Athene kampt met criminaliteit door crisis
#1
ATHENE , 12 december 2010(IPS ) —Het Omoniaplein in Athene, een van de bekendste pleinen in de stad, wordt door steeds meer Grieken gemeden. In de afgelopen maanden nam het aantal straatroven, de drugshandel en prostitutie rondom het plein sterk toe.
.Het grootste probleem in het gebied is de drugshandel. Groepen migranten hangen er rond en verkopen drugs aan gebruikers. Die wandelen vervolgens naar trappen van nabijgelegen gebouwen waar ze de drugs injecteren in het zicht van voorbijgangers.

Marina Vichou, mensenrechtenactivist en voormalig gemeenteraadslid, zegt dat de leefbaarheid in de straten van Athene sinds het begin van dit jaar snel achteruit is gegaan. "De toegenomen onzekerheid, vooral veroorzaakt door de economische crisis, heeft ervoor gezorgd dat de xenofobie is toegenomen. Extreemrechtse groepen worden gezien als de bevrijders die de openbare ruimte in slechtere buurten beschermen tegen een "buitenlandse invasie".

Bij de laatste verkiezingen, begin november, kreeg Golden Dawn, een organisatie van neonazi's meer dan 5 procent van de stemmen in de hoofdstad. Dat leverde een zetel in de gemeenteraad op.

Straatbendes
De toenemende armoede is slecht voor de raciale spanningen in Griekenland, zegt Nikitas Kanakis, hoofd van Artsen van de Wereld in Athene. "Er wordt momenteel sterk bezuinigd op sociale bijstand. Daardoor krijgen mensen het steeds moeilijker en ontstaat er meer wrijving tussen de plaatselijke bevolking en buitenlanders."

Artsen van de Wereld zit in het hart van Athene en biedt gratis medische hulp. Volgens Kanakis nam het aantal hulpvragers in korte tijd met 30 procent toe. Het aantal Grieken dat hulp zoekt bij zijn organisatie, steeg in het afgelopen jaar van 7 tot 15 procent.

"Ondanks de crisis zijn er goedkope oplossingen mogelijk", zegt Kanakis. "Met slaapruimten en openbare toiletten in het centrum haal je mensen van de straat en dat haalt de druk van de ketel."

Nu de overheid nauwelijks meer bijspringt om de sociale problemen in te dammen, ontstaan op straat nieuwe regels. "Etnische gemeenschappen zijn zich aan het organiseren en keren zich tegen elkaar", zegt Kanakis. "Er ontstaan straatbendes. Tegenwoordig behandelen we dagelijks zes of zeven slachtoffers van gewelddadige aanvallen."

Bron:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
12 dec 2010.
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Griekenland eilanden te koop door crisis Dafne 0 1.363 12 July 2012, 08:16
Laatste bericht: Dafne
  Athene bouwt moskeeën met EU-geld Ger 9 3.673 30 December 2010, 21:20
Laatste bericht: Beems

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.