Typisch Belgisch en Nederlands
#1
Zeg het maar.

Gedrag tijdens corona: Nederlander past zich aan voor naasten, Belg voor iedereen.

Nederlanders passen hun gedrag aan en volgen de coronamaatregelen zolang hun directe omgeving, zoals vrienden en familie, en zijzelf er wat mee opschieten. Onze zuiderburen zijn wat makkelijker: zij volgen de maatregelen zonder te veel vragen te stellen, ook als ze enkel vreemden ermee kunnen helpen.

Dit blijkt uit een gedragsstudie over de naleving van coronamaatregelen onder Nederlanders en Belgen. Eline van den Broek-Altenburg, gezondheidseconoom en professor aan de universiteit van Vermont, werkte mee aan het onderzoek.

Omgaan met coronamaatregelen
"In eerste instantie hadden we het idee dat Nederland en België heel anders waren met de uitvoering van de coronamaatregelen, maar toen we er naar keken, bleek het helemaal niet zo verschillend te zijn", vertelt ze aan RTL Nieuws. "Wat wel verschilt is hoe de inwoners omgaan met de coronamaatregelen."

Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat Nederlanders eerder geneigd zijn om hun handen te wassen, terwijl Vlaamse Belgen vaker een mondkapje dragen. Ondertussen doen Nederlanders vaker boodschappen en gaan ze regelmatig op bezoek bij familie.

You May Like
[galerij] Jongen merkt vreemd patroon op bij een meer en alarmeert onmiddellijk de autoriteiten...
Trends Catchers
Coronamaatregelen in België
De maatregelen in België lijken veel op de maatregelen die gelden in Nederland. Een overzicht van de belangrijkste richtlijnen:

Laat je testen wanneer je klachten hebt;
In heel België geldt een mondkapjesplicht voor personen vanaf 12 jaar in het openbaar vervoer, op luchthavens en op andere openbare plekken waar geen afstand gehouden kan worden, zoals in horeca, winkels en bij contactberoepen;
In Brussel en Antwerpen geldt een mondkapjesplicht op alle openbare plaatsen. De politie controleert dit streng en schrijft boetes uit wanneer er geen mondkapje gedragen wordt;
De algemene hygiëneregels gelden ook in heel België. Dus regelmatig handen wassen, neus snuiten in een papieren zakdoek en hoesten en niezen in de elleboog.
De verklaring die het onderzoek voor deze verschillen geeft, is simpel: Nederlanders doen vooral dingen als ze er zelf iets aan hebben, terwijl Vlamingen dingen doen om hun omgeving te beschermen.

Solidariteit
Van den Broek-Altenburg: "Neem bijvoorbeeld het mondkapjesbeleid. Nederlanders willen vooral weten of zijzelf of hun naasten er iets aan hebben. Ook zijn Nederlanders niet onder de indruk van boetes, we zien namelijk in het onderzoek dat een coronaboete geen motivatie is voor Nederlanders om hun gedrag te veranderen."

En dat terwijl de Belgen zonder morren een mondkapje opzetten. "Zij doen dat om anderen te beschermen, niet omdat ze er per se zelf wat aan hebben. Hun gedachte is: 'Je moet een mondkapje dragen, want iedereen doet het.' Bij onze zuiderburen speelt solidariteit een veel grotere rol dan in Nederland."

Besmettingcijfers Nederland en België
Zowel in Nederland als in België is een stijging van het aantal coronabesmettingen te zien.

In de week van 22 september tot en met 28 september werden in België gemiddeld per dag 1628,7 mensen positief getest op het coronavirus. Dit zijn 99,2 mensen per 100.000 inwoners.

In Nederland werden van 23 september tot en met 29 september 2760,9 mensen positief getest. Dit zijn 111,0 mensen per 100.000 inwoners.

Maar waar komt dit verschil in de naleving van coronaregels vandaan? We legden het voor aan Mick Matthys. Hij is emeritus universitair docent sociale pedagogiek aan de Universiteit Utrecht. Matthys kwam in de jaren zeventig als Belg naar Nederland. Hij schreef in 2018 het boek 'Waarom Belgen gelijk hebben en Nederlanders gelijk krijgen' over de verschillen tussen Nederlanders en Belgen.

Calvinistisch tegenover katholiek
Matthys legt uit dat deze verschillen waarschijnlijk te maken hebben met de achtergrond van de landen. Nederland is namelijk calvinistisch, terwijl België katholiek is. "Het calvinisme is een stroming van het protestantse christendom waarbij vroeger werd gezegd om de bijbel naar eigen inzicht te interpreteren. Dit speelt niet alleen door in de gelovige wereld, maar ook in de rest van de maatschappij."

Hierdoor zou de Nederlandse samenleving veel individualistischer zijn. "In Nederland worden individuen aangesproken op hun verantwoordelijkheid te nemen richting anderen. Maar elke Nederlander denkt daar weer het zijne over. Je eigen idee is belangrijk in ons land, dat komt van dat calvinisme, maar dat is niet handig in deze situatie. Daardoor kunnen Nederlanders afwijken van wat de overheid wil, kijk maar naar Viruswaarheid."

Luisteren in eigen voordeel
Zo'n groep zou in België niet van de grond komen, legt Matthys uit. "Door de katholieke achtergrond zouden Belgen gehoorzamer van aard zijn. Daardoor hebben de overheid en instanties in België meer gezag. Inwoners accepteren de maatregelen onder het mom van: 'Mensen kunnen ernstig ziek worden en de overheid en instanties vertellen hoe de kans daarop minder wordt'."

"In Nederland kunnen we daar nog wat van leren. Nederlanders kwekken voor hun beurt in een gemeenschappelijke vergadering, terwijl Belgen eerst hun mond houden voor ze een standpunt innemen."

Bron RTL nieuws
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Typisch Belgisch Margo 1.022 160.342 20 March 2024, 11:09
Laatste bericht: Buurman
  Typisch Nederlands Arthur 624 99.557 29 November 2023, 20:59
Laatste bericht: Patrick
  Typisch Duits Arthur 5 3.182 08 October 2020, 13:44
Laatste bericht: JohanV

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)