Afm nummer
#1
Video 
Beste forumleden,

Heeft iemand voor ons de juiste info?
Mijn man en ik zijn gepensioneerd en van plan om volgend jaar naar Griekenland te gaan voor ca. 5 maanden. We kunnen via via een woning huren en misschien gaan we deze woning ook langer huren.
Nu heb ik begrepen dat we een Afm nodig hebben hiervoor?
Hebben we dit ook nodig wanneer ons hoofdadres in Nederland blijft en wij gedeeltes van het jaar in Griekenland verblijven?
Kun je zowel een Afm hebben en ingeschreven staan in Nl?
We willen ons niet uitschrijven in Nl.
Waar lopen we administratief gezien nog meer tegen aan?
Het is voor ons nogal verwarrend en op dit forum is vast wel iemand met de juiste info.

Groetjes Gea
Quote
#2
Volgens mij heb je enkel een afm nummer nodig als je in Griekenland inkomsten genereert. Als je gewoon in Griekenland verblijft ( ook al is dat voor wat langere tijd))  en je hebt aldaar geen baan/werk heb je geen afm nummer nodig hoor.
Quote
#3
Je hebt een afm nodig voor een officieel huurcontract en om elektra op je naam te zetten.

Cors
Quote
#4
Klopt 100% Cors, ook als je een internet aansluiting wilt heb je een AFM nodig.
Wat Yanni schrijft is onzin, alleen als je alles zwart doet.
Arthur's signature Almost all old truckers survive cancer, I am fighting again with it.
Quote
#5
Bedankt voor jullie snelle reactie maar
hebben we dit ook nodig wanneer ons hoofdadres in Nederland blijft en wij gedeeltes van het jaar in Griekenland verblijven?
Kun je zowel een Afm hebben en ingeschreven staan in Nl?
Groetjes Gea
Quote
#6
Geen probleem zolang je minder dan 6 maanden per jaar in Griekenland bent. Ik woon in Nederland en heb een Grieks afm voor huur van een appartement in Heraklion. Heeft ook als voordeel dat je gewoon je nederlandse ziektekostenverzekering kan aanhouden.

Paar aandachtspunten:
-als je meer dan 6 maanden in een jaar in Griekenland bent wordt je daar belastingplichtig. 
-zonder verblijfsvergunning mag je maximaal 3 maanden aaneengesloten in Griekenland zijn.
-controleer of je nederlandse aansprakelijkheidsverzekering schade in Griekenland dekt. 
-je nederlandse inboedelverzekering is meestal niet geldig voor je inboedel in Griekenland. 

Cors
Quote
#7
Bedankt Cors, dat is me nu duidelijker geworden. Kun je werkelijk maar 3 maanden blijven, ook wanneer je gepensioneerd bent?

Groetjes Gea
Quote
#8
Als je langer dan 3 maanden wilt blijven heb je een verblijfsvergunning nodig, ongeacht je status. Die kun je aanvragen bij KEP. 

Cors
Quote
#9
Dank je wel voor je reactie. E.e.a. is me duidelijk geworden.
Groetjes, Gea
Quote
#10
Die kun je niet bij de KEP aanvragen.
Bij het politiebureau, afdeling toeristen ofwel touristic police.
Quote
#11
Politie geeft vergunning uit maar aanvraag loopt via KEP sinds paar jaar.

Bron: NL ambassade Athene. 

Cors
Quote
#12
10 jaar lang altijd 5 of 6 maanden in Hanioti geweest en nog nooit een verblijfsvergunning gehad.
Wel een Amfinummer wat je overal voor nodig hebt. Gingen altijd met de auto en altijd controle bij in een uitgaan dus aan de stempels en registratie wisten ze exact hoelang we er waren geweest.
Quote
#13
Ik heb de eersre jaren in griekenland gewoond zonder verblijfsvergunnung, had mn winkel en huis op naam, ging trouwen net n griek, kreeg kinderen......en toen wilde ik de auto vsn mijn man overnemen, dat was zonder verblijfsvergunning niet mogelijk...
Quote
#14
Het lijkt toch allemaal niet zo eenvoudig te zijn.  Smile

TS (topic starter) meld dat ze via via een woning gaan huren. Hieruit stel ik vast (wat verkeerd kan zijn natuurlijk) dat er geen handgeschreven (lees officieel huurcontract) zal opgemaakt worden. Wat dan zou betekenen dat ze geen AFM-nr. moeten hebben. 
Ik veronderstel ook dat de "de verhuurders" zelf elektriciteit, water, internet, enz... hebben voorzien. Wat ook zou beteken dat ze geen AFM nodig zullen hebben. 

Blijft dus de vraag, wat als ze langer dan 3 maanden willen blijven, wat ze toch al zeker vooropstellen want er wordt nu al 5 maanden vermeld met een mogelijke verlenging. 
Wettelijk gezien zouden ze dus, zoals hier door anderen al eerder vermeld, een verblijfsvergunning moeten aanvragen na 3 maanden. Laten we veronderstellen dat de TS dit inderdaad doet, zo dat ze zich dan toch eerst moeten aanmelden bij een KEP-office waar ze zeker de vraag gaan krijgen: waar is uw huidige verblijfplaats?...Vermits ze vermoedelijk geen officieel huurcontract zullen hebben en bijgevolg ook geen AFM-nr. gaan kunnen voorleggen, wordt er alzo een (bijkomend) probleem gecreëerd. 

Zoals de 2 laatste bijdragen hierboven van Elly & Nanny vermelden, hebben zij maanden/jaren verbleven zonder verblijfsvergunning, kan perfect...het zijn keuzes die je zelf kan maken uiteraard.

Wil de TS het toch allemaal een klein beetje officieel laten verlopen, zouden ze er toch best aan doen om een AFM-nr. te bekomen. Voor zover ik weet bekom je dit enkel "op aanvraag van derden" bij aankoop/huur van goederen (woning, auto, moto, winkel, enz..). 
Die "derden" kunnen volgens mij enkel mensen of zaken/bedrijven zijn die ook al een AFM-nr. hebben zoadat zij je kunnen "voordragen/aanbevelen" aan de officieel instanties. Ik kan me toch nog herinneren dat onze makelaar met ons naar een kantoortje (KEP?) heeft geweest in Ieràpetra om voor ons eerst een AFM-nr. aan te vragen voordat er ook maar één document kon ondertekend worden.
Quote
#15
Accountant is voor ons het afm aan het regelen..
Voorwerk via de mail
Quote
#16
(27 June 2020, 14:15)Psari schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Accountant is voor ons het afm aan het regelen..
Voorwerk via de mail
Ja voilá, een "derde" dus. 

up   groet
Quote
#17
Voor mijn AFM-nummer, heb ik eerst bij de KEP van het dorp moeten gaan en vervolgens naar de hoofdstad om alles te officialiseren.
Is al even geleden, maar was wel wat papierwerk dat werd gedaan door een "derde" met volmacht die ik heb gegeven.
Quote
#18
Zal ik nog es een flinke dosis Griekse verwarring toevoegen? Dit om te laten zien dat het, zoals heel vaak op dit forum te lezen, blijkbaar meer afhangt van waar en met wie je zaken doet, dan van officiële regels.
Mei 2019 heb ik een officieel huurcontract getekend voor het appartement waar we nu wonen. Destijds waren we op bezoek bij dochter en Griekse schoonzoon. Bij een notaris getekend, schoonzoon moest garant staan - maar niets van te zien in het huurcontract (voor drie jaar) en geen woord over een AFM.
Oktober 2019 verhuisd naar dat appartement, toen wel een AFM nodig. Zoals in andere posts aangegeven, anders krijg je geen stroom en geen telefoon/internet. Eerst naar een dienst die bij het huurcontract kon bevestigen dat het adres bestaat, de verhuurder inderdaad als eigenaar staat geregistreerd - geregeld door de Griekse schoonzoon, die ook overal maar moest horen welke documenten je eerst moet halen. Dan naar de belastingdienst AADE, papier dat meneer zus-en-zo verhuurt aan meneer X voor zo-en-zoveel per maand het adres Y. Dan een AFM halen, omdat nu een Grieks adres is bevestigd. En daarna DEI voor de stroom, verder voor een Cosmote internetaansluiting, maar waterlevering moet ik nu nog omzetten van verhuurdersnaam naar mijn naam. Of niet, wat ik wil, gewoon zo de nota betalen kan ook.
Verblijfsdocument? Schijnt ook anders te kunnen, Griekse schoon zegt dat we dit gaan regelen met een notariële verklaring. Zodat we een Grieks autootje kunnen kopen en op naam krijgen, alleen een AFM is niet genoeg.
Parallel project, we zijn geëmigreerd, aangemeld bij CAK in Nederland zodat we via hen (formulier S1) kunnen aanmelden bij Grieks ziekenfonds IKA. Maar dan schijn je eerst bij het KEP servicecentrum een AMKA nummer voor sociale verzekeringen te moeten halen. Mogelijk zal IKA of KEP een verblijfsvergunning willen zien. Waarvoor je bij de politie mogelijk ziekteverzekering (IKA dus) en een bewijs van inkomen moet tonen. Word vervolgd, dus...

Voor vijf, zes, zeven maanden in Griekenland verblijven vergt officieel een verblijfsvergunning, ook al emigreer je (nog) niet. Maar in de praktijk niet echt nodig. Voor officieel huren is officieel een AFM nodig, maar in de praktijk maken sommigen ook zonder dat een huurcontract op. Zoals eerder beschreven, als je zelf stroom en telefoon/internet moet betalen heb je wel een AFM nodig. Heeft niets te maken met permanent Nederlands adres of Nederlandse belastingplicht, betekent ook niet dat je subiet een Griekse belastingaanslag erbij krijgt.

Maar nogmaals, alles hangt ervan af waar je je (evt. tijdelijk) vestigt. Wat zijn daar de regels en eisen, die op allerlei manieren kunnen afwijken van de wetgeving? Zo gaat dat hier. Hypocrite
NederGriek's signature zwaaivlag NederGriek Peter
Quote
#19
Toen ik 10 jaar geleden mijn AFM ging halen bij de belastingdienst had ook niemand mij verteld dat er twee verschillende zijn, een voor permanente bewoners en een voor zeg maar de toerist die niet langer als 182 dagen in Griekenland verblijft maar wel een huis wil huren, auto of scooter wilt kopen, je hebt dan welke verblijfsvergunning nodig maar bent niet belasting plichtig omdat GR niet je permanente woon zetel is.
Dit waren de regels tot vorig jaar september, er zal best wel weer een lid zijn waar het anders gaat maar in GR is niks het zelfde.
 
Arthur's signature Almost all old truckers survive cancer, I am fighting again with it.
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Aanvraag AFM Caduceus 20 8.387 08 May 2014, 20:19
Laatste bericht: El Greco

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 2 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.