Berichten: 120
Discussies: 26
Lid sinds: 04 Jun 2009
Waarderingen:
0
Ik woon in: Schiedam
Ik ben momenteel in:
Dag mede-forummers,
Vorig jaar op vakantie in Parga heb ik enkele keren een gerecht gegeten met rode bietjes. Er zaten ook een soort worstjes en stukjes aardappel en volgens mij aubergines bij. Ik begrijp dat de beschrijving erg summier is maar misschien is het wel een typisch Grieks gerecht en weet iemand de naam ervan?
Ik wil het zelf ook eens proberen te evenaren maar heb geen recept.
Wie weet hoe het heet?
K-A
Berichten: 48
Discussies: 2
Lid sinds: 20 Oct 2010
Waarderingen:
0
Ik woon in: Rijen (NB)
Ik ben momenteel in:
Hallo
Ik ken wel rode bietjes als onderdeel van het saladebuffet en dat heet dan Pantsaria. De rode bieten worden dan eerst zachtgekookt en een beetje gekruid met flinterdunne plakjes knoflook, ui, stukjes appel en daarover verbrokkelde feta. De olijfolie mag gerust overheersen.
Op Cyprus hebben ze trouwens ook een bietengerecht met walnoten als onderdeel van een mezes.
Groeten
Pieter
Berichten: 120
Discussies: 26
Lid sinds: 04 Jun 2009
Waarderingen:
0
Ik woon in: Schiedam
Ik ben momenteel in:
19 February 2011, 16:32
(Dit bericht is bewerkt op: 19 February 2011, 16:33 door KarenAnna.)
Volgens mij is dat niet het gerecht dat ik bedoel Pieter, dit gerecht werd ook warm geserveerd. Ik heb even op "Pantsaria" gegoogled maar kan niets vinden, weet je zeker dat het zo heet? Het lijkt me namelijk wel wat om dat ook eens te maken, zoals jij het beschrijft klinkt het erg smakelijk :)
K-A
Berichten: 508
Discussies: 114
Lid sinds: 13 Dec 2009
Waarderingen:
4
Ik woon in: Middelburg
Ik ben momenteel in:
20 February 2011, 11:37
(Dit bericht is bewerkt op: 20 February 2011, 11:47 door Corry.)
Tja, ook ik vrees dat deze combinatie niet voorkomt in één (traditioneel) gerecht, maar het kan natuurlijk altijd zijn dat iemand creatief is met ingrediënten.
Ik heb in ieder geval al mijn Griekse kookboeken doorgekeken (en dat zijn er te veel;)) maar niets gevonden.
Mijn favoriete gerecht met bietjes is super simpel en snel:
Vermeng 3 gare (koude) stukjes biet met 1 el olijfolie, 1 el balsamicoazijn, ringetjes bosui, flink wat gehakte verse munt en breng op smaak met klein beetje zout.
Deze hoeveelheid is voor 2 tot 3 personen.
In het Griekstalige kookboekje dat ik heb staat trouwens dat het Griekse woord Panztari uit het Turks komt, nl. van Pancar.
Ook wordt vermeld dat vooral door Pontische Grieken vaak een Russische soep met bieten wordt gegeten, waar ook andere groenten en vlees in zit.
Misschien was het zo'n gerecht? Er staat verder geen recept bij, alleen deze vermelding in de algemene tekst.
Ik heb even gegoogeld en zag erg veel verschillende recepten van deze soep.