Moria, het vagevuur van Europa
#1
Moria, het vagevuur van Europa
Joël Wouda klaagt de mensonterende omstandigheden in een chronisch over­bevolkt vluchtelingenkamp op Lesbos aan. Als arts zag hij er schrijnende toestanden.

JOËL WOUDA
Wie? Huisarts in Antwerpen.
Wat? De vluchtelingen op Moria moeten nu langer dan een jaar wachten op hun eerste asiel­gesprek. De wacht­tijden zouden tot een minimum moeten worden beperkt.

In september en oktober heb ik als arts met de stichting Bootvluchteling gewerkt in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Dat eiland ligt vlak bij de Turkse kust en maakt deel uit van de Egeïsche ­eilandengroep. Elke dag nog komen er bootjes met mensen aan vanuit Turkije.
De internationale vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) houdt daarover cijfers bij die eenvoudig online terug te vinden zijn. In oktober betrof het 4.000 mensen voor de hele eilandengroep, van wie de helft naar Lesbos kwam. In vergelijking met oktober 2015, toen er dagelijks 3.700 mensen aankwamen, lijkt dat peanuts. De reden voor het grote verschil is de Turkijedeal van maart 2016. De EU en de ­regering-Erdogan kwamen overeen dat Turkije zo veel mogelijk migranten zou opnemen in ruil voor grof geld en de heropstart van de toelatingsgesprekken tot de EU. Toen de deal van kracht werd, zijn er tegelijk strenge reisrestricties ingevoerd voor de mensen die bleven aan­komen op Europese bodem om daar asiel aan te vragen. Ze mochten niet meer zomaar doorreizen en moesten op de plaats van aankomst nader bericht afwachten.
Het gevolg? Het aantal asiel­aanvragen van mensen die Griekenland via de Turkijeroute waren ­binnengekomen, daalde fors. Opzet geslaagd, zou je denken. Maar de keerzijde is dat de kampen op de Egeïsche eilanden uit hun voegen barsten. Dat is zeker het geval voor ­Moria, een voormalige legerbarak waar 10.000 mensen verblijven, terwijl er maar plaats en faciliteiten zijn voor 3.000. Concreet betekent dit: 90 mensen per toilet, 100 mensen per doucheruimte, 4 uur wachttijd per maaltijd en onvoldoende gezondheidszorgvoorzieningen op het eiland (dat 87.000 inwoners heeft). Ook is er onvoldoende toezicht, wat leidt tot onveilige situaties, zoals seksueel misbruik en andere vormen van geweld. De VN-normen voor een leefbare kampsituatie worden op alle vlakken geschonden. De ruimhartige Griekse eilandbewoners onder­vinden veel overlast door criminaliteit. En het ergste: de wachttijd voor een eerste asielgesprek bedraagt meer dan één jaar. Kamp Moria is het vagevuur van Europa.
Paniekaanvallen

Multiquote:Ik zag gezinnen met vier kinderen die in één tentje sliepen en minderjarige jongens die zich bijna dagelijks verminkten

Als arts werd ik aan de lopende band geconfronteerd met hemel­tergende toestanden. Ik zag mannen en vrouwen van Afrikaanse afkomst die ’s nachts in het kamp getraumatiseerd en psychotisch ronddwaalden – ze waren met het vliegtuig naar Turkije gevlogen, waren daar gevangengenomen en werden verkracht en geslagen, waarna ze de oversteek naar Lesbos maakten. Gezinnen uit Irak met drie of vier kinderen, die in een Quechua-tentje sliepen. Ouders die kinderen verloren tijdens hun tocht naar Europa. Minderjarige Afghaanse jongens die zich bijna ­dagelijks verminkten met scherpe voorwerpen en sigaretten. Alleenstaande ouders, zwangere vrouwen, ouderen of verlamden in rolstoelen, mensen met chronische ziekten als diabetes type 1 of schizofrenie, die ­allemaal nood hadden aan medicatie of ondersteuning. Mensen met chronische pijn als gevolg van oorlogswonden, op zoek naar meer verlichting dan de paracetamol die ik ze kon geven.
Elke avond werd iemand met een paniekaanval binnengebracht, die pas aanspreekbaar was nadat hij tot rust was gekomen in een van de twee dokterskabinetten. Geregeld was er sprake van ernstig geweld als gevolg van de spanningen en frustraties in het kamp. Soms waren er bizarre situaties. Zo ontmoette ik een jongen die van zijn derde tot zijn 25ste levensjaar in Nederland had gewoond en daarna naar Congo was uitgezet door de Nederlandse immigratie- en naturalisatiedienst. Hij wilde teruggaan naar zijn familie, die in België woont. We hadden een heel gewoon en fijn gesprek in het Nederlands.
Schandvlek
Al die mensen hebben stuk voor stuk goede redenen om op zoek te gaan naar een beter bestaan. Je kunt eindeloos discussiëren over of ze recht hebben op asiel in Europa. Of we de grenzen en de ogen niet beter zouden sluiten voor al dat leed in andere delen van de wereld. Of we meer zouden kunnen doen om het leed in andere delen van de wereld te voorkomen of verzachten, zoals niet langer wapens leveren aan Saudi-Arabië of stoppen met ruwe grondstoffen in te voeren uit conflictgebieden in Congo.
Dat laatste is lastig, want er ­spelen ook zakelijke belangen mee en we willen onszelf niet economisch in de voet schieten door vanuit een al te moralistisch kader te handelen. Ondertussen heeft Europa deels dankzij een winstgevend koloniaal verleden een vinger in de zakelijke pap in grote delen van de wereld, en profiteren we direct en indirect van conflicten en onrust, die op hun beurt een oorzaak zijn van migratie.
Ik heb geen antwoord op het migratievraagstuk, maar wat ik wel weet, is dat kamp Moria een Europese schandvlek is. Als arts geloof ik in het basisprincipe primum non nocere, vrij vertaald: berokken geen kwaad door de acties die je onderneemt. Daar houd ik mij aan. Vanuit wat er nog over is van onze christelijk-humanistische tradities zouden we bescheiden kunnen beginnen door de mensen die op zoek zijn naar een beter leven en bij ons in Europa aankloppen een menswaardige ontvangst te schenken. Door de wachttijden voor asielgesprekken in vluchtelingenkampen zoals Moria tot een absoluut minimum te beperken en door erop toe te zien dat de leef­omstandigheden acceptabel zijn voor mensen zoals u en ik.
Quote
#2
Het is inderdaad een schandvlek! Ik begrijp nog steeds niet dat ze 10.000 mensen niet fatsoenlijk kunnen opvangen. Elke zomer zijn er in Nederland (ook Belgie en Duitsland etc) vele pop festivals waar wel 80.000 mensen komen (denk aan bv Pinkpop). In iets meer dan weekje is daar alles opgebouwd, toiletten, mensen kunnen overal eten en drinken, vele overnachten daar, etc etc. Kunnen we dan niet voor die 10.000 mensen tenminste een behoorlijke opvang regelen? Fatsoenlijke en voldoende toiletten/douches, normaal eten, een plek waar kinderen kunnen spelen, etc etc? Natuurlijk kan dat! Politieke onwil is het! Naar mijn mening is het niet alleen vanuit Europa een schandvlek maar ook vanuit Griekenland zelf! Griekenland heeft een enorm leger, doet nooit een buitenland missie maar laat ze dan een fatsoenlijk tentenkamp opbouwen, kunnen ze best! Wat er verder met die mensen gebeuren moet is een andere discussie maar een beetje fatsoenlijke opvang lijkt mij echt wel haalbaar!
Berendw's signature
Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
. Colourful walking guidebooks
Quote
#3
Enige nuances:

- Er zitten geen 10.000 mensen in Moria, maar 'slechts' 6.800.
- Natuurlijk treft de politiek in Griekenland ook blaam maar de grootste blaam treft vooral de EU die (zoals dikwijls) veel beloftes gedaan heeft maar die nooit (of zeker niet volledig) uitgevoerd heeft. Zoals daar voornamelijk zijn:

1. Personeel. Vanuit alle EU landen zou personeel komen om te helpen met de behandeling van de visumaanvragen, de administratie en de gevolgen daarvan. Er zijn mensen uit diverse landen naar Griekenland gezonden maar (vooral) voormalige Oost-Europese landen hebben dat gewoon naast zich neergelegd.
Toen kwamen ook nog een paar apen uit de mouw. Vooreerst zijn er velen terug vertrokken omdat ze enkel wilden werken op de uren zoals ze die in hun thuisland gewoon waren. In de regel dus van 9 to 16. En dat was niet de bedoeling in Griekenland. De 2de aap die uit de mouw kwam was dat uit een aantal landen leidinggevenden kwamen en niet 'gewone' administratieve medewerkers. Zo weet ik van een kennis die ook wilde gaan (als werknemer bij de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel) dat zijn aanvraag door het Belgische Ministerie van Binnenlandse Zaken (waar de Dienst Vreemdelingenzaken onder ressorteert) geweigerd werd. Reden was dat hij "niet het juiste profiel had". Terwijl hij dus in Brussel net hetzelfde werk doet als hij in Griekenland zou moeten doen. De ECHTE reden was evenwel dat hogergeplaatsten wilden gaan. En daar moet niet veel achter gezocht worden, het gaat hen enkel om de vergoeding(en) die op te strijken valt bij dergelijke missies.

2. Middelen.

Tot heden, jaren na datum, is nog niet de helft van het beloofde materieel zoals PC's, elektronische vingerafdrukken machines, enzovoort geleverd.
Quote
#4
Serieus plan of kansloze missie?

 
Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote
#5
(30 November 2018, 13:33)metaxa schreef:
Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Serieus plan of kansloze missie?

 
Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

Een beetjes simplistisch naar mijn mening en volledig kansloos.
Quote
#6
En dan zijn ze in Athene op het Syntagma plein als ze ooit zover komen, en dan?
Besteed dat geld wat die reis kost direct aan de vluchtelingen.
Arthur's signature Old truckers also die, but they are hard to crack. zonnetje .
Quote
#7
Kan uiteraard ook een actie zijn om stemmen te trekken voor Groen links ,het plan
staat onder leiding van Carel Bruring Fractievoorzitter Groen Links In  GOES Big Grin
Quote
#8
Actie zal zeker aandacht krijgen in de media, daar twijfel ik niet aan. '
Maar denken ze maar ze echt in de trend van "inpakken en wegwezen met de vluchtelingen" ?????
Quote
#9
De situatie van de schandvlek van Moria wordt ook zeer frekwent, zowat bijna dagelijks, gevolgd door Bruno Tersago, de Belgische reporter die in Piraeus woont en werkt. Bruno plaatst op Facebook regelmatig een stand van zaken, comments, artikels over het vluchtelingenkamp.
vlagreco's signature     YAMAS !   ->  
Forummededeling: De links in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
 


Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.