Leuk die foto's en uitleg van Patrick over de Kitron-stokerij op Naxos in een andere topic. Ik had eerlijk gezegd nog niet eerder over dit drankje gehoord.
Ik vraag me af of meer leden iets kunnen vertellen over dit soort typisch regionaal of plaatselijk gestookte drankjes.
We kennen natuurlijk allemaal drankjes zoals Raki (Kreta), Tsipouro (Pilion) en Kumquat (Corfu) maar het zou me niet verbazen als er nog véél meer zijn.
Wie heeft meer informatie over plaatselijke drankjes / stokerijen of heeft zelfs ooit eentje bezocht? Liefst met foto's natuurlijk
NB: Over Kitron vond ik deze wikipedia-pagina:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
(Er blijken volgens die pagina zelfs 3 varianten van te bestaan)
Ken allen de heenweg nog naar Plomari, eind jaren 70 we waren jong en zeker onbezonnen.
We mochten de lauwe ouzo zo uit het vaatje tappen.
(Gelukkig geen foto meer)
06 January 2022, 12:28 (Dit bericht is bewerkt op: 06 January 2022, 12:37 door jjohn.)
(06 January 2022, 07:48)Ger schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
NB: Over Kitron vond ik deze wikipedia-pagina:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
(Er blijken volgens die pagina zelfs 3 varianten van te bestaan)
Deze omschrijving van Kitron is ook leerzaam:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Zie vanaf 32.55 in dit filmpje meer over het maken van Kitron en de distilleerderij in Chalki, Naxos.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Overigens heeft de familie Vallindras ook een café op de boulevard in Naxos stad waar je dit drankje (logischerwijs) kan verkrijgen
Deze heb ik nog thuis staan
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Zijn er verder geen lokale of regionale drankjes meer bekend? Dat kan ik me eerlijk gezegd niet voorstellen
Muscat van Samos
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Corfu - Kumquat likeur
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
18 January 2022, 18:40 (Dit bericht is bewerkt op: 18 January 2022, 18:42 door Arthur.)
(18 January 2022, 17:59)Ger schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Zijn er verder geen lokale of regionale drankjes meer bekend? Dat kan ik me eerlijk gezegd niet voorstellen
Oja, de beroemde rakomelo van Kreta, goed voor alle kwaaltjes.
Iedereen op Kreta maakt het anders maar het eenvoudigst is gewoon. In een pan warm je zorgvuldig raki op en vervolgens haal je het van het vuur. Voeg aan de verwarmde raki de honing (ongeveer 2 lepels op 4 glaasjes raki en een beetje kaneel toe. Omdat raki veel alcohol bevat, moet je oppassen en deze niet aan de kook brengen.
Wat ook lekker is raki met Hollandse drop, ook weer de raki verwarmen ongeveer 1 liter en er 100 gram drop ingooien, tijdje laten trekken, ook hier zijn weer verschillende recepten, heb je een heerlijk drankje voor de winter.
Ik heb beide jaren lang gemaakt op KRETA.
Maar vergeet niet, het heeft nog altijd een alcoholpercentage van 40% of meer.
Yammas.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
ja, mastieklikeur uit chios
Ja! Erg lekker!
Op samos neem ik vaak de milkshake kaimaki, dat is met mastiekijs
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
(18 January 2022, 18:32)roefke schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
ja, mastieklikeur uit chios
Ja! Erg lekker!
Op samos neem ik vaak de milkshake kaimaki, dat is met mastiekijs
De plaatselijk griek hier maakt masticha - mojito , lijkt op mojito maar dan met Masticha, heerlijk fris in de zomer
Ik maak tsikoudia met een paar chilipepertjes. Geeft wat extra pit.
Daarnaast tsikoudia met sinasappels en koffiebonen. De bonen zowel in de sinasappel gestoken auswelle enige bonen in de pot. Regelmatig even omschudden en na een paar weken heeft de tsikoudia een mooie kleur en smaak.
Verder heb ik op Gavdos amandel tsikoudia gehad.Heel bijzonder.
18 January 2022, 19:46 (Dit bericht is bewerkt op: 18 January 2022, 19:52 door Harma.)
@Arthur: Wat voor drop gebruik jij dan?
Zelf maak ik het met wodka en scheepstouwdrop.
Ik doe de drop in een lege fles en vul het aan met de wodka tot de drop net onder staat.
Dat lost in een aantal dagen helemaal op.
Wel regelmatig even schudden.
(18 January 2022, 19:43)roefke schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
(18 January 2022, 19:28)Harma schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
(18 January 2022, 18:32)roefke schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
ja, mastieklikeur uit chios
Ja! Erg lekker!
Op samos neem ik vaak de milkshake kaimaki, dat is met mastiekijs
De plaatselijk griek hier maakt masticha - mojito , lijkt op mojito maar dan met Masticha, heerlijk fris in de zomer
een heerlijke likeur van het eiland Lefkas! Citrus, kaneel, nootmuskaat
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Dit zijn 2 heerlijke drankjes die we mee gebracht hebben uit Kreta .
Rakito Tsikoudia lime en mint en aardbei
Heerlijk als shotje en mier zoet
Arthur Dat zoete spoelen we hier mee van onze tanden ... lol ..
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Het lijkt wel een fles uit een laboratorium of apotheek
Ik maak hem wel zelf, dan weet ik tenminste wat erin zit vanaf de bron, eigen druiven onbespoten zelf stoken en mengen.
21 January 2022, 18:20 (Dit bericht is bewerkt op: 21 January 2022, 18:23 door Peterthijs.)
(21 January 2022, 16:24)Patrick schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Het lijkt wel een fles uit een laboratorium of apotheek
Het word ook als medicijn gezien die honing raki
En t werkt .... bij verkoudheid en keelpijn savonds een lekkere borrel
Zo kom ik de winter wel door
(21 January 2022, 17:57)Arthur schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
(21 January 2022, 16:24)Patrick schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Het lijkt wel een fles uit een laboratorium of apotheek
Ik maak hem wel zelf, dan weet ik tenminste wat erin zit vanaf de bron, eigen druiven onbespoten zelf stoken en mengen.
Dat lijkt me een leuke hobby zelf je drank stoken Arthur
21 January 2022, 18:38 (Dit bericht is bewerkt op: 21 January 2022, 18:48 door Arthur.)
Eigenlijk mag het niet, alle professionele distilleer ketels liggen bij de douane, je krijgt daar een vergunning om een aantal liters raki te stoken, daar betaal je dan ook voor
Ik had op Kreta deze kleine ketel wat ook illegaal was die per keer 2.5 liter raki stookte.
Ik zag dat zoiets zelfs te koop was in NL bij distilleerketel.com, die van mij hoorde bij de inboedel.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Eigenlijk mag het niet, alle professionele distilleer ketels liggen bij de douane, je krijgt daar een vergunning om een aantal liters raki te stoken, daar betaal je dan ook voor
Zeg tegen een Kretenzer dat hij het het niet mag doen en hij zal het zeker doen.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Kan iemand deze, deze is ook erg lekker.
Heerlijk, staat bij mij standaard in de kast. Gewoon hier te koop bij de drankgigant. Maak er vaak een Skinos Sour cocktail mee! Maar ook heerlijk gewoon met een paar ijsblokjes!
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Wij vinden het op kamertemperatuur het lekkerst.
Nemen elk jaar een fles mee van Samos.
Kregen vorig jaar deze 2 glaasjes op het terras waar ik vaak de milkshake kaimaki bestel
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Wij vinden het op kamertemperatuur het lekkerst.
Nemen elk jaar een fles mee van Samos.
Kregen vorig jaar deze 2 glaasjes op het terras waar ik vaak de milkshake kaimaki bestel
Ik heb zelf een tumbler met het Skinos logo. Zat in een geschenkverpakking.
Ook leuk zo'n tumbler.
Heb die nog nooit gezien.
Mocht je ze ooit nog tegen komen hoor ik graag waar ze te koop zijn.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
23 January 2022, 18:05 (Dit bericht is bewerkt op: 23 January 2022, 18:19 door JohanV.)
(23 January 2022, 13:22)Harma schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Ook leuk zo'n tumbler.
Heb die nog nooit gezien.
Mocht je ze ooit nog tegen komen hoor ik graag waar ze te koop zijn.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Nog te bestellen bij de drankgigant in de giftset:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Hier het recept van Skinos zelf:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.