nieuws en adviezen over Samos
#1
Hallo Ger,

Dit is een goede zet om een forum te openen over de verschillende eilanden.
Voorheen bezocht ik nog wel eens de Samos startpagina.nl maar ben daar snel van genezen door de manier waarop vragen van vakantiegangers werden beantwoord en het gekrakeel onderling. Maar dat schijnt op meerdere sites voor te komen. (typisch Nederlands?).

Ger, ik weet dat jij boven op de berichten zit die er geplaatst worden en zo de nodige orde weet te handhaven en dat is de enige manier om een leuke site te behouden.

Ik zal proberen de aankomende vragen over Samos te beantwoorden maar dan meer over het zuidwesten van Samos in het bijzonder de omgeving Marathokampos en Votsalakia.

Grz. Wick
Wick's signatuur Houdoe
Wick
Quote
#2
En nu maar hopen dat die vreselijke
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
van de Samosstartpagina deze stek voorlopig niet gaan vinden!
Wick, hoe is het nu in Marathokampos na de branden? Is er veel verloren gegaan aan natuur, aan huizen?


Groet,
TinaQuote
#3
Hallo Tina,

Ik denk dat Ger zijn site goed in de gaten houdt en niemand de kans geeft om elkaar te gaan "afkatten".

Wat betreft Marathokampos; daar zijn geen persoonlijke gevolgen van de laatste brand. De brand draaide op het laatste moment richting Votsalakia maar ook daar is geen enkele woning aangetast door de brand dank zij de geweldige inzet van de mensen van de brandweer, blusvliegtuigen, helikopters en niet te vergeten de vrijwilligers. De natuur is wel erg beschadigd maar gelukkig stonden in dit gebied relatief weinig bomen en is het bij wat olijfbomen en laag groeiende struiken gebleven. Alles hersteld zich hier zeer snel zodat er over een 5-tal jaren niets meer van deze brand te zien zal zijn.

Grz. Wick

Wick's signatuur Houdoe
Wick
Quote
#4
Gelukkig van die bomen, maar het blijft toch altijd zonde zo'n lelijke schroeiplek in het landschap. Na de grote Samosbranden van 2000 hebben we de natuur ook langzaam zien herstellen. Elk jaar als we kwamen, was het een beetje groener. Vooral de afgefikte bomen vond ik triest. Als enorme afgebrande luciferhoutjes lagen ze daar maar in het landschap, jaar in jaar uit. Weet jij waarom de Samioten die dode bomen nooit hebben opgeruimd? Was het geldgebrek, kon het ze niet schelen, of moesten de bomen blijven liggen ter waarschuwing, als stille getuigen van een uitgebrande hel?

Groetjes van Tina

Quote
#5
Het verhaal gaat hier dat een welgestelde Griek, wonende in het buitenland, zo'n 9 jaar geleden een donatie gedaan heeft van 100.000,- € om nieuwe bomen te planten na die grote brand in 2000. Er was tot op 2 jaar terug niets mee gedaan.....! Totdat de man liet weten eens te komen zien hoe de nieuwe aanplant was gegroeid. In allerijl werden er toen enkele boompjes aangeplant maar in het geheel niet in verhouding van het geschonken geld.
Is dit tekenend voor de Griek hoe zij met andermans geld omgaan maar ook met de natuur? Wij hebben tot op heden nergens nieuwe aanplant gezien. En wat de afgebrande bomen betreft deze worden niet geruimd, de natuur moet het maar opknappen.
Het is om moedeloos van te worden hoe de Samos inwoners over het algemeen met deze prachtige natuur omspringen. Als zij zo doorgaan is Samos niet meer het prachtigste eiland van Griekenland (dit jaar verkozen).
Over het gehele eiland verspreid ligt er grof huisvuil, bouwafval en afgedankte auto's gestort en over het plastic afval maar niet te spreken.

Wij hebben de burgemeester van Marathokampos enige jaren geleden hier over aangesproken; dat het misschien een goed idee was om de kinderen van de lagere school (net zoals in vele andere landen) een of twee keer per jaar die plastic rommel te laten opruimen om zodoende de ouderen op hun weggooi gedrag te wijzen. Als antwoord kregen wij: kinderen mogen hier geen arbeid verrichten!!! tja dan ben je snel uitgeluld.

Wij hebben onderhand ondervonden dat een welgemeend advies door een "buitenlander" op welk gebied dan ook hier niet op prijs wordt gesteld. Maar wie zijn wij, mede-Europeanen, zijn wij alleen maar goed genoeg om hier het geld te brengen?

Grz. Wick

Wick's signatuur Houdoe
Wick
Quote
#6
Wat betreft het nieuw aanplanten van de bomen is er ook nog het probleem dat de meeste grondstukken op Samos in privé handen zijn.
De meeste Grieken hebben het geld niet om nieuwe bomen te planten. Er zijn veel mensen die jaren geleden na een bosbrand nieuwe olijfbomen gepland hadden en nu wederom hun olijfbomen in vlammen zagen opgaan. Ook zijn er veel eigenaren van grondstukken die buiten Samos wonen en het zich niet zo aantrekken.
Ook dit is dus een reden en excuus waarom er geen nieuwe bomen gepland worden.
Wick's signatuur Houdoe
Wick
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  goed nieuws Samos metaxa 5 3.404 20 August 2017, 17:17
Laatste bericht: metaxa

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)