14 February 2019, 20:46
Mijn moeder maakte dergelijke wafels altijd met Kerst. Niet in Drenthe, maar eerst in Limburg en daarna in Utrecht. Ze waren heerlijk krokant en bleven dat zeker meer dan een week, opgeborgen in een blijk.
Het deeg is denk ik vergelijkbaar met dat van stroopwafels. De maat was kleiner dan de standaard stroopwafel, maar natuurlijk afhankelijk van welk ijzer je ervoor hebt. Ik weet nog goed dat ik er (niet alleen) met m'n neus boven op 'zat'. En dan natuurlijk ook stiekem af en toe van het beslag snoepen!
Ze had een gietijzeren vorm, van ± 15 cm2. De stelen waren ook van gietijzer, maar zo lang dat je je handen er niet aan brandde. Waar het ijzer is beland kan ik slechts raden. Ik vrees bij m'n zus
Dat ze ook wel kniepertjes worden genoemd wist ik niet.
Recept via Google:
500 gr bloem.
250 gr witte basterdsuiker.
250 gr gewone kristalsuiker.
200 gr boter (margarine)
3 eieren.
1 zakje vanillesuiker.
4-5 eetlepels lauw water.
wafelijzer. (zie Marktplaats)
Het deeg is denk ik vergelijkbaar met dat van stroopwafels. De maat was kleiner dan de standaard stroopwafel, maar natuurlijk afhankelijk van welk ijzer je ervoor hebt. Ik weet nog goed dat ik er (niet alleen) met m'n neus boven op 'zat'. En dan natuurlijk ook stiekem af en toe van het beslag snoepen!
Ze had een gietijzeren vorm, van ± 15 cm2. De stelen waren ook van gietijzer, maar zo lang dat je je handen er niet aan brandde. Waar het ijzer is beland kan ik slechts raden. Ik vrees bij m'n zus
Dat ze ook wel kniepertjes worden genoemd wist ik niet.
Recept via Google:
500 gr bloem.
250 gr witte basterdsuiker.
250 gr gewone kristalsuiker.
200 gr boter (margarine)
3 eieren.
1 zakje vanillesuiker.
4-5 eetlepels lauw water.
wafelijzer. (zie Marktplaats)