το μωρό - de baby
#1
"μωρό μου! - babe!"
Het Engelse "moron" werd in 1910 geintroduceerd om iemand aan te duiden met een geestelijke leeftijd tussen 8-12 jaar en wordt vandaag de dag alleen nog als scheldwoord gebruikt, "idioot" en woorden van gelijke strekking. Het woord komt uit het Grieks van μωρός (μωρή, μωρό) en betekent "onnozel, zot". Reeds in de (late) Oudheid kwam dit woord ook voor als aanspreekvorm (neerbuigend, moge duidelijk zijn), namelijk "μωρέ", "onnozele".
Wat is dat, "aanspreeknaamval"? Zoals het woord al een beetje aangeeft, is het de vorm die je gebruikt om een persoon (in een zin) "aan te spreken". In een (geschreven) Nederlandse zin plaats je gewoonlijk een komma achter de aangesproken figuur. In het Grieks veranderen zelfstandige naamwoorden op -ος zoals bijvoorbeeld het woord 'heer". "de meneer", ο κύριος, qua uitgang als we die in de vocatief zetten (zoals officieel die naamval heet): "Meneer, mag ik u iets vragen?" of, zoals gisteren, "Heer, ontferm u". Het woord κύριος verandert dan in κύριε (-ος verandert in -ε) en vandaar dat de aanspreekvorm van μωρός, μωρέ wordt.
Geleidelijk aan veranderde de betekenis van "onnozele" in de richting van "vriend" en later in meer "zeg/hé, joh!" én veranderde de schrijfwijze van μωρέ in ωρέ, βρε en ρε.
Je kunt dit tegenkomen in bijvoorbeeld "έλα ρε, kom joh!". Jongelui gebruiken dit ρε nogal eens in de uitdrukking ρε μαλ*......maar ik zou je willen adviseren het niet te gebruiken en sowieso het gebruik van ρε en βρε te vermijden, dan wel te beperken. Ook kun je de vorm μωρή tegenkomen dat als aanspreekvorm gebruikt kan worden voor vrouwen, maar ook dat is enigszins neerbuigend, vergelijk het met ons woord "wijf"/"wijffie" afhankelijk van hoe het gezegd wordt. Van μωρός stamt het verkleinwoord το μωρόν dat uiteindelijk το μωρό in het Nieuwgrieks is geworden en dat "de baby" betekent. Je komt het ook tegen als liefkozing met de toevoeging "μου", μωρό μου dat dan vergelijkbaar is met αγάπη μου of het Engelse "babe".
αch,gossie, 'koedie-koedie'......

Voor de Griekse taal en meer ga je naar Dàt is Grieks voor mij!
Meer? Ga naar: BLOGS!
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.