(28 May 2020, 20:33)Els DR schreef:
Wij geven hier in België altijd een fooi, wordt niet door iedereen gedaan. Mijn schoonbroer en ook anderen vinden het raar dat wij dit steeds doen, zit in de rekening vinden ze.
In horecazaken in België zijn eigenlijk alle fooien ‘vrijwillig’, bijna overal is de dienst inbegrepen. Op vele prijslijsten staat dat ook expliciet vermeld "17% Dienst en BTW inbegrepen".
Er zijn echter uitbaters die hiermee al problemen gehad hebben bij een Btw-controle. Een voorbeeld dat echt gebeurd is bij een kennis van me die een horecazaak heeft:
De controleur vergeleek de stortingen via Banksys met de uitgeschreven BTW-bonnetjes. Klanten geven soms een fooi en daar wrong juist het schoentje. Een klant krijgt bv. een rekening voor € 140... en hij zegt: maak er maar € 150 van, ... die € 10 is voor het personeel. Nu stelde de controleur dat over die € 10 extra omzet ook BTW betaald moest worden. Die controleur heeft zo de hele dag niets anders gedaan dan alle BTW-bonnetjes vergeleken met de stortingen en alle verschillen zitten optellen.
Van iemand heeft mijn kennis dan volgend 2 tips gekregen:
1. Vermijd om op de kaart te vermelden dat naast de BTW ook de dienst inbegrepen is. Zo niet is er ook op de fooi als onderdeel van de prijs van de maaltijd BTW verschuldigd. Laat dus ruimte voor vrijwillige fooien.
2. Schrijf het bedrag van de fooien apart in in het boek van de dagontvangsten. Op dat deel is er dan geen BTW verschuldigd.