Mijn ouders hebben een huis in Griekenland sinds vele jaren. Ik heb nog 2 broers , 1 zuster. Verstandhoudingen en relaties waren altijd goed. En nu dit. Mijn ouders hebben een twintigtal jaar geleden besloten om dat huis via een testament op naam van mijn zuster te zetten bij hun overlijden. De reden ? Zij is een vrouw (alleenstaand) en daar moet voor gezorgd worden. Ik en mijn twee broers zijn getrouwd en 'verdienen' genoeg. Bij het opmaken van dit testament bij een notaris in Griekenland hebben ze gewoon verzwegen dat er nog kinderen waren. Mijn vader is nu overleden , mijn moeder leeft nog maar is oud en heeft dementie. Mijn vraag is , wat als mijn moeder er niet meer is ? Is dit testament wel geldig ? Hebben niet alle kinderen recht op een zelfde deel ? Zelf woon ik in Belgie.
17 September 2024, 17:41 (Dit bericht is bewerkt op: 17 September 2024, 17:44 door Ellie69.)
Bij mijn weten kunnen je ouders wettelijk gezien , 1 kind bij testament bevoorrechten, maar een volledige woning schenken aan 1 kind kan niet. Of ze zouden alle andere kinderen onterfd hebben bij testament. En nog dan, in Belgie kunnen ouders hun kinderen niet volledig onterven, en heb je recht op een kindsdeel. Jullie als zus/broer, als wettelijke erfgenamen, hebben wettelijk recht op jullie erfdeel op die woning. Het beste is dat jullie dat testament kunnen inkijken en hoe dit beschreven staat
en zelf informatie inwinnen bij een notaris. Je zegt dat dit testament is opgemaakt in Griekenland, waar hadden zij hun hoofdverblijfplaats? Is dit in België, dan zijn de Belgische erfrechten en wetten van toepassing.
Volgens mijn bescheiden mening telt hier het Belgisch erfrecht, aangezien de hoofdverblijfplaats van iedereen in België is/was. Een eigendom in het buitenland hebben, valt volgens mij niet onder buitenlands erfrecht. Misschien hebben jouw ouders destijds een Griekse notaris onder de arm genomen voor de registratie bij het bekomen van die eigendom, maar is die akte (volgens mij) niet bepalend voor het erfrecht.
In jouw geval zou ik 2 stappen ondernemen:
1) dat testament naar het Nederlands laten vertalen door een beëdigde vertaler;
2) de officiële vertaling in het Nederlands voorleggen aan jouw Belgische notaris.
Voor de rest kan ik het eigenlijk niet beter zeggen dan Ellie69 hierboven. Een ouder kan een van de kinderen wel deels bevoordelen/benadelen, maar niet helemaal. Sowieso hebben jij en jouw broer recht op een wettelijk minimaal erfdeel uit het vermogen van jouw ouders.
Sterkte hiermee!
Aan topicstarter, bedenk dat het buitenlands huis wel eens een ”vergiftigd geschenk” zou kunnen zijn/worden. Hopelijk is het huis destijds op een legale manier gekocht/gezet en mocht dit niet het geval zijn zou het ondertussen ook al mogen geregistreerd zijn. Als jullie van plan zijn om het ooit te verkopen moet het ook nog gelegaliseerd zijn. Ik zou dit toch alles eerst eens uit zoeken voordat je met een erfenis instemt.
Als (buitenlandse) erfgenaam is het geen abc’tje om (on)roerende zaken op naam te krijgen.
De vrouw van mijn overleden vriend, ondervindt nu anderhalf jaar na dato, de realiteit ervan. Dat ligt anders dan in jou geval, maar er zijn zeker overeenkomsten.
In NL is het zakelijke afgehandeld. In Gr nog lang niet.
Zojuist hebben twee getuigen bij een (corrupte, alleen cash werd geaccepteerd) notaris (in Gr) moeten verklaren dat ze ter goeder trouw is.
Hun (tweede) huis dat ze er hebben stond op man’s naam. Het is nog niet geheel gelegaliseerd/geregistreed. Het werd ± 15 jr geleden aangekocht.
Een scooter kan ze (nog) niet verkopen omdat deze op naam van overledene staat. Deze kan pas nu worden overgeschreven op haar naam omdat ze nu een Gr overlijdensverklaring krijgt.
Wat er aan formele stukken moest worden overlegd weet ik niet, maar ga er vanuit dat het veel was.
Dit is zeker niet het enige waar ze tegenaan liep.
Omdat het voor jou nog niet feitelijk speelt doe je er goed aan je goed voor te bereiden.
Een erfenis kan je in NL beneficiair aanvaarden. (Ondervoorwaarden van eventuele schulden.) Ga na of dat kan en of dat noodzakelijk is in jou geval.
Wellicht is het mogelijk een Gr notaris te consulteren. Vraag mensen hier naar iemand waar zij al een tijd mee werken. Specialisatie erfrecht is een pre.
Wellicht kan een Belgische notaris zijn netwerk raadplegen?
Niet onbelangrijk: als moeder niet wilsonbekwaam is verklaard kan ze het bestaande testament aanpassen en, het is niet zeker dat je de laatste versie hebt. Dat weet je pas als t.z.t. het Gr testamant formeel wordt geopenbaard.
Voor ik actie zou ondernemen zou ik het eerst aan broers/zus voorleggen.
oh wat ellendig. als ouder verschil maken tussen kinderen geeft alleen maar ellende. ik heb dat ook ervaren. een kind wat altijd op de bank was blijven zitten en niet werkte als zieliger afdoen dan de anderen waarvan de vrouwen altijd gewerkt hadden en een lievelingszoon hebben (en uitspreken). dat heeft toen veel kwaad bloed gezet. ik heb toen bedacht: ik wil hier niet aan meedoen en heb het mijn eigen notaris laten bekijken en afhandelen. hij bleek een goeie zet te zijn omdat het notaris-notaris gesprek neutraal bleef en wij ons niet hoefden te mengen. mijn familie zie ik daarna al jaren niet meer omdat de lievelingszoon mij toebeet na afhandeling: en wat in mijn kast lag, daar kon je niets mee. Ik heb toen gezegd succes met je karma en ben weggelopen. Klaar. Zoveel houd ik niet van geld. Het zal hier ook afhangen van de houding van die ene dochter: als die zegt, ik besteel mijn mede-erfgenamen niet dan kan het zich oplossen. accepteert die de erfenis....dan heb je het begin van een onoplosbaar conflict. succes en sterkte.
Forummededeling: De links en/of foto's in dit bericht zijn alleen zichtbaar voor leden van dit forum. Ben je (nog) geen lid registreer je dan eerst en word lid. Ben je al lid meld je dan aan.
Niets illegaals aan het huis . Gewoon gekocht en verder onderhouden , heeft altijd gediend om op vakantie te gaan.Altijd ook alles betaald.
Ik mag hopen voor jou/jullie dat het effectief ook zo zal zijn (wat ook zeker kan) maar in Griekenland is zowat alles mogelijk, ook legale electriciteitsaansluitingen aan een (blijkt achteraf) illegaal huis. Onder illegaal huis moet je dus begrijpen als, niet geregistreerd en gelegaliseerd. Je komt het maar eerst te weten wanneer er verkocht gaat worden. Je notariële papieren van destijds zullen geen enkele waarden hebben. Nu, een probleem hoeft dat niet te zijn, Grieken zijn hierin zeer inventief, met het te laten registreren (kadaster, klimatologio in je regio), legaliseren bij een erkende civil engineer en alle kosten te dragen ga je het huis alsnog kunnen erven en/of verkopen.
Ik zou zeggen, hou ons op de hoogte en succes!