wageral.nl                    Satelliet info-pagina's

 Satelliet-ontvangst algemeen  **  Griekse radio & TV in NL / België  **   NL / B zenders in Griekenland

Welkom op m'n satelliet-portal. Kies in het menu de gewenste pagina
 

 

                    

Nederlandse en/of Vlaamse zenders ontvangen in Griekenland? 

Dat is eenvoudiger dan u denkt:

 

Bij het ontvangen van Nederlandse en Belgische radio en televisiezenders in Griekenland komt iets meer kijken dan in Nederland. Toch is het absoluut goed te doen. Lees hier de verschillende mogelijkheden:

Allereerst kan de zender BVN (Beste van Nederland en Vlaanderen) worden ontvangen via de Hotbird-satelliet op 13 graden oost. Dit is mogelijk met een schoteldiameter van minimaal 70 cm. Daarnaast is BVN te ontvangen via de Astra-satelliet op 19,2 graden oost. BVN is vergelijkbaar met de radio-variant, de wereldomroep, en is vrijwel overal ter wereld gratis te ontvangen. U heeft hier dus geen kaartje of abonnement voor nodig.

De gebruikelijke Nederlandse en Vlaamse zenders, zowel de publieke als commerciële omroepen, zenden uit via de Astra-satellieten op 19,2 graden oost. Deze Astra-vloot bestaat uit meerdere satellieten met diverse dekkingsgebieden, ook wel "footprints" genoemd.

De publieke Nederlandse zenders (Ned 1,2 en 3) alsmede o.a de commerciële zenders RTL4,5,7 en 8, SBS6 en Net 5 zenden uit via de Astra1-L satelliet. Dit is een nieuwe en vrij sterke satelliet met een Europawijde dekking. Ook alle Vlaamse zenders gebruiken deze satelliet. Om deze Astra1-L in geheel Griekenland te kunnen ontvangen is een schotel van 70 cm diameter reeds voldoende.

Andere Nederlandse radio en televisiezenders zoals bijvoorbeeld Veronica, Animal Planet, Eurosport, MTV en Discovery channel zenden vanaf 6 juni 2012 uit via de Astra1-M.

Om erachter te komen welke zender op uw lokatie in Griekenland mogelijk te ontvangen is handel als volgt: Kijk in deze lijst welke zender op welke satelliet uitzendt. Die gegevens vindt u in de balk boven elke zender. Ook de frequentie, symbolrate en polarisatie zijn daar te lezen. Ga vervolgens naar de website van Astra en klik in het rechter blokje op de satelliet naar keuze. Er verschijnt een kaartje van Europa met een afbeelding van het dekkingsgebied van de betreffende satelliet en een aanbevolen diameter van de schotel. Let wel: de gegevens zijn gebaseerd op het door Astra gegarandeerde signaal. In de praktijk blijkt dat er (soms ver) buiten de footprints nog redelijk tot goede resultaten worden behaald met soms zelfs kleinere schoteldiameters. De footprints dienen dus als indicatie en willen absoluut niet zeggen dat er buiten het dekkingsgebied geen ontvangst mogelijk zou zijn. Een goed voorbeeld is dat de RTL-zenders redelijk te ontvangen zijn op het oostelijkste stukje Griekenland: Samos. Andersom is het absoluut zeker dat binnen de footprint signaal te ontvangen is met de genoemde schoteldiameter.

Klik om de footprint per satelliet te zien op de afbeeldingen hieronder:

Footprint Astra1-F Footprint Astra1-M Footprint Astra1-H Footprint Astra1-L

               Astra1-F                              Astra1-M                                Astra1-H                             Astra1-L

Géén Nederladstalige zenders meer op deze satelliet

o.a.  Cartoon Network, Veronica, MTV

Géén Nederladstalige zenders meer op deze satelliet

o.a.BVN, Ned1,2,3, SBS6,Net5, RTL4-5-7-8, Eén, Canvas, VTM,VT4,2BE,Vijf

 

Wellicht ten overvloede vermeld ik dat de Nederlandse en Belgische zenders gecodeerd zijn en dus alleen kunnen worden bekeken met een abonnement van Canal Digitaal (NL) of TV-Vlaanderen (B). U dient dus een ontvanger aan te schaffen met een kaartlezer waarin u het Canal Digitaal / TV-Vlaanderen kaartje dat u met uw abonnement ontvangt kunt steken. Heeft u een ontvanger met alleen een CI (=Common interface)-slot dan dient u naast het kaartje ook nog een CI-module aan te schaffen.

Om auteursrechtelijke redenen kunt u alleen een abonnement op Canal Digitaal of TV-Vlaanderen afsluiten als u over een Nederlands resp. Belgisch postadres én bankrekening beschikt.

Ga voor meer informatie over de mogelijkheden m.b.t. de pakketten en tarieven naar de websites van  de betreffende providers:   Canaal Digitaal   als het om het Nederlandse pakket gaat of, als het om Vlaamse zenders gaat:   TV - Vlaanderen (TVV) .

 

Nederlandse en Vlaamse regionale- en HD-zenders op Astra-3 (23.5 Oost)

Dan zijn er nog de regionale Nederlandse en Vlaamse omroepen en HD-zenders. Deze zenden uit  via de Astra 3-B op de positie 23.5 oost. Al naar gelang de ontvangstplek is ontvangst mogelijk met een kleine, grote of zeer grote schotel. Let wel: de satelliet "hangt" ruim 4 graden oostelijker dan de bovenstaande satellieten. Er dient dus een extra lnb (de ontvangstkop) geplaatst te worden als men deze satelliet náást de andere Nederlandse/Vlaamse zenders wilt ontvangen. Een duo-lnb (monoblock) zoals die in Nederland/België daarvoor wordt gebruikt zal in Zuid-Europa minder goed werken.

NB: sommige regionale zenders zijn ongecodeerd, dus zonder abonnement, te ontvangen.

TIP: veel zenders op de 23.5-postitie zenden uit via MPEG-4 (DVB-S2) transponders en kunnen derhalve alleen ontvangen worden op een HD-receiver.  MPEG-4 is de nieuwste standaard en zal steeds meer terrein winnen. Hou daar rekening mee bij de aanschaf van een nieuwe satellietontvanger!

  

   Footprint Astra 3-B op 23,5 graden oost

Astra-3B footprint

Alle NL en Vlaamse HD-zenders en meer

 

Tip: zeker in het gebied dat niet in de footprint van de satelliet ligt is het van groot belang dat de schotel nauwkeurig wordt afgesteld. Let daarbij behalve op de azimuth (horizontale afstelling) en de elevatie (vertikale afstelling) ook op de "skew" van de LNB. De LNB dient namelijk nooit precies recht in de houder te zitten maar heeft een bepaalde "draai", skew of LNB-tilt genaamd. Op deze site kunt u zelf uw standplaats en de gewenste satelliet invoeren. De elevatie, azimuth én de skew zijn nu eenvoudig af te lezen. De skew is een weinig bekend maar absoluut essentieel onderdeel van een optimale afstelling.

 

Heeft u reacties en/of vragen: vermeld ze op m'n nieuwe  Oríste!-forum

Ik zou het zeer op prijs stellen als u een berichtje in het gastenboek wilt plaatsen:

Schrijf hier uw berichtje of  Lees de berichtjes in het gastenboek

Kijk ook eens op mijn website of op mijn schotelpagina.

Laatste update: 05 juli 2019                              (c)2013 wageral / ger van der waal