Dit probleem is een werkelijke tijdbom waar niemand over spreekt. Vele van die wilde honden hebben ook nog hondsdolheid, zodat een beet nefast kan zijn.  

In mei laatstleden werden wij in Pilion geconfronteerd met ontelbare wilde en uitgehongerde honden die over de wegen slenterden. Wandelingen maken was steeds gevaarlijk door die agressieve dieren. Gelukkig had ik steeds een ultrasonisch apparaat die honden enigszins afschrikte.   

Alles hangt ook samen met de onverschillige soms zelf wrede mentaliteit van de Grieken tegenover dieren. De acties van verschillende organisaties voor opvang van bijvoorbeeld achtergelaten oude ezels, honden en katten zijn broodnodig. Indien de Griekse regering niet dringend beslist tot massale sterilisatie van vooral wilde honden, zal het probleem almaar toenemen.
[*]

Als dit bericht uit Het Nieuwsblad over de zelfde vrouw gaat, is er toch de een of andere  journalist die uit zijn of haar  nek lult.

Britse wandelaarster (63) opgegeten door wolven in Griekenland
Vandaag om 19:23 door evg | Bron: AP -

De overblijfselen van een vermiste Britse wandelaarster (63) werden teruggevonden in de heuvels van Noord-Griekenland. Men gaat ervan uit dat de vrouw aangevallen werd door wolven toen ze alleen aan het wandelen was op een afgelegen pad. Dat vermoedt de Griekse lijkschouwer na een autopsie van het lichaam.
Lijkschouwer Nikos Kifnidis liet weten dat de beide dijbenen van de vrouw opengereten waren door beten en dat grote delen van haar lichaam nog steeds vermist zijn. Een dierenarts die ook aanwezig was bij de autopsie bevestigde dat de beten niet van een hond of jakhals kunnen zijn. “Ik denk dat ze opgegeten is door één of meerdere wolven,” aldus Kifnidis. Onderzoek van de haren die teruggevonden werden op de overblijfselen moet nu definitief uitsluitsel brengen.

Afgekloven beenderen

De overblijfselen,voornamelijk afgekloven beenderen, werden afgelopen zaterdag teruggevonden in het stadje Petrota, zo’n 285 km ten oosten van Thessaloniki. De autoriteiten vonden ook een paspoort van de vrouw terug. Het gaat om de 63-jarige Celia Lois Hollingworth die vrijdag als vermist werd opgegeven door de Britse ambassade in Athene. Het was de broer van de vrouw die vanuit Engeland alarm had geslagen. Zij zou hem gebeld hebben om te zeggen dat ze aangevallen was door honden.

De politie heeft de identiteit van de vrouw nog niet officieel bevestigd, maar hoogstwaarschijnlijk gaat het wel degelijk om dezelfde vrouw. De vrouw in kwestie was op wandel naar een archeologische site. Ze werd het laatst levend gezien op een wandelpad tussen een site in Messimvria en een andere archeologische site.

Wolven zwerven regelmatig door afgelegen gebieden in Griekenland. Aanvallen op mensen zijn echter zeer zeldzaam. Er is al in decennia geen fatale aanval meer gemeld.
 

Arthur's signature Almost all old truckers survive cancer, I am fighting again with it.
Quote
#12
Kettinghonden verboden.. sorry dan moeten ze eens gaan controleren op bv Lefkas, rij over de kustweg en je ziet er verschillende aan de ketting hoor... ik heb nergens nog zoveel honden gezien aan kettingen of op verlaten stukken grond met alleen een hok en dan alsnog aan een ketting als op Lefkas,, dus verboden of controle erop geloof ik niet... kijk eens in athene of andere eilanden.. lesbos... en al zijn er stichtingen actief , grieken zijn gek op jagen en hebben daar honden voor die ze heel fijn dumpen als ze er geen zin meer in hebben.
Tuurlijk is er verbetering maar dat komt vooral door stichtingen en mensen uit andere landen, gelukkig zijn er ook grieken die zich het lot aantrekken van dieren, goed voorbeeld is Spyros op Samos in Karlovassi en die krijgt gelukkig ook hulp van wat Griekse bewoners maar erachter zit een duitse stichting.
Quote
#13
Valt nog een hoop te doen in Griekenland. Barrel-dogs en honden aan een looplijn, die niet vriendelijk tegen mij deden. De laatste begin deze maand nog tegengekomen op Thassos.
Quote
#14
Vertaling van mededelingen van de autoriteiten op Pelion. Ingaande 1 september jongsleden. Op 1 september zijn er ook 5 inspecteurs in dienst gekomen.

Burgers moeten serieus nemen dat volgens de wet, en met name wet 4039/2012, elke dierenbezitter de regels van zijn goede leven moet respecteren, een beschermd gebied beschermen en beschermen tegen het weer en een schone ruimte zonder constant verbonden is. Tegelijkertijd verzorgt hij voedsel en water en begeleidt hij zich op zijn wandeling voor zijn dagelijkse oefening.
Elke dieren eigenaar moet:
-Zeker de onmiddellijke schoonmaak van het milieu tegen dierlijke uitscheiding met kleine zakken om ze te verwijderen.
-De gegevens hebben gemarkeerd en opgenomen met een digitale ID (chip).
- Het heeft het dier gevaccineerd en heeft haar veterinaire controle regelmatig uitgevoerd.
-De heeft het dier gesteriliseerd, omdat het niet kan voldoen aan de behoeften van de dieren om geboren te worden of te vervuilen aan nieuwe eigenaars. Het weggooien van pasgeboren dieren in bakken of elders wordt vervolgd.
- De bevoegde afdeling van de gemeente in kennis stellen van zijn voornemen om het dier dat zich heeft te scheiden en welke met zijn digitale identiteit al in een relevant bestand is geregistreerd.
-Vervoen zichzelf of iemand anders naar zijn / haar plaats in zijn / haar dagelijkse wandeling om zijn / haar rechtstreekse controle te hebben.
- Verlaat het dier niet uit de woonplaats en zorg ervoor dat er onbeheerde toegang tot andere privé- of openbare ruimten plaatsvindt.
Vermeld het dier 'verlies' aan de dierenarts binnen vijf dagen om een ​​correcte en duidelijke registratie van de overheersende dieren te hebben.
boetes
De sancties die door wet 4039/2012 zijn verstrekt, bepalen en leggen:
-Demand met digitale ID (chip): 300 euro
Niet-naleving van de dierenwelzijnsregels: € 300
- Gebrek aan het dier: 300 euro
- Overschrijding van dierlijke afscheiding: 100 euro
- Vaccinatie badge ontbreekt: 100 euro
-Falen om maatregelen te nemen om het dier te lopen: 300 euro
- Schade veroorzaakt door het dier: 300 euro
-Gebruik van een up-to-date gezondheidsboek: € 300
- Een dier uitdoen of een gewelddadige melding opgeven: € 30.000
De overtreders van alle bovenstaande bepalingen van wet 4039/2012 worden gestraft met gevangenisstraf van minstens een jaar en een boete van 5.000 tot 15.000 euro, evenals een administratieve boete

Vandaag in de krant. Man uit Volos veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens verwaarlozing hond.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Samos emigranten nemen Britse bank over!!! Wick 5 2.456 19 July 2012, 18:38
Laatste bericht: Tina K. Noume
  Britse touroperator failliet Yvon 2 2.140 21 July 2010, 10:28
Laatste bericht: Yvon

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.