What’s in a name?
#1
In mijn stukjes benadruk ik wel vaker het verschil tussen Oudgrieks en Nieuwgrieks. Een belangrijk aandachtspunt is daarbij, dat hoewel het Oud-en het Nieuwgrieks één en hetzelfde alfabet hanteren er onder andere op uitspraakniveau (fonetiek) grote verschillen bestaan. Velen zullen zich nu wellicht afvragen hoe kunnen we dat eigenlijk weten? Uit de klassieke oudheid, zo’n 500 jaar voor Christus, is ons geen geluidsmateriaal overgeleverd dat ons kan laten horen hoe het Oudgrieks uitgesproken werd. Een belangrijke figuur in de “reconstructie” van de uitspraak van het Oudgrieks en het Latijn was “onze” Desiderius Erasmus. Desiderius Erasmus werd rond 1466 geboren als Gerrit Gerritszoon. In 1506 veranderde hij zijn naam in Desiderius Erasmus; volgens sommigen een combinatie van een Latijnse en Griekse vertaling van de betekenis die hij toeschreef aan de naam “Gerrit” als zijnde afkomstig van het werkwoord “begeren”, namelijk van het Latijnse “desiderare” en van het Griekse “erato/eramai”. Hoewel op vele terreinen door taalkundigen onderzoek verricht is en er dus legio voorbeelden zijn om aan te geven hoe de uitspraak van het Oudgrieks en het Latijn in grove lijnen geweest moet zijn, is een van het meest overtuigende “bewijs” te vinden in de weergave van dierengeluiden. Een van de meest bekende zinnen in dit verband komt uit de comedie van Cratinus:

Ὁ δ'ἡλίθιος, ὥσπερ πρόβατον, "βή βή" λέγων βαδίζει
....de dwaas gaat rond als een schaap te zeggen (zeggend) "bè bè"

waar het overigens geen geit maar een schaap betrof. Hoewel Erasmus niet de enige taalkundige geweest is die zich met de uitspraak van het Oudgrieks en het Latijn heeft bezig gehouden en ook niet al zijn bevindingen internationaal worden onderschreven, hebben zijn inspanningen ertoe geleid dat de uitspraak van het Oudgrieks in de veel Westeuropese landen aangeduid wordt met “Erasmiaanse uitspraak”.

Voor de Griekse taal en meer ga je naar Dàt is Grieks voor mij!
Meer? Ga naar: BLOGS!
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.