Typisch Grieks?
#1
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.


6 op de 10 Griekse arbeiders bezuinigen op basisvoedsel en verwarming, blijkt uit onderzoek van Labour

De meerderheid van de arbeiders in Griekenland heeft bezuinigd op basisvoedselproducten en verwarming, terwijl 3 op de 10 zich onzeker verklaren om hun baan te behouden, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Alco in opdracht van de Algemene Confederatie van Griekse Arbeid (GSEE) en het Arbeidsinstituut.

Oplossing voor de huidige economische situatie zijn belastingverlagingen en verhoging van het minimumloon, zeiden de arbeiders van de particuliere sector van het land.

Stijgende prijzen voor energie en voedsel en lage of stagnerende lonen zetten een enorme druk op het inkomen van de arbeiders, die waar mogelijk snijden in de uitgaven om de eindjes aan elkaar te knopen.

59% van de werknemers in de particuliere sector heeft gezegd dat ze hun uitgaven hebben verminderd, zelfs aan basisvoedselproducten
74% zei dat ze de verwarming hebben verlaagd
80% zei dat ze hebben bezuinigd op entertainment
35% uitte onzekerheid over hun werkplek.

Overweldigende meerderheid, 85% van de ondervraagde werknemers, was het eens met het voorstel van de GSEE om het minimumloon terug te brengen naar 751 euro per maand.

Oplossing voor de problemen ligt in belastingverlagingen, zei 49% van de respondenten.

43% zei dat de oplossing ligt in de verhoging van het minimumloon.

Volgens GSEE is het noodzakelijk om onmiddellijk een mix van interventies door te voeren om de levensstandaard van werknemers en vooral de laagstbetaalden zoveel mogelijk te beschermen. De Griekse economie en samenleving wordt na vele jaren van bezuinigingen geconfronteerd met een nieuwe golf van nauwkeurigheid en prijsstijgingen in basisgoederen en -diensten en stagnatie van het inkomen bedreigt de koopkracht van veel huishoudens en sociale groepen.

Om deze redenen stelt GSEE de volgende inkomens- en budgettaire interventies voor, waaronder:
onmiddellijke verhoging van het minimumloon naar €751 per maand
het minimumloon aanpassen aan de levensstandaard (60% van het mediane voltijdloon) en met werkgevers overleggen om een ​​tijdschema op te stellen door dit opnieuw vast te leggen in de Algemene CAO.
verlaging van bijzondere heffingen en belastingen op energie en basisvoedingsmiddelen.
een aflossingsvrije periode voor de betaling van energierekeningen aan de armste huishoudens
Verwijzend naar het regeringsvoorstel voor een speciale belasting op de buitengewone winsten van energiebedrijven , stelt GSEE voor deze inkomsten te besteden aan het beschikbare inkomen van huishoudens.

Salarissen stagneren, minimumloon veel te laag

De mediane lonen in Griekenland zijn naar verluidt in het afgelopen decennium ingestort, met name sinds 2012, kort na de eerste reddingsovereenkomst met de geldschieters van het land.

Het minimumloon daalde met 22% en daalde van €571 naar € 583 bruto. Voor de jongeren onder de 25 jaar was de daling met 32%, ofwel € 511

Met kleine stijgingen in de afgelopen jaren ligt het minimumloon momenteel op 663 euro (voor sommige werknemers was de elektriciteitsrekening in maart zo hoog als gevolg van de zogenaamde "aanpassingsclausule").

Officiële gegevens om aan te tonen dat:
56% van de werknemers verdient minder dan 900 euro bruto
63,6% verdient minder dan 1.000 euro.
Deze cijfers komen overeen met loonsverhogingen volgens de 3-jaarsregeling plus huwelijksbijslag.

Het is vermeldenswaard dat werknemers met het minimumloon worden betaald, zelfs als ze werkervaring hebben in een andere sector. Dat is de erfenis van reddingsovereenkomsten.
Arthur's signatuur Health is not valued till sickness comes.
Quote
#2
Feitelijk is het niet te begrijpen dat je met die lonen zelfstandig kan overleven maar is in België & Nederland niet anders natuurlijk. Toch heb ik de indruk dat er hier op Kreta door de locale bevolking nog redelijk "royaal" geleefd kan worden. Natuurlijk zullen alsmaar méér mensen op het einde van de maand voelen dat ook zij niet rondkomen.
Zoals ook in de lage landen zal papa & mama wel bijspringen waar het kan zeker?
Quote
#3
El Greco, zou ik mogen vragen wat een beetje de maandelijkse kosten op Kreta zijn? Dus naast huur: gas/elektra, water, internet, bijv. een aansprakelijkheidsverzekering, etc. Dus alle benodigde kosten exclusief de boodschappen? Via pb mag ook.
Ευχαριστώ!!
Quote
#4
(26 April 2022, 15:33)Koukla74 schreef:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
El Greco, zou ik mogen vragen wat een beetje de maandelijkse kosten op Kreta zijn? Dus naast huur: gas/elektra, water, internet, bijv. een aansprakelijkheidsverzekering, etc. Dus alle benodigde kosten exclusief de boodschappen? Via pb mag ook.
Ευχαριστώ!!

Hi Koukla74, wij wonen hier nu nog maar 6 maanden vast en wij betalen voor internet €27/maand (24Mbps), elektriciteit, huisvuil (gemeente) en ERT (tv) komt op 1 factuur en was €59,19 voor 125 dagen (afrekening moet eerstdaags nog komen dus niet echt representatief), water: €? (geen idee, hebben sinds we hier wonen nog geen (af)rekening gezien maar uit het verleden toen we hier enkel af & toe op vakantie kwamen was dat belachelijk weinig op jaarbasis), huisverzekering: €59,02 voor 80m2/jaar, grondtaxen: €175/jaar.

Ik hoop dat dit je een beetje kan helpen.
Quote
#5
Dank je wel, dat is al wat extra info. Fijn. Er is zoveel om uit te zoeken! En terwijl ik al praktisch hijgend in de startblokken sta, weet mijn vriend nog niet wat hij wil. Hij spreekt de talen niet en qua werk zal het dan misschien lastig zijn om iets te vinden.
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Ook typisch grieks Bouboulina 4 2.956 01 December 2015, 00:49
Laatste bericht: Tzimis Bazoukas

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 2 gast(en)