Vakantie in Kala Nerá (Pilion)

 

Pagina 4 van 4

Uitstapje naar de Meteora-kloosters bij Kalambaka

Uitzicht op Kalambaka Kalambaka - Meteora

Pilion is een mooie en  veelzijdige vakantiebestemming waar je zonder problemen meerdere weken naar toe kunt gaan zonder je ook maar één dag te vervelen. Er is zo ontzettend veel te ontdekken dat twee weken vakantie absoluut ontoereikend zijn. Toch zou ik iedereen die hier na toe gaat aanraden om Pilion minstens één dag te verlaten voor een onvergetelijk bezoek aan de Meteora-kloosters rond Kalambaka. Ik geef toe, het is een hele trip (190Km) of je nu op eigen initiatief gaat of als georganiseerde bustrip. Wij deden dat laatste en hebben daar geen spijt van. De reisleidster voorzag ons van zoveel informatie en wetenswaardigheden die je met je eigen auto natuurlijk nooit zou horen. 

Vertrek om 07.00 uur (en dat op vakantie!!) voor een trip die ons via Volos, Lárissa en Trikala naar Kalambaka brengt.

Imposante rotspartijen bij Meteora

 

Imposante rotspartijen bij Meteora

Erg indrukwekkend die eerste aanblik van de enorme rotspartijen!

Meteora-gebergte bij Kalambaka Kalambaka - Meteora

Na een korte stop kunnen we de benen meteen goed strekken, want er staat meteen een flinke klim te wachten. Voordat we de kloosters gaan bezoeken, nemen we een kijkje aan de andere kant van het Meteora-gebergte en zien prachtig in de rotsen ingebouwde grotwoningen en geweldige panorama's over het stadje Kalambaka.

Grotwoningen Meteora Ingang Great Meteoran

De Meteora-kloosters bestaan uit 6 afzonderlijke bouwwerken die telkens op het puntje van een rots zijn gebouwd, met de bedoeling zo dicht mogelijk bij de hemel te zijn: de "Great-Meteoron" ; de "Verlaam" ; de "St.Stephen"; de "Holy Trinity"; de "St Nicholas Anapoulas" en de "Rousanou".

Great Meteoron

Great Meteoron

Wij bezoeken het grootste klooster: de Great Meteoron. Een enorm bouwwerk bovenop een gigantische rots. Je komt er niet zomaar, er gaat een hele beklimming aan vooraf. Ik telde eerst 40 treden omlaag om er daarna ruim 190 te moeten klimmen, vaak door smalle en kronkelende paadjes.

Kapelletje op de Great Meteoran

Het knekelkamertje van Great Meteoran

Eenmaal boven vielen we van de ene verbazing in de andere. Hoe hebben ze dit gevaarte ooit op deze rots kunnen bouwen? En wat een ruimte en mogelijkheden. Een kapelletje op de binnenplaats, een kerkje in het gebouw, keukens, werkplaatsen, en wat te denken van dit knekelkamertje? En dat allemaal bovenop het topje van een rots.

Verlaam Monastary Verlaam - Monastary

Vanaf de Great Meteoran hebben we een prachtig uitzicht op het nabijgelegen "Verlaam"-klooster.

Rousanou Monastary Rousanou Monastary

Weer iets verderop lag het klooster van Rousenou.

Verlaam vanuit het dal gezien  

Meteora-gebergte

Terug naar Kalambaka kijken we nog even terug naar "Verlaam" en de laatste rotsen voordat we het gebied verlaten.

Rotsen vlakbij Kalambaka

Dorpspleintje met fontein in Kalambaka

Voordat we de bergen definitief uitrijden nog gauw even een laatste foto maken van deze magische omgeving om tot slot  het stadje Kalambaka te bezoeken en op het dorpsplein met fontein nog even na te genieten van deze indrukwekkende dag.

Het bezoek aan Meteora heeft op ons een onvergetelijke indruk achtergelaten. Ik kan iedereen dan ook van harte aanraden om dit eens met eigen ogen te gaan bekijken. Dit moet je gewoonweg gezien hebben.

 

Samenvatting:

 Pilion is een ideale vakantiebestemming voor mensen die niet van drukte houden en voornamelijk op zoek zijn naar rust, bezienswaardigheden, natuur, de typische Griekse sfeer en vriendelijke bevolking. Op Pilion heeft het massatoerisme duidelijk (nog) niet toegeslagen. 

De Grieken zelf vormen de hoofdmoot voor wat betreft de aanwezige toeristen. Buitenlanders vormen er slechts een kleine minderheid. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de bereikbaarheid: Pilion is per vliegtuig alleen te bereiken via het luchthaventje van Nea Anchiates (19 Km vanaf Volos).Op deze (militaire) luchthaven kunnen en mogen maar enkele vliegtuigen per week landen. Alhoewel de luchthaven 3 grote startbanen bezit is de terminal ongelofelijk krap. Zelfs de passagiers van één vliegtuig kunnen niet worden ondergebracht. Wachten op de koffers of op het boarden gebeurd dan ook grotendeels in de buitenlucht. Er zijn echter al vergevorderde plannen om een aparte en moderne civiele luchthaven met aanzienlijk  meer capaciteit te gaan bouwen. Ik vrees dat dit de heerlijke sfeer op Pilion niet ten goede zal gaan komen.

Wandelen: Pilion is ook een paradijs voor wandelliefhebbers. Over vrijwel het hele schiereiland zijn talloze wandelroutes uitgestippeld. Op de groene kaart nummer 33 (ter plaatse vrijwel in elke shop te verkrijgen) zijn ze te vinden. Of koop het boekje "een Hollandse kijk op Pilion" van Wilma Hollander. Dat kan ter plaatse, maar ook via haar website.

 

.....Einde.....

Tot slot nog even:

  Bij deze wil ik Marieke en Pascale, de plaatselijke hostesses van Ross Holidays, alsmede Karin, onze reisleidster naar Meteora, ontzettend bedanken voor de goede zorgen, informatie en supergezellige sfeer tijdens onze vakantie op Pilion. Mede door hun inzet zullen we nog lang van deze tijd nagenieten.

Speciale dank ook aan Evert uit Kala Nerá die ons met zijn prachtige en informatieve website en mailtjes van veel informatie voorzag. Je hebt helemaal gelijk Evert; Pilion is inderdaad een stukje "Paradijs in Griekenland".

 

Heeft u reacties en/of vragen over dit fotoverslag: Stuur een e-mailof  teken het gastenboek Plaats ook een berichtje in het gastenboek

<<vorige- 1 - 2 - 3 - 4 - volgende>>

Oríste! - jóuw Griekenland-forum

©2015 wageral / ger van der waalger van der waal