15 October 2010, 16:02
Ik ben dol op aubergines, probeer dan ook altijd weer nieuwe gerechten ermee uit. Maar onderstaand recept is een klassieker, er wordt steeds weer van gesmuld...
Papoutsakia – met gehakt gevulde aubergines
Voor 4 personen: 4 aubergines – 1 el olijfolie – 1 ui, fijngesneden – 1 teentje knoflook, geperst – 500 g runder/kalfs/lamsgehakt – 2 tomaten, ontveld en in kleine stukjes gesneden – 2 el (platte) peterselie, fijngehakt – 2 el paneermeel – 50 g geraspte belegen kaas – 1 ei – zout, peper.
Eventueel voor de saus: 25 g boter – 25 g bloem – 3 dl bouillon – 50 g geraspte belegen kaas – 1 ei – zout, peper. Als je geen saus maakt (zoals ik) strooi dan geraspte kaas erover en wat kookroom.
Snijd de aubergines overlangs doormidden. Kook de auberginehelften in een pan met ruim water ongeveer 5 minuten. Laat ze goed uitlekken. Verhit de olie en fruit de ui en knoflook zo’n 3 minuten. Voeg het gehakt toe en bak het onder voortdurend omscheppen bruin en rul. Voeg de stukjes tomaat en de peterselie toe en laat alles 5 minuten zachtjes pruttelen. Laat het mengsel wat afkoelen. Roer er paneermeel, geraspte kaas, ei en wat zout en peper door.
Hol de uitgelekte aubergines voorzichtig uit. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes en vermeng deze met het gehaktmengsel. Vul de auberginehelften hiermee en leg ze in een ovenvaste schaal. Zelf doe ik er nu wat geraspte kaas en kookroom overheen en zet ze 35 minuten in een warme oven van 175 graden tot een mooi bruin korstje is ontstaan. Maar je kunt ook een saus maken (de officiële versie):
Smelt de boter in een pan en roer er de bloem door. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje de bouillon toe tot een gebonden saus is ontstaan. Roer de kaas door de saus. Neem de pan van het vuur en roer het ei erdoor. Breng de saus op smaak met zout en peper en schenk de saus over de aubergines. Zet 35 minuten in een warme oven van 175 graden.
Lekker met rijst of aardappelpuree en een kleine (tomaten)salade.
Papoutsakia – met gehakt gevulde aubergines
Voor 4 personen: 4 aubergines – 1 el olijfolie – 1 ui, fijngesneden – 1 teentje knoflook, geperst – 500 g runder/kalfs/lamsgehakt – 2 tomaten, ontveld en in kleine stukjes gesneden – 2 el (platte) peterselie, fijngehakt – 2 el paneermeel – 50 g geraspte belegen kaas – 1 ei – zout, peper.
Eventueel voor de saus: 25 g boter – 25 g bloem – 3 dl bouillon – 50 g geraspte belegen kaas – 1 ei – zout, peper. Als je geen saus maakt (zoals ik) strooi dan geraspte kaas erover en wat kookroom.
Snijd de aubergines overlangs doormidden. Kook de auberginehelften in een pan met ruim water ongeveer 5 minuten. Laat ze goed uitlekken. Verhit de olie en fruit de ui en knoflook zo’n 3 minuten. Voeg het gehakt toe en bak het onder voortdurend omscheppen bruin en rul. Voeg de stukjes tomaat en de peterselie toe en laat alles 5 minuten zachtjes pruttelen. Laat het mengsel wat afkoelen. Roer er paneermeel, geraspte kaas, ei en wat zout en peper door.
Hol de uitgelekte aubergines voorzichtig uit. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes en vermeng deze met het gehaktmengsel. Vul de auberginehelften hiermee en leg ze in een ovenvaste schaal. Zelf doe ik er nu wat geraspte kaas en kookroom overheen en zet ze 35 minuten in een warme oven van 175 graden tot een mooi bruin korstje is ontstaan. Maar je kunt ook een saus maken (de officiële versie):
Smelt de boter in een pan en roer er de bloem door. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje de bouillon toe tot een gebonden saus is ontstaan. Roer de kaas door de saus. Neem de pan van het vuur en roer het ei erdoor. Breng de saus op smaak met zout en peper en schenk de saus over de aubergines. Zet 35 minuten in een warme oven van 175 graden.
Lekker met rijst of aardappelpuree en een kleine (tomaten)salade.