Recept met stukken droog brood. (Karpathos)
#1
Bij de bakkers op Karpathos zie ik grote zakken met stukjes droog brood liggen welke veel verkocht worden. (Geen toast.)
Mij is verteld dat deze geweekt worden alvorens tot een maaltijd te verwerkt te worden.
Weet iemand hier meer van? 
Wat voor een gerecht maakt men hiervan en wat is de naam?
Online kan ik namelijk niets vinden.
Quote
#2
Dat hoort bij de Griekse keuken, heel vaak wordt het in de salade gedaan, of in smeren met olijfolie, blokjes tomaat en feta, je kunt er van alles mee doen.
Op Kreta wordt het heel veel gegeten.
Ik google meestal op Engels, vind je alles.

Paximathia (Greek: παξιμάδια), also spelt paximadia (plural), or paximadi/paximathi (singular), is a hard bread of Greek origin, similar to rusk, that is prepared with whole wheat, chick pea or barley flour. It has been referred to as being similar to biscotti or as a type of biscotti.


Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#3
(01 March 2021, 13:25)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Dat hoort bij de Griekse keuken, heel vaak wordt het in de salade gedaan, of in smeren met olijfolie, blokjes tomaat en feta, je kunt er van alles mee doen.
Op Kreta wordt het heel veel gegeten.
Ik google meestal op Engels, vind je alles.

Paximathia (Greek: παξιμάδια), also spelt paximadia (plural), or paximadi/paximathi (singular), is a hard bread of Greek origin, similar to rusk, that is prepared with whole wheat, chick pea or barley flour. It has been referred to as being similar to biscotti or as a type of biscotti.
Bedankt. Die ken ik wel inderdaad. 
Maar degene welke ik bedoel zijn brokken hard brood. Qua vorm kun je er niks opsmeren of opdoen.
Quote
#4
(01 March 2021, 13:33)jjohn schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(01 March 2021, 13:25)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Dat hoort bij de Griekse keuken, heel vaak wordt het in de salade gedaan, of in smeren met olijfolie, blokjes tomaat en feta, je kunt er van alles mee doen.
Op Kreta wordt het heel veel gegeten.
Ik google meestal op Engels, vind je alles.

Paximathia (Greek: παξιμάδια), also spelt paximadia (plural), or paximadi/paximathi (singular), is a hard bread of Greek origin, similar to rusk, that is prepared with whole wheat, chick pea or barley flour. It has been referred to as being similar to biscotti or as a type of biscotti.
Bedankt. Die ken ik wel inderdaad. 
Maar degene welke ik bedoel zijn brokken hard brood. Qua vorm kun je er niks opsmeren of opdoen.

Bedoel je deze John:


Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.







Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#5
(01 March 2021, 13:33)jjohn schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(01 March 2021, 13:25)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Dat hoort bij de Griekse keuken, heel vaak wordt het in de salade gedaan, of in smeren met olijfolie, blokjes tomaat en feta, je kunt er van alles mee doen.
Op Kreta wordt het heel veel gegeten.
Ik google meestal op Engels, vind je alles.

Paximathia (Greek: παξιμάδια), also spelt paximadia (plural), or paximadi/paximathi (singular), is a hard bread of Greek origin, similar to rusk, that is prepared with whole wheat, chick pea or barley flour. It has been referred to as being similar to biscotti or as a type of biscotti.
Bedankt. Die ken ik wel inderdaad. 
Maar degene welke ik bedoel zijn brokken hard brood. Qua vorm kun je er niks opsmeren of opdoen.

Als je wat ik schrijf er olie op doet, blokjes tomaat of feta, wordt het zacht, net zoals in de salade.
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#6
(01 March 2021, 13:39)JohanV schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(01 March 2021, 13:33)jjohn schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(01 March 2021, 13:25)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Dat hoort bij de Griekse keuken, heel vaak wordt het in de salade gedaan, of in smeren met olijfolie, blokjes tomaat en feta, je kunt er van alles mee doen.
Op Kreta wordt het heel veel gegeten.
Ik google meestal op Engels, vind je alles.

Paximathia (Greek: παξιμάδια), also spelt paximadia (plural), or paximadi/paximathi (singular), is a hard bread of Greek origin, similar to rusk, that is prepared with whole wheat, chick pea or barley flour. It has been referred to as being similar to biscotti or as a type of biscotti.
Bedankt. Die ken ik wel inderdaad. 
Maar degene welke ik bedoel zijn brokken hard brood. Qua vorm kun je er niks opsmeren of opdoen.

Bedoel je deze John:


Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.







Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





Ja, dat lijkt er inderdaad op Johan. 
Blijkbaar week je ze in zout water voordat er een gerecht van gemaakt wordt.
Geen idee welk gerecht.
Op Karpathos liggen ze bij elke bakker.
Quote
#7
Hallo John, deze heb ik gefotografeerd in Chora Sfakion, op Kreta. Ik heb begrepen dat ze deze als een soort croutons gebruiken, maar ook in een soort pap? Ook worden ze, net als paximadia, overgoten met water en/of olijfolie en dan verder verwerkt in gerechten. Ik heb helaas geen recepten hiervoor. Ze gingen wel in grote aantallen de deur uit bij die bakker!
Misschien dat je deze foto's kan doorsturen naar bekenden op Karpathos en dat zij je dan meer kunnen vertellen?
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#8
(01 March 2021, 14:58)JohanV schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Hallo John, deze heb ik gefotografeerd in Chora Sfakion, op Kreta. Ik heb begrepen dat ze deze als een soort croutons gebruiken, maar ook in een soort pap? Ook worden ze, net als paximadia, overgoten met water en/of olijfolie en dan verder verwerkt in gerechten. Ik heb helaas geen recepten hiervoor. Ze gingen wel in grote aantallen de deur uit bij die bakker!
Misschien dat je deze foto's kan doorsturen naar bekenden op Karpathos en dat zij je dan meer kunnen vertellen?

Dank je. 
Daar ga ik doen. 
Groet, 
John
Quote
#9
Doet mij denken aan mijn kindertijd in de jaren 50. Wij waren niet arm, maar hadden het ook niet breed. Aan voedsel weggooien werd niet gedaan en pa, ma en de 7 kinderen aten regelmatig broodpap. Dit was oud brood, vooral de korstjes, geweekt in warme melk met veel suiker erover. We vonden het nog lekker ook!
Quote
#10
(01 March 2021, 15:13)Pieter schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Doet mij denken aan mijn kindertijd in de jaren 50. Wij waren niet arm, maar hadden het ook niet breed. Aan voedsel weggooien werd niet gedaan en pa, ma en de 7 kinderen aten regelmatig broodpap. Dit was oud brood, vooral de korstjes, geweekt in warme melk met veel suiker erover. We vonden het nog lekker ook!

Alle King Corn welke bij ons over bleef gebruikte mijn vader bij het vissen. 
Het nadeel was dat wij die vis moesten eten.....  Sad
Quote
#11
(01 March 2021, 15:37)jjohn schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(01 March 2021, 15:13)Pieter schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Doet mij denken aan mijn kindertijd in de jaren 50. Wij waren niet arm, maar hadden het ook niet breed. Aan voedsel weggooien werd niet gedaan en pa, ma en de 7 kinderen aten regelmatig broodpap. Dit was oud brood, vooral de korstjes, geweekt in warme melk met veel suiker erover. We vonden het nog lekker ook!

Alle King Corn welke bij ons over bleef gebruikte mijn vader bij het vissen. 
Het nadeel was dat wij die vis moesten eten.....  Sad

King Corn, dat ken ik ook nog! Bakkerij Het Anker uit Schaesberg bezorgde dat aan de deur in de jaren 60/70 bij mijn oma en ons thuis!  Die hadden ook van die heerlijke eenpersoonsvlaaitjes!  Tongue Sorry, ik ga  offtopic2
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#12
Ik heb nog wat navraag gedaan maar het is inderdaad zoals Arthur Paximathia omschreef.
bv Brokken Koulouria (blijkbaar hetzelfde) , met verse tomaten, olijven, en veel olijfolie, en ansjovis, peper, zout en feta.
Quote
#13
(07 March 2021, 01:16)jjohn schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Ik heb nog wat navraag gedaan maar het is inderdaad zoals Arthur Paximathia omschreef.
bv Brokken Koulouria (blijkbaar hetzelfde) , met verse tomaten, olijven, en veel olijfolie, en ansjovis, peper, zout en feta.

Jammie!  Tongue Heb hier ook nog een zak met dit brood liggen! Gister nog gemaakt voor bij de ouzo, maar zonder de ansjovis.
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#14
Dakos/Paksimadi  op Kreta droog brood wat olie er op met tomaat moes dan Mizithra kaas er op met wat oregano en wat olijf olie


Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Quote
#15
Ik heb t wel eens cadeau gekregen van een vrouw in Vamos: dat kostte mij dus een vulling...
Quote
#16
Daarom moet er ook eerst de tomaten moes er op ,dan wordt het zacht ,en is het over heerlijk
ik heb ze thuis in verschillenden soorten ,die van de johannesbroodboom vrucht zijn erg hard,maar overheerlijk van smaak, de donkerbruine ,is van de 
johannesbroodboom vrucht, de andere is veel zachter 

Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Quote
#17
(07 March 2021, 10:27)Marian55 schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Ik heb t wel eens cadeau gekregen van een vrouw in Vamos: dat kostte mij dus een vulling...

Kwartiertje van tevoren goede olijfolie over het brood schenken, wordt het wat zachter en natuurlijk smakelijker van.
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#18
(07 March 2021, 09:54)grek schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Dakos/Paksimadi  op Kreta droog brood wat olie er op met tomaat moes dan Mizithra kaas er op met wat oregano en wat olijf olie


Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.





Ik wil niet lullig doen maar dat schreef ik hier al,
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




&pid=87850#pid87850
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#19
had ik niet gezien Arthur sorry sorry
Quote
#20
Indien toegestaan wil ik graag nog wat opmerkingen maken. Paksimadi is beslist geen stuk oud brood. Het wordt speciaal gebakken voor dit doel. Daarnaast is de paksimadi van zichzelf al heel smakelijk,mits eetbaar gemaakt door wat vocht.
Dakos wordt wat zachter gemaakt door middel van geraspte tomaat welke op smaak wordt gebracht met oregano .. Dan aftoppen met myzithra en een beetje olijfolie. Dakos wordt in sommige streken van Kreta ook wel koukouvagia genoemd. (Uiltje)
Quote
#21
(07 March 2021, 13:14)grek schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




had ik niet gezien Arthur sorry sorry

Helemaal geen sorry mede Limburger, ik vond jou foto wel mooi, precies zoals ik ze in die 9 jaar dat ik op Kreta rondliep gegeten heb
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#22
klopt Chris,ze worden gewoon nieuw gebakken ,er zijn veel soorten van,en is zeker geen oud brood, gisteren avond nog gegeten ,met Mizithra  ,de naam koukouvagia was mij nog niet bekent ,had in oktober nog 5kg mee genomen

 
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Quote
#23
Ik las ergens dat ze (vroeger?) de gehele nacht de restwarmte van de oven gebruikten om op die manier dit brood te drogen. Ze deden dat omdat het brood zo veel langer houdbaar was dan 'gewoon brood' voor bv herders onderweg.
Quote
#24
@Grek. Wanneer je bij Stamatis koukouvagia bestelt krijg je een heerlijke Dakos.
Quote
#25
Dag mensen; ik kwam even binnenwippen, en zag toen dit verhaal...
In de Engelse Wikipedia las ik dat paximathia al sinds de 1e eeuw werden gemaakt, van volkorenmeel, kikkererwten en gerstmeel.
Ze werden wel door Kretenzische herders meegenomen, die ze insmeerden met water en olijfolie, om ze zachter te maken.
Er stond ook dat ze wel als ontbijt worden gegeten, met marmelada of kaas.
Vergelijkbaar met beschuit, en de Italiaanse biscotti.

Mij deed het ook denken aan mijn jeugd. Ben inmiddels 70...
Oud brood (wat de paximathia dus niet is) werd verwerkt in broodpap (met melk, suiker en kaneel).
Het werd ook soms geroosterd in zo'n ouderwets broodroostertje.
En je kon er wentelteefjes van maken: meng ei, melk, kaneel, suiker, en laat de oude boterhammen erin weken.
Dan aan twee kanten bakken in de koekenpan, op je bord nog wat suiker erover, heerlijk.
Met beschuit kan het ook, dat valt wel wat eerder uit elkaar, voorzichtig!.
Die bereidingen kunnen vast ook met paximathia.
En de volgende misschien ook:
Oud stokbrood pep ik altijd op, door het licht met water te besprenkelen (ik veeg wat water eroverheen met mijn handen), en dan een tijdje in de oven leggen.
Het lijkt dan weer net vers, zacht van binnen en met een knapperige korst.

Even off topic:
Ik kwam hier eigenlijk kijken met een taalvraagje..
Ik heb een grote zwart-witte kater (met witte staartpunt), die ik 'Filaki' heb genoemd, met het idee dat dat 'vriendje' betekent.
Nu ben ik in discussie (op het InterNations Forum) met een Engelsman in Athene, die zegt dat 'filaki' 'kusje' betekent, en dat ''vriendje' vertaald moet worden met 'filaraki'.
Wie heeft er nou gelijk?
Ik kom binnenkort weer even om de hoek kijken, een pb zou natuurlijk ook kunnen.
Tot ziens! Coby
Quote
#26
Filaki betekent inderdaad kusje. Filaraki laat zich vertalen als maatje.
Quote
#27
(07 March 2021, 20:22)chris schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




@Grek. Wanneer je bij Stamatis koukouvagia bestelt krijg je een heerlijke Dakos.

heb ik nog nooit gedaan ,zal best heerlijk zijn bij hem ,in Plakias bij Syfis  noemen ze hem ook koukouvagia ,maar vaak zijn het dan 10 kleine stukken tegen elkaar gelegd ,en maken ze er een grote  van , ze doen het daar meestal met feta er op 
Quote
#28
offtopic2


efxaristo  Bedankt, Chris, voor de vertaling; had die Ian toch gelijk, verdorie  Confused

Nou ga ik m'n kat maar Filaraki noemen,
maakt hem niks uit,
als-ie maar geregeld eten voor zijn neus krijgt..  gremo
Quote
#29
Denk dat er op Kreta niet echt veel Mizithra gebruikt wordt op hun Dakos maar gemakkelijkheidshalve feta gebruiken. Ben het door de jaren heen en op enkele uitzonderingen na toch nog niet veel tegengekomen dat ze die kaas gebruiken.
Als één van de dagen de kaasboer hier nog eens een keer het dorp aan doet ga ik er zeker eens achter vragen.
Quote
#30
In de apokoronas wordt het overal gemaakt en gegeten. Onze slager/kaasmaker heeft een beste omzet in myzithra. Op de foto links de slager/kaasmaker,rechts ons onvolprezen kafenion..
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Quote
#31
@ El Greco : ken niemand die feta op hun dakos gebruikt. Hier in de omgeving (Apokoronas) wordt overheerlijke mizithra gemaakt . Is voor dakos lekkerder want smeuiger en zachter van smaak.
Quote
#32
mizithra is het beste voor op de dakos, maar heb me laten vertellen dat het meeste voorkomt in de streek rondom chania
Quote
#33
(09 March 2021, 18:48)suzan schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




@ El Greco : ken niemand die feta op hun dakos gebruikt.  Hier in de omgeving (Apokoronas) wordt overheerlijke mizithra gemaakt . Is voor dakos lekkerder want smeuiger en zachter van  smaak.

Zou best kunnen Suzan. Het is ondertussen al wel ettelijke jaren geleden (denk van 2006 toen we in Platanias zaten) dat we nog in die regio zijn geweest.
Hier aan de andere kant van het eiland zal ik op zoek, (als de eetgelegenheden terug openen) moeten gaan naar eentje met Mizithra vrees ik.
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Recept: Kota smirneeki Martino 15 7.406 27 February 2021, 10:04
Laatste bericht: Martino
  Op zoek naar recept voor galaktoboureko martineprest 11 8.411 26 January 2016, 14:48
Laatste bericht: JohanV
  Recept gezocht : Greek potato snack ( Ρόλο πατάτας ) Bouboulina 31 12.581 13 December 2015, 13:20
Laatste bericht: Beems
  recept van arni exochiko (lam uit de oven) Andrebeek 0 2.900 18 September 2013, 11:48
Laatste bericht: Andrebeek
  Recept voor Refani/Revani. Martino 5 4.419 02 December 2012, 10:55
Laatste bericht: ElsR
  recept gezocht nora 4 2.958 02 September 2012, 20:14
Laatste bericht: nora
  recept? Connie 14 7.184 26 August 2012, 11:27
Laatste bericht: Maria
  recept marjan 7 4.847 13 April 2012, 12:01
Laatste bericht: El Greco
  Recept voor 25/3 Skordalia Sylvia 0 2.886 25 March 2011, 08:51
Laatste bericht: Sylvia

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)