Vakantie in Kala Nerá (Pilion) 

 

Pagina 3 van 4

Stationnetje van Milies Historisch treintje van Milies naar Ano Lechonia

Rond 16.00 uur vertrekt het treintje weer naar het stationnetje van Ano Lechonia , waar het s'ochtends uit vertrokken is.

Typische Archontiko woning in Vizitsa Agria met uitzicht op de Pagasitische golf

Drie kilometer verderop ligt het bergdorpje Vizitsa, bekend om z'n mooie huizen gebouwd in de Archontikó-stijl. Deze typische bouwstijl is op veel plaatsen op Pilion te vinden, maar Vizitsa is grotendeels gebouwd met woningen in deze stijl.

Zagora, het appelstadje Kafenion in Zagora

Dag 3: op het programma staat de streek rond het "appelstadje" Zagora. Op de weg erheen rijd men voortdurend langs fruitboomgaarden. In deze tijd van het jaar zijn de fruitplukkers druk in de weer de appels, peren, druiven, perziken en nog veel meer te oogsten. Overal langs de weg staan kratten en de enige tegenliggers die men tegenkomt zijn bestelwagentjes met (veel te) hoog opgestapelde kratten met fruit. De fruitteelt is rond Zagora duidelijk de belangrijkste vorm van inkomsten. Aan het einde van het plukseizoen wordt in Zagora het zogenaamde "appelfestival" gevierd. Opvallend is het dan ook dat er rond Zagora vrijwel geen olijfboomgaarden te zien zijn, maar voornamelijk fruitbomen. In het dorp zelf is het heerlijk toeven op de diverse dorpspleintjes. Vanaf de kanten overal prachtige vergezichten over de Egeďsche zee.

Dorpspleintje in Zagora Helderblauwe stranden in Horefto

Dapper als we zijn wagen we een nieuwe poging om te gaan zwemmen aan deze kant van Pilion. En warempel, in tegenstelling tot de omgeving van Tsagarada zijn  de strandjes hier wel goed met de auto te bereiken. Na enkele kilometers komen we aan in Horefto en besluiten daar onze teleurstelling van gisteren helemaal weg te werken. Horefto heeft een  lang zandstrand met glashelder water. Ondanks dat we er medio augustus zijn, is het ook hier ontzettend rustig.

Skibanen bij Agriolefkes

De enige mede-weggebruikers rond Drakia

Op de terugweg rijden we deze keer een stuk noordelijker de berg Pilion over en zien in de verte de skiafdalingen van  wintersportgebied Agriolefkes liggen. In de winter kan hier erg veel sneeuw vallen en is de regio in combinatie met de grote hoogteverschillen een ideale en favoriete plek voor allerlei skiactiviteiten. Het is met deze hitte nauwelijks voor te stellen dat deze plek over enkele maanden bevolkt wordt door talloze wintersporters die alleen met auto's voorzien van sneeuwkettingen deze top kunnen bereiken........

We rijden terug door piepkleine bergdorpjes zoals Hania en Drakia met supersmalle straatjes waar we zelfs met ons mini-autootje nét doorheen glijden.... Tussen die dorpjes komen we alleen deze twee "weggebruikers" tegen.

watervalletje tussen Portaria en Makrinitsa

Volos gezien vanaf Portaria

Dag 4: Na de afgelopen 3 dagen flink wat kilometers gereden te hebben, besluiten we vandaag "in de buurt" te blijven. We rijden vanuit Kala Nerá noordwaarts via Kato Gatzea, Malaki, Kato Lechonia en Agria richting Volos-stad en rijden meteen rechtsaf de bergen in richting Portaria, want we willen absoluut het "watervalletje" van dat plaatsje zien. Een poortje waar het water overheen stroomt in plaats van er onderdoor. Het blijkt vlak langs de weg naar Makrinitsa te liggen en rijden er bijna langs zonder het gezien te hebben. Helaas is de waterstroom een heel stuk minder dan op de meeste foto's en ansichtkaarten te zien was, maar het is erg apart om te zien. En....ook hier weer heerlijk en koel drinkwater.

Dorpspleintje van Makrinitsa

Het balkon van Pilion

Als laatste maken we een wandeling door één van de mooiste bergdorpjes van Pilion: Makrinitsa. Een klein en redelijk toeristisch ingesteld dorpje met een gezellig pleintje, wederom met de inmiddels bekende enorme platanen die voor verkoeling zorgen. Aan de rand van het plein staande word in één klap duidelijk waarom dit dorp ook wel "het balkon van Pilion" word genoemd. Vanaf hier kijkt men over de hoofdstad Volos én over een groot gedeelte van de Pagasitische zee.

Met onze huurauto hebben we 4 dagen geprobeerd om op eigen initiatief de mooiste plekjes van Pilion te ontdekken. Op de site van Pelionrent is ook een viertal duidelijk beschreven routes te downloaden. Ook kan men daar terecht voor het huren van een auto of scooter.

 

<<vorige- 1 - 2 - 3 - 4 - volgende>>