Horror tehuis op Kreta
#1
Tientallen bewoners overleden door misstanden in 'horrortehuis' op Kreta
© ANP
Het wordt wel 'verpleeghuis uit de hel' genoemd, het tehuis op het Griekse eiland Kreta waar misstanden zouden hebben geleid tot de dood van minstens dertig bewoners. De politie heeft zeven mensen aangehouden op verdenking van moord. Zij zouden de ouderen jarenlang hebben mishandeld, verwaarloosd en opgelicht.

Het zijn schokkende taferelen die de politie schetst. In een periode van twaalf jaar werden de bewoners van Agia Skepi aan hun lot overgelaten. Zij werden mishandeld, amper gewassen en soms ook vastgebonden aan hun bed of rolstoel.

Op het menu stond onder meer bedorven voedsel, zoals gratis slachtafval, dat de ouderen onder dwang werd toegediend. Daarbij zou een aantal zijn gestikt. Melk werd aangelengd met water. Handdoeken en andere verzorgingsproducten moesten worden gedeeld en werden vrijwel nooit vervangen. Ook moesten bewoners zware psychiatrische medicijnen slikken, zodat zij kalm bleven.

Criminele organisatie
Achter de misstanden ging volgens de aanklager een criminele organisatie schuil. De politie heeft de 69-jarige eigenares van het particuliere verpleeghuis gearresteerd, net als haar 43-jarige dochter. In totaal gaat het om zeven verdachten, onder wie een arts die overlijdensaktes zou hebben vervalst. Ook tientallen andere betrokkenen moeten zich melde

De aanklager houdt de groep verantwoordelijk voor minstens dertig moorden en acht pogingen tot moord. Vermoedelijk ligt het daadwerkelijke aantal slachtoffers hoger: mogelijk loopt het tot in de honderden. In anderhalf jaar stierven zeker tachtig mensen, een aantal dat het landelijke gemiddelde ver overstijgt. Als doodsoorzaak zou een arts onterecht hartstilstanden hebben opgegeven.

Juwelen ontvreemd
De arrestanten zijn daarnaast aangeklaagd voor grootschalige fraude. Bij huiszoekingen werden een bedrag van 100.000 euro en honderden sieraden gevonden, vermoedelijk afkomstig van de bewoners. Hun bezittingen zouden voor spotprijzen zijn overgekocht of via aangepaste testamenten door de begeleiders zijn verkregen.

Twee artsen hebben volgens de aanklagers verder voor drie miljoen euro aan medicijnen uitgeschreven.

Blauwe plekken
Het schokkende verhaal begon zich te ontvouwen nadat in april vorig jaar twee oud-medewerkers alarm hadden geslagen. Ook werd het lichaam van een overleden vrouw opgegraven, waarna duidelijk werd dat haar lichaam onder de blauwe plekken zat.

Het tehuis is ondanks de misstanden nog wel open, zij het onder leiding van een nieuwe directie.
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#2
Ik las dit  zonet ook allemaal op tientallen sites...je zal maar op deze mannier aan je eindje komen...hufters
Het zijn er vast meer als die dertig pesonen!!
Quote
#3
Hadden die mensen dan allemaal geen familie? Triest verhaal.
Quote
#4
(11 February 2022, 10:11)Marian55 schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Hadden die mensen dan allemaal geen familie? Triest verhaal.
Het is ook niet gebruikelijk in Griekenland om ouderen in een verzorgingshuis onder te brengen ,dus zijn het misschien
mensen die  geen familie meer hebben
Quote


Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)