Voorstelrondje
#1
Gisteren ingeschreven en nu maar even voorstellen. Mijn man en ik gaan Nederland verlaten om ons permanent te gaan vestigen in Griekenland, Nieuw Macedonie, omgeving Litochoro. Wij zijn best al ver met het verzamelen van allerhande informatie maar er zijn nog wat losse eindjes waarvan we hopen dat dit Forum ons de antwoorden kan geven. 
Hoever zijn we inmiddels:
We gaan als pensionado's en vallen daardoor onder een specifieke fiscale wetgeving. 
Hebben een makelaar in NL die ons op alle manieren ondersteunt in het proces omdat het behoorlijk complex is. We hebben 3 woningen uitgezocht en wachten op makelaar in Griekenland op dagen voor bezichtiging, wordt begin september. Als daar een huis van ons keuze bij is dan wordt alles in gang gezet en hopen wij in Januari 2024 naar Griekenland te gaan. Het gebied kennen wij goed.
Hebben inmiddels ook al alles op een rijtje wat er geregeld moet worden in Nederland voor vertrek, verzekeringen, belastingen, verkoop huis.
Kortom het is een spannend proces en wij kijken er enorm naar uit om Griekenland ons thuis te kunnen/mogen noemen straks.
Zijn er hier mensen die zich al permanent gevestigd hebben in dit gebied? Contact zou leuk zijn.
Quote
#2
Proficiat met jullie beslissing en veel geluk met jullie toekomstig(e) (t)huis.
Quote
#3
Wat zijn de losse eindjes?
Quote
#4
Wij zijn als mede-pensionada's sinds 2020 gevestigd in 'dit gebied', wat nauw of wijd opgevat kan worden. Veroia ligt 90 km van Litochoro, da's iets verder weg voor ons dan Thessaloniki (75 km). Natuurlijk hebben we de berg Olympos bezocht, bij een weekje aan de kust nabij Litochoro.
Eh, wees in Griekenland voorzichtig met 'nieuw Macedonië'. Het heet hier Centraal Macedonië, nog steeds gevoelig ligt bij sommige Grieken dat er nu officieel een Noord Macedonië bestaat als apart land.
Als u wilt, vertel over vragen en onzekerheden, met inmiddels drie jaar ervaring kunnen we mogelijk helpen.

In elk geval bij voorbaat gefeliciteerd, goede keuze in onze ervaring om hierheen te komen.

De 'bijzondere fiscale status' is er overigens al niet meer, volgens onze administrator. Ik neem aan dat gedoeld wordt op het 7 % belastingtarief. Wij betalen nu 13 %, ook prima te doen :)
NederGriek's signatuur zwaaivlag NederGriek Peter
Quote


Lijst met mogelijk verwante discussies
Discussie Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
Big Grin Nog een voorstelrondje Koukla74 4 1.679 24 April 2022, 12:54
Laatste bericht: Koukla74
  Een voorstelrondje Remi 2 5.036 20 August 2015, 23:13
Laatste bericht: grek

Ga naar forum:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)