De échte Sinterklaas komt uit Griekenland
#1
Interessant stuk, geschreven door Giannis Garlemos, redacteur / beheerder van de website Griekseagenda.nl - Greekevents.nl


Giannis Garlemos schreef:De enige echte Sinterklaas komt uit Griekenland (DELEN/SHARE)
Deze maand komt Sinterklaas weer aan in Nederland. Het is inmiddels het grootste commerciële kinderfeest van het jaar. De Nederlanders maken zich druk om de racistische beeldvorming om Zwarte Piet. Als Griek zijnde maak ik me elk jaar weer zorgen over het nep nieuws, of beter gezegd, de geschiedenisvervalsing, het verdraaien van feiten en commercieel gebruiken van een Grieks Orthodox heilig feest.  Dit nieuws wordt vervolgens klakkeloos overgenomen door de Nederlandse “kwaliteitsmedia”. Ik ben ieder jaar weer verbaasd dat de Nederlandse kwaliteitsmedia nog steeds niet de onderste steen boven hebben in dit ongelooflijke mooie Griekse mythische verhaal.
De Grieken hebben wederom volkomen gelijk als de Nederlandse en Turkse media weer eens kuddegedrag vertonen en onjuist schrijven over de afkomst van Sinterklaas. Een mooie gelegenheid dus om even recht te zetten wie Sinterklaas nu eigenlijk was en waar hij nu echt vandaan komt.
Dit artikel wordt ieder jaar enigszins aangepast, aangevuld en is vorig jaar ruim 250 keer gedeeld op de sociale media. Sommige enthousiaste lezers hebben dit artikel ook gebruikt voor een spreekbeurt of presentatie op school. Ik neem geen standpunt in de Zwarte Pieten discussie. Ik schrijf gewoon de feiten uit de geschiedenis op. Daar moeten voor- en tegenstanders het maar mee doen. Dit jaar voor het eerst onder aan het artikel tevens de bronvermeldingen.
Naamdag
Zoals inmiddels wel algemeen bekend is zijn alle Grieken, en ook alle Orthodoxen wereldwijd, vernoemd naar een heilige. Ook Sinterklaas is een heilige vandaar de uitdrukking “Goed heilig man”.
Agios Nicolaas, heilige Nicolaas zijn de benamingen in Nederland en België. Eens per jaar wordt de herdenking van zo’n heilige gevierd in Griekenland. Enkele andere bekende Orthodoxe namen van heiligen die gevierd worden door Grieken zijn Christos (25 december), Giannis (7 januari), Dimitrios (26 oktober), Maria (15 augustus) en Valentinos (14 februari). (1)
Ieder jaar op 6 december is Sinterklaas “jarig” in Nederland.  In Griekenland heeft iedereen die Nikos, Nikolaos, Nikoletta en alle afleidingen die met Niko beginnen zijn of haar naamdag op 6 december.(2)  Aan de Nederlander leggen we dan in eenvoudige bewoording uit dat hij/zij dan zijn/haar Griekse verjaardag viert. Niet te verwarren met 5 december, want dat is pakjesavond, de avond voor zijn viering.
Afkomst
Elk jaar rond deze tijd laait de discussie weer op over de afkomst van Sinterklaas. De Spanjaarden beweren dat hij uit Spanje komt, op Turkse scholen en in de Telegraaf wordt verteld dat hij uit Turkije komt en de Grieken roepen dat Sinterklaas een rasechte Griek was. De Germanen beweren zelfs dat hij afstamt van hun opper god Wodan en de Finnen zijn een beetje in de war, want die denken dat Agios Nicolaos dezelfde man is als Agios Vasilios, beter bekend als de Kerstman. Elk jaar publiceer ik ook een artikel hierover en dit jaar dus weer. Zo worden misverstanden voorkomen en worden mensen en vooral kinderen juist geïnformeerd en doen we de waarheid eer aan.
Geboorte
Sinterklaas, ook wel genaamd Nicolaas van Myra en Agios Nikolaos, werd geboren rond het jaar 280 na Christus in Patara (Lycia et Pamphylia), woonde op latere leeftijd in Myra, destijds beide Grieks/Romeinse plaatsen in Lycie binnen het Byzantijnse Rijk en sinds 1923 vallend binnen de landsgrenzen van Turkije. (3). Er werd in die provincies destijds Oud- Grieks gesproken omdat het voornamelijk bewoond werd door Grieken. Het was immers Grieks grondgebied geweest, totdat het onder Romeins gezag kwam.
De Grieken waren een ondernemend volk en waren al vroeg bezig met kolonisatie van de gebieden om zich heen. Op deze manier kwamen veel gebieden rondom de Middellandse Zee onder Grieks bestuur. Ook de provincie waar Sinterklaas geboren is (Lycië) was ooit ‘onderdeel’ van Griekenland. De veronderstelling dat de voorouders van Sinterklaas Grieks waren, is dan ook redelijk aannemelijk. Volgens diverse bronnen waren de ouders van Sinterklaas welgestelde, zeer christelijke mensen van Griekse afkomst. Op basis van deze informatie is de kans groot dat Sinterklaas eigenlijk een Griek is. (15)
Dat Turkije vandaag de dag Myra heeft omgedoopt tot de naam Demre nemen we maar even voor kennisgeving aan. Turkije heeft veel Griekse plaatsnamen gewijzigd naar het Turks, immers het huidige Turkije is Oud Griekenland. Het ligt aan de Zuidwest kust van het huidige Turkije, recht tegenover Griekenland. (4) De meeste plaatsnamen in Turkije hebben immers ook een Griekse naam omdat het Grieks grondgebied is geweest.
Turkije bestond nog niet in het geboortejaar van Nicolaos 280 na Christus. De definitieve grenzen tussen Griekenland en Turkije zijn ook pas in 1923 bepaald en vastgelegd in het Verdrag van Lausanne.(5)  Hiermee is het eerste punt vastgesteld. Hij is niet geboren in Turkije zoals ze de Turkse kinderen indoctrineren op de Turkse scholen.
Hij overleed op 6 december 342 na Christus en om die reden herdenken we hem dus ook ieder jaar op 6 december. In Griekenland als Christelijke feest. In Nederland en België als commercieel feest.
Beschermheilige schepen
Sinterklaas werd geboren uit rijke ouders en omdat hij erg welvarend was hielp hij arme mensen. Het schijnt zelfs zo te zijn dat toen hij priester was en later bisschop werd, daar komt ook waarschijnlijk dat rode gewaad vandaan, hij al zijn bezittingen heeft weggegeven aan arme mensen.
Een ander verhaal doet zich de ronde dat hij ooit een matroos heeft doen herrijzen uit de dood en of dat nu is opgeblazen of niet, feit blijft dat alle schepen in Griekenland de icoon van de beschermheilige Agios Nikolaos bij zich hebben als beschermheilige van de zeelieden.(6)
Let u daar maar eens goed op als u een boottrip maakt naar een Grieks eiland. U weet ongetwijfeld al heel lang dat Grieken bijgelovig zijn. Hij is ook beschermheilige van de Griekse marine trouwens. Het zal ook geen toeval zijn – om bovenstaande reden - dat Sinterklaas altijd aankomt per stoomboot in Nederland en België. Die link is hiermee snel gelegd.
Zwarte Piet
En dan de in Nederland gevoelige discussie over zwarte Piet. Piter, zoals zijn echte naam luidde, was een getinte Ethiopische slaaf die werd vrijgekocht door Agios Nicolaos op een markt. Hij werd de hulp en knecht van de bisschop. Uit dankbaarheid wilde hij Agios Nicolaos de rest van zijn leven vrijwillig dienen. In die tijden was het gebruikelijk dat welvarende mensen slaven in dienst hadden. Er wordt zelfs gezegd dat Agios Nicolaos wel vaker slaven vrijkocht.(7)
Dat er nu een discussie gaande is in Nederland over de kleur van Piter, Piet is betreurenswaardig. We kunnen immers niet de geschiedenis veranderen. Mensen die protestmarsen houden om de kleur van zwarte Piet? Of mogen we deze discussie en protesten scharen onder de discussie dat mensen de geschiedenis niet accepteren? Piter, Piet was negroïde getint – niet eens zo raar als je uit Ethiopië komt, net als dat Alexander de Grote Griek was, Nelson Mandela negroïde getint was, Dzjengis Khan een Chinese Mongool was. Dus al die wijze mensen en al die poppenkast commissies die zich uitlaten over de kleur van Piter of het niet eens zijn dat hij een slaaf zijn geschiedenis ontkenners en plegen geschiedenis vervalsing. Hiermee is het 2e punt vastgesteld: Piter of Piet was negroïde en was in dienst van Sinterklaas.
Kunt u zich al voorstellen dat u naar de musical van Willem van Oranje gaat of van Michiel de Ruyter, laten we ze voor het gemak maar Nederlandse helden noemen met een blanke huidskleur en u ziet de hoofdrolspelers plotseling lopen als een negroïde personen of met een Chinees uiterlijk? Precies. Onvoorstelbaar en lachwekkend want men doet de geschiedenis op deze manier geen eer aan.
Christelijk feest
Nu staat nu toch wel vast dat de viering van Sinterklaas een christelijk feest is, natuurlijk ook bijzonder geromantiseerd en commercieel gemaakt in Nederland, getuige ook de rode mijter die hij op zijn hoofd heeft met het christelijk symbool erop en bisschop was, dat duidelijk een Christelijk “beroep” is (8). Hiermee is punt 3 vastgesteld. De Turken waren en zijn nog steeds Moslims.  Sinterklaas was Christelijk.
Wist u trouwens dat zijn priesterkleed 33 knopen had, verwijzend naar het aantal levensjaren van Christus? En dat het woord Nikolaas afstamt van de Griekse woorden Nike en Laos. Nike-Laos betekent letterlijk “overwinning van het volk”.
Geen Turkse roots
Dat Sinterklaas dus een Turk zou zijn is gezien bovenstaand al direct weerlegd, want de Turken, of beter gezegd de Ottomanen, Seltsjoeken, Turkmenen en Oezbeken waar de Turken van afstammen, kwamen pas ergens rond het jaar 1400 naar Europa vanuit de omgeving van Siberië en het Zuiden van Mongolië, veroverden Constantinopel in 1453 en kwamen met hun veroveringen niet verder dan Griekenland. (9)
Ongeveer 98% van de Turken belijden het Islamitisch geloof en zijn niet vernoemd naar Christelijke heiligen. Althans ik ken geen enkele Turk die Nikos of Nicolaas heet en rondloopt met een mijter afgebeeld met een kruis op zijn hoofd en een rood gewaad. En zelfs 6 december wordt in Turkije niet gevierd voor zover ik heb kunnen ontdekken.
De enige aanspraak die gemaakt kan worden door de Oosterburen van Griekenland is: Agios Nicolaos was geboren in Lycie en dat is na het verdrag van Lausanne toen de grenzen tussen Turkije, Griekenland en Bulgarije werden vastgesteld Turks grondgebied geworden.
Geen Spaanse roots
Dan zegt u nu misschien wel, okay Giannis, je hebt een punt, onwaarschijnlijk dat de Sint uit Turkije komt, maar hoe zit het dan met het fabeltje dat ook gezongen wordt: "Zie ginds komt de stoomboot uit...... Spanje weer aan", implicerend dat de Sint wel eens uit Spanje zou kunnen komen? Helaas, ook dat klopt niet.
Na de dood van Agios Nicolaos werden zijn botten begraven in Myra (Zuidwest Turkije). Zijn begraafplaats werd een heus bedevaartsoord maar in 1087 werden zijn botten getransporteerd naar het Zuid Italiaanse Bari, dat destijds een Spaanse koning had en dus Spaans grondgebied was. In 1087 na Christus is zelfs een kerk gebouwd in Bari, vernoemd naar de heilige Nicolaas wat vandaag de dag een heus bedevaartsoord is. (10)
Het is hetzelfde jaartal dat de zeelieden zijn botten overbrachten van Myra naar Bari om deze veilig te stellen. Er woeden immers oorlogen in dat gebied en men wilde zijn botten niet “verloren” laten gaan door veroveraars. Dus ook dat is bij deze rechtgezet. De Sint was geen Spanjaard en komt dus ook niet uit Spanje. Zijn botten lagen destijds op Spaans grondgebied begraven wat nu inmiddels Italiaans gebied is. Zou trouwens ook vreemd zijn dat er een heilige uit je land komt (Spanje) maar je viert of herdenkt hem niet eens, laat staan op 6 december.
De toonaangevende site ESpanje, een reis- en cultuurmagazine over Spanje bevestigt overigens mijn versie dat hij geen Spanjaard is. (11)
Geen Germaanse roots
Volgens de geschiedenis van de Germanen over Wodan, hun oppergod, zijn er veel overeenkomsten met wie Sinterklaas nu is, waardoor het fabeltje gevoed wordt dat de Sint wel eens daarvandaan zou komen. Klinkklare onzin: De Germanen gingen pas in de 5e eeuw na Christus, lang na de dood van Agios Nicolaas, het Christelijke geloof belijden, werden door de Romeinen beschouwd als barbaren en de enige overeenkomst is dat Wodan een mijter op had en een baard had. Veel te weinig argumenten natuurlijk om te zeggen: De Sint komt uit Germania. (12)
Het heden
Zijn botten liggen nog steeds begraven en tentoongesteld in de Basilica di San Nicola in het Zuid Italiaanse Bari. In 1997vroeg Turkije aan Italië om teruggave van de relieken, maar dat verzoek werd afgewezen. De Engelstalige versie van de krant Hürriyetmeldde op 29 december 2009 dat Turkije Italië opnieuw ging vragen om teruggave van de beenderen van Nicolaas van Myra.
De Turkse minister van Cultuur Ertuğrul Günay kondigde aan dat de vraag om teruggave een onderdeel van een offensief is om Turks erfgoed terug te krijgen. Als argument hiervoor wordt door de Turkse archeoloog professor Nevzat Cevik genoemd dat Nicolaas nooit zou hebben verklaard dat hij in Italië begraven wilde worden.Hij leefde en stierf in Turkije en zou daarom aldaar moeten rusten. (13)
Nog mooier wordt het dat een Turkse minister nog niet zo lang geleden, ik dacht in oktober van 2017, beweerde dat ze het graf van Nicolaas hebben (her)ontdekt in Turkije. De Turken doen er alles aan om het toerisme weer op het oude niveau te krijgen door dit soort nep nieuws.(14)
Het is maar goed dat de Grieken niet zo'n verzoek neerleggen bij de Turkse minister van Cultuur aangaande het Griekse erfgoed dat nog in Turkije ligt, want dan zijn ze in Turkije nog wel even bezig met Grieks erfgoed terug te geven. Ik geloof ook niet dat ze het Turks verzoek erg serieus nemen in het Vaticaan, laat staan dat ze er geloven dat de botten nog steeds in het huidige Turkije liggen.
Conclusie
Laat u dus niet om de tuin leiden op uw werk, school of verjaardagsfeestje. Zijn enige echte naam was Agios Nicolaos, Bisschop van Myra, geboren in Patara, sprak Oud Grieks, had Griekse ouders en Grieks bloed.
In sommige landen is Agios Nicolaos zelfs een samensmelting met Agios Vasilios (Kerstman) en noemen ze hem als een en dezelfde persoon simpelweg Santa Claus of Papa Noël. In mijn volgende column zal ik hierover schrijven want het zal u niet verbazen dat ook Agios Nicolaos en Agios Vasilios twee verschillende heiligen waren die beiden Griekse roots hadden.

Giannis Garlemos - internetredacteur Griekseagenda.nl
(Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel en mag gebruikt worden voor educatieve doeleinden, dus stuur het door)
Bronnen:
1.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

2.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

3.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

4.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

5.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

6.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

7.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

8.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

9.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

10.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

11.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

12.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

13.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

14.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.

15.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote
#2
Interessant om dit eens te lezen. Bedankt om te delen Ger.
Patrick's signature
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote
#3
Tja, niet verwonderlijk dat de enige echte Sinterklaas uit Griekenland komt. Smile
Hoeveel plaatsen, kerken, en kapelletjes met de naam "Agios Nikolaos" komen er in Griekenland voor? Honderden?
En hoeveel Grieken dragen de voornaam "Nikos"? Duizenden?
vlagreco's signature YAMAS !   ->  
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote
#4
Kan me nog herinneringen dat lang geleden Ralph Inbar zich had verkleed als sinterklaas en in augustus op het strand van Benidorm liep. Woont u hier sinterklaas? Ja, in Benidorm-zuid. Schitterend al die reacties van die volwassenen.

Cors
Quote
#5
dat is  weer een weetje waar ik volgende weken op allerhande (familie) feestjes mee kan uitpakken.  Wink Wink
Quote
#6
Klinkt me bekent in de oren Agios Nikolaos Big Grin heb ook een klein icoontje van hem in de kajuit van de kaik hangen, tot nu toe heeft hij me goed beschermt met een beetje hulp van mij.
Arthur's signature Almost all old truckers survive cancer, I am fighting again with it.
Quote
#7
Vandaag ook in Heraklion gevierd met optocht van Agios Nikolaos kerk richting zee.

Cors

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.


Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Dringend gezocht: wie komt november terug uit Samos? Iris12 1 1.689 04 November 2011, 12:02
Laatste bericht: Wick

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.