Leestip: Captain Corellli's Mandoline
#1
Nee, niet alleen voor Kefalonia-gangers!! Niet alleen voor fans van de film (integendeel). Niet alleen voor mensen die van oorlogsboeken houden, zeker niet. Maar voor iedereen die iets meer wil weten over de geschiedenis van Griekenland en het wezen van de Grieken, of gewoon een meeslepend boek wil lezen, thuis of tijdens de vakantie, lézen dat boek! Het is een geweldig epos waarin je niet kunt stoppen met lezen. Ik las het tijdens een eerdere Griekenlandreis en was twee dagen geboeid. Toen was het uit. In één woord meeslepend, in een niet te evenaren schrijfstijl, een meesterwerk van Louis de Bernières. Vergeet de film als je die hebt gezien, vergeet hoe heet hij ook al weer die de hoofdrol speelde, maar verdiep je in de echte captain Corelli.
Leuk is dat in het boek een treffende verklaring staat voor de tweeslachtigheid van de Grieken (die iedereen zal herkennen!), gegeven door één van de hoofdpersonen, zijn hele leven woonachtig op Kefalonia:

‘Alle Grieken bestaan uit twee Grieken, een Helleen, en een Romoi (Romein). De Helleen vermijdt buitensporigheid, hij kent zijn grenzen, hij onderdrukt het geweld in zichzelf, hij zoekt naar harmonie en cultiveert een gevoel voor verhoudingen. Hij gelooft in de rede, hij is de geestelijke erfgenaam van Plato en Pythagoras. Die Grieken staan wantrouwig tegenover hun eigen aangeboren impulsiviteit en voorkeur voor verandering omwille van de verandering, en ze houden zichzelf onder controle om te vermijden dat ze spontaan hun controle kwijtraken. Ze houden van onderwijs omwille van onderwijs, houden geen rekening met macht en geld wanneer ze iemands waarde bepalen, ze gehoorzamen nauwgezet aan de wetten, gaan ervan uit dat Athene de enige belangrijke stad ter wereld is, haten oneervolle compromissen en beschouwen zichzelf als de wezenlijke Europeanen.
Maar naast die Helleen is er ook de Romoi, met kwaliteiten geleerd van de Romeinen. De Romoi houden van improviseren, ze zijn op zoek naar macht en geld, ze zijn niet rationeel omdat ze handleen op grond van intuïtie en instinct, zodat ze overal een grote puinhoop van maken. Ze betalen geen belastingen en gehoorzamen de wet alleen wanneer ze geen alternatief hebben, ze beschouwen onderwijs als een manier om vooruit te komen, zijn altijd bereid een ideaal op te offeren omwille van eigen belang, en ze houden van dronkenschap, van dansen en zingen, en flessen op elkaars hoofd stukslaan….’ Het gaat nog even verder, lees zelf maar in dit geweldige boek!

Het schijnt overigens dat Patrick Leigh Fermour ook iets dergelijks heeft geschreven in zijn boek 'Roumeli', maar dat heb ik zelf (nog) niet gelezen.
Quote
#2
Rake typering! Dank je wel voor het citaat, ben onder de indruk...

(Al zou je kunnen zeggen dat ieder mens op de keper beschouwd wel iets van een Helleen en een Romein in zich heeft. Want wie kent niet de innerlijke strijd tussen emo en ratio, tussen beschaving en liederlijke zelfzucht. En dan laat ik mijn collega's die onder hun laagje civilisatie uiteindelijk een Neanderthaler blijken te zijn nog maar even buiten beschouwing.;) ;) ;) )
Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.