Hulp gezocht bij emigratie
#1
Allereerst groeten uit een stormachtig Nederland! Wij overwegen op korte termijn emigratie naar Griekenland. We zijn al veel wijzer geworden door de emigratie beurs te bezoeken en door online sites te lezen zoals Just Landed. Toch merken we dat we met veel vragen zitten. Met name wat nu precies de financiele gevolgen zijn van een emigratie, rekening houdend met alles zoals inkomstenbelasting, vermogensbelasting, pensioen, jaarlijkse kosten, ziektekostenverzekering, hypotheek en ga zo maar door. Vaak wordt verwezen naar internationale emigratie bureaus of internationale fiscalisten maar we vinden nergens een bedrijf dat gespecialiseerd lijkt te zijn in specifiek emigratie naar Griekenland. Kan iemand ons misschien een of meerdere namen van instanties of deskundigen geven die ons tegen betaling kunnen en willen helpen? Ook wil ik vragen of er mensen zijn die ervaring hebben met aanvraag van WMO achtige aspecten zoals rolstoelen of (particuliere) thuiszorg. Als zoiets al bestaat in Griekenland natuurlijk. Feit is dat ik een rokstoek heb die ik moet inleveren mocht ik hier vetrekken en geen idee heb hoe ik in Griekenland aan een rolstoel zou moeten geraken. Alle infirmatie en hulp natuurlijk van harte welkom! Veel groetjes en een goed weekend voor iedereen!
Quote
#2
Welkom op dit forum sterretje. Volgens mij ga je een rolstoel gewoon kopen in een winkel voor dat soort dingen.
Ik weet niet of je een aangepaste rolstoel nodig hebt, ik neem aan dat je die dan kunt bestellen.
Wat betreft verzekeringen op dit gebied, ik denk dat je t niet kunt vergelijken met nederland, ik zou me dr niet te veel van voorstellen.
Dit zelfde geldt voor de thuiszorg, dit moet je allemaal prive regelen en betalen.
Geen idee hoeveel hulp je nodig hebt, maar misschien ook belangrijk om even na te denken over hoe t met de taal gaat?
Dit soort particuliere thuishulp wordt veelal aangeboden door russische, roemeense, etc dames.

Hebben jullie al een speciale plaats in Griekenland in de gedachten?
Houd er rekening mee dat zomer/winter weer in Griekenland ook best verschilt,
veel mensen hebben last van de zeer hoge luchtvochtigheid, op sommige plaatsen.

Het is zeker niet mijn bedoeling om negatief over te komen, of jullie af te raden om te komen,
maar zijn wel punten om even bij stil te staan denk ik.
Quote
#3
Heel erg bedankt voor je reactie. Ik heb hulp nodig bij de ochtend en avond zorg en heb inderdaad een aangepaste rolstoel nodig voor buitenshuis. De taal zal op zich wel lukken (hoop ik) , ik spreek wel wat woordjes grieks en mijn engels is gelukkig echt goed. Dank je wel voor je warme welkom en wat je zegt komt helemaal niet negatief over, alleen betrokken en realistisch. De luchtvochtigheid vind ik moeilijk te beoordelen. Ik heb nog geen winter in Griekenland doorgebracht. Maar hier zijn de winters en de herfst fysiek slecht door te komen met Lyme. Oftewel ik denk dat het klimaat beter is. We twijfelen nog tussen Samos en bijvoorbeeld Kreta. En kijken ook nig naar alternatieven zoals canarische eilanden of Belgie. Maar Griekenland is toch waar ons hart ligt. Maar het valt niet mee om alles uit te puzzelen!
Quote
#4
Hay Sterretje leuk dat je plannen maakt om mischien naar Kreta te komen .
Het is mischien het beste om eerst iets in de winter te gaan huren voor een paar maanden ,dan heb je waarschijnlijk ook de mogelijkheid om je stoel mee te nemen .
En heb je de tijd om te ervaren hoe vochtig en hoe koud de oude huizen kunnen zijn.
Tevens zal je dan ook ervaren dat de wegen en straten niet het nivo hebben van de Nederlandse straten
Er zijn bv in Heraklion voldoende winkels die hulpmiddelen verkopen maar daar zal je zelf een keer moeten kijken of ze kunnen leveren wat jij zoekt.
Alvast succes
Quote
#5
Nog een tip: Informeer ook bij de SVB (sociale verzekering bank). Bij emigratie kun je nog vrijwillig tot 10 jaar afdragen voor je AOW. Dit is dan inkomens afhankelijk. Aangezien het inkomen in Griekenland vaak laag is, is de bijdrage ook laag. Zo bouw je toch nog 10 jaar AOW op! Dit kun je tot maximaal 1 jaar na emigratie nog regelen daarna is het voorbij! Ik heb me daar destijds niet goed over geïnformeerd en heb daar enorm spijt van!
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Succes met alles!
Berendw's signatuur
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




. Colourful walking guidebooks
Quote
#6
Ik weet niet hoe t is om daar te wonen met een rolstoel. Wat ik van Griekenland weet, is dat reizen met een rolstoel niet gemakkelijk is. Mijn dochter had een progressieve ziekte en gebruikte een rolstoel. Ik heb een groot respect voor het sjouwwerk wat mijn man tijdens onze reizen deed.
Heel veel trottoirs hebben ongelijke hoogtes. Dat betekent dat je, wanneer je bijvoorbeeld wilt oversteken een afstap kunt hebben van 10, 20 of 30 cm. Ook zijn ze vaak niet goed onderhouden. Dat is heel vermoeiend. Vaak staan ook auto's in de weg, ook op zebrapaden. 
Het lijkt mij ook zonder hulp niet te doen. Griekenland kent veel trappen en trapjes. In dorpen maar ook bijvoorbeeld bij restaurants en zo. Het is allemaal afhankelijk van hoeveel je nog wel of niet zelf kunt en of je in een stilstaand proces bent. Rolstoelbaantjes zijn niet overal aanwezig.
Op de weg rijden met een rolstoel. Zou je dat op Kreta durven? Ik wel, maar ontspannen is anders. In dorpen zijn winkels niet altijd ingericht op de breedte van een rolstoel, in supermarkten is er geen probleem. Dus is t ook afhankelijk waar je woont.
De grieken zijn heel aardig wanneer je er met een rolstoel komt. Maar bijvoorbeeld in een kerk wordt je altijd naar een hoek achterin verbannen. Anders kan de processie/ de priester er niet door. Logisch maar echt leuk is t ook niet. Op de ferry is er in principe altijd een lift. En heb je ook recht op een plaats dichtbij de lift. Ik ben wel eens klem gezet ondanks waarschuwingen. Echter bij het laden van een ferry is er altijd haast. Dus moesten een paar vrachtwagenchauffeurs mijn dochter en haar rolstoel via een zijdeur halen en vervolgens via een steile trap naar het restaurant brengen. De bemanning stond het hoofd te schudden maar stak geen vinger uit. Toch hebben wij er een aantal keren gereisd. Je kunt in Griekenland niets verstrekt krijgen via de WMO/AWBZ vanuit Nederland. Dus zul je zelf moeten betalen. Ik weet niet wat voor rolstoel je hebt maar dat kan aardig in de papieren lopen. Mijn dochter begon met een ding van 2500 , de laatste was iets van 14000. Maar ook hier geldt: je moet dit vanuit je eigen situatie beoordelen. 
Qua belasting wordt er in Griekenland veel betaald. Dat is wel ook afhankelijk van de hoogte van je pensioen. En of al je pensioen in Griekenland of ook nog in Nederland belast is. Maar bij intypen inkomstenbelasting Griekenland op google, kun je de verschillende schijven vinden. Mijn man en ik hebben bijvoorbeeld beiden een ABP pensioen, welk ten alle tijden in Nederland belast zal blijven. Het andere pensioen wat wij hebben, gewone bedrijfspensioenen vallen in Griekenland. In principe geldt dan verder de regel, dat wanneer je in 2 landen afgedragen hebt dat Griekenland (het woonland) dan de eindafrekening doet over de belastingopgave. En dat kan betekenen dat je bij moet betalen. En dat je per maand minder over houdt.  Maar als je dat precies zou willen weten zou je misschien contact op kunnen nemen met de administrateur van iemand hier op t forum. Kost je dan misschien geld maar dan weet je wel vooraf waar je aan toe bent. Verder zou je je stookkosten moeten overwegen. Die zijn toch niet zo mals als je veronderstelt. Wij hebben op de Cycladen gezeten en daar moesten we echt stoken. Omdat dat op elektra ging hadden we geen malse rekening daarvoor. Ben daar trouwens met een kapotte rug vandaan gekomen omdat ik 2x een afstapje miste. Ben nu al meer dan een jaar terug in Nederland om te herstellen. Maar omdat nu duidelijk is dat het niet meer goed komt is de beslissing om terug te gaan heel moeilijk geworden. 

Wij overwegen ook om naar Spanje te gaan. Wanneer je het gebied van La Nucia bijvoorbeeld bekijkt: daar zit wel Nederlandse thuishulp. Niet gratis maar t zit er wel. Ook zit er een rolstoelwinkel. Dat weet ik van een filmpje wat ik onlangs zag. Die hebben echt een heel mooie winkel. 
Verder zijn voorzieningen en hulp daar veel beter geregeld en zijn er ook meer mensen om hulp aan te vragen. Bijvoorbeeld Accountnet is in die regio actief. Die kunnen je belastingen en allerlei papieren voor je regelen. Er zit daar ook een Nederlandse vereniging. 
Voor zover ik weet is la Nucia ook gevrijwaard van overstromingen zoals ze die in Orihuela en Torrevieja hadden dit jaar. Ik ken t gebied een beetje omdat een van mijn honden er vandaan komt. 

Echter kiezen tussen Griekenland en Spanje is voor mij kiezen tussen hart en hoofd. Mijn hart klopt voor Griekenland en dat is waar ik me thuis voel en heimwee naar heb wanneer ik er niet ben. Spanje is zorgeloos, maar is niet Grieks.....tja wat doe je dan.

Ik zag dat je ook nog iets gevraagd had over hypotheek en ziektekosten. Dat is heel moeilijk in Griekenland. Voor iedereen daar maar volgens mij als buitenlander extra extra.... Wanneer je 65 bent dan moeten je kinderen mee tekenen voor een lening. 
Maar stel je er niet veel van voor. Wij hebben toen we er waren, geprobeerd 25.000 te lenen. 
Ter vergelijking: 
Op dezelfde leeftijd en met datzelfde pensioen is in Nederland 300.000 geen probleem, maar Griekenland deed erg moeilijk. 

Die 25.000 was wat we tekort kwamen op het aan te kopen huis. Door mijn ongeluk hebben we dat niet uitgevochten. Maar mijn God, wat een vervelend gedoe. 

In Spanje moet je hypotheek voor je 75e afgelost zijn. Dat betekent dat wanneer je op je 65e koopt je 10 jaar mag doen over die aflossing. Daar moet dan wel genoeg inkomen tegenover staan. Maar dat kun je per huis bekijken op idealista. Je voert je eigen inleg in, je geeft aan hoeveel jaar je gaat aflossen en dan krijg je het maandbedrag.
In de tijd dat wij in Griekenland zaten ging een vriendin van mij naar Spanje. Dat was gewoon veel meer regelen. Ik heb daar nauwelijks moeilijkheden van gehoord. Ik heb de indruk dat zij mensen behulpzaam vond. Alleen de laatste maanden is het overal erg druk met mensen die vanwege de Brexit iets willen. Dus staat ze vaker in de rij.

Ziektekostenverzekering, dat is volgens mij afhankelijk van je pensioen en leeftijd. Wij zouden in beide landen gewoon in het ziekenfonds aldaar gaan via afdracht in Nederland. Hoe dat voor jullie is zal daar ook van afhankelijk zijn. Echter, private verzekeringen nemen je niet meer boven de 65. .....Tenzij iemand er een kent die dat wel doet. 
En verder, zijn er ook verzekeringen in beide landen die je verzekeringen beëindigen boven een bepaalde leeftijd. Wanneer je ze op jongere leeftijd afgesloten hebt. Maar dat kun je op internet vinden. Gewoon een offerte vragen. Ik kom dan nooit ver, want dan val ik uit het systeem vanwege de leeftijd. Voorts is het zo dat voor gewone onderzoeken een consult in een prive-kliniek best betaalbaar is. Altijd eerst vragen natuurlijk.

Succes!
Quote
#7
Lieve mensen, alvast ontzettend bedankt voor het meedenken en voor het delen van jullie persoonlijke ervaringen. Ik heb zeker al dingen gelezen die het waard zijn om over na te denken. Ook voor mij zit mijn hart echt wel in eerste instantie bij Griekenland ak weet ik dat sommige dingen beter geregeld zijn in Spanje, ok qua voorzieningen. We zijn nog niet met pensioen, zelf ben ik arbeidsongeschikt door de Lyme en e.e.a. werkt dan hetzelfde als bij een pensioen. Dat van de AOW opbouw die je misloopt klopt dus zeker en is een overweging. Dat van de vochtige kou in de winter is ook belangrijk, waarschijnlijk moet er in ieder geval gestookt worden. Dat van de belastingen heb ik niet helemaal begrepen. Wat ik begrepen heb is dat we volledig belastingplichtig zouden zijn in Griekenland, er zou dan niets over blijven in Nederland. Wst ik ook weet is dat je als Nederlander die emigreert altijd recht houdt op gezondheidszorg in Nederland. Dat wist ik eerst niet maar hoorde ik op de Emigratie beurs. Dat wil zeggen dat veel mensen ook familie bezoeken plannen en verblijf in Nederland om bijvoorbeeld in Nederland naar een cardioloog of andere specialist te gaan. Dit schijnt een echt recht te zijn wanneer je als Nederlander emigreert. Zo wordt je langzaamaan toch wijzer. Schokkend wat er verteld wordt over hoe mensen andere mensen in een rolstoel kunnen behandelen. Ook in Nederland wordt hier echter soms merkwaardig mee omgesprongen. Zoals ik het nu zie zou het zinvol kunnen zijn om hier in Nederland een rolstoel te kopen en die mee te nemen ipv daar op zoek te gaan. Voor wat betreft de financieen zou ik toch graag een adresje vinden om echt alles te laten uitrekenen om later niet voor verrassingen komen te staan. Blijkbaar is dit echt niet zo gemakkelijk, want ik heb nog niemand de naam horen noemen van een bedrijf dat fiscaal en financieel alles kan voorrekenen of checklists verstrekt wat je allemaal moet regelen bij een emigratie. Alvast veel dank voor jullie warme en betrokken reacties. Ik ben benieuwd om nog meer te lezen hier over iedereen zijn of haar persoonlijke ervaringen!
Quote
#8
Hallo Sterretje, goed dat je op dit forum terecht bent gekomen, om een idee te vormen wat verhuizen naar Griekenland kan meebrengen - zowel positief als negatief. Zie mijn posts 'Gelukkig in Griekenland', wij zijn al gegaan vanuit Nederland.
Na vijf maanden hebben we al een redelijk inzicht wat het allemaal meebrengt. Speciaal in jouw geval wil ik er nog eens op wijzen dat verplaatsen per rolstoel niet makkelijk zal zijn. Smalle en niet zelden steile straatjes, meestal geen stoepen langs de rijweg, straten en wegen en stoepen meest in niet beste staat. Over de parkeergewoontes zullen we het maar helemaal niet hebben. Voor ons ongewoon en wat hinderlijk, maar omdat we nog compleet gezond zijn een item van 'je kan niet alles hebben'. Wel een mooi land, wel goedkoop wonen, wel echt heel aardige mensen over het algemeen. Meer positieve dan negatieve kanten voor ons.
Dat gaat dan over Veria, een oude provinciestad niet zo ver van Thessaloniki. Vasteland dus, aan de voet van de bergen in het Griekse binnenland. Geen dorp (provinciehoofdstad) maar wel kleine straten, deels vlak maar buiten het centrum al gauw flinke hellingen in de stad.

Absolute aanrader om eerst eens een paar maanden als 'vakantie' te proberen, of wonen in Griekenland praktisch voor jullie te doen zou zijn. Hangt natuurlijk ook af de streek, of het eiland. Vochtige lucht hebben we hier in Veria niet, in tegendeel. Droog, maar in de winter zeker niet warm, al is er ook weinig vorst of sneeuw (behalve in de bergen op wat grotere hoogte, natuurlijk). Wel behoorlijk warm in de zomer, stuk warmer dan de Benelux. Zoals genoemd, stookkosten (voor ons: huisbrandolie) minstens zo hoog als in Nederland, winkelprijzen voor dagelijkse kost meest niet minder dan Nederland, woonkosten zeer veel lager.
Ziekenzorg komt hier meest op de eigen familie neer, zeker langdurige zorg. Bejaardenhuizen kennen ze hier niet, zo ver ik weet. Op een Nederlands pensioen kun je de basis-ziekenfondsverzorging in Griekenland claimen (zie op website van CAK). Een basishandleiding voor officiële regelingen en waar je aan moet denken is er bij ministerie Buitenlandse Zaken, kijk bij 'emigratie'. Belasting betaal je na emigratie in Griekenland, ook over inkomen of uitkering uit Nederland - behalve als het een ABP overheidspensioen is, dat blijft in Nederland belast. Tarieven belasting in Griekenland - voorlopig nog - niet lager dan in Nederland.

Zo kan ik nog het nodige meer beantwoorden, en leer nog voortdurend bij hier in Griekenland. Maar hoofdzaak lijkt voor jullie eerst de praktische kant, zou je ergens in Griekenland uit de voeten kunnen, of toch beter ergens anders?
NederGriek's signatuur zwaaivlag NederGriek Peter
Quote
#9
Een goede accountant in Griekenland kan je met veel zaken helpen. De regel en wetgeving in Griekenland verandert zo vaak en zo snel dat een Nederlands bedrijf daar niet aan begint.
Quote
#10
Goede avond Sterretje.

Na 13 jaar op Kreta gewoond te hebben, kan ik je wel vertellen dat Rethymon vrij goed is aangepast is voor blinde, en overal heb je aflopende stoepen voor rolstoelers.
Toevallig vondt ik deze advertentie bij de makelaar die ook ons huis verkocht heeft,
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





Kijk, het huis is toegankelijk voor een rolstoel.... zou trouwens gewoon eentje in Nederland kopen, op marktplaats of zo....  ben je van al die bureaucratie af daar op Kreta.
Toen ik daar  weg ging, lag het wel aan een gravel weg,  nu schijnt er asfalt te liggen... als de regen... het niet weg gespoeld heeft..... 
Kijk voor het geld,  kan je mooi ervaringen op doen... en rustig rond kijken.... MAAR  pas op..... dacht dat Grieken NU de eigenaars zijn, was eerst van Engelse.
Je moet zelf voor de stroom rekening zorgen....  dan moet je WEL een officieel huurcontract hebben.. en belasting nummer.... of.... de verhuurder het zo wilt....?????
Wat de temperatuur aangaat..... is geloof ik nu net zoals in Nederland, alleen is het voorjaar er veel eerder. 
Belastingen, regels.... is voor ieder persoonlijk en totaal anders...…  voor mij  was het niet meer zo interessant na al die jaren.... de crises en de regels maakte het verschil
met Nederland zo klein,  als je net zo als wij, belastingplichtig in Griekenland net zo veel ging betalen als in NL.
Maar een hobby mag geld kosten.... en als je Griekenland als hobby en liefheb.....  moet je het voor lief nemen...…
Nou wens jullie veel succes,  Chris en Beerend  zijn er goed thuis...…  alleen, ieder persoon en zijn situatie is anders.... dus hulp kan je verwachten, maar precies... is moeilijk.
Ik blijf het volgen....  veel geluk  ermee
Dik
Quote
#11
(16 February 2020, 15:10)NederGriek schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Hallo Sterretje, goed dat je op dit forum terecht bent gekomen, om een idee te vormen wat verhuizen naar Griekenland kan meebrengen - zowel positief als negatief. Zie mijn posts 'Gelukkig in Griekenland', wij zijn al gegaan vanuit Nederland.
Na vijf maanden hebben we al een redelijk inzicht wat het allemaal meebrengt. Speciaal in jouw geval wil ik er nog eens op wijzen dat verplaatsen per rolstoel niet makkelijk zal zijn. Smalle en niet zelden steile straatjes, meestal geen stoepen langs de rijweg, straten en wegen en stoepen meest in niet beste staat. Over de parkeergewoontes zullen we het maar helemaal niet hebben. Voor ons ongewoon en wat hinderlijk, maar omdat we nog compleet gezond zijn een item van 'je kan niet alles hebben'. Wel een mooi land, wel goedkoop wonen, wel echt heel aardige mensen over het algemeen. Meer positieve dan negatieve kanten voor ons.
Dat gaat dan over Veria, een oude provinciestad niet zo ver van Thessaloniki. Vasteland dus, aan de voet van de bergen in het Griekse binnenland. Geen dorp (provinciehoofdstad) maar wel kleine straten, deels vlak maar buiten het centrum al gauw flinke hellingen in de stad.

Absolute aanrader om eerst eens een paar maanden als 'vakantie' te proberen, of wonen in Griekenland praktisch voor jullie te doen zou zijn. Hangt natuurlijk ook af de streek, of het eiland. Vochtige lucht hebben we hier in Veria niet, in tegendeel. Droog, maar in de winter zeker niet warm, al is er ook weinig vorst of sneeuw (behalve in de bergen op wat grotere hoogte, natuurlijk). Wel behoorlijk warm in de zomer, stuk warmer dan de Benelux. Zoals genoemd, stookkosten (voor ons: huisbrandolie) minstens zo hoog als in Nederland, winkelprijzen voor dagelijkse kost meest niet minder dan Nederland, woonkosten zeer veel lager.
Ziekenzorg komt hier meest op de eigen familie neer, zeker langdurige zorg. Bejaardenhuizen kennen ze hier niet, zo ver ik weet. Op een Nederlands pensioen kun je de basis-ziekenfondsverzorging in Griekenland claimen (zie op website van CAK). Een basishandleiding voor officiële regelingen en waar je aan moet denken is er bij ministerie Buitenlandse Zaken, kijk bij 'emigratie'. Belasting betaal je na emigratie in Griekenland, ook over inkomen of uitkering uit Nederland - behalve als het een ABP overheidspensioen is, dat blijft in Nederland belast. Tarieven belasting in Griekenland - voorlopig nog - niet lager dan in Nederland.

Zo kan ik nog het nodige meer beantwoorden, en leer nog voortdurend bij hier in Griekenland. Maar hoofdzaak lijkt voor jullie eerst de praktische kant, zou je ergens in Griekenland uit de voeten kunnen, of toch beter ergens anders?

In Griekenland kennen ze wel bejaardenhuizen (γηροκομείο) maar is natuurlijk niet te vergelijken met NL.
Op Lesbos zijn er 6, ook 1 in Polichnitos Wink

Ze zijn meestal niet groot, 40-90 mensen en vaak gefinancierd door de kerk of charitatieve instellingen
Quote
#12
Toevallig met een mevrouw in Thessaloniki over haar vader gehad die de laatste maanden van zn leven in een "idiotiko" bejaardentehuis heeft door gebracht.
Deze mevrouw was erg tevreden over hoe het daar geregeld was. Geen nederlandse mevrouw dus ik weet niet hoe de vergelijking is met nederland.
Zij vertelde dat de prijzen voor dit sort tehuizen rond de 1200-1300 euro liggen. Een groot bedrag om elke maand even neer te leggen.
Maar als je bedenkt dat een mevrouw die op papoes of jaja komt passen 24 uur per dag, ook 700 euro kost.
En diezelfde mevrouw ook woonruimte en eten en drinken en een vrije dag krijgt, bij dat loon, vind ik t eigenlijk wel een redelijk bedrag.
Maar nogmaals ik ben er niet echt ter plekke geweest.
Quote
#13
Nanny, dat klopt ongeveer met het bedrag van 1400-1500 wat ik op Tinos gehoord heb. Dat is daar van de kerk. Mensen die het niet kunnen betalen wonen daar op kosten van de kerk. dwz die vult het tekort aan. Mensen vertelden wel heel goede verhalen. Men schijnt daar graag te wonen. Over hoe je er dan wel of niet in komt dat weet ik niet....
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Emigratie plannen Els R 10 2.367 17 April 2021, 23:01
Laatste bericht: vlagreco
  auto importeren bij emigratie Irida 34 12.846 05 December 2018, 19:49
Laatste bericht: Beems
  Emigratie/Verhuizing Marianneke 2 3.328 03 August 2012, 15:58
Laatste bericht: Jota

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 4 gast(en)