wageral.nl                    Satelliet info-pagina's

 Satelliet-ontvangst algemeen  **  Griekse radio & TV in NL / België  **   NL / B zenders in Griekenland

Welkom op m'n satelliet-portal. Kies in het menu de gewenste pagina
 

 

                    

Nederlandse en/of Vlaamse zenders ontvangen in Griekenland? 

 

Bij het ontvangen van Nederlandse en Belgische radio en televisiezenders in Griekenland komt iets meer kijken dan in Nederland. Toch is het absoluut goed te doen. Lees hier de verschillende mogelijkheden:

Allereerst kan de zender BVN (Beste van Nederland) worden ontvangen via de Astra-1L-satelliet op 19,2 graden oost. BVN is vergelijkbaar met de radio-variant, de wereldomroep, en is vrijwel overal ter wereld gratis te ontvangen. U heeft hier dus geen kaartje of abonnement voor nodig.

Nederlandse en Vlaamse regionale- en HD-zenders op Astra-3 (23.5 Oost)

Uiteraard zijn er ook nog de Nederlandse en Vlaamse publieke én commerciële omroepen . Deze zenden uit  via de Astra 3-B op de positie 23.5 graden oost. Al naar gelang de ontvangstplek is ontvangst mogelijk met een schotel van 60 à 80cm diameter (afhankelijk van je locatie; zie kaartje hieronder).

TIP: alle zenders op de 23.5-postitie zenden uit via MPEG-4 (DVB-S2) transponders en kunnen derhalve alleen ontvangen worden op een HD-geschikte receiver.  MPEG-4 is de nieuwe standaard en zal steeds meer terrein winnen. Hou daar rekening mee bij de aanschaf van een nieuwe satellietontvanger!

  

   Footprint Astra 3-B op 23,5 graden oost

Astra-3B footprint (dekkingsgebied - klik op de afbeelding voor meer duidelikheid)

Alle NL en Vlaamse HD-zenders op de Astra-3 satelliet klik hier

 

Wellicht ten overvloede vermeld ik dat de Nederlandse en Belgische zenders gecodeerd zijn en dus alleen kunnen worden bekeken met een abonnement van Canal Digitaal (NL) of TV-Vlaanderen (B). U dient dus een ontvanger aan te schaffen met een kaartlezer waarin u het Canal Digitaal / TV-Vlaanderen kaartje dat u met uw abonnement ontvangt kunt steken. Heeft u een ontvanger met alleen een CI (=Common Interface)-slot dan dient u naast het kaartje ook nog een CI-module aan te schaffen.

Om auteursrechtelijke redenen kunt u alleen een abonnement op Canal Digitaal of TV-Vlaanderen afsluiten als u over een Nederlands resp. Belgisch postadres én bankrekening beschikt.

Ga voor meer informatie over de mogelijkheden m.b.t. de pakketten en tarieven naar de websites van  de betreffende providers:   Canaal Digitaal   als het om het Nederlandse pakket gaat of, als het om Vlaamse zenders gaat:   TV - Vlaanderen (TVV) .

 

Tip: zeker in het gebied dat niet (of op de rand van) de footprint van de satelliet ligt is het van groot belang dat de schotel nauwkeurig wordt afgesteld. Let daarbij behalve op de azimuth (horizontale afstelling) en de elevatie (vertikale afstelling) ook op de "skew" van de LNB. De LNB dient namelijk nooit precies recht in de houder te zitten maar heeft een bepaalde "draai", skew of LNB-tilt genaamd. Op deze site kunt u zelf uw standplaats en de gewenste satelliet invoeren. De elevatie, azimuth én de skew zijn nu eenvoudig af te lezen. De skew is een weinig bekend maar absoluut essentieel onderdeel van een optimale afstelling, zeker als men zich op de rand van een footprint bevind.

Heeft u reacties en/of vragen: vermeld ze op m'n nieuwe  Oríste!-forum

Kijk ook eens op mijn website of op mijn schotelpagina.

Laatste update: 06 oktober 2023                              (c)2023 wageral / ger van der waal