Griekenland krijgt hulp van boven
#1
[Afbeelding: normal_zonnepaneel.jpg]

Griekenland mag dan van veel belangrijke dingen (vooral geld) te weinig hebben; één belangrijke bron hebben ze in overvloed: zonneschijn.

Tot nu toe werd daar niet veel meer mee gedaan dan het bruinbakken van de talloze toeristen op de stranden.
Dat gaat nu veranderen; de Griekse regering wil het grootste zonneenergiepark ter wereld laten bouwen.
Premier Giorgos Papandreou kondigde donderdagavond het revolutionaire project aan in het Noordgriekse Kozani.

De centrale wordt gebouwd op een voormalige (dag)bruinkoolmijn bij Ptolemais en zal zo'n 520 hectare groot zijn en een capaciteit van 200 Megawatt hebben. Twee keer zo groot als de grootste installatie ter wereld op dit moment in Ottawa / Canada. Deze meet "slechts" 380 hectare en levert 97 Megawatt.

Bij de "Photovoltaik" -techniek wordt zonnelicht door middel van zonnecellen omgezet in electrische energie. De centrale bij Ptolemais zal per jaar 260000 Megawatturen stroom gaan leveren, genoeg voor de electriciteitsvoorziening van zo'n 55000 huishoudens.

Het nieuwe Solarpark zal de CO2-emissie van de huidige centrales met 300000 ton per jaar verminderen aldus Arthouros Zervos, bestuursvoorzitter van de overheids-electriciteitsleverancier DEI.

Meedenken/betalen
De Griekse overheid is nu op zoek naar partners die mee willen doen in de ontwikkeling van de plannen en ook tot 49% willen investeren in de ongeveer 600 miljoen Euro die het project naaar schatting zal gaan kosten. Volgens goed geïnformeerde bronnen is er reeds interesse van bedrijven uit Duitsland, China en de VS.
De inschrijving op het project zal de komende dagen starten. Midden dit jaar zal de DEI bepalen wie het project gaat(n) uitvoeren.

Het bouwen van de solar-site zal zo'n 18 maanden in beslag nemen. Behalve de centrale zelf zal er in de nabijheid tevens een zonnecellen-fabriek worden gebouwd. Die moet in de regio, die met 17,2 % werklozen het hoogste percentage werklozen telt, voor extra werkgelegenheid gaan zorgen.

De regio Ptolemais in West-Macedonië is het grootste bruinkool wingebied van het land. De staats-electriciteitsleverancier DEI is de met afstand belangrijkste werkgever maar tevens de grootste milieuvervuiler van het land. Premier Papandreou benadrukte dat Westmacedonië hét centrum van energieleving blijft maar dat dit in de toekomst wel op een milieuvriendelijk manier zal zijn. Hij richt zijn pijlen op vernieuwde (milieu)technieken om de economie door de huidige recessie te loodsen.

Momenteel haalt Griekenland voor ongeveer een derde z'n electriciteit uit bruinkool. Nieuwe technieken zorgen op dit moment slechts voor 12% van de enegieopwekking. Het streefdoel in 2020 is 40%. De regering focust zich voornamelijk op zonneenergie die nu zo'n 45 Megawatt levert. Reeds in 2014 moet dit 1500 en in 2020 zelfs 2200 Megawatt worden.

Bron:
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum.
Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
21 jan 2011.

Vrij vertaald door mijzelf.

Ger


Quote
#2
Ik zie dat je door die panelen ook prachtig en snel bruin kunt worden.

[Afbeelding: verzekering-zonnepanelen.gif]

Big Grin

Jan(nis)
Quote
#3
Nu maar hopen dat de onderhandelingen met de uitvoerende partijen succesvol verlopen en dat er inderdaad investoren te vinden zijn die zoveel geld in het Griekenland anno 2011 willen pompen.

Een riskante belegging in een land dat meer bereid lijkt te staken dan de armen uit de mouwen te steken. Toch fijn om te lezen dat er wel degelijk aan de toekomst en het milieu word gedacht up
K-A
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  krijgt Griekenland een adempauze? Erwin 2 1.689 27 August 2012, 10:00
Laatste bericht: Rob Stam
  krijgt Griekenland hier nog problemen door ??? Arthur 1 1.888 08 August 2011, 17:39
Laatste bericht: Sylvia

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)

Jouw forum-permissies
Je mag geen discussies starten.
Je mag geen reacties plaatsen.
Je mag geen bijlagen posten.
HTML staat aan.
MyCode staat aan.
Smilies staan aan.
[img]-code staat aan.