stoofperen
#1
Ik heb van de week stoofpeertjes gemaakt met mastiek, kaneel en vanille. 
Erg lekker, maar ik vroeg me af of er ook een echt recept bestaat voor stoofperen of eet men die niet? 
Ik heb wel kweepeer gegeten in Griekenland, maar stoofperen niet.
Iemand...
Quote
#2
We eten ze hier regelmatig (Nederland   Big Grin ). Maar nog nooit met mastiek gemaakt. Hoeveel mastiek gebruik je per kg peertjes? En gebruik je de poedervariant of de echte "tranen"? En doe je die dan in zijn geheel in de kookpot of maal je die fijn?
Alvast bedankt voor je tips!  up
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#3
ik had van de week 3 tranen geplet. om te proberen. op anderhalve kilo peren. het rook heel lekker en de smaak was niet overheersend. volgende keer doe ik er weer eens een meer in. ik weet niet waar t punt ligt dat ik t niet meer lekker vind.  Smile
Quote
#4
Een waarschijnlijk heel “domme” vraag bij het maken van stoofperen,maar wat zijn “tranen”?Wij maken ze met kaneel,rode bessensap,rode wijn,en wat suiker.Ooit een potje,op aanraden van iemand,met een soort kristallen gekocht/gebruikt maar dat beviel niet.Zijn die “kristallen” dan de “tranen”?
Quote
#5
Hier worden mastiek-tranen bedoeld. Mastiek hangt in de vorm van tranen aan de mastiekboom.
Quote
#6
IngridA,
Dank voor het antwoord.!
Quote
#7
Zoals wij stoofperen kennen als bij gerecht heb ik t in Griekenland nooit gezien. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat t niet bestaat, maar denk niet echt gangbaar.
Wat ik wel meerdere malen heb gegeten is Achlafi gliko/ Axlafi koutaliou. Maar danheb je t meer over een nagerecht, of iets bij de koffie zeg maar.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Ik ben niet echt n fan/kenner van dit soort gerechten. Vaak erg zoet. Maar ik zag bij dit recept 20 peren en dan n kilo suiker, dat is al veel toch?
Quote
#8
1 kg suiker op 20 peertjes? Wauw, vreemd recept!  Big Grin Ik gebruik per kg peertjes 4 tot 6 eetlepels suiker en 1 tot 2 kaneelstokjes. Ik kook ze wel enkel in rode wijn, dus geen water.
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#9
ik kook ze in cassis zero, dan hoeft er geen suiker in. goed voor de lijn...

(25 November 2021, 19:56)Nanny schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Zoals wij stoofperen kennen als bij gerecht heb ik t in Griekenland nooit gezien. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat t niet bestaat, maar denk niet echt gangbaar.
Wat ik wel meerdere malen heb gegeten is Achlafi gliko/ Axlafi koutaliou. Maar danheb je t meer over een nagerecht, of iets bij de koffie zeg maar.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.






Ik ben niet echt n fan/kenner van dit soort gerechten. Vaak erg zoet. Maar ik zag bij dit recept 20 peren en dan n kilo suiker, dat is al veel toch?
Heerlijk, eet ik in alle soorten. Kweepeer, kersen, kastanje. Ik zag bij het Griekse Winkeltje in Lemiers zelfs olijven op sap. Die ga ik volgende keer meenemen. Had nu al een aantal andere dingen. Heel klein lepeltje op een grote bak yoghurt. Fruit snij ik dan in stukjes. Of theelepeltje bij notencake....om te pimpen.

(25 November 2021, 17:59)Marianne schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Een waarschijnlijk heel “domme” vraag bij het maken van stoofperen,maar wat zijn “tranen”?Wij maken ze met kaneel,rode bessensap,rode wijn,en wat suiker.Ooit een potje,op aanraden van iemand,met een soort kristallen gekocht/gebruikt maar dat beviel niet.Zijn die “kristallen” dan de “tranen”?

Ja, maar ik plet ze wel altijd. Ik heb ze ooit op Tinos gekocht en die vrouwen bij de Sklavenitis gevraagd wat ik ermee moest doen. Zij gaven toen aan ze altijd te pletten. Het hoe en waarom weet ik niet. Teveel ineens ergens in doen was volgens hun ook niet goed. Je moet het een beetje proberen en opbouwen.
Quote
#10
IngridA,
Dank voor het antwoord.!
Quote
#11
Even off-topic Marianne, is in Lemiers bij Vaals een Grieks winkeltje? Is niet ver van ons vandaan, voor jou is dat toch een heel eind.
Alleen gaan wij altijd naar de Griekse groothandel in Aken die alles op voorraad heeft en spotgoedkoop.
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#12
(26 November 2021, 00:36)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Even off-topic Marianne, is in Lemiers bij Vaals een Grieks winkeltje? Is niet ver van ons vandaan, voor jou is dat toch een heel eind.
Alleen gaan wij altijd naar de Griekse groothandel in Aken die alles op voorraad heeft en spotgoedkoop.

Ik haal het altijd in Tilburg, bij het Griekse Huis, kan ook online. Het meest gebruik ik het in baksels, zoals bv het Griekse paasbrood, maar ook wel eens in een stoofgerecht.
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#13
(26 November 2021, 01:11)JohanV schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(26 November 2021, 00:36)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Even off-topic Marianne, is in Lemiers bij Vaals een Grieks winkeltje? Is niet ver van ons vandaan, voor jou is dat toch een heel eind.
Alleen gaan wij altijd naar de Griekse groothandel in Aken die alles op voorraad heeft en spotgoedkoop.

Ik haal het altijd in Tilburg, bij het Griekse Huis, kan ook online. Het meest gebruik ik het in baksels, zoals bv het Griekse paasbrood, maar ook wel eens in een stoofgerecht.
Je zou toch eens doorrijden naar Aken naar ELFO, als je echt je kar vol laad zie je pas hoeveel geld je bespaart hebt t.o. egaal welke Griekse winkel dan ook, maak je er meteen een uitstapje van, kunnen wij die afspraak die 2 jaar geleden niet doorging inhalen.
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#14
(26 November 2021, 01:19)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(26 November 2021, 01:11)JohanV schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(26 November 2021, 00:36)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Even off-topic Marianne, is in Lemiers bij Vaals een Grieks winkeltje? Is niet ver van ons vandaan, voor jou is dat toch een heel eind.
Alleen gaan wij altijd naar de Griekse groothandel in Aken die alles op voorraad heeft en spotgoedkoop.

Ik haal het altijd in Tilburg, bij het Griekse Huis, kan ook online. Het meest gebruik ik het in baksels, zoals bv het Griekse paasbrood, maar ook wel eens in een stoofgerecht.
Je zou toch eens doorrijden naar Aken naar ELFO, als je echt je kar vol laad zie je pas hoeveel geld je bespaart hebt t.o. egaal welke Griekse winkel dan ook, maak je er meteen een uitstapje van, kunnen wij die afspraak die 2 jaar geleden niet doorging inhalen.

Lijkt me een heel goed en leuk idee Arthur! Laten we in het nieuwe jaar eens kijken!
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#15
(26 November 2021, 08:54)JohanV schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(26 November 2021, 01:19)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(26 November 2021, 01:11)JohanV schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Ik haal het altijd in Tilburg, bij het Griekse Huis, kan ook online. Het meest gebruik ik het in baksels, zoals bv het Griekse paasbrood, maar ook wel eens in een stoofgerecht.
Je zou toch eens doorrijden naar Aken naar ELFO, als je echt je kar vol laad zie je pas hoeveel geld je bespaart hebt t.o. egaal welke Griekse winkel dan ook, maak je er meteen een uitstapje van, kunnen wij die afspraak die 2 jaar geleden niet doorging inhalen.

Lijkt me een heel goed en leuk idee Arthur! Laten we in het nieuwe jaar eens kijken!
Eerst maar eens kijken hou alles loopt, volgens Max uit Zeeland zijn wij allemaal besmet in Brunssum Big Grin
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#16
(26 November 2021, 13:00)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(26 November 2021, 08:54)JohanV schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(26 November 2021, 01:19)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Je zou toch eens doorrijden naar Aken naar ELFO, als je echt je kar vol laad zie je pas hoeveel geld je bespaart hebt t.o. egaal welke Griekse winkel dan ook, maak je er meteen een uitstapje van, kunnen wij die afspraak die 2 jaar geleden niet doorging inhalen.

Lijkt me een heel goed en leuk idee Arthur! Laten we in het nieuwe jaar eens kijken!
Eerst maar eens kijken hou alles loopt, volgens Max uit Zeeland zijn wij allemaal besmet in Brunssum Big Grin

Big Grin Big Grin Big Grin
JohanV's signatuur Many people walk in and out our lives, but only true friends leave footprints.

[Afbeelding: footsteps.png]
Quote
#17
(26 November 2021, 00:36)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Even off-topic Marianne, is in Lemiers bij Vaals een Grieks winkeltje? Is niet ver van ons vandaan, voor jou is dat toch een heel eind.
Alleen gaan wij altijd naar de Griekse groothandel in Aken die alles op voorraad heeft en spotgoedkoop.

Ja dat is zo, maar ik kom oorspronkelijk uit "Zumpelveld". Echte heuvellander dus. En hang dus nogal eens rond in die hoek. Dat voelt voor mij echt als thuis. Zeker om te wandelen. 
Dat winkeltje is van mensen van Kreta. Hij is Duits en zij Kretenzisch. Hun dochter studeert hier of in Aken. Daarom zijn ze hier, met hun grote hond die in de winkel ligt. Als ik van de autoweg af kom vanaf Heerlen en dan linksaf sla naar Vaals dan ligt t aan de linkse kant van de weg. Vlak na de kerk. 

Ze komen uit een van de bergdorpen naast Anogia. Ben er vorig jaar toen alles dicht was een keer toevallig terechtgekomen omdat wij daar aan het wandelen waren. Ze hebben altijd wel wat te snoepen (haha, waarom zou ik daar anders naar binnen moeten als ik wandel) Kom er verder niet zo vaak. Het is een mini-market....
Maar Aken is misschien ook nog wel leuk. Wat is t adres? 
Er schijnt in t centrum trouwens nog een 2e bijgekomen te zijn. Daar is die van Lemiers not amused over....
Quote
#18
(26 November 2021, 15:43)Marian55 schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(26 November 2021, 00:36)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Even off-topic Marianne, is in Lemiers bij Vaals een Grieks winkeltje? Is niet ver van ons vandaan, voor jou is dat toch een heel eind.
Alleen gaan wij altijd naar de Griekse groothandel in Aken die alles op voorraad heeft en spotgoedkoop.

Ja dat is zo, maar ik kom oorspronkelijk uit "Zumpelveld". Echte heuvellander dus. En hang dus nogal eens rond in die hoek. Dat voelt voor mij echt als thuis. Zeker om te wandelen. 
Dat winkeltje is van mensen van Kreta. Hij is Duits en zij Kretenzisch. Hun dochter studeert hier of in Aken. Daarom zijn ze hier, met hun grote hond die in de winkel ligt. Als ik van de autoweg af kom vanaf Heerlen en dan linksaf sla naar Vaals dan ligt t aan de linkse kant van de weg. Vlak na de kerk. 

Ze komen uit een van de bergdorpen naast Anogia. Ben er vorig jaar toen alles dicht was een keer toevallig terechtgekomen omdat wij daar aan het wandelen waren. Ze hebben altijd wel wat te snoepen (haha, waarom zou ik daar anders naar binnen moeten als ik wandel) Kom er verder niet zo vaak. Het is een mini-market....
Maar Aken is misschien ook nog wel leuk. Wat is t adres? 
Er schijnt in t centrum trouwens nog een 2e bijgekomen te zijn. Daar is die van Lemiers not amused over....
Dan mot ich eins goan kieken in Lemiers.
Adres van Elfo is Schönefelderstrasse industriegebiet Rothe erde Aachen, kan niet missen is een doodlopende weg met hun op het einde
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#19
(25 November 2021, 22:26)JohanV schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




1 kg suiker op 20 peertjes? Wauw, vreemd recept!  Big Grin Ik gebruik per kg peertjes 4 tot 6 eetlepels suiker en 1 tot 2 kaneelstokjes. Ik kook ze wel enkel in rode wijn, dus geen water.
Dat is precies wat ik bedoel met 'we eten t op een andere manier'. Bij die peertjes 'koutaliou' moet je meer denken in de richting van 'zoetigheid'  die suiker zorgt dan voor soort siroop, Peren ken ik alleen in grotere stukken, of bij kleine peertjes heel  Maar over t algemeen gaat ak dat fruit aan stukjes in n de pan, het resultaat doen dan denken aan marmelade.
Quote
#20
(27 November 2021, 08:53)Nanny schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




(25 November 2021, 22:26)JohanV schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




1 kg suiker op 20 peertjes? Wauw, vreemd recept!  Big Grin Ik gebruik per kg peertjes 4 tot 6 eetlepels suiker en 1 tot 2 kaneelstokjes. Ik kook ze wel enkel in rode wijn, dus geen water.
Dat is precies wat ik bedoel met 'we eten t op een andere manier'. Bij die peertjes 'koutaliou' moet je meer denken in de richting van 'zoetigheid'  die suiker zorgt dan voor soort siroop, Peren ken ik alleen in grotere stukken, of bij kleine peertjes heel  Maar over t algemeen gaat ak dat fruit aan stukjes in n de pan, het resultaat doen dan denken aan marmelade.

Ga ik van de week maken Nanny. Bedankt!
Quote
#21
Ik heb zojuist een paar porties koutaliou bergamotte naar binnen gewerkt. Bergamotte s de vrucht waR vroeger Suchdetails van werd gemaakt.
Quote
#22
(27 November 2021, 17:57)chris schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.




Ik heb zojuist een paar porties koutaliou bergamotte naar binnen gewerkt. Bergamotte s de vrucht waR vroeger Suchdetails van werd gemaakt.

chris, is dat eigenlijk zoet of bitter? 
ik heb het wel eens willen kopen maar deed t toen niet omdat ik geen idee had of t iets was. 
en t is toch altijd wel prijzig he...
Quote
#23
Kost niet veel als je het zelf maakt. De schil islicht bitter,ingelegd in een dikkecsiroop. Ik vind het best te eten. Het is de schil die wordt ingemaakt.
Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)